8K on edelleen televisioharrastajien edelläkävijöiden harvinainen valinta, mutta kun yhdistää 8K-resoluution ja OLED-tekniikan, on kyseessä on jo harvinaisuuksien harvinaisuus!
LG:n OLED-mallit ovat varsin arvostettuja televisioista kiinnostuneiden keskuudessa, ja C2– ja G2-mallistot ovat ehtineet tehdä meihinkin vaikutuksen tänä vuonna. LG:llä on silti vieläkin järeämpiä aseita varalla, nimittäin lippulaivamalli OLED Z2, joka tarjoaa 8K-resoluutiota joko 77- tai 88-tuumaisena.
LG OLED Z2: 77-tuumainen 8K-tv
8K-tekniikka on yhä nuorta eikä sisältöä näin tarkalle resoluutiolle ole vieläkään juuri tarjolla. 8K-televisiot ovat myös – edelleen – kohtuuttoman kalliita.
8K OLED on erityisen kallis yhdistelmä, eivätkä tällaiset huipputelevisiot tule halpenemaan ihan lähiaikoina. LG on kyllä tuonut hintaa jo alaspäin, mikä tekee 77-tuumaisesta Z2-televisiosta kaikkien aikojen edullisimman 8K OLEDin – joka maksaa silti 12 000 euroa!
Se on melkein kolme kertaa enemmän kuin ”tavallinen” 77-tuumainen 4K-televisio. tse asiassa LG:n 83-tuumaisen OLED83G2-mallin saa puoleen hintaan 8K-lippulaivamalliin verrattuna.
Ja toki nyt testaamastamme mallista on suurempikin versio. 88-tuumainen Z2 (OLED88Z2) on ylellinen näky alumiinijalustoineen. Se maksaa hulppeat 25 000 euroa!
Miksi 8K sitten on niin kallista? Yksi syy on nykypäivän tuotantolinjoissa: OLED-tehtaat ovat maksaneet miljoonia, eikä suuren luokan massatuotantolaivaa käännetäkään hetkessä toisenlaiseksi. 8K-paneelien valmistaminen on paljon kalliimpaa kuin 4K-paneelien muun muassa siksi, että OLED vaatii paljon transistoreita. LCD-televisiossa riittää yksi transistori per alapikseli, kun taas OLED tarvitsee niitä kolmen- tai viisinkertaisenkin määrän per alapikseli. Kun televisiossa on 33 miljoonaa pikseliä, tulee tuotannosta kallista ja haastavaa.
LG OLED Z2: Design
Z2-malliston 77-tuumainen edustaa LG:n litteää galleriatyyliä, joka muistuttaa G2-malliston designia. Näyttö on takaa aivan litteä. Liitännät ja seinäkiinnikkeet on upotettu, joten television saa ripustettua kiinni seinään.
LG on itse suunnitellut mukana tulevan seinäkiinnikkeen ja tarjoaa vaihtoehtona myös metallisen jalan. Myös VESA-standardin mukaisen seinäkiinnikkeen käyttö onnistuu, sillä televisiossa on ruuvinreiät valmiina sitäkin varten.
LG on näköjään ajatellut kaikkea, ja rakenteen laatu on moitteeton. Pidämme siitä, että television kanssa tulee Signature-sarja kaukosäädin. Se on harjattua alumiinia ja tuntuu paljon hienommalta kuin tavalliset muoviset kaukosäätimet. Meidän mielestämme LG saisi tarjota tämän premium-kaukosäätimen kaikkien OLED-malliensa kanssa!
Käyttö ja ominaisuudet
Z2 pyörii LG:n uusimmalla WebOS 22 -käyttöliittymällä. Rajapinta on hieman erilainen kuin aiemmilla sukupolvilla, sillä aloitusvalikon voi nyt räätälöidä mieleisekseen. Erilaisten käyttäjäprofiileiden luonti onnistuu, jolloin jokaisella perheenjäsenellä voi olla omat suosikkisovelluksensa ja -palvelunsa ensimmäisenä. Kaikki suosituimmat suoratoistopalvelut ovat ladattavissa.
OLED Z2 on varustettu myös uudella Always Ready -standby-toiminnolla. Toisin sanoen televisio voi näyttää grafiikkaa, kuvia, kellonajan, sään tai soittaa musiikkia, kun tv ei ole aktiivisessa käytössä. Always Ready -tilasta tv käynnistyy salamannopeasti kaukosäädintä painamalla.
Muiden LG:n televisioiden tapaan tukee OLED Z2 useita videoformaatteja, kuten Dolby Visionia ja IMAX Enhancedia. 8K-sisältöjen kannalta on oleellista, että tv tukee AV1-pakkausta, jonka ansiosta voi katsoa YouTuben 8K-videoita.
Z2 tarjoaa erinomaiset liitäntävaihtoehdot: kaikki neljä videosisääntuloa ovat HDMI 2.1 -yhteensopivia ja vastaanottavat 8K-signaalia jopa 60 kuvaa sekunnissa tai 4K-videota jopa 120 kuvaa sekunnissa. Niinpä uudet pelikonsolit ja pelitietokoneet toimivat hyvin Z2:n kanssa.
Jos haluaa käytää 8K-televisiotaan pelaamiseen, on hyvä tietää, että se tukee Nvidia G-Synciä ja AMD Freesync VRR:ää, jotka takaavat peligrafiikoiden sulavan toiston. Erillinen Game Optimizer -pelivalikko kokoaa kaikki pelaamisen kannalta oleelliset asetukset yhteen paikkaan, jolloin kuvankäsittelyä voi mukauttaa myös pelityypin mukaan vaikkapa räiskintäpeleille tai urheilupeleille sopivimmaksi.
Kuvanlaatu
Kuten todettua, olemme jo saaneet vaikuttua LG:n tämän vuoden ”tavallisista” C2- ja G2-mallistojen OLED-televisioista. Molemmissa on uudet Evo-kuvapaneelit, joissa on upea kontrasti, vivahteikkaat värit ja etenkin G2:ssa hämmästyttävän hyvä kirkkaus, joiden ansiosta OLED on entistäkin parempi kaikenlaisen tv-viihteen parissa.
4K OLED -television terävyys on tietysti jo todella hyvä. Kahdentoista tuhannen euron kysymys kuluukin, onko Z2 8K-resoluutioineen yhtä hyvä, vai vieläkin parempi kuin upea G2?
Kun Z2 on viettänyt pari viikkoa kotona ja testihuoneessa, voi ainakin sanoa, että eroa on ja sen huomaa.
Ensisilmäyksellä Z2 näyttää miltä tahansa nykypäivän OLED-mallilta, mutta pian huomaa, että kuvan terävyys on aivan omaa luokkaansa. Olemme testanneet jo useita LCD-televisioita 8K-resoluutiolla, mutta 8K OLED on terävyydessä aivan ylivoimainen!
Pikselitiheyden ollessa noin 115 ppi (vastaa suurin piirtein 39-tuumaisen 4K-television pikselitiheyttä), voi istua ruudun edessä näkemättä häivähdystäkään pikselirakenteesta tai ruutukuviosta. Koko kuva näyttää saumattomalta ja tasaiselta. Ja koska jokainen noin 33 miljoonasta pikselistä on myös oma valonlähteensä, on kuvan kontrasti käsittämättömän vahva.
Olemme jo pitkään puhuneet siitä, että kontrasti on ainakin yhtä tärkeä kuin resoluutio kuvan terävyyden havainnoimisessa. Kun sekä kontrasti että resoluutio ovat tätä tasoa, on katselukokemuskin silkkaa taikaa.
Katsoimme testijaksolla muun muassa uutta Mahtisormukset-sarjaa Amazon Primeltä. Taru sormusten herrasta -sarja on ”vain” 4K-resoluutiolla ja pitää siksi skaalata 8K-ruudulle. LG:n A9-videoprosessori tekee erinomaista työtä, ja myös lähdemateriaalin kuvanlaatu on parhaimpia näkemiämme.
Amazonin näyttävä tuotanto pääsee todellakin oikeuksiinsa LG:n ruudulla. Näyttelijöiden lähikuvat ovat tolkuttoman hyviä ja kohinattomia. Jokaisen ihohuokosen ja karvan voi erottaa kauniiden haltijoiden kasvoilta ja jokaisen irvistyksen yksityiskohdan rumien örkkien kasvoilta. Valtavien taistelukohtausten pieninkin yksityiskohta erottuu upeasti.
Eikä sisällön edes tarvitse olla 4K-kuvaa, vaan OLED77Z2 tekee kuvasta hienon myös vanhempien HD-laadun elokuvien kohdalla. Silloin prosessorin on työskenneltävä rajummin täyttääkseen puuttuvien pikselien tilan, mutta se toimii odotettua paremmin.
LG tarjoaa useita kuva-asetuksia, mutta meistä Cinema Home toimii parhaiten. Sillä värit ovat neutraalit, kirkkaus loistavaa ja liikkeet saa säädettyä luonnollisen sulaviksi LG:n TruMotion-interpoloinnilla.
Vielä parempaa aidon 8K:n kanssa
Vaikka LG:n skaalaus toimiikin hyvin, pääsee televisio oikeuksiinsa oikean 8K-sisällön kanssa. Elokuvayhtiöt tekevät harvakseltaan 8K-elokuvia, mutta YouTubeen on julkaistu aikojen saatossa puoliammattimaisia 8K-videoita. Esimerkiksi Phil Hollandin ja Eugene Belskyn kuvaamat tuotannot näyttävät todella upeilta.
Heidän YouTube-kanavillaan on kaikkea kissakuvista New Yorkia tai Los Angelesia esittäviin dronevideoihin. Yhteistä kaikille on 8K-resoluution tuoma kristallinkirkas kuva ja luonnollinen elävyys. Hahmojen ympärillä olevat varjostukset ovat niin teräviä, että melkein unohtaa katsovansa videota. Melkein kuin ikkuna todellisuuteen – joten kannattaa varoa sormenjälkiä ruudulla!
Kalliimman hinnan arvoinen?
Jos sähkölaskun jälkeen on vielä varaa, voi raskaan sarjan televisioharrastajalle suositella Z2-mallia. Muille haluan sanoa, että nykypäivän 4K OLED -televisiot on ovat aivan äärimmäisintä terävyyttä lukuun ottamatta erittäin, erittäin hyviä, ja hinnaltaan huomattavasti halvempia.
Kontrastin, mustan ja värintoiston saralla LG OLED77Z2 on linjassa muiden huipputelevisioiden kanssa. HDR-asetuksella kirkkaus on 10-prosenttisella kuva-alalla noin 750 nitiä, joka tuo hyvää intensiteettiä kirkkaimpiin kohtiin. Mullistava se ei kuitenkaan ole. Tavallaan olisi toivonut, että LG olisi taikonut Z2:een vielä enemmän kirkkautta tai jotain muuta eksklusiivisuutta, jotta merkittävästi kalliimpi hinta tulisi perusteltua.
Lue myös: LG OLED C2 – LG lupaa hyvää televisiovuodelle
Lue myös: LG OLED G2 – OLEDia vaativaan makuun
Äänenlaatu
Moniin muihin highend-televisioihin verrattuna LG:n äänijärjestelmä on vähän vaatimaton – mutta silti huikeasti parempi kuin tavallisissa televisioissa. Kaiutinkonfiguraatio on valmistajan mukaan 4.2, eli neljä kaiutinta ja kaksi ekstrabassokaiutinta. Ääni on oikein hyvä, puhe toistuu selkeästi ja täyteläisyys riittää tuomaan musiikin ja ääniefektit esiin. Volyymiakin riittää ilman, että ääni alkaa säröillä.
Näin kallis kuva ansaitsee kuitenkin tehokkaamman ääniratkaisun. Televisioon voi yhdistää Dolby Atmos -äänellä varustetun soundbarin tai kotiteatterijärjestelmän, kuten LG:n oman 9.1.5-kanavaisen SQ95R-soundbarin tai Bang & Olufsenin uuden Beosound Theatre -soundbarin. Emme ole vielä ehtineet testata näitä vielä, mutta testikappaleet on jo tilattu!
Yhteenveto: LG OLED Z2
Osa povaa 8K-televisioille pikaista katoa, kuten kävi 3D-televisioiden kanssa, jotka hiipuivat ennen kuin tekniikkaa päästiin kunnolla edes kehittämään. Jos on nähnyt 8K-ruudun läheltä, on kokemusta kuitenkin vaikea karistaa – sitä haluaa nähdä lisää! Vaikka LG:n tavalliset OLED-televisiot näyttävät hyviltä, tulee visuaalisesta elämyksestä piirun verran intensiivisempi ja täydellisempi, kun resoluution nostaa 8K:hon.
LG Z2 on varustettu suorituskykyisellä videoprosessorilla, joka skaalaa HD- ja 4K-kuvaa erinomaisesti. Silti aito 8K-sisältö näyttää parhaimmalta. Silloin kuvanlaadun kanssa pystyy harva kilpailemaan.
LG OLED77Z2:n ainoa iso ongelma onkin sen hintaero muihin OLED-televisioihin. 12 000 euroa tuntuu suhteettoman kalliilta, kun upean 4K OLED -television saa alle puolella tästä – vaikka terävyys ei ylläkään silloin ihan tälle tasolle!