Tässäpä kamera, joka luulee olevansa pokkari, mutta onkin oikeasti järjestelmäkamera vaihdettavine objektiiveineen ja suurine kennoineen. Niinpä saa yhdessä paketissa taskuun sujahtavan kameran, joka on samalla hyvin joustava.
Pikkuruisessa Panasonicin kamerassa on suurempi kenno kuin vain hiukan pienemmässä Lumix TZ100-mallissa. Kenno nappaa enemmän valoa ja tuottaa paremman kuvanlaadun. Pienen zoomin tilalle voi vaihtaa toisen objektiivin: makro, teleobjektiivi tai telezoom, kaikki käy. GX800 on yksi pienimpiä järjestelmäkameroita ja hyvin helppokäyttöinen. Kamerassa on esimerkiksi kosketusnäyttö, jota voi kääntää 180 astetta selfien ottoa varten.
Kompakti zoom ulottuu 24 mm:stä 64 mm:iin. Ei siis mikään valtava ulottuvuus, mutta riittävä useimpiin tilanteisiin. Älykäs automaattiasetus tekee kameran käytöstä naurettavan helppoa. Jos haluaa opetella manuaalista käyttöä, tarjoaa kamera paljon mahdollisuuksia myös omiin säätöihin.
4K-videon lisäksi kamerassa on Panasonicin 4K-kuvaasetus, jolla saa ladattua videosta 8 Mp:n still-kuvia. 4K-selfieasetuksessa on lähtölaskenta kuvan ottohetkeen, meikkiohjelma ryppyjen silotteluun ja muita enemmän tai vähemmän hyödyllisiä ominaisuuksia.
GX800 on nopeampi kuin muut pienet järjestelmäkamerat: autofokus toimii salamannopeasti, tarkkuus on 10 px full resolution -laatua ja mainittujen 8 Mp:n still-kuvien lataus videosta onnistuu 30 fps-nopeudella.
Kuvanlaatu
Jopa kameran mukana tuleva pieni zoom-objekstiivi tekee kuvista erinomaisen tarkkoja ja teräviä. Mitä hämärämmäksi valaistus menee ja ISO-luku kasvaa, sitä enemmän kohinaa toki tulee, mutta kuvanlaatu on silti hyvä.
Terävyys pysyy tasaisen hyvänä kohteen etäisyydestä riippumatta, ja häiriötä syntyy vain vähän. Kohina pysyy hyvin hallinnassa ISO 3200:aan asti, ja värintoisto on erittäin hyvä kunnes kirkkaassa valaistuksessa kuvaprosessori läväyttää kohinanvaimennuksen päälle.
Videokuvaajia ilahduttanee, että GX800:n 4K-video näyttää mahtavalta. Kun videon esittää hyvästä 4K-televisiosta, aiheuttaa sen terävyys varmasti ihastelua. Optinen kuvanvakain pitää kuvan tasaisena.
Kenelle?
Lumix GX800 sopii kaikille jotka haaveilevat pokkarin kokoisesta järjestelmäkamerasta. Sillä saa helposti hyviä kuvia, ja manuaaliasetuksia avulla omia valokuvaajantaitojaan voi kehittää pikku hiljaa. Kamera tarjoaa paljon vastinetta rahoille, siis. Pikku miinuksista – ei etsintä, mikroSD tavallisen SD:n sijaan, heikko akunkesto – huolimatta tässä on kamera, joka sopii useimmille.
Myös tässä testissä
Panasonic Lumix FZ2000
Paras ultrazoom
Jos tarvitset 20x zoomin ja terävää 4K-videota, on etsimäsi kamera tässä.
Fujifilm X-T20
Edistyksellisintä tekniikkaa
Fujifilm huristaa kilpailijoidensa ohi tällä kamerallaan.
Olympus PEN-F
Paras retrokamera
PEN-F on niin herkun näköinen, että kuvaaminen sillä on todellinen ilo.
Nikon D5600
Paras järkkäri
Nikonin kamera on luokkansa paras peilikamera, joka seuraa luontevasti matkoille.
Canon EOS M6
Vaihtoehto järkkärille
Canonin parhaat kamerat eivät enää ole peilillisiä järjestelmäkameroita.
Panasonic Lumix TZ100
Paras zoom
10-kertaisen zoomin ansiosta Lumix TZ100 ottaa kuvia, joihin kännykkä ei kykene.
Sony Cyber-shot RX100 III
Paras pokkari
Sonyn laite on kompaktien kameroiden huippua.