Erinomainen laatu ja kirkas soundi tekevät Ruarkin laitteesta houkuttelevan vaihtoehdon. Valitettavasti se on myös kallein pikkusoitin, jonka olemme aikoihin testanneet, ja siitä puuttuu joitakin ominaisuuksia, joita nykyaikaisessa soittimessa saisi olla.
R4 mk III saa useimmat muut pienet stereolaitteet näyttämään homssuisilta tiukan linjakkaan muotoilunsa ansiosta. Pähkinäpuuviilulla verhottu soitin tuntuu miellyttävältä ja näyttää upealta.
Verkkoliitäntää ei ole, ja myös wifi loistaa poissaolollaan – monihuonesoitto ei siis ole mahdollista. Sisäänrakennettuja musiikkipalveluitakaan ei ole, vaan suoratoisto onnistuu vain kännykästä Bluetoothin kautta. Se on kuitenkin mallia aptX, eli äänenlaatu on hyvä kännykästäkin soitettuna.
Tyylikkäässä laitteessa on CD-soitin ja FM/DAB+ -radio. Analogisten liitäntöjen lisäksi soittimessa on USB-sisääntulo ja optinen sisääntulo, jolla saa television äänen soimaan laitteesta. Näin televisiosta saa paljon parempaa ääntä ulos.
Ruark ei ole nimittäin panostanut vain kauniiseen kuoreen. Pinnan alta paljastuu kaksi 8 cm:n kokoista täysrekisterielementtiä ja 14 cm:n subwoofer sekä 80 watin verran tehoja, joten Ruarkin soundissa riittää potkua.
Äänenlaatu
Äänikuva on poikkeuksellisen selkeä ja fokusoitunut. Basso pysyy hyvin kontrollissa ja on melko syvä. Laite jaksaa soittaa myös korkealta. Soitin pystyy täyttämään suurenkin huoneen musiikilla. Surround-vaikutelmaa saa aktivoimalla 3D-äänen, joka luo tunteen laajemmasta äänikuvasta.
Bassoa ja diskanttia voi säätää, ja jälkimmäinen voi olla tarpeen. Diskantti saattaa nimittäin äityä aggressiiviseksi, etenkin jos tykkää soittaa kovaa.
Trondheimsolistenesin jouset, etenkin Benjamin Britten, kuulostavat ohuemmilta ja terävämmiltä kuin Technics Ottavan soittimella. Ruark on kuitenkin himpun parempi kuin synkempi ja suljetumpi Como Audio Musica, ja aivan eri luokassa kuin Pure Evoke.
Johtopäätökset
Ruark R4 kuulostaa yllättävän hyvältä – vaikka keskirekisteri soi makuumme liian latteasti – näyttää hyvältä ja edustaa laatua, joka perustelee suureksi osaksi kalliimman hinnan. Ei voi kuitenkaan olla ajattelematta, että aika on ajanut ohi Ruarkin soittimesta. Jos äänenlaatu on ykköskriteeri, tämä on hyvä valinta, mutta silloin jää paitsi suoratoistopalveluista ja muista ominaisuuksista, joita monet pitävät tänä päivänä itsestäänselvyyksinä. Ainakin tässä hintaluokassa.
Myös tässä testissä
Yamaha TSX-B235D
Edullista minihifiä
Yamahan soitin toimii erinomaisena kakkosstereona.
Pure Evoke C-F6
Kaikki tarvittava
Pure pystyy samaan kuin Hama, mutta näyttää paremmalta.
Technics Ottava f SC-C70
Melkein täydellinen
Technicsin soittimessa on lähes kaikki tarvittavat ominaisuudet ja todella hyvä soundi.
Como Audio Musica
Nätti pikkujätti
Comon stereosoitin tarjoaa koko paketin monihuonesoittoineen kaikkineen.
Hama DIR3500MCBT
Paljon toimintoja, vähän viehätysvoimaa
Digiradio, CD-soitin, Spotify ja mahdollisuus monihuonesoittoon – kuulostaa hienolta, mutta ne eivät riitä.