Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Mark Levinson No.5909

Langatonta highendia

Mark Levinson ei ole ennenkään tehnyt halpistavaraa eikä aloita nytkään. Mutta kuinka hyvät ovatkaan valmistajan ensimmäiset langattomat vastamelukuulokkeet?

/ 26.11.2022 - 08:00
Mark Levinson No.5909

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Kaikin tavoin ylelliset kuulokkeet. Loistava istuvuus ja kaunis sointi.
  • Volyymia voisi olla enemmän. Kallis.

No.5909 on hifiharrastajille tutun Mark Levinsonin ensimmäinen kuulokemalli. Harman Luxury Audion osana yritys on antanut nimensä varmaankin markkinoiden kalleimpiin kuuluville vastamelukuulokkeille.

Tuhannen euron hinta tuntuu kovalta langattomille kuulokkeille, mutta se on vain pieni osa Mark Levinsonin edullisimman vahvistimen hinnasta. Integroitu vahvistin No.5802 pelkillä digitaalisilla sisääntuloilla kustantaa nimittäin 8 000 euroa – ja siitä tuotteiden hinnat vain kallistuvat!

Mark Levinson No5909
Kuva: Geir Gråbein Nordby

Kalliit sisukset

No.5909 sekä näyttää että tuntuu huikean ylelliseltä, ja lisäksi siinä on käytetty todella kalliitta komponentteja parhaan mahdollisen äänenlaadun luomiseksi. Esimerkiksi alumiinikalvot on pinnoitettu superjäykällä berilliumilla – rakenteen tarkoitus on työntää jakotaajuutta toistettuja taajuuksia ylemmäksi ja vähentää kalvon painoa, jotta elementit reagoisivat musiikkiin mahdollisimman nopeasti. Rakenteen akustisen alueen luvataan menevän aina 40 kHz:iin saakka, mikä on kaksi kertaa korkeammalla kuin mitä ihmiskorva kuulee.

Lue myös: Focal Bathys – Parhaat kuulokkeet

Jotta langattomasta Bluetoothin yli tulevasta äänestä saisi laadukasta, tarvitaan hyvä koodekki pakkaamaan ääni siten, ettei siitä häviä mitään tärkeää. Mark Levinson on valinnut  aptX Adaptiven, joka ulottuu 24 bittiä/48 kHz:iin asti mutta jota voi säätää alemmas, mikäli kuulokkeet ovat liian kaukana puhelimesta ja signaali heikkenee. Ääni ei kuitenkaan ole häviötön. Lisäksi kuulokkeet tukevat LDAC-koodekkia, joka on lähempänä täysin häviötöntä ja tukee jopa 96 kHz-resoluutiota. Tämäkään ei kuitenkaan ole aivan häviötön, joten mieluummin olisin valinnut aptX Losslessin tukemisen.

ML 5909-Exploded View_Black
Laadukas rakenne koostuu mm. beryllium-pinnoitetusta alumiinista. Kuva: Mark Levinson

Harman-käyrä

Harman on tuottanut oman taajuuskäyränsä kuulokkeille. Harman-käyrä tunnetaan alalla hyvin, ja moni valmistaja pyrkiikin jäljittelemään sitä. Käyrä ei missään nimessä ole lineaarinen, vaan pyrkii imitoimaan lineaaristen kaiuttimien taajuusvastetta. Kun huoneen vaikutus otetaan huomioon, kuulostavat kuulokkeet lineaarisemmilta kuin ovatkaan. Mark Levinson hyödyntää tätä käyrää parhaansa mukaan.

Mark Levinson_No5909_Chef3
Kuva: Mark Levinson

Vastamelun kolme tasoa

Vastamelulle on kolme asetusta: matala, korkea tai mukautuva. Viimeisin yrittää mukauttaa vastamelun ympäristön äänten mukaan. Täytyy myöntää, että itse valitsen aina joko täyden tason tai en mitään. Käytän myös Awareness-asetusta, jolla ympäristön äänet päästetään kuulokkeisiin. Se toimii hyvin.

Oikeassa kuulokekupissa on napit volyymin nostoon ja laskuun sekä keskellä nappi, josta musiikki aloitetaan ja pysäytetään sekä puhelut vastataan tai lopetetaan. Vasemmassa kupissa on on/off-nappi, jolla luodaan myös Bluetooth-yhteys, sekä vastamelu, jolla saa päälle vastamelun tai ympäristöäänet. Painamalla sitä kolme kertaa saa äänenkäsittelyn kokonaan pois päältä.

Mark Levinson No5909 in box
Kuulokkeiden mukana tulee kuljetuskotelo ja erilaisia kaapeleita. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Luksustunnelmaa

No.5909:n kalleuden näkee ja tuntee kaikkialla: rakenteen suhteen ei ole oiottu, ylimääräisiä liitoksia ei ole ja viimeistely on upeaa. Testikappaleemme oli maalattu syvän punaisella metallivärillä, joka muistutti automaalia. Kummankin kupin keskellä on logo mustalla levyllä. Kuppien muoto on mahdollisesti otettu ovaalilta AKG N90Q -mallilta, enkä ihmettelisi, jos sisäpuolelta löytyisi samaa digitaalista tekniikkaakin.

Lue myös: Bang & Olufsen Beoplay H95 – Loistavaa vastamelua B&O:lta

Kuulokekupit istuvat täydellisesti. Pehmusteet ovat mukavat ja ainakin omaan päähäni ja korviini ei istuvuus voisi olla parempi. Käytin kuulokkeita tyytyväisenä koko työpäivän, joskin on myönnettävä, että lounastauko keskellä päivää toi tervetullutta vaihtelua.

ML_5909_ProductImage_Hero_Red ML_5909_ProductImage_Hero_Grey ML_5909_ProductImage_Hero_Black
<
>
Kuva: Mark Levinson

Vastamelu

No.5909 vaimentaa melua passiivisesti todella hyvin. Vaimennus on samaa luokka kuin hieman edullisemmalla Focal Bathys -mallilla, ja näissä kahdessa on varmaankin paras passiivinen melunvaimennus kaikista testaamistani kuulokkeista! Tavallisessa käytössä ei aktiiviselle vastamelulle ole siis edes tarvetta.

Kun vastamelu on päällä, sanoo maailman kirkkain naisääni vastamelun olevan aktivoitu. Ääni on huomattavasti miellyttävämpi kuin ohut ja hyvin digitaalinen ääni, jollainen yleensä langattomissa kuulokkeissa on. Tässä hintaluokassa pienillä yksityiskohdilla on väliä, ja No.5909-kuulokkeita käyttäessä saa jatkuvasti tällaisia pikku muistutuksia siitä, miten hieno ja ylellinen malli onkaan kyseessä.

Vastamelu suhisee hiukan, hieman kuuluvammin kuin Focal Bathysissä ja etenkin enemmän kuin todella hiljaisessa Sony WH-1000XM5:ssä. Sanoisin, että No.5909 on samalla tasolla kuin esimerkiksi Shure Aonic 50, joka edustaa vastamelun keskikastia premium-luokassa. Ja joka on silti niin hyvä, että musiikin äänenlaatu on kuulokkeissa paljon tärkeämpää kuin vastamelu.

ML_5909_ProductImage_Detail_Red ML_5909_ProductImage_Detail_Grey ML_5909_ProductImage_Detail_Black
<
>
Kuva: Mark Levinson

Mark Levinson No. 5909:n äänenlaatu

Mark Levinson on varma omasta sointi-ihanteestaan eikä anna käyttäjän näpelöidä sitä millään taajuuskorjainsäädöillä. Sovelluksessa voi ainoastaan nostaa tai laskea bassoa alle 100 Hz:issä 6 dB:llä. Henkilökohtaisesti pidän enemmän neutraalista soinnista yhdeksässä tapauksessa kymmenestä.

Kun aktivoin aptX Adaptiven Asus Zenfone 9 -puhelimesta, on kaikki valmista mahtavaa ääntä varten. Suon villi laulu -elokuvasta tutussa Carolinassa Taylor Swiftin laulu soi suurena ja läsnä olevana. Sointi on samanaikaisesti täyteläinen ja ilmava, eikä oikein mistään huomaa, että ääntä on pakattu. Sen sijaan iPhonen AAC-koodekilla ääni on kylmempi ja äänimaisema pienempi kuin Android-puhelinta ja aptX Adaptivea käyttäen.

Mark Levinson No5909 Photographer2 scaled 1
Kuva: Mark Levinson

Paperilla LDAC on parempi kuin aptX Adaptive, ja joskus se tuntuu miellyttävämmältä ja hiukan ilmavammalta. Samalla mielestäni osa nopeudesta ja rytmistä kadotetaan. Anne-Sophie Mutterin ja Pablo Ferrándezin tulkinta Clara Schumannin pianotrio G-mollissa -teoksesta (opus 17) kuulostaa omiin korviini aidommalta aptX Adaptivella, vaikka bittivirta onkin pienempi ja tuki ”vain” 48 kHz-resoluutiolle. Jokin aptX Adaptivessa herättää minusta musiikin paremmin eloon, mutta molemmilla koodekeilla sointi on toki oikein hyvä.

Basso on puhtaimpia langattomista kuulokkeista kuulemiani. Se ei ole yhtä täyteläinen kuin Sennheiser Momentum 4:ssä tai varsinkaan Sony WH-1000XM5:ssä, mutta ehdottomasti puhtaampi. Ja paljon nopeampi! Mark Levinsonin basso on yksinkertaisesti parempi. Latteat poptuotannot kuulostavat valitettavasti kesyiltä, mutta niihin saa potkua nostamalla bassoa sovelluksesta.

Mark Levinson_No5909_Photographer6
Kuva. Mark Levinson

Energinen keskirekisteri

Vaikuttaa siltä, että No. 5909:n keskirekisterissä (1 kHz) on pientä korostusta. Musiikki soi puhtaasti, mutta voi toisinaan tuntua vähän karkealta. Vaikka energiaa onkin joissain tapauksissa liikaa, ei ääni ole kylmä tai säröile. Focal Bathysia oli minusta välttämätöntä vaimentaa 4kHz:n kohdalta nasaaliuden vähentämiseksi. Sellaista tarvetta ei tässä ole. Ja se on hyvä, koska Mark Levinsonilla säätely ei onnistuisikaan.

Voisi olla väkevämpikin

Jos jotain jäin kaipaamaan, niin lisää volyymia. No. 5909:n enimmäisvolyymi on kyllä tarpeeksi korkea ja painetta ja energiaa on enemmän kuin esimerkiksi B&O Beoplay H95:llä. Mutta enemmänkin olisi voinut olla. Jotkut levytykset, joissa on järjestään matala äänenvoimakkuus – kuten monissa klassisen musiikin teoksissa – olisin halunnut nostaa volyymia. Sama juttu, jos haluaisi päästä biletunnelmaan elektronisen jumputusmusiikin kanssa.

ML_5909_ProductImage_Fold_Red ML_5909_ProductImage_Fold_Grey ML_5909_ProductImage_Fold_Black
<
>
Kuva: Mark Levinson

Kaapelia käyttäen

Jos kuulokkeet kytkee USB-C-kaapelilla kannettavaan tai puhelimeen, on äänisignaali aidosti häviötöntä ja musiikki saa hieman enemmän tilaa. Ero ei ole dramaattinen, mutta sointi on kuitenkin parempi.

Olin ehkä toivonut, että kuulokkeista saisi kovempaa volyymia vahvistimen kanssa. Mutta ikävä kyllä ei. Vaikka kuulokkeet vastaanottavatkin analogista signaalia USB-sisääntulon kautta, lähetetään signaali kuulokkeiden DSP:n kautta – joka taas ottaa vastaan vain rajallista volyymia äänen säröilemättä. Toisin sanoen näiden kuulokkeiden kohdalla ei kannata investoida kalliiseen kuulokevahvistimeen paremman volyymin tai äänenlaadun toivossa.

Mark Levinson No5909 (4)
Kuva: Geir Gråbein Nordby

Yhteenveto: Mark Levinson No. 5909

Mark Levinson No. 5909 on erittäin ylellinen kuulokemalli, joka nostaa langattoman äänenlaadun uudelle tasolle. Vastamelu on hyvä, muttei parhaiden tasolla. Ääni sen sijaan on priimaa.

Sointi on harvinaisen kirkasta ja basso laadukkaampaa kuin melkein missään muussa kuulokkeessa. Täyteläisyyttä bassoon saa halutessaan sovelluksesta – tai vastaavasti vaimennettua.

Äänenlaadullisesti Mark Levinsonin kuulokkeet asettuvat Sonyn, Sennheiserin ja Bosen langattomia kuulokkeita ylemmäs. Haastajia No.5909:lle löytyy halvemmistakin malleista, mutta silloin jää vaille tällaista viimeistelyä ja luksusta. Eikä kuulokkeissa lue silloin Mark Levinson.

Karakter
Mark Levinson No.5909
High End
Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Entistä parempi AirPods

Luokkansa parhaimmistoa

Hightech-napit

Harvinaista luksusta

Kelpo kokonaisuus

Ikkuna auki musiikkiin

Suljettua luksusta

Entistäkin kestävämpi?

Musiikkia lenkkipolulle

Avointa äänikuvaa suljetussa tilassa

Laatulangattomat kesäksi

Parasta ääntä metsästämässä

Ääni & Kuva
Scroll to Top