Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: LG OLED G3 (OLED65G3)

Tässäkö paras OLED-televisio?

LG:n upouusi 2023-mallivuoden OLED G3 oli juuri testihuoneessamme lainassa – oliko se tämän vuoden paras televisio?

/ 13.04.2023 - 13:15
LG OLED G3 (OLED65G3)

Ääni & Kuva kiteyttää

  • LG OLED G3:n uusi kuvapaneeli tarjoaa vaikuttavaa kontrastia ja kirkkautta tehden mallista erinomaisen kaikkeen tv-katseluun. Plussaa litteästä muotoilusta ja seinäkiinnikkeestä.
  • Seinäkiinnike kuuluu hintaan, mutta jalusta on ostettava tarvittaessa erikseen.

Me useita televisioita vuodessa testaavat kohdistamme aina suurimmat odotuksemme LG:n G-sarjan malleja kohtaan. Se on korealaisvalmistajan lippulaivamallisto, joka on taatusti varustettu viimeisimmällä tekniikalla ja erityispanostuksella muotoiluun ja tekniseen suorituskykyyn.

LG:n mallistossa on toki edullisempiakin OLED-televisioita A- ja B-sarjoissa, eikä pidä unohtaa muiden muassa pelaajien suosikkia, C-sarjaa. Mutta kun haluaa kaikkein parasta, kannattaa tutustua ”G-luokan” uusimpaan huippumalliin.

LG OLED evo G3 scaled 1
Kuva: LG

Huippumodernia MLA OLED -tekniikkaa

Tuttuun tapaan tämän vuoden huippumalli OLED65G3 tarjoaa joitakin erityisen ekslusiivisia ominaisuuksia. Sen muotoilu on litteämpää ja siten seinälle paremmin istuvaa kuin edullisemmissa sarjoissa, mutta tärkein piirre löytyy sisäpuolelta: täysin uusi ”MLA-OLED”-paneeli lupaa nostaa LG:n tv:n suorituskyvyn aivan uusiin korkeuksiin.

MLA on lyhenne sanoista Micro Lens Array, ja se on viime vuodelta muistamamme Evo OLED -paneelien jatkokehittelyn tulosta. Pähkinänkuoressa kyseessä on näyttösuodin, joka on valmistettu pienen pienistä kuperista linsseistä (nyt puhutaan mikrometriluokasta ja noin 5 000 linssistä per pikseli!), jotka auttavat kohdistamaan entistä enemmän valoa OLED-paneelista. Eikä kyseessä ole ihan vähäinen määrä – LG lupaa jopa 60 % parempaa kirkkautta MLA-paneelille!

LG on myös kehittänyt oman kuvankäsittelyalgoritminsa (Brightness Booster Max), joka auttaa säätämään kirkkautta kohtauksittain. Huippumalli G3 on nyt siis ensimmäinen malli, josta kaikki tämä löytyy.

LG OLED G3 – design

Erityistä G3-mallissa – jota myös ”Gallery OLEDiksi” kutsutaan – on lisäksi se, että se on räätälöity seinäkiinnitystä varten. Täysin litteän takaosan urituksissa kulkevat kaapelit huomaamattomasti. Pakkaukseen kuuluvan seinäkiinnikkeen ansiosta ruudun saa aivan kiinni seinään, ja sen saa näppärästi vedettyä hieman irti seinästä silloin, kun johtoihin tarvitsee päästä käsiksi.

Designin suhteen ei viime vuoden G2-malliin nähden ole liiemmin tapahtunut muutoksia. G3 on edelleen kehystetty litteällä, harjatun teräksen värisellä kehyksellä, jonka sisällä kuva ulottuu lähes reunasta reunaan – mutta vain melkein. Kuvan ympärillä näkyy vielä aivan ohut musta reunus.

Tässä kohtaa lienee paikallaan mainita, että LG:n perivihollisen Samsungin Neo QLED- ja OLED-malleissa kuva jatkuu aivan reunaan asti, mikä tekee visuaalisesta kokemuksesta vieläkin saumattomamman.

LG OLED LifeStyleShoot G3 Wall Mount scaled 1
Kuva: LG

Jalusta on lisävaruste

Monen mielestä jalustan puuttumisesta tulee varmasti miinusta. Tv on ripustettava seinälle heti, kun sen on kaupasta kotiuttanut, vaikka tiedämme monen kokeilevan mielellään eri sijoituspaikkoja ennen reikien tekemistä seinään.

Jalusta on toki saatavilla lisävarusteena. G3-sarjan alkuperäinen jalusta (mallinumero SR-G3WU65) maksaa hieman alle 200 euroa.

LG lainasi meille jalustan testiin. Se kallistaa ruudun taaksepäin nelisen astetta, ja sitä voi kääntää.

LG OLED G3 design LG OLED G3 design 2
<
>
Täysin litteän takaosan urituksissa kulkevat kaapelit huomaamattomasti. Pakkaukseen kuuluvan seinäkiinnikkeen ansiosta ruudun saa aivan kiinni seinään, ja sen saa näppärästi vedettyä hieman irti seinästä silloin, kun johtoihin tarvitsee päästä käsiksi. Kuva: Audun Hage

Käyttö ja ominaisuudet

OLED G3 pyörii LG:n uusimmalla WebOS 23 -käyttöjärjestelmällä. LG:n omistajat tunnistavat heti kaukosäätimen, joka on kosketustoiminnolla varustettu uusimman sukupolven Magic Remote.

Television käyttöönotto sujuu helposti kaukosäädintä tai LG:n omaa ThinQ-sovellusta käyttäen. WebOS:ään saa luotua eri profiileita, joilla on kustomoidut kotivalikot ja johon saa suosituksia omien katselutottumusten mukaan. Sovellus- ja suoratoistopalveluvalikoima on erittäin laaja.

LG on tehnyt kasvojenkohotuksen monelle alavalikolle, joten eri asetuksiin pääse käsiksi nopeammin. Äänen ja kuvan kannalta oleellisimmat asetukset on koottu pikavalikkoon, joka nousee ruudun sivuun eikä siten peitä koko kuvaa. Oikein hyvä.

Kovan luokan pelaajat arvostanevat Game Optimizer -pelivalikkoa, josta näkee ulostulevat signaalit ja jossa voi säätää kuva-asetukset eri pelityyppien mukaan. G3-sarjan malleissa on VRR, AMD FreeSync ja Nvidia G-Sync. Peliasetuksen (1080p/60 Hz) viiveeksi mittasimme alle 13 millisekuntia, joka on samaa luokkaa parhaiden pelinäyttöjen kanssa.

LG OLED G3 on varustettu standby-tilalla, jossa ruutu voi näyttää eri sisältöjä huolimatta siitä, että tv on kiinni. Sammutettuna televisio voi näyttää vaikkapa kelloa, säätiedotuksia tai tunnelmakuvia. Kaiken lisäksi tv käynnistyy salamannopeasti standby-tilasta.

Magic Remote toimii hienosti, mutta on muovia kuten muutkin LG:n kaukosäätimet. G-luokan televisiot ansaitsivat kaukosäätimestä paremman premium-version.

LG OLED G3 remote scaled 1
LG:n WebOS-käyttöliittymä on salamannopea ja helppokäyttöinen, osin Magic Remote -kaukosäätimen ansiosta. Kuva: Audun Hage

Erinomaiset liitännät

LG on pitkään ollut luokkansa paras liitäntöjen osalta. G3 on varustettu neljällä täysin HDMI 2.1-yhteensopivalla sisääntulolla, joista kaikkien kaistanleveys riittää 4K/120 Hz-videosignaalille.

Sen ansiosta voi televisioon kytkeä vaikkapa tv-vastaanottimen, pelikonsolin ja Apple TV:n ja silti jää tilaa HDMI eARC -liitännän kautta kytkettävälle soundbarille.

Moni kilpailija tyytyy jopa tämän vuoden malleissaan vain kahteen 2.1-sisääntuloon, mikä tuntuu kyllä aika vanhanaikaiselta.

Jos jotakin vielä saisi toivoa, niin ehkä sitä, että LG siirtäisi fyysiset liitännät erilliseen laatikoon. Jos sellaista siis kaipaa, on odotettava toista huippumallia: LG OLED M3 tulee toimimaan täysin langattoman videonsiirron varassa.

Kuvanlaatu: mikä kirkkaus!

LG:n OLED-televisiot on aina tunnettu sysimustasta mustastaan, mutta viime vuosien aikana myös niiden kirkkaus on parantunut. Viime vuoden G2 Evo oli selvä harppaus OLED-paneelien kirkkaudessa, mutta näyttää siltä, että LG on onnistunut tälle vuodelle tiristämään vieläkin lisää kirkkautta.

Koska LG:n mukaan tällä saralla on tapahtunut kehitystä, aloitimme testimme kalibroimalla ruudun ja katsomalla, miten väitteet pitävät paikkansa. Kävi ilmi, että todella hyvin: kirkkaus on näkyvästi parempaa ilman, että se samalla aiheuttaisi mitään negatiivisia sivuvaikutuksia muulle kuvanlaadulle.

Huom! Kovimman kirkkauden saadakseen on sammutettava energiansäästö- ja ekotoiminnot – muuten OLED-paneeli kuristaa kirkkaimmat kohdat, mikä vähän latistaa kokonaisuutta. Nämä asetukset löytyvät Yleistä-valikon energiasäästökohdasta.

LG OLED G3 calibration scaled 1
LG OLED G3:n kalibrointi. Kuva: Audun Hage

Mittasimme LG OLED65G3:n kirkkaudeksi huimat 1 384 nitiä (10 % ikkunalla) Dolby Visionin HDR-asetuksella. 25-prosenttisella kuva-alalla kirkkaus oli 613 ja 50-prosenttisella 418 nitiä. Olemme nähneet vastaavia lukuja aiemminkin OLED-paneelilta, mutta silloin yleensä dynaamisella kuva-asetuksella, jossa valkoinen sävyttyy varsin siniseksi.

On todella vaikuttavaa, että G3 pystyy tähän kirkkauteen säilyttämällä samalla neutraalin  D65-valkopisteen ja aikaansaamalla vain aivan pikkuruista värivääristymää.

LG:n värintoisto on erittäin neutraalia ja vivahteikasta, ja etenkin Filmmaker-asetus on tällä saralla vaikuttava. Poikkeama (delta E) on mustavalkokuvalla 1,1 ja värikuvalla 1,5, eli G3:n värit ovat äärimmäisen tarkat.

Samalla OLEDille tyypillinen kontrasti pysyy erinomaisena. Shakkiruudukkomittauksessa (ANSI checkerboard) kontrastisuhde oli 425 000:1. Kokovalkoisella ruudulla kirkkaus yltää kaiken lisäksi huikeaan 208 nitiin, joten esimerkiksi talviurheilu ja muu paljon valkoista sisältävä sisältö toistuu väkevänä eikä näytä himmeältä.

(Kalibroinnin suoritti Gorm Sørensen, Procal)

Miten huima kirkkaus näkyy käytännössä?

Hyvät mittaustulokset ovat toki tärkeitä, mutta onko niillä väliä kuvanlaadun kannalta? Tässä tapauksessa ehdottomasti on! G3:n kuva on erittäin miellyttävä ja vaivaton, ja se näyttää hyvältä myös valaistussa tilassa.

Testin aikaan meillä oli testihuoneessa myös mallivuoden 2022 OLED-edustaja (Panasonic LZ1500E), ja vertaillessa näitä kahta G3 oli selvästi kirkkaampi ja kontrastiltaan vahvempi. Lisäkirkkaus on eduksi etenkin HDR-laadun elokuvissa ja sarjoissa. Kohtaukset, joissa on paljon auringonpaistetta tai muita kirkkaita kohtia ovat huomattavasti intensiivisempiä.

Netflixin Formula 1: Drive to survive -sarjan vitoskautta kelpaa katsoa päivänvalossa kuvan kirkkauden kärsimättä, ja silti formularadan auringonsäteet ja kipinöivät jarrut toistuvat upean kirkkaina. Golfdokumentti Full Swing näyttää myös erinomaiselta, ja viheriö toistuu kirkkaana, selkeänä ja kontrastiltaan erittäin vahvana.

LG OLED G3 Netflix Full Swing LG OLED G3 Netflix Full Swing (2) LG OLED G3 Netflix Drive to survive LG OLED G3 Netflix Drive to survive 2
<
>
LG OLED G3 tarjoaa upeaa kirkkautta ja kontrastia. Kuvassa Netflixin ”Formula 1: Drive to Survive”. Kuva: Audun Hage

Sotaelokuva Länsirintamalta ei mitään uutta näyttää elokuvateatterimaisen laadukkaalta, ja sen tummissa kohtauksissa musta toistuu pohjattoman syvänä. Edellä mainittu Filmmaker-asetus toistaa värit neutraaleina ja kuvan juuri sellaisena kuin tuottajat ovat sen halunneet: värejä tai liikkeitä ei liioitella tai mausteta millään lailla.

Jos kuitenkin kaipaa pehmeämpää liikkeidentoistoa ja haluaa aktivoida interpolaation, voi valita Cinema Home -asetuksen.

Olemme aiemmin moittineet OLED-televisioita niiden rajusti peilaavista etulaseista, mikä aiheuttaa ärsyttävää heijastelua kuvaruutuun. Onkin erittäin ilahduttavaa nähdä vuoden 2023 MLA-paneelin olevan vähemmän kiiltävä. Se ei ole supermatta, mutta ero entiseen on silti huomattava. Elokuvia voi katsoa keskellä päivää ilman, että tummissa kohtauksissa joutuisi tuijottamaan itseään ”peilistä” silmiin.

LG G3 on toisin sanoen OLED-ruutu, jota kelpaa katsoa niin illalla kuin keskellä päivääkin, vielä paremmin kuin ennen.

Intet nytt fra vestfronten 2 scaled 1
”Länsirintamalta ei mitään uutta” -elokuva näyttää upealta. Kuva: Audun Hage

Äänenlaatu

LG G3 on litteä tv, josta ei löydy integroitua soundbaria tai muita ylellisiä kaiutinjärjestelmiä, kuten joillain kilpailijoilla. G3-mallin äänenlaatu on silti kohtalainen, ja puhe erottuu selkeästi. Bassontoisto riittää tuomaan musiikkiin ja ääniefekteihin pientä ytyä.

Elokuviin ja sarjoihin on itse asiassa tarjolla virtuaalinen surround: LG:n AI Sound Pro tuo muun muassa Dolby Atmos -sisältöihin mukavaa lisäpotkua.

G3 ei kisaa kunnon sisäänrakennetuilla kaiuttimilla varustettujen mallien, kuten Philips OLED937:n tai Panasonic LZ2000:n kanssa, mutta on kuitenkin perustasoa parempi.

LG eittämättä olettaa, että G3:n ostavat ihmiset panostavat myös ääneen erillisen soundbarin tai kaiuttimien muodossa. G3 tukee tietysti Dolby Atmos -ääntä HDMI eARC -liitännän kautta, ja jos televisioon yhdistää yhteensopivan LG:n soundbarin (esimerkiksi S95QR:n), voi tv:n kaiuttimia käyttää osana äänimaailmaa WOW Orchestra -nimisen ominaisuuden ansiosta.

Lue myös: Parhaat soundbarit aidolla surroundilla

Yhteenveto: LG G3

LG on tänä vuonna päivittänyt parhaan 4K OLED -mallinsa, G3:n oikein kunnolla. Huippumalli on tietysti suunnattu erityisen vaativalle kohderyhmälle, ja se tarjoaa edistyksellistä kuvankäsittelyä, runsaasti ominaisuuksia ja liitäntöjä sekä seinälle räätälöidyn tyylikkään minimalistisen muotoilun.

OLED tunnetaan kontrastistaan, ja G3 tarjoaa sen lisäksi kaikkea muutakin hyvää: kirkkaus on kovempaa kuin koskaan ja kontrasti äärimmäisen vahvaa. Silti tv säilyttää väritasapainon neutraalina. LG on myös selvästi kuullut ikikitinämme liian heijastelevista OLED-paneeleista ja tehnyt uudesta paneelistaan vähemmän kiiltävän.

Näiden parannusten ansiosta G3 sopii entistäkin paremmin vaihtelevaan televisionkatseluun sekä huippuelämyksiä tarjoavien elokuvien katseluun. Tähän hintaan LG olisi mielestämme voinut lisätä pakkaukseen myös jalustan, mutta muuten G3 ansaitsee ehdottomasti suosituksemme!

Huom: Koska LG OLED G3 on ensimmäinen testaamamme mallivuoden 2023 OLED-tv, on liian aikaista sanoa, kuinka hyvin se pärjää muita vuoden 2023 lippulaivamalleja vastaan – tulossa ovat esimerkiksi Samsung S95C, Panasonic MZ2000 ja Philips OLED908. Siihen saakka voimme ainakin todeta, että rima on asetettu todella korkealle ja kisa tulee olemaan tänä vuonna kovaa!

Karakter
LG OLED G3 (OLED65G3)
High End
Audun Hage
(s. 1981): Toimituspäällikkö. Audun palkattiin LB-toimitukseen 2004, ja hän on ollut mukana kehittämässä LB:n printtiä ja verkkosivustoa. Laatutietoinen Audun tunnetaan erittäin herkkäkorvaisena ja tarkkasilmäisenä journalistina, joka vastaa LB Ääni & Kuvan televisiotesteistä ja tarkistaa toimituspäällikkönä kaikkien muidenkin toimittajien artikkelit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Muhkeaa kuvaa, ohutta ääntä

Maksimaalista kuvaa ja ääntä

Mikä hinta-laatusuhde!

Kirkasta kuvaa hyvään hintaan

Jättikuvaa ennätyshintaan

Sonyn suurtelkkari

Kumpi Frame voittaa?

Hyvä ja halpa budjetti-tv

Tämä se vasta on viihdettä!

Huippu-tv vaativaan makuun

Huippuisoa kuvaa hyvään hintaan

OLED-televisioiden suursuosikit vertailussa

Ääni & Kuva
Scroll to Top