Retrodesignin takaa löytyy 20 Mp:n kennolla varustettu kamera, jolla on erillinen 50 Mp:n asetus kaikkein tarkimpien yksityiskohtien kuvaamiseen. Nopeakin se, kuvausnopeus jopa 10 ruutua/s ja autofokus tarkentaa kohteeseen hujauksessa.
Integroitu OLED-etsin on tämän hetken parhaita elektronisia etsimiä. Kosketusnäyttöä voi käännellä käteviin asentoihin, joista kuva napataan napauttamalla etusormella näyttöä.
PEN-F:ssä on Olympuksen laaja valikoima sisäänrakennettuja suodattimia ja useita mustavalkotyylejä, joissa on kolme eri profiilia sekä väritasapainon, värilämpötilan ja kylläisyyden hienosäätö. Luovuuden voi todella päästää valloilleen Instagram-tyylisillä efekteillä ja henkilökohtaisilla suosikkiasetuksilla
Kameran mukana tulee 17 mm/f1,8-objektiivi vaihtoehtona tavalliselle kapealle objektiiville. Objektiivinkaan kanssa kamera ei ole juuri pokkarikameraa isompi, ja huomattavasti peilillistä järjestelmäkameraa pienempi.
Kuvanlaatu
Yksityiskohdat erottuvat tarkasti ja valitsemalla 50 Mp:n resoluution saa vieläkin täydellisempää kuvaa, joka vertautuu lähinnä Canonin EOS 5DSR -kameraan, joka on varustettu 50 Mp:n kennolla ja se maksaakin lähemmäs 4 000 euroa. Canoniin verrattuna PEN-F:n on heikkous on siinä, että näin tarkkaa kuvaa halutessaan kamera on asetettava alustalle ja kohteen oltava liikkumatta.
Väritasapaino on erittäin hyvä, kylläisyys tasaista ja hallittua. Ruoho ei uhkaa muuttua ällöttävän neonvihreäksi tai iho pinkiksi, eikä kohinastakaan tarvitse huolehtia, kunhan pysyy alle ISO 6400:n. Toisin sanoen tässä on kamera, jota voi käyttää huoletta ilman lisävaloa lähes kaikissa valaistusolosuhteissa.
Olympus ja Panasonic ovat onneksi panostaneet tämäntyyppisten kameroiden objektiiveihin – micro four thirds – joten kokonaisen kamerajärjestelmän saa suhteellisen edullisesti. PEN-F 17 mm:n tavallisella zoomilla ja 45 mm/f1,8-muotokuvaobjektiivilla mahtuu pieneen laukkuun ketterästi.
Kenelle?
Olympusksen herkku PEN-F on parhaita pieniä järjestelmäkameroita, joita olemme testanneet, ja ehkä hauskimpia, jolla olemme kuvanneet. Loistokuvan saa ilman esivalmisteluja. Olympuksen kamera yhdistää kahden maailman parhaat puolet: se on pieni ja tehokas, mutta kuvanlaatu ja ominaisuudet ovat myös huippuluokkaa.
Myös tässä testissä
Panasonic Lumix FZ2000
Paras ultrazoom
Jos tarvitset 20x zoomin ja terävää 4K-videota, on etsimäsi kamera tässä.
Fujifilm X-T20
Edistyksellisintä tekniikkaa
Fujifilm huristaa kilpailijoidensa ohi tällä kamerallaan.
Nikon D5600
Paras järkkäri
Nikonin kamera on luokkansa paras peilikamera, joka seuraa luontevasti matkoille.
Canon EOS M6
Vaihtoehto järkkärille
Canonin parhaat kamerat eivät enää ole peilillisiä järjestelmäkameroita.
Panasonic Lumix GX800
Pienistä parhain
Panasonicin pienin kamera on susi lampaan vaatteissa.
Panasonic Lumix TZ100
Paras zoom
10-kertaisen zoomin ansiosta Lumix TZ100 ottaa kuvia, joihin kännykkä ei kykene.
Sony Cyber-shot RX100 III
Paras pokkari
Sonyn laite on kompaktien kameroiden huippua.