Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video
BLACK WEEK! 70 % alennus LB+ -tilauksesta

Testissä: LG SK10Y

Iso soundbar, iso ääni

Vihdoinkin LG on onnistunut luomaan kunnollisen äänen soundbariin! SK10Y on tosin valtava eikä sovi kaikille.

/ 01.08.2018 - 12:58
LG SK10Y

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Ääni on kirkas ja avoin, ja huikea leveys tekee myös äänikuvasta laajan. Yläpuolen kaiutinelementit luovat vakuuttavan Dolby Atmos -efektin.
  • Enimmäisäänenpaine olisi saanut olla vieläkin korkeampi. Erillinen takakaiutin ei ratkaisuna toimi täydellisesti. Ei DTS:X:ää eikä DTS-HD:tä.

Monikaan soundbar ei ole niin leveä kuin LG SK10Y – peräti 144 cm eli yhtä paljon kuin 65-tuumaisella televisiolla on mittaa. Koon hyödyt ovat ilmeiset. Ensinnäkin, kaiutinelementit ovat erillään toisistaan tarjoten mahdollisimman laajan äänikuvan. Toiseksi, suurempi sisäinen volyymi antaa täyteläisemmän ja voimakkaamman soundin.

Haittana on tietysti laitteen vaatima suurempi tila. Leveyden lisäksi soundbar on myös melko syvä. Mukana tulee seinäkiinnikkeet, mutta seinäasennus ei välttämättä ole tyylikkäin ratkaisu. Muhkea soundbar sopiikin paremmin leveälle tv-tasolle.

Meridian-ääni

Leveä kaappi kätkee monta kaiutinelementtiä sisäänsä. Edessä on viisi, joista kaksi on sivuilla luomassa surroundääntä. Lisäksi päällä on kaksi elementtiä, jotka on suunnattu kattoon heijastaen äänen sitä kautta sohvalla istuvaa kuulijaa kohti. Ne toimivat Dolby Atmos -kanavina.

Uutuutena kaikki elementit ovat omissa lokeroissaan sen sijaan, että ne soisivat saman kaapin sisällä. Tämän ideana on välttää elementtien vaikutusta toisiinsa, jotta dynamiikat olisivat mahdollisimman hyvät ja häiriötä syntyisi mahdollisimman vähän. LG on kääntynyt highendvalmistaja Meridianin puoleen äänen kohdilleen saamiseksi.

Langattoman subwooferin voi sijoittaa mihin tahansa, mutta se kuulostaa yleensä parhaimmalta soundbarin lähelle sijoitettuna.

LG SPK8 S surroundspeakers 39323
SPK8-S-takakaiuttimet eivät ole langattomat, vaan vahvistin kytketään kaiuttimiin johdolla. Kuva: LG

Takakaiuttimet

Halutessaan soundbarin kylkeen voi ostaa erilliset SPK8-S-takakaiuttimet, jolloin saa aidon surroundin. Kaiuttimet eivät ole langattomat, vaan ääni siirtyy langattomasti vastaanottimeen, joka on kiinni takakaiuttimissa tavallisilla johdoilla. Ainakaan johtoja ei tarvita kulkemaan lattian poikki, mutta täysin langattomat kaiuttimet ovat silti enemmän mieleemme, kuten Samsung HW-K960 tai Sony HT-ZF9.

HDMI-sisääntulot

SK10Y:ssa on kaksi HDMI-sisääntuloa, mikä on aika minimi ainakin, jos käyttää useampaa videolähdettä. Ratkaisu voi olla kaikkien HDMI-kaapeleiden kytkeminen televisioon ja käyttää tv:n ARC-kanavaa soundbarin HDMI-ulostulossa. Se tukee myös korkeampaa äänen resoluutiota ja Dolby Atmosta. DTS:X- ja DTS-HD-tukea ei valitettavasti ole, vaan käytössä on vain tavallinen DTS.

LG SK10Y rear 39322
Kaksi HDMI-sisääntuloa ei tahdo riittää. Kuva: LG

Langatonta musiikkia

Sisäänrakennetun Chromecastin ansiosta musiikkia voi soittaa langattomasti omasta kotiverkosta. Jos verkkoon on liitetty älykaiutin, kuten LG ThinQ, jossa on Google Assistant -puheohjaus, voi soundbaria ohjata myös puheella sitä kautta. Laite tukee monia palveluja, kuten Tidalia ja Spotifytä, mutta YouTube Musicia emme saaneet toimimaan testissämme.

Asennus ja käyttö

SK10Y:n voi yhdistää kotiverkkoon langattomasti LG Wi-Fi Speaker -sovelluksella (iOS ja Android). Soundbarissa on selkeä näyttö, joka antaa yleiskuvan toiminnasta, mutta valikkoa siinä ei ole.

Kaukosäätimessä ei ole paljoa nappeja. Tavallaan se yksinkertaistaa asioita, mutta toisaalta pitää painella samaa nappia useaan kertaan, jotta pääsee haluamaansa toimintoon. Painelimme esimerkiksi turhan usein Sound Effect -nappia selataksemme Movie-asetuksesta Musiciin tai toisinpäin, riippuen siitä mikä äänilähde laitteeseen oli yhdistettynä. Toisaalta on kätevää, että yksi nappi hallinnoi äänenvoimakkuutta samanaikaisesti sekä subwooferille, kattokanaville ja takakanaville, jos sellaiset on yhdistetty kokonaisuuteen.

LG SK10Y det 39325
Erilliset yläkaiuttimet on omistettu Dolby Atmos -äänelle. Kuva: LG

Levein ääni

Näin leveältä soundbarilta odottaa yhtä leveää äänikuvaa, ja sellaisen LG SK10Y todella tarjoaa. Tämä on yksi harvoista kuulemistamme soundbareista, joka oikeasti tuottaa kunnollisen stereokuvan musiikkiin. Subwoofer tarjoaa jalustakaiuttimia syvemmän basson. Hyvin tehty kompromissi musiikin suhteen, siis.

Naislaulu soi kauniisti ja avoimesti, ja täyteläinen basso miellyttää eikä liioittele. Maksimivolyymi olisi voinut olla kovempikin ja subwoofer vielä rajumpi, mutta yleisesti ottaen soundi on hyvä. Koheesio on ehdottomasti paras LG:n soundbareista tähän mennessä.

Edellä mainitut pätevät, kunhan muistaa pistää Music-asetuksen päälle. Perusasetuksella musiikki kuulostaa sulkeutuneelta ja värittyneeltä, ja ylempi bassorekisteri ei toimi. Naislaulu hukkuu kitaran alle eikä soundi ole luonnollinen. Hämmentävää, sillä juuri Standard-asetusta LG on hionut Meridianin kanssa. Joku on kyllä mokannut!

Elokuvien katseluun sopii parhaiten Movie-asetus. Atmos-raidoilla täydennettyjä elokuvia on katsottava LG:n valitsemalla asetuksella. Se toimii kuitenkin hyvin, Blade Runner 2049 -leffassa on suuri ja syleilevä äänikuva, ja ilman takakaiuttimiakin se kuulostaa surroundilta. Surroundefekti on paljon parempi kuin Sony HT-ZF9 -soundbarissa. Jos liittää mukaan takakaiuttimet, jotka ovat sitä paitsi Sonyn vastaavia halvemmat, saa äänen kasvamaan joka suuntaan. Kattokanavien ääni muuttuu yhtäkkiä suuremmaksi ja kokonaisuudesta tulee siten saumattomampi.

Samsung HW-K960 -soundbariin verrattuna on LG:llä vähän petrattavaa Atmos-puolella, ja Samsungilla on sitä paitsi kattokanavat integroitu takakaiuttimiin. Lisäksi katsoin elokuvaa usein täydellä volyymilla, eli LG:llä saisi olla hieman enemmänkin äänenvoimakkuutta varastossa. Sony ZF9 on huomattavasti voimakkaampi ja myös subwoofer on vahvempi. Tästä näkökulmasta LG ei ole yhtä hyvä ostos.

Johtopäätökset

LG SK10Y -soundbarissa on erillinen kaiutinelementti jokaista 5.1.2 Atmos-järjestelmän kanavaa varten, ja erillisten kammioiden ansiosta soundi on puhtaampi ja parempi kuin millään aiemmin kuulemallamme LG-soundbarilla. Dolby Atmos -ääni kuulostaa erittäin hyvältä luoden suuren hologrammiäänikuplan, joka ympäröi kuulijat. Etenkin jos investoi erillisiin takakaiuttimiin, mitä ehdottomasti suosittelemme. Sisäänrakennettu Chromecast tukee monia suoratoistopalveluita, mutta emme saaneet YouTube Musicia toimimaan. Vähän tymäkämpi subwoofer ja korkeampi äänenvoimakkuus olisi ollut mieleemme, mutta yleisesti ottaen kokonaisuus kuulostaa oikein hyvältä. Joillekin DTS:X:n ja DTS-HD:n puuttuminen voi olla miinus.

Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Isompaa kuvaa läheltä

Elokuvat mukaan reissuun!

Erikoisen hyvä

Kirkasta jättikuvaa laserprojektorilla

Google TV kaikille ruuduille

Nyt on niukkaa

Kotiteatterista jyrähtää!

4 projektoria 4K-resoluutiolla

Isoa kuvaa lyhyellä etäisyydellä

Iskevää 3D-ääntä

Sonos kurottaa uusiin korkeuksiin

Maailman paras soundbar?

Ääni & Kuva
Scroll to Top