Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: LG SC9S

LG:n soundbar kaksoisroolissa

SC9S on räätälöity LG:n omien OLED-televisioiden kumppaniksi.

/ 20.06.2023 - 12:30
LG SC9S

Ääni & Kuva kiteyttää

  • LG SC9S on käytännöllinen ja kompakti soundbar, jonka ääni on iso ja täyteläinen. Mukana tulevilla kiinnikkeillä siitä saa kiinteän jalustan LG OLED C2/C3 -malleille.
  • Ei erillisiä surround-kanavia. Takakaiuttimet myydään erikseen.

SC9S on LG:n uusin soundbar, joka on suunniteltu tarkoin fyysisiä ominaisuuksiaan myöten sopimaan saman valmistajan OLED-televisiomallien kanssa käytettäväksi.

LG on nimittäin tehnyt soundbarille oman kiinnikkeensä, jonka avulla kaiutin voi toimia samalla television jalustana. Tarvitsee vain vähän näyttää ruuvimeisseliä laitteelle, ja kotona on televisiolle kustomoitu kaiutinratkaisu, joka tarjoaa huomattavasti parempaa ääntä kuin mikään tv yksinään.

LG on niittänyt mainetta upeilla OLED-televisioillaan ja vallannut samalla tv-markkinaa itselleen viimeisen kymmenen vuoden aikana. Äänipuolella valmistajan menestys on kuitenkin ollut vaisumpaa. Pakko sanoa, että etenkin soundbarit ovat jättäneet toivomisen varaa etenkin hintalaatusuhteensa puolesta. Toivotaan, että uusi SC9S kääntää vihdoin LG:n audiotuotteet uudelle uralle!

Lue myös: LG OLED C3 – Pienin päivityksin pienesti parempi

05 soundbar sc9s scaled 1
LG SC9S. Kuva: LG

LG SC9S

SC9S edustaa 3.1.3-konfiguraatiota, joka on LG:n oma erikoisuus. Soundbarissa on erilliset kaiutinelementit keskelle, vasemmalle ja oikealle, sekä vielä kolme kaiutinta päällä korkeuskanavina. Kolmas keskikanava nostaa puheäänet television alapuolelta niin, että dialogi tuntuu tulevan ruudun keskeltä.

Soundbarin mukana toimitetaan myös bassorefleksiportilla varustettu subwoofer. Kokonaisteho on 400 wattia.

LG SC9S soundbar 5 scaled 1
Kuva: Audun Hage

Helppo käyttöönotto

Ei ole mikään uusi keksintö integroida soundbar television jalustaan. Vastaavaa ratkaisua käyttää esimerkiksi Philipsin ja Bowers & Wilkinsin yhteistyönä syntynyt OLED937, mutta erona on toki se, että Philipsin tv on kiinteä kokonaisratkaisu, jota ei ole mahdollista ostaa ilman B&W-soundbaria.

SC9S sen sijaan sopii monen eri televisiomallin kaveriksi, jolloin soundbar korvaa tv:n alkuperäisen jalustan.

Vaihtoehtoisesti television voi kiinnittää seinälle. Silloin soundbarille käytetään mukana tulevaa toista kiinnikettä, jolla kaiutin ripustetaan ruudun pohjaan.

Soundbarin kiinnittäminen television alapuolelle on fiksua monestakin syystä. Ensinnäkin kiinnike varmistaa, että kaiutin pysyy ruudun etupuolelle, jolloin eri kaiutinelementit saavat riittävästi tilaa soida. Lisäksi johtosotkun setviminen helpottuu.

LG SC9S soundbar (9) LG SC9S soundbar (6) LG SC9S soundbar (7) LG SC9S soundbar (4)
<
>
Soundbarin mukana toimitetaan kiinnikkeet ja välipalikat, joiden ansiosta SC9S on yhteensopiva LG OLED C3 (2023) ja LG OLED C2 (2022) -mallien kanssa kokovaihtoehdoissa 55”, 65” ja 77”. Kuva: Audun Hage

Hyvät liitännät

Liitäntävaihtoehdot ovat mainiot. Soundbar on suoraan yhteydessä televisioon HDMI eARC -äänenpalautuskanavan kautta. Tarjolla on myös ylimääräinen liitäntä HDMI-signaalin läpikuljettamiselle (pass-through) jota voi käyttää mukavasti vaikkapa pelikonsolille 4K/120Hz-laadun, VRR:n ja ALLM:n ansiosta. Langattomasti soundbar toimii Wi-Fiä käyttäen Tidalin ja Spotify Connectin tapaisille suoratoistopalveluille.

LG:n kaiutin tukee monia nykypäivän ääniformaatteja, kuten Dolby Atmosta, DTS:X:ää ja IMAX Enhancedia.

Kun SC9S:n kytkee LG:n OLED-televisioon, valitaan, miten haluaa ääniasetukset kalibroitavan. Kaiutin voi esimerkiksi noudattaa televisiosta valittuja ääniasetuksia (elokuva, musiikki  – TV Sound Mode Share), tai ohittaa ne. Wow Orchestra -toimintoa käyttäen soundbar soittaa yhdessä television kaiuttimien kanssa.

LG SC9S:n äänenlaatu

Miltäpä LG:n kustoimoitu ihme sitten kuulostaa? Ei oikeastaan lainkaan pöllömältä. SC9S:n äänikuva on iso, vivahteikas ja ylä-ääniltään erottuva. Yleisvaikutelma on kirkas ja avoin, ja ääniefekteissä on mukavaa potkua ja energiaa. Puheesta saa hyvin selvää ja dialogit toistuvat kirkkaina ja selkeinä.

Kun Formula 1 -autot viuhahtavat tv:n ruudulla, kuuluu kaiuttimista asianmukainen, adrenaliinin herättävä renkaiden vinkuna ja moottorin jylinä.

Edestä tuleva äänikuva välittyy isona ja laajana, mutta takaa tulevat surround-efektit kuulostavat melko vaimeilta ja etäisiltä. Erillisiä takakaiuttimia ei soundbariin kuulu, joten takakanavien ääni on vain miksattu muiden sekaan, vaihtelevin tuloksin.

Kun äänen yleisvaikutelma on kuitenkin näin hyvä, tekee mieli nostaa volyymia. Ja vasta silloin meille valkenee, ettei LG SC9S jaksa soittaa järin lujaa. Esimerkiksi Taylor Swiftin Reputation-konsertti Netflixillä saa välillä toivomaan, että äänenvoimakkuutta saisi säädettyä lujemmalle.

Onneksi LG:n bassontoisto on aika hyvää. Langaton subwoofer tarjoilee tiukkaa ja täyteläistä bassoa, joka (kerrankin!) on synkassa muun äänikuvan kanssa. Varsinaista tanssilattiaa värisyttävää syväbassoa se ei tarjoa, mutta vastaa hyvin odotuksiin.

Kokeilimme myös Wow Orchestra -toimintoa, joka käyttää tv:n omia kaiuttimia osana soundbarin kokonaisuutta, mutta lopputulos vakuutti vain joiltain osin. Äänikuva kasvaa selvästi korkeus- ja leveyssuunnassa, mutta samalla eri kanavien välinen yhteissoitto rakoilee. Television kaiuttimissa tuntuu olevan parin millisekunnin viive SC9S:ään verrattuna, mikä luo pienen mutta silti kuuluvan kaiun.

Onnistuimme osittain ratkaisemaan ongelman säätämällä viivettä ääniasetuksista, mutta tällaista ei pitäisi joutua tekemään. Pidemmän päälle kuuntelimme mieluummin pelkkää soundbaria ilman tv:n osallistumista.

Lue myös: Samsung Ultra Slim Soundbar – Litteä soundbar soi muhkeasti

Kilpailijat?

Tässä hintaluokassa ei kilpailusta ole puutetta, ja ensimmäisenä tulee mieleen yhdistelmä Sonos Beam + Sub Mini, joka on noin tuhannen euron hintainen tyylikäs ja hyvänkuuloinen ratkaisu. Sonoksen kaksikko on muotoiltu kompaktisti ja kauniisti, ja yhdistelmän suuri surround- ja äänikuva yllättävät. Beam tarjoaa Dolby Atmos -tuen ja paljon laajennusmahdollisuuksia, mutta korkeuskanavia siinä ei ole, toisin kuin LG SC9S:ssä.

Samsungin valikoimista löytyy puolestaan erittäin tyylikäs ja todella litteä HW-S811B, joka tarjoaa upeaa äänenlaatua 900 euron hintaansa suhteutettuna. Sekään ei kuitenkaan yllä yhtä vakuuttavaan korkeusvaikutelmaan kuin LG SC9S.

Sitä paitsi Samsung ja Sonos eivät tarjoa toista HDMI-sisääntuloa, kuten LG.

Lue myös: Sonos Beam 2 – Minisoundbareista paras

Yhteenveto: LG SC95

Jos etsii soundbaria LG:n OLED C3- tai OLED C2-mallille, löytyy valmistajan valikoimista nyt sopiva vaihtoehto.  SC9S on kiinnitystapansa ja toimintojensa puolesta räätälöity LG:n OLED-televisioille.

LG on onnistunut myös SC9S:n äänen suhteen: äänikuva on iso ja täyteläinen, ja efektit erottuvat hienosti. Muhkea basso tuo elokuvien, sarjojen ja pelien kokemiseen kunnon potkun.

Sijoittipa soundbarin sitten vapaasti tai kiinnitti kiinteästi, voi tätä LG:n soundbaria joka tapauksessa lämpimästi suositella!

Karakter
LG SC9S
Premium
Audun Hage
(s. 1981): Toimituspäällikkö. Audun palkattiin LB-toimitukseen 2004, ja hän on ollut mukana kehittämässä LB:n printtiä ja verkkosivustoa. Laatutietoinen Audun tunnetaan erittäin herkkäkorvaisena ja tarkkasilmäisenä journalistina, joka vastaa LB Ääni & Kuvan televisiotesteistä ja tarkistaa toimituspäällikkönä kaikkien muidenkin toimittajien artikkelit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Elegantti audiokaluste soi stereona

Upea retrokaiutin

Edelleen tv-tason valtias

Muhkea äänikupla litteistä kaiuttimista

Edullinen soundbar joka kotiin

Highend-tekniikkaa premium-kaiuttimissa

Pikkuhyvää halvalla

Sonyn paras soundbar

Hyvä mutta kallis

Langatonta hifiä

Kompakti ja isoääninen soundbar

Highend-tekniikkaa pienellä budjetilla

Ääni & Kuva
Scroll to Top