Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video
BLACK WEEK! 70 % alennus LB+ -tilauksesta

TESTISSÄ: MSI Titan 18 HX

Isommin, kalliimmin, tehokkaammin!

MSI:n huimaa kannettavaa ei voita kukaan – edes kalleudessa.

/ 14.08.2024 - 10:40
MSI Titan 18 HX

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Mistään ei ole puutetta. Prosessori, näytönohjain, näyttö, näppäimistö ja muistin määrä ovat huippuluokkaa.
  • Myös hinta on huippuluokkaa.

Nimi kertoo kaiken: Titan!

MSI:n Titan-kannettavat ovat valtavia. Olen vuosien varrella näitä testaillut ja jokainen on edustanut oman aikansa äärimmäisintä kehitystä – niin tekniikan, koon kuin hinnan suhteen.

MSI NB Titan 18 A14V photo16
Kuva hieman hämää, sillä MSI Titan 18 HX on aivan jättimäinen kone! Kuva: MSI

Sellainen on myös MSI Titan 18 HX, joka on nyt saapunut työpöydälleni. Josta se haukkaa suurimman osan. Nimensä mukaisesti kone on 18-tuumainen, mikä rohmuaa tilaa mutta tarjoaa toki tilaa kaikelle tarpeelliselle. Näppäimistön näppäimet ovat täysikokoiset ja vaikka numeronäppäimistökin löytyy, on sivuilla silti tilaa vielä kaiuttimillekin. Ja jäähdytykselle kummallakin sivulla.

Kova jäähdytystarve

Näytönohjain ja prosessori vaativat kunnon jäähdytystä, sillä koneen kuumentuessa on päästävä eroon 270 watista lämpöä.

MSI NB Titan 18 A14V photo06
MSI Titan 18 HX on äärimmäinen kannettava. Sen ostaminen vaatii kuitenkin paksun lompakon. Kuva: MSI

Mattamustan ja melko hillityn kuoren alla piilee 14. sukupolven Intel Core i9 -prosessori ja Nvidian tehokkain kuluttajakäyttöön tarkoitettu näytönohjain, GeForce RTX 4090. Joskin mobiiliversiona.

Jäähdytys toimii hyvin, mutta tehokkaat tuulettimet ovat toki aika kovaääniset.

Ulkoinen näyttö

Näyttö on yhtä huima kuin kaikki muukin Titan 18 HX:ssä: 4K LCD-näyttö MicroLED-taustavalaistuksella. Virkistystaajuus on “vain” 120 Hz, mutta sehän riittää useimpiin peleihin vaivatta. Kotikäytössä kannettavaan voi sitä paitsi kytkeä ulkoisia näyttöjä, joiden nopeuden ja resoluution voi valita mieleisekseen.

MSI NB Titan 18 A14V photo11
MSI Titan 18 HX on harvoja mekaanisella näppäimistöllä varustettuja kannettavia. Näppäimet ovat SteelSeriesin ja kytkimet Cherryn. Kuva: MSI

Vaikka markkinoilla on nopeampiakin näyttöjä, ei MSI:n kannettavan näytön edessä istuessa tunnu siltä, että pitäisi tyytyä mihinkään. 4K-resoluutiolla pelaaminen tuo upeita yksityiskohtia ja tilaa peleihin – ihme, että olemme sietäneet pelaamista Full HD -resoluutiolla niin kauan!

Mutta takaisin näppäimistöön, joka on mekaaninen. Mekaaninen näppäimistö on nopeudessaan ja luotettavuudessaan paras vaihtoehto pelaamiseen. Kannettavaan on kuitenkin kallista ja tilaa vievää valita mekaaninen näppäimistö, ja siksipä tavallisissa kannettavissa on kalvonäppäimistöt.

Mutta Titan-sarjassa ”kallis” ja ”iso” eivät välttämättä olekaan negatiivisia asioita. Kaikkihan MSI Titan 18 HX:ssä on kallista ja vie juuri niin paljon tilaa kuin tarvitsee.

Lue myös: 8 pelinäppäimistöä – Naputellen voittoon

Huikea näppäimistö

Näppäimistö on MSI:n pitkäaikaisen kumppanin SteelSeriesin valmistama, ja kytkimet puolestaan (jotka tosin ovat matalaprofiiliset) ovat Cherryn. Tämän paremmaksi ei näppäimistö muutu. Tuntuma on täydellinen aina kunnollista ja kuuluvaa napsahdusta myöten.

Kosketuslevy sulautuu metallikuoreen ja on koneen ollessa sammutettuna näkymätön. Kun virrat kytkee päälle, kosketuslevy muuttuu punaiseksi. Tai ihan minkä väriseksi vain, sillä värin tai värivaihtelun voi valita SteelSeries Engine -ohjelmasta, jolla ohjataan myös näppäimistön ja kannen logon RGB-värejä.

MSI NB Titan 18 A14V photo02 webcam on
Näyttö on 4K MicroLED 120 Hz:n virkistystaajuudella. Tällaista harvoin pelikannettavassa näkyy, mutta MSI Titan 18 HX onkin suunnattu pelaajien lisäksi myös luovien alojen ammattilaisille. Kuva: MSI

Haptinen kosketuslevy

Kosketuslevyssä on haptinen palaute, eli kun levyä klikkaa, tuntuu vaste. Tuntuma ei ole yhtä vakuuttava kuin mekaanisella kontaktilla varustetuissa levyissä. Jos yrittää klikata ja raahata jotakin työpöydällä, jää kursori välillä jumiin, ja se vapautuu vasta, kun kosketuslevyä klikkaa uudelleen. Kyseessä ei ole mikään suuren suuri ongelma, ja jos tosissaan pelaa tai tekee graafista suunnittelua, on käytössä joka tapauksessa ulkoinen hiiri.

Lue myös: 6 pelihiirtä – Voitto kouraan

Huimat tehot

Sisältä kone on yhtä huikea kuin ulkoakin. Prosessori on Intel Core i9-14900HX, joka on nopein i9 24 ytimellä ja 32 säikeellä. RAM-muistia on käsittämättömät 64 GB. Ja jos se ei riitä, voi MSI Titan 18 HX:n ostaa myös 192 GB:n RAMilla!

Näytönohjain on Nvidia GeForce RTX 4090 16 GB omalla videomuistilla. Testiversiossa oli 2 TB SSD-tallennustilaa, mutta tuplasti enemmänkin on vaihtoehto.

Huimat benchmarkit

Näin tehokkaan raudan myötä on syytä odottaa aikamoisia mittaustuloksia. Ja niitä saadaankin. MSI Titan 18 HX on monella osa-alueella nopein koskaan testaamamme kone. Mikä on ymmärrettävää, onhan se myös kalleimpia.

Geekbench-prosessoritestissä pisteitä ropisee 16 882 multicorella ja 2 825 singlecorella. Tuloksen voittaa vain vieläkin kalliimpi Apple MacBook Pro 16 M3. Se onkin ainoa testi, jossa MacBook saa säilyttää ennätyksensä. Cinebench R24 -testissä Titan 18 HX on lähes kaksi kertaa nopeampi kuin MacBook Pro 16.

MSI NB Titan 18 A14V photo15
MSI Titan 18 HX:n jäähdytysjärjestelmä on mahtava. Kuva: MSI

Eniten tehoja löytyy näytönohjaimesta. GeForce RTX 4090 on tällä hetkellä tehokkain kannettaviin saatavilla olevilla näytönohjain – tosin loppukesästä tulossa on jo seuraava sukupolvi.

Huima näytönohjain

3DMark-grafiikkatesteissä MSI Titan 18 HX loistaa huipputuloksin. Aivan kuten sopii odottaakin. Ja samaa sopii odottaa myös muilta samalla näytönohjaimella varustetuilta koneilta. Esimerkiksi Alienware M18, jossa on sama näytönohjain ja edellisen sukupolven Intel Core i9 -prosessori, on useimmissa testeissä aivan MSI:n kannoilla. Mutta ei missään nopeampi.

Akkutestin teen vain periaatteen vuoksi, sillä periaatteessa Titania voi käyttää akulla. Koska näytönohjain ja prosessori kuluttavat yhteensä 270 wattia ja akunkesto on alle 100 wattituntia, ei Titania käytännössä kannata ajatellakaan vievänsä mihinkään ilman laturia. Akkutestimme ei sisällä 3D-grafiikkaa, mutta akku väsähti silti jo puolessatoista tunnissa.

4K-resoluution MicroLED-näyttö on siihen varmastikin osasyyllinen.

Yhteenveto

MSI Titan 18 HX on aivan omassa luokassaan. Kaikki siinä on mahtavaa: prosessori, näytönohjain, näyttö ja näppäimistö. Se näkyy myös hinnassa: Titanin hinta on kaksinkertainen tavalliseen kalliiseen pelikannettavaan nähden. Kone on myös kaksi kertaa parempi eikä mitään moitittavaa löydy, joten hinta on siihen nähden ihan järkevä. Vain harva tarvitsee näin kova kannettavaa, ja vielä harvemmalla on siihen varaa. Jos kuitenkin 3D-suunnittelijan tai ammattilaispelaajan sopimus on kunnossa, on työnantajan rahoille vaikea keksiä parempaa käyttöä.

Karakter
MSI Titan 18 HX
High End
John Hvidlykke
(s. 1964): Toimittaja. John on pyörinyt tekniikkatoimittamisen maailmassa jo vuodesta 1982 (!) ja LB Ääni ja Kuvassa vuodesta 2013. Hän on työskennellyt monipuolisesti eri rooleissa ja eri medioissa sekä kirjoittanut kirjoja ja oppaita IT-puolelta. John kirjoittaa LB-sivustolle hifi-, kaiutin-, tietokone-, peli- ja historia-aiheista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Salamannopea pelinäyttö ja pari kompromissia

Samsung QD-OLED: Tässäkö paras näyttö pelaajille?

Salamannopea mesh-verkko

Enemmän AI-tehoja

Pelaajalle ja tekijälle

Parempi kuin paras – ja kalliimpi

Täydellinen budjettiluokan PC

Vähän enemmän vähän halvemmalla

Käsittämättömän kova

Tehopakkaus viihtymiseen

Ensimmäinen Snapdragon-kone testissä!

Hillitty pelikannettava kohtuuhintaan

Ääni & Kuva
Scroll to Top