MSI, joka tunnettiin aiemmin vain pelilaitteistaan, on viime vuosina laajentanut valikoimaansa myös luovien alojen ammattilaiskoneisiin. Aivan kuten Acer, on MSI huomannut monien graafisten suunnittelijoiden ostaneen aiemmin pelitietokoneita työhönsä vain niiden tehokkaan suorituskyvyn vuoksi.
Lue myös: MSI Creator Z16 – Kaikin puolin onnistunut kone
MSI Creator Z17 on viime vuonna testaamamme Creator Z16 -kannettavan seuraaja ja siten MSI:n huippumalli luovien alojen ammattilaisille. Kannettava on suunniteltu vaativien grafiikoiden ja 3D-suunnittelun ehdoilla.
Kuori on kaiverrettu metallista ja näyttää hämmästyttävän litteältä. Kone on kylläkin melkein 2 cm paksu, mutta 17-tuumaisen 16:10-kuvasuhteen näytön ansiosta se vaikuttaa litteämmältä kuin onkaan. Kuori on todella jäykkä ja kestää vääntelyä – mikä on tärkeää, kun hankitaan kannettavaa, jonka on kestettävä vuosikausien kokouksiinkuljettelurumba. Kestävyydestä kielii myös Yhdysvaltain puolustusvoimain käyttämä MIL-STD-810G-standardi.
Näppäimistö ja ääni Tanskasta
17-tuumaiseen kannettavaan mahtuu täysikokoinen näppäimistö ja lisäksi vielä numeronäppäimistö. MSI:lle tuttuun tapaan näppäimistön on valmistanut tanskalainen Steelseries. Jokainen näppäin on varustettu omalla RGB-valolla, mikä tuntuu tarpeettomalta, kun kyseessä ei ole pelikone. Äänijärjestelmä puolestaan on niin ikään tanskalaisen Dynaudion, sekin MSI:lle tyypillistä.
Tarpeelliset liitännät ovat paikoillaan: kaksi USB-C-porttia, jotka toimivat myös DisplayPortina, HDMI 2.1 -ulostulo ja yksi vanhan ajan USB-A. Riittävät liitännät sinänsä, mutta ihmettelen silti, miksei valinnanvaraa ole tarjottu lisääkin, kun tilaa kerran olisi. Myös SD-kortinlukija löytyy – oikea sellainen, ei pelkkä microSD.
Miksi ei 4K-resoluutiota?
MSI Creator 17 on suunnattu graafisten alojen ammattilaisille, kuten graafikoille ja 3D-suunnittelijoille. Myös kuvittajille, sillä näyttöön voi piirtää. Tällaisia töitä varten vaaditaan suuri ja tyylikäs näyttö. Ja sitä se onkin.
Kuva-ala peittää lähes koko kannen, ja suositusta 16:10-kuvasuhteesta johtuen ruudun allekaan ei juuri jää tilaa.
Näytön resoluutio on QHD+ (2560 x 1600 pikseliä). Kun tietokonetta käytetään graafiseen työskentelyyn, sen väritarkkuuden pitää olla erittäin hyvä. Itsestään selvästi Z17:n näyttö kattaa 100 % DCI-P3-väriavaruudesta. Näyttö on myös Calmanin tarkistama, mikä tarkoittaa sitä, että näytön värit toistuvat oikein tehdasasetuksilla eikä se näin ollen kaipaa erillistä kalibrointia.
Hieman epätyypillisesti näytön virkistystaajuus on huikeat 165 Hz. Kuva näyttää kuin ruudulle maalatulta ja on todella hieno, mutta moinen nopeus ei yleensä ole tarpeen graafisessa työskentelyssä. Tehokkaan näytönohjaimen ansiosta MSI Creator Z17 sopii kyllä myös raskaan sarjan pelaamiseen.
Testatessani viime vuonna edeltävää mallia, MSI Creator Z16:a, totesin, että kone olisi hyötynyt 4K OLED -näytöstä. Se olisi tosin nostanut hintaa melkoisesti. Uusi Z17 on huomattavasti kalliimpi, joten siltä olisi odottanut myös parempaa näyttöä.
Vain kermat päältä
Useimmissa testaamissamme koneissa on tehty kompromisseja osien ja suorituskyvyn suhteen, jotta hintaa saataisiin kuluttajaystävälliselle tasolle. MSI Creator Z17 ei juuri kompromisseja näy. Prosessori on Intel Core i9-12900H eli Intelin nopeimman sarjan 12. sukupolven prosessori, jossa on peräti 14 ydintä ja 20 säiettä sekä 2,9 GHz:n kellotaajuus. Tällä hetkellä tätä nopeampia koneita ei siviilikäyttöön oikein voi saadakaan.
Sama juttu näytönohjaimen kanssa: se on 8 GB:n video-RAMilla varustettu Nvidia GeForce RTX 3080. Se on varsinaisesti tarkoitettu erittäin raskaiden pelien pyörittämiseen, mutta auttaa myös graafisessa työskentelyssä, sillä esimerkiksi Adoben ohjelmat käyttävät näytönohjainta laskelmiensa nopeuttamiseksi.
Muistista ja tallennustilasta ei tule puutetta Creator Z17:llä: 32 GB RAM ja 2 TB SSD.
Benchmarkit
Näin kovilla spekseillä luulisi suorituskyvyn olevan huipussaan – ja se onkin. Kaikki testitulokset ovat loistavia. GeekBenchin 12 253 pistettä (multicore) ja 1 762 pistettä (singlecore) ovat parhaimpia mittaamiamme. PC Mark -tulos 6 906 kertoo, että Creator Z17 on tehty tekstinkäsittelyä haastavampiin tehtäviin.
GeForce RTX 3080 -näytönohjain lupailee parhaan luokan graafista suorituskykyä, mikä näkyy 3DMark TimeSpy -testin tuloksessa: 9 531 pistettä. Rehellisesti sanoen tulos ei kuitenkaan ole poikkeuksellinen, vaan jopa hieman vähemmän kuin puolet edullisemmalla Shark 7G15-70TI -koneella. Shark tosin on perinteinen pelikannettava eikä graafiseen työskentelyyn tarkoitettu tehokone, mutta sitähän näytönohjain ja prosessori eivät tiedä.
Akkutestin tulos on tyypillinen kovatehoisen kannettavan tulos: 2 tuntia ja 20 minuuttia, vaikka PCMarkin akkutesti ei edes ole yhtä rasittava koneelle kuin graafiset ohjelmat.
Kilpailu luovista tekijöistä
MSI Creator Z17:n hintaluokassa kilpailijoita on vähän, mutta varustelu sitäkin kovempaa. Minkä tahansa MacBook Pron saa maksamatta yhtään enempää. Samoin kuin huippuluokan pelikannettavan, kuten Alienware X17 R2:n, joka on kaikin puolin nopeampi kuin MSI. Kilpailijoilla ei kuitenkaan ole QHD+ -resoluution kosketusnäyttöä.
Yhteenveto: MSI Creator Z17
MSI Creator Z17 on luonnollinen jatke viime vuona julkaistulle Z16-mallille. Kaikkea on enemmän eikä osissa ole pihistelty. Intelin paras prosessori ja markkinoiden nopein näytönohjain yhdistettynä runsaaseen määrään RAMia ja SSD-tilaa ja paketoituna äärimmäiseen litteään ja kevyeen kuoreen on yhtä kuin oikein kallis kannettava.
MSI Creator Z17 on siis hillittömän kallis, mutta omassa viiteryhmässään eli luovien alojen ammattilaisille suunnattujen kannettavien keskuudessa ei poikkeuksellinen. Taitava ja kovapalkkainen graafinen suunnittelija saa investointinsa äkkiä maksettua nopeammin syntyvien töiden muodossa.
Mutta koska koneen huikea rauta ei riitä viemään suorituskykyä ennätyslukemiin, olisi yhtälöön vaadittu vielä 4K OLED-näyttö, jotta pitäisin Z17 hyvän hinta-laatusuhteen ostoksena.