Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: LG OLED G5 (OLED65G5)

LG:n uusi OLED loistaa kuin aurinko

LG:n uudella OLED-televisiolla on suuret saappaat täytettävänään. Pystyykö G5 ylittämään vaikuttavan edeltäjänsä suorituskyvyn? Me tiedämme vastauksen – ja myös sen, mitä kannattaa ottaa huomioon tätä mallia harkitessa.

/ 09.04.2025 - 13:42
LG OLED G5 (OLED65G5)

Ääni & Kuva kiteyttää

  • LG G5 tarjoaa poikkeuksellista kuvanlaatua, jossa on upea kontrasti, syvä musta ja raikkaat värit. Vakuuttava parannus viime vuoden erittäin hienoon G4-malliin verrattuna.
  • Ääni ei yllä kuvan tasolle ja kaipaa soundbarin apua. Tv pitää valita joko jalustalla tai seinäkiinnikkeellä.

OLED G5 on eteläkorealaisen LG:n vuoden 2025 lippulaivamalli. LG on OLED-televisioiden kehittäjänä pioneeri, joka valmistaa markkinoiden parhaimpiin kuuluvia malleja. Vaikka moni kilpailija hönkiikin niskaan, oli G-sarjan huippumalli jälleen kerran vuoden parhaimpien televisioiden joukossa, kun nimesimme vuoden 2024 voittajia.

Nyt vuoden 2025 OLED G5 on täällä, ja odotuksemme sen suhteen ovat luonnollisesti erittäin korkealla. LG kertoo keskittyneensä etenkin kuvankäsittelyn parantamiseen tehdäkseen siitä entistä älykkäämpää ja käyttäjän tapoihin mukautuvampaa. Myös rauta on uutta, eli tv:ssä on eri kuvapaneeli ja päivitetty versio videoprosessorista viime vuoden malliin verrattuna.

Onko LG siis todella onnistunut parantamaan jo valmiiksi erinomaista televisiomalliaan? Otetaan selvää!

LG OLED G5 front
LG OLED G5. Kuva: LG

LG OLED G5 – design

Designin puolesta kaikki on aika lailla kuten ennenkin. Kehys on yhä harjattua metallia ja muistuttaa kapeaa taulunkehystä. Takaosa on tasainen seinäkiinnikkeen mahdollistavaa upotusta lukuun ottamatta. G5 on melkein kuin OLED-versio Samsungin The Frame -televisiosta.

G5 onkin tarkoitettu nimenomaan seinälle, ja jos valitsee mallinumeron, joka päättyy LW-lyhenteeseen, tulee tuotteen mukana seinäkiinnike. Pakkaukseen ei siis kuulu lainkaan jalustaa. Jos siis haluaa sijoittaa tv:n tasolle, on vallittava malli, jonka nimen lopussa on LS.

Jalustaa myydään kuitenkin lisävarusteena. Tämä on hyvä huomioida, jos vertaa G5-mallia edullisempaan C5-malliin tai esimerkiksi Samsungin S95F-malliin. Niissä molemmissa jalusta kuuluu pakkaukseen, mutta seinäkiinnike ei.

G5-sarja on saatavana monessa eri koossa aina 55-tuumaisesta 97-tuumaiseen, ja me saimme testiin 65-tuumaisen. Suurin malli, OLED97G5, vedonnee varmasti todella isoa OLED-ruutua kaipaaviin! Se tosin maksaa 25 000 euroa. Eikä siinä ole edes uusinta paneelia, sillä uutuuspaneeli on toistaiseksi saatavana suurimmillaan 83-tuumaisena (LG OLED83G5).

LG OLED G5 test 9 scaled
Testikappaleemme toimitettiin lisävarusteena saatavana jalustan kanssa. Kuva: Audun Hage

Käyttö ja ominaisuudet

OLED G5 pyörii LG:n uusimmalla WebOS 25 -käyttöliittymällä. Perheenjäsenet voivat kukin luoda oman käyttäjäprofiilinsa, jolloin tv:n asetukset voi säätää jokaiselle sopivaksi. Aika näppärää, kun asiaa ajattelee.

Esimerkiksi aloitusnäyttö voi suositella katsottavaa käyttäjän mukaan, ja ääni- ja kuva-asetukset ovat juuri oman maun mukaisia. Näin ei tarvitse joka kerta tehdä erillisiä säätöjä, kun television avaa siskon, veljen tai anopin jäljiltä.

Muiden 2025-mallien tapaan G5 toimii uuden sukupolven Magic Remote -kaukosäätimellä. Uuden kaukosäätimen muotoilu on aiempaa litteämpää, ja AI-napilla saa herätettyä tekoälyavustajan. Kaukosäädin toimii edelleen samalla käytännöllisellä osoittimella kuin edeltäjänsäkin.

Kun kaukosäädintä siis liikuttaa, liikkuu ruudulla samalla osoitin, ja nappia painamalla saa kursorin klikkaamaan asioita ruudulla. Homma menee äkkiä aika koukuttavaksi.

Siitä huolimatta G5 ansaitsisi mielestäni ylellisemmän premium-kaukosäätimen eikä samaa, jollainen C-sarjallakin on käytössä. Highend-mallin kaukosäädin saisi olla harjattua metallia tai alumiinia ja napit saisivat olla valaistut.

LG 2025 remote scaled 1
Kaukosäädin on aivan uusi: LG on korvannut vanhan Magic Remoten uudella, litteämmällä versiolla. Senkin toiminta perustuu osoittimeen ja pattereihin – aurinkokennolatausta siinä ei ole. Kuva: Audun Hage

Liitännät ja formaatit

Television takana on neljä HDMI 2.1 -sisääntuloa, jotka kaikki tukevat täyttä kaistanleveyttä ja toistavat 4K-kuvaa 120 Hz:n virkistystaajuudella tai jopa korkeammalla. Pelikonsoleille ja pelitietokoneille piisaa siis tilaa.

LG G5 on varustettu hyvillä peliominaisuuksilla, kuten 165 Hz:n virkistystaajuudella (G4-mallissa oli 144 Hz), Nvidia G-Syncilla ja AMD FreeSync Premium VRR:llä. Game Optimizer -pelitilalla konsoli- ja PC-pelien suorituskyky on nopeaa ja saumatonta. Viiveeksi mittasimme noin 9,5 millisekuntia virkistystaajuuden ollessa 60 Hz, joten 120 Hz:llä voi odottaa noin puolta siitä. LG:n OLED-televisio on näin ollen edelleen parhaita vaihtoehtoja, kun haluaa pelata isolla ruudulla.

G5 tukee muun muassa Dolby Vision HDR -videoformaattia ja Dolby Atmos -ääniformaattia. Sen sijaan tukea ei löydy HDR10+:lle tai DTS-äänelle.

LG OLED G5 uudella paneelilla ja tehokkaalla ”AI”-prosessorilla

G4 oli varsin vakuuttava esitys kuvasuorituskyvyn suhteen, mutta LG on silti kokenut tarvetta parannella G5-mallia monelta osin.

G5 on varustettu uudella α11 Gen 2 -videoprosessorilla, johon on yhdistetty LG Displayn uusin OLED-paneeli nimeltään Primary RGB Tandem. Kokonaisuutena LG kutsuu teknologiaa nimellä Brightness Booster Ultimate, joka on saatavana G5-sarjan lisäksi vain langattomassa OLED Signature M5-sarjassa.

C5- ja B5-sarjojen edullisemmat mallit joutuvat tyytymään perinteisempään tekniikkaan. G5-sarja onkin suunnattu uusinta uutta himoitseville käyttäjille, jotka ovat valmiita pulittamaan hienouksista satoja euroja enemmän – tietenkin sillä ehdolla, että parannukset näkyvät hinnan lisäksi myös käytännössä.

a11 gen 2 processor
Uusi G5-sukupolvi on varustettu sekä uudella paneelilla että uudella ”kuvamoottorilla”. Yhdessä ne parantavat huomattavasti sekä kuvaa että kuvankäsittelyä. Kuva: LG

Mittaukset

Iso kysymys tässä kuuluu, että mahtaako G5 tarjota jotakin enemmän kuin jo valmiiksi erinomainen G4? Mittausten perusteella voi ainakin heti todeta, että kirkkaudessa on tapahtunut merkittävä loikka. Mittasimme G5:n kirkkaudeksi 2 300 nitiä 10-prosenttisella kuva-alalla ja HDR-elokuva-asetuksella. G4-mallilla vastaava tulos oli 1 600 nitiä, joten kirkkaus on parantunut 40 %, kuten LG markkinoikin. G5 onnistuu myös säilyttämään kirkkauden parempana isommalla kuva-alalla, mikä on erittäin käyttökelpoinen parannus.

Mittausten mukaan LG OLED G5 – aivan kuten G4 – on värintoistoltaan ja mustavalkokuvaltaan erittäin tarkka jo tehdasasetuksillaan. Deltapoikkeamaa on vain vähän niin SDR- kuin HDR-asetuksella (alle 3), eli kuva on hyvin neutraali. Halutessaan televisiolle voi toki ostaa Calman-kalibroinnin, jolloin päästään lähemmäs studiotason neutraaliutta.

Kuvanlaatu

<
>

Mittaukset ovat toki yksi asia ja käytännön kuvanlaatu toinen, joten näissä asioissa on syytä luottaa myös omiin silmiinsä. 40 prosentin parannus kirkkaudessa ei ehkä ole ihan yön ja päivän tasoinen ero näin pienellä näyttöalalla, mutta kyllä eron silti huomaa, kunhan sisältö ja videonkäsittely onnistuvat hyödyntämään lisäkirkkauden kirkkaimmissa kohdissa.

Kun laitamme tutut testivideot pyörimään, näemme heti, että LG onnistuu hyödyntämään kirkkauden vaativissa HDR-kohtauksissa. Nopeatempoisten kohtausten kirkkaimmat kohdat F1-dokumenttisarja Drive to Survivessa toistuvat kovemmalla paineella. Aurinko loistaa ja jarrulevyt hehkuvat kirkkaampina, ja asvaltista lentävät kipinät tuntuvat aidommilta. Myös autojen värivivahteet erottuvat selkeämmin. Etenkin punaiset sävyt tuntuvat intensiivisemmiltä, mutta myös siniset ja vihreät erottuvat paremmin.

Tavallisella SDR-elokuvalla, kuten Batman-elokuva Dark Knightin Blu-ray-versiolla, eron näkee niin ikään selvästi. G5:n kontrasti ja kirkkaus ovat huomattavasti parempia esimerkiksi kohtauksessa, jossa Alfred vierailee isäntänsä Bruce Waynen luona tämän maanalaisessa piilopaikassa. Tummissakin kohtauksissa erottaa pienimmätkin yksityiskohdat. 4K-skaalaus toimii esimerkillisesti, joten kuva on entistäkin terävämpi ja kohinaa entistäkin vähemmän. Ja tällä saralla G4 oli jo todella hyvä.

G4 ei kuitenkaan jää kokonaan uutuuden jalkoihin. Parannukset ovat hienovaraisia, ja ne tulevat esiin vaihtelevasti erilaisissa sisällöissä ja erilaisilla asetuksilla. Jos siis omistaa jo G4-mallin tai suunnittelee sellaisen hankkimista alennuksesta, ei ole mitään syytä huoleen.

Yksi asia, jonka panen merkille G5-mallissa, on värisiirtymät – ne voisivat olla saumattomampia. Toisinaan sävyjen välillä näkee selviä eroja – niin sanottua banding-ilmiötä – joita ei joillakin kilpailijoilla (kuten Samsungin ja Sonyn QD-OLED-malleilla) näy. Voisikohan tämä olla sellainen asia, jonka LG pystyisi korjaamaan laiteohjelmistopäivityksen kautta?

<
>

Älykkäämpiä kuva-asetuksia

Perinteisesti LG on tarjonnut useita erilaisia kuva-asetuksia, joista valitsemalla kuvasta saa mieleisensä. Tämän vuoden uutuutena käyttäjä voi pyytää tekoälyltä apua asetusten valintaan Personal Picture Wizard -toiminnon avulla.

Henkilökohtainen AI-asetus näyttää ensin pari testikuvaa, joissa on eroa kontrastin, terävyyden ja värikylläisyyden suhteen. Niistä käyttäjä valitsee miellyttävimmän, jonka perusteella televisio räätälöi henkilökohtaisen kuva-asetuksen. Toki voi myös valita jonkin valmiista asetuksista.

Testasin toimintoa, ja tulokseksi sain kontrastiltaan melko kovan ja väreiltään epätavallisen vahvan kuvan. Se ei juurikaan eronnut television omasta eläväisestä Vivid-asetuksesta.

Toiminnon pulma on, että käyttäjän voi olla vaikea valita ”oikeaa” testikuvaa, jos selkeää mieltymystä ei ole. Asetuksia voi kuitenkin korjailla myöhemminkin, joten kuvan pystyy hienosäätämään mieltymysten kirkastuttua. Asetukset voi tallentaa, jolloin oman profiilin mukainen kuva-asetus löytyy aina valmiina kirjautumisen jälkeen. Esimerkiksi elokuvien ystävät arvostavat LG:n päivitettyä Filmmaker Modea, joka huomioi nyt myös huoneen valaistusolosuhteet. Asetus on varsinaisesti tarkoitettu täysin pimennettyyn huoneeseen, eikä se sovi hirveän hyvin tavallisiin olohuoneisiin – monen mielestä asetus tekee kuvasta liian pimeän. Nyt televisio voi kuitenkin kompensoida tummuutta lisäämällä kirkkautta, samalla säilyttäen värit neutraaleina.

<
>

Äänenlaatu

Highend-televisio ansaitsee laadukkaan äänentoiston, ja LG on varustanut G5-mallin useammalla kaiuttimella. Pohjassa on kaiuttimet ja integroidut subwooferit, ja järjestelmä pystyy simuloimaan surroundia. Puheentoisto on selkeää ja erottuvaa, ja bassokin on melko täyteläistä, mikä tuo toimintaan, viihteeseen ja etenkin musiikkiin kaivattua pontta. G5 soittaa suhteellisen lujaa äänen säröilemättä.

Ääni on oikein miellyttävä ja premium-television tasoinen, mutta ei sen enempää: esimerkiksi Philips tarjoaa vahvempaa ääntä uusimmalla OLED+950-mallillaan. Ei siis epäilystäkään, etteikö G5 ansaitsisi ulkoista äänijärjestelmää. LG:n valikoimiin kuuluu yhteensopiva soundbar, jonka litteä muotoilu sopii erityisen hyvin seinälle. Se saattaa olla hyvä vaihtoehto sisustuksellisia näkökulmia pohdittaessa.

LG OLED G5 user profiles 1
LG OLED G5 ja SG10TY-soundbar. Kuva: LG

Yhteenveto

LG OLED G5 tarjoaa näkyviä parannuksia kuvanlaatuun verrattuna viime vuoden G4-sukupolveen, joka oli jo referenssiluokkaa itsessään. Kova kilpailu on ajanut LG:n ylittämään viime vuoden lippulaivamallinsa suorituskyvyn tänäkin vuonna: ei auta jäädä laakereilleen lepäämään, kun kilpailijat kärkkyvät mitalisijoja itsekin.

Juuri nyt LG OLED G5 on selkeästi parhaimpia koskaan testaamiamme OLED-televisioita. Jää kuitenkin nähtäväksi, miten hyvin G5 pärjää muita vuoden 2025 televisiomalleja vastaan. Mutta yksi asia on varma: myös kilpailijoiden pitää tehdä kovasti töitä päästäkseen haastamaan LG:n tämänhetkisen huipun!

Karakter
LG OLED G5 (OLED65G5)
Premium
Audun Hage
(s. 1981): Toimituspäällikkö. Audun palkattiin LB-toimitukseen 2004, ja hän on ollut mukana kehittämässä LB:n printtiä ja verkkosivustoa. Laatutietoinen Audun tunnetaan erittäin herkkäkorvaisena ja tarkkasilmäisenä journalistina, joka vastaa LB Ääni & Kuvan televisiotesteistä ja tarkistaa toimituspäällikkönä kaikkien muidenkin toimittajien artikkelit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

LG:n uusi OLED loistaa kuin aurinko

Veitsenterävää kuvaa ja vahvaa kontrastia

Uusi elämä vanhalle televisiolle

Parempaa Poweria

Pelilaitteista televisiopuolelle

Mainio Google TV Thomsonilta

Hyvää kuvaa halvalla

Muhkeaa kuvaa, ohutta ääntä

Maksimaalista kuvaa ja ääntä

Mikä hinta-laatusuhde!

Kirkasta kuvaa hyvään hintaan

Jättikuvaa ennätyshintaan

Ääni & Kuva