Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: LG OLED G2 (OLED65G2)

OLEDia vaativaan makuun

LG:n tyylikäs galleria-OLED löytyy myös mallivuodelta 2022. Ja sen kuvanlaatu on loistava!

/ 04.05.2022 - 11:00
LG OLED G2 (OLED65G2)

Ääni & Kuva kiteyttää

  • LG OLED G2 on uskomattoman hyvä televisio, jonka muotoilu on priimaa ja ominaisuudet kohdillaan. Kontrasti ja kirkkaus ovat parempia kuin monilla muilla OLED-malleilla.
  • Ruudun lasi melko kiiltävä. G2 on kalliimpi kuin muut OLED-mallit. Seinäkiinnike kuuluu pakkaukseen, mutta jalustasta pitää maksaa erikseen.

Olemme ehtineet testata LG:n vuoden 2022 mallistosta jo LG OLED C2 -televisiota hyvin tuloksin, ja nyt on kalliimman ja paremman OLED G2:n aika – Gallery Edition! Paria upeaa 8K-mallia lukuun ottamatta tämä on LG:n hienoimpia televisioita tänä vuonna. Huippumallilla on paljon tarjottavaa.

Entistä ylellisemmän ja seinäkiinnitykselle räätälöidyn designin lisäksi lippulaivamalli on varustettu uudella kuvapaneelilla ja tehokkaammalla kuvankäsittelyllä, joka LG:n mukaan tekee kuvasta entistä kirkkaamman. Pitääkö väite paikkansa, ja onko G2:n kalliimpi hinta perusteltua C2:een nähden? Se nähdään nyt!

01 2022 OLEDG2 Lifestyle 1
Paria eksoottista 8K-mallia lukuun ottamatta tämä on LG:n hienoimpia televisioita tänä vuonna. Evo OLED -paneelilla varustetun televisio on muotoiltu erityisen litteäksi varta varten seinäkiinnitystä ajatellen.

LG OLED G2 – design

G2-sarja tulee 2021-mallivuoden G1 Evon tilalle. G1 Evo oli viime vuoden parhaita OLED-televisioita, ja jo siinä nähtiin nimenomaan seinäkiinnitystä varten tehty design.

OLED G2 on selvästi ylellisempi kuin C2. Kuvapaneelia kiertää ohut harjatusta metallista tehty kehys, joten kuva ulottuu lähes reunasta reunaan. Kehys ei ole yhtä ohut kuin Samsungin Infinity Design -mallisissa QLED-televisioissa, mutta melkein.

Television tausta on lähes sileä seinäkiinnitystä varten tehtyä syvennystä lukuun ottamatta. Syvennyksen ansiosta tv:n saa seinään kiinni mukana tulevalla kiinnikkeellä.

Koska G2 on suunniteltu seinälle kiinnitettäväksi, ei pakkaukseen kuulu jalkoja lainkaan. Se voi olla vähän epäkäytännöllistä, jos ei vielä ole päättänyt, mihin tarkalleen tv:n aikoo ripustaa. Ja jos haluaakin pitää tv:n tasolla, pitää jalusta ostaa lisävarusteena – niin me jouduimme tekemään testiasennusta helpottaaksemme.

G2-sarjan jalustan mallinumero on SQ-G2ST65, ja se maksaa noin 180 euroa. Jalusta on kääntyvää mallia, joten tasolla olevaa televisiota voi kääntää katselusuuntaan. Erittäin kätevää, joten harmillista, että siitä pitää maksaa erikseen.

G2 on jalustalla C2:n tapaan hieman kallistuneena taaksepäin, mikä kannattaa ottaa huomioon sijoittelussa. Ehkä pikkuasia, koska suoraanhan ruudun saa asentamalla sen seinälle!

LG OLED G2 WebOS 22
LG:n WebOS-käyttöliittymä on salamannopea ja helppokäyttöinen muun muassa Magic Remote -kosketuskaukosäätimen ansiosta. Kuva: Audun Hage

Käyttö ja ominaisuudet

OLED G2 on saanut päivityksiä myös älyominaisuusrintamalle. Siinä on LG:n uusin käyttöjärjestelmä WebOS 22. Käyttöliittymä tuntuu tutulta, jos on käyttänyt aiemminkin LG:n erinomaista Magic Remote -kaukosäädintä, mutta uusia ominaisuuksiakin on tullut liuta.

Yksi WebOS 22:n uusista ominaisuuksista on mahdollisuus räätälöidä päävalikkoa eri käyttäjien mukaan. Sovellukset, kanavat ja muut palvelut saa haluamaansa järjestykseen. Omat asetukset tallennetaan omaan profiiliin, ja joka perheenjäsenellä voi olla oma profiilinsa.

Älytelevisio voi myös ilmoittaa kaikenlaisista lähellä tai kaukana tapahtuvista asioista – vaikkapa siitä, että kodin robotti-imuri on saanut siivouksen tehtyä tai siitä, että suosikkijoukkueesi teki juuri maalin. Mahdollisuudet ovat lähes rajattomat!

LG OLED G2 on varustettu myös uudella Always Ready -standby-toiminnolla. Sammutetun television ruudulle voi siis valita haluamaansa sisältöä, kuten kellonajan, sääennusteen tai kuvia. Tilan ollessa päällä televisio käynnistyy taas salamannopeasti, kun haluaakin katsoa liikkuvaa kuvaa.

Kaukosäätimenä on LG:llä jo useamman vuoden käytössä ollut Magic Remote. Käyttäjäprofiilin vaihto tapahtuu napauttamalla puhelinta kaukosäätimen NFC-ikonia vasten, kunhan puhelimeen on ensin asentanut LG:n ThinQ-sovelluksen.

Kosketuskaukosäädin toimii mainiosti, mutta LG olisi voinut tarjota huipputelevision kanssa siitä ylellisemmän version. Esimerkiksi Samsungin Signature-sarjassa kaukosäätimet ovat harjattua terästä.

Hyvät liitännät

C2-sarjan tapaan myös G2 tarjoaa hyvät liitäntävaihtoehdot. HDMI 2.1 -sisääntuloja on neljä, ja kaikki tukevat 4K/120 Hz-kuvaa, joten televisioon saa helposti liitettyä korkearesoluutioisia videolähteitä ja pelikonsoleita. G2 tukee myös AMD FreeSyncia ja Nvidia G-Syncia sekä VRR:ää PC:n näytönohjaimen optimaaliseen synkronointiin.

LG helpottaa pelaajien elämää Game Optimizer -pelivalikollaan. Valikossa on kaikki pelaamiseen liittyvät asetukset yhdessä paikassa, kuten signaalinlähteen ja virkistystaajuuden valinta sekä eri pelityypeille räätälöidyt kuva-asetukset. Mittasimme viiveeksi hiukan alle 10 millisekuntia, mikä on sama tulos kuin C2-mallilla.

Jos jotain saisi vielä toivoa, niin olisi hienoa, jos LG siirtäisi fyysiset liitännät (ehkä myös virtalähteen) erilliseen liitäntälaatikkoon, kuten Samsung on tehnyt Neo QLED -malleillaan. Se tekisi liitäntöjen tekemisestä vielä helpompaa ja siistimpää.

LG OLED G2 connections LG OLED G2 connections hidden
<
>
OLED G2:n liitännät löytyvät sivulta, ja johdot saa vedettyä huomaamattomasti syvennystä pitkin. Kuva: Audun Hage

Kuvanlaatu

Kun maksaa televisiosta ekstraa, on lupa odottaa kuvanlaadulta paljon. G2-mallissa on uusi OLED Evo -kuvapaneeli, kuten C2-mallissakin, mutta G2:n versiossa on pari lisäominaisuutta, joiden avulla paneelista saadaan tiristettyä vielä enemmän kirkkautta.

Suurin ero on parempi passiivinen jäähdytys OLED-paneelin takana olevan jäähdytyselementin ansiosta. Kuvankäsittely on säädetty hyödyntämään jäähdytys. LG kutsuu tekniikkaa nimellä Brightness Booster Max, ja sen luvataan tarjoavan 30 % kirkkaampi kuva ”tavalliseen” OLED-paneeliin verrattuna (vertailun vuoksi: C2:n kohdalla lupaus on 20 %).

Miten paneeli toimii käytännössä? Testihuoneessamme oli yhä uusi C2-malli, joten näitä kahta oli helppo vertailla. LG C2 on tehnyt meihin jo vaikutuksen erinomaisella kirkkaudellaan eikä ero G2-malliin ole suuren suuri. Molemmat OLEDit ovat tarpeeksi kirkkaita pärjätäkseen myös valoisissa tiloissa.

Siitä huolimatta näkee, että G2:n kuvassa on vielä enemmän painetta etenkin kirkkaimmissa kohdissa. Vahvat HDR-efektit, kuten auringonpaiste, toistuvat huomattavasti intensiivisemmin.

Mahtavaa kontrastia ja syvyyttä

Kirkkauden arvioimisessa valkoiset testiruudut ovat toki paikallaan, mutta tärkeintä on kuitenkin se, miten tv pystyy hyödyntämään kirkkautta kontrastin ja orgaanisen kuvan luomisessa. Ja siinä G2 onnistuu: esimerkiksi Netflixin Formula 1: Drive to Survive näyttää pelottavan realistiselta.

Viimeisen jakson kaksintaistelu Mercedes-tallin Lewis Hamiltonin ja Max Verstappenin välillä on upeaa katsottavaa: LG tarjoilee intensiivisiä värejä, jossa Red Bull -autot ovat todellakin sinisiä ja punaisia, samalla kun kuvan dynamiikka ja vaaleimpien kohtien nyanssit ovat kohdillaan. Aina, kun auton pohja osuu kaarteessa johonkin, siitä lentävät kipinät näyttävät huikean aidoilta. Nopeat liikkeet autojen, radan ja yleisön välillä toistuvat tarkasti. Aivan upeaa televisiota!

Voimme valittaa oikeastaan vain siitä, että G2 – samoin kuin C2 ja muut OLED-mallit – on pinnaltaan melkein peilimäinen. Nyt kun kirkkaus ei enää ole ongelma, LG voisi harkita toisenlaista pinnoitusta ruutuun, jotta tv ei heijastelisi niin paljon ympäristöään. Tämä kannattaa ottaa huomioon, kun televisiota on sijoittamassa ikkunoiden tai valaisinten lähelle.

LG OLED G2 F1 crash LG OLED G2 Toto Wolff LG OLED G2 vs C2 side by side comparison LG OLED G2 vs C2 side by side comparison 2 LG OLED G2 screen reflections
<
>
LG OLED G2:n kuvanlaatu on upea: kuvassa Netflixin ”Formula 1: Drive to Survive”. Kuva: Audun Hage

Kalibrointi

Televisiosta välittyneet vaikutelmat vahvistuvat mittauksissa. Sekä C2:n että G2:n kirkkaus on täydellä kuvakoolla ja 100-prosenttisella valkoisella noin 150–160 nitiä. Pienemmällä mittausikkunalla (10 %) G2 pääseekin jo yli 1 000 nitiin, kun C2 jää 880 nitiin.

Kalibroidessa huomasimme myös, että valkoiset testi-ikkunat katosivat nopeammin G2:n ruudulta kuin C2:lta, jossa on siis havaittavissa heikkoa ja lyhytaikaista kuvan kiinnipalamista. G2:n passiivinen jäähdytys lienee paremman suorituksen takana, sillä myös hyvällä jäähdytyksellä varustetuissa Panasonic JZ2000:ssa ja vuoden 2021 Sony A90J:ssä olemme huomanneet samaa.

Äänenlaatu

Viime vuoden G1-malli ei ihastuttanut äänellään. Onkin mukavaa kuulla, että vuodelle 2022 LG on parannellut ääntä.

Ensivaikutelmamme on, että G2:n ääni on vahva ja puhdas, ja puhe erottuu hyvin. Bassoakin on mukavasti, joten ääniefektit saavat pientä lisäpainetta ja musiikin rytmit erottuvat.

LG:llä on eri ääniasetuksia tarjolla musiikkia, puhetta ja elokuvia varten. Sen sijaan keinotekoisesti 3D-ääntä imitoiva AI Pro -asetus ei vakuuta.

Jos haluaa nauttia kunnon äänestä, on toki parasta investoida hyvään soundbariin. LG:n mallistosta löytyy television litteää muotoilua mukaileva Gallery Soundbar, jolla on erillinen subwoofer ja Dolby Atmos 3D-ääni.

Yhteenveto: LG OLED G2

LG:n C-sarjan päivitys tälle vuodelle teki meihin vaikutuksen. Ylellinen G2 on suunnattu vieläkin vaativampaan makuun. Muotoilultaan erittäin tyylikäs G2 on tarkoitettu seinälle kiinnitettäväksi. Kuvanlaatu on entistä parempi: se on kirkkaampi ja kontrasti ja värit ovat eläväisemmät. Ero ei ole valtava, mutta kuvanlaadusta nirsoileville kalliimpi hinta on perusteltu.

Televisiokausi 2022 on vasta alussa, ja moni tv-uutuus odottaa vielä testaamistaan. LG OLED G2:n voittaminen tulee kuitenkin olemaan kova haaste!

Karakter
LG OLED G2 (OLED65G2)
High End
Audun Hage
(s. 1981): Toimituspäällikkö. Audun palkattiin LB-toimitukseen 2004, ja hän on ollut mukana kehittämässä LB:n printtiä ja verkkosivustoa. Laatutietoinen Audun tunnetaan erittäin herkkäkorvaisena ja tarkkasilmäisenä journalistina, joka vastaa LB Ääni & Kuvan televisiotesteistä ja tarkistaa toimituspäällikkönä kaikkien muidenkin toimittajien artikkelit.

1 ajatus aiheesta “LG OLED G2 (OLED65G2)”

  1. Havaitsin minua koskevan ongelman, että ARC:n kanssa optinen liitäntä ei ole aktiivinen. Vuoden 2019 mallissa ARC:n valitseminen ei sammuta optista liitäntää.

    Meillä on käytössä BT-lähetin kaksille BT-kuulokkeille.
    Myöhään illalla vaimon nukkuessa käytän kuulokkeita, jotta ääni ei häiritse makuuhuoneessa nukkujaa. 2019 mallilla riitti, kun laittoi kuulokkeet päälle ja päähän sekä kaukkarista hiljensi ARC:n kautta ohjatut Genelec-kaiuttimet.

    G2:ssa pitää ensin valita ääniasetuksista optinen ulostulo. Ja aamulla päinvastoin muutettava ARC aktiiviseksi. Perheessä on henkilö, jolle ko. temppu tuntuu vaikealta, koska tekniikka ei kiinnosta. Äänen volyymi-namiskoita hän on sentään oppinut käyttämään.

    Olen tottunut Genelecien tuottamaan äänen puhtauteen ilman turhaa säätämistä. Joskus oli välissä Anti-Mode 2.0 Dual Core tilaprosessori, mutta nykyisessä paikassa totesin sen tarpeettomaksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Muhkeaa kuvaa, ohutta ääntä

Maksimaalista kuvaa ja ääntä

Mikä hinta-laatusuhde!

Kirkasta kuvaa hyvään hintaan

Jättikuvaa ennätyshintaan

Sonyn suurtelkkari

Kumpi Frame voittaa?

Hyvä ja halpa budjetti-tv

Tämä se vasta on viihdettä!

Huippu-tv vaativaan makuun

Huippuisoa kuvaa hyvään hintaan

OLED-televisioiden suursuosikit vertailussa

Ääni & Kuva
Scroll to Top