LG OLED C5 on LG:n myydyimpiin kuuluvan C-sarjan tämän vuoden malli. Moderni OLED-paneeli, tehokas videoprosessori ja hyvät liitännät ovat tehneet C-sarjasta suositun valinnan hintatietoisten televisioharrastajien keskuudessa.
Nyt olemme saaneet testihuoneeseemme C5-mallin, ja on jännittävää nähdä, miten se vertautuu jo aiemmin testaamaamme G5-lippulaivamalliin – odotuksemme ainakin ovat korkealla!
LG OLED C5: paras hinta-laatusuhde?
Me LB Ääni & Kuvan toimituksessa tietysti olemme aina innoissamme saadessamme testata uusimpia highend-tuotteita, joiden suorituskyky on huippuluokkaa ja jotka asettavat riman kategoriansa muille tuotteille. Teknisen kehityksen ja laadun kärkeä edustavat highend-tuotteet ovat kuitenkin kalliita.
Siksi olemme yhtä innoissamme päästessämme etsimään premium-luokan parhaita valintoja, joissa yhdistyvät lippulaivamalleihin verrattuna lähes yhtä hyvät ominaisuudet ja huokeammat hinnat. Ja juuri tässä LG:n C-sarja on onnistunut vuodesta toiseen.
LG OLED C5 ei ole mikään budjettimalli, mutta se maksaa silti 65-tuumaisena 600 euroa vähemmän kuin samankokoinen G5. Halvemman ulkoasun ja vain hiukan halvemman tekniikan ansiosta kuvanlaadun voi silti odottaa olevan erinomaista.

LG OLED C5 – design
Designissa ei ole tapahtunut erityisiä muutoksia viime vuoden C4-malliin nähden. LG OLED C5 on todella litteä, sen kehystä tuskin huomaa ja takaosan laatikkomaiseen osioon on mahdutettu kaikki elektroniikka ja liitännät.
Takaosan tummanharmaa pinta on tyylikäs ja muistuttaa kiveä. Keskijalusta nostaa ruudun alaosan vain pari senttimetriä tason pintaa korkeammalle. Se kannattaa huomioida, jos suunnittelee sijoittavansa soundbarin television eteen.
C5-malli on saatavilla todella monessa koossa aina 42-tuumaisesta 83-tuumaiseen. Meistä laitteen muotoilu on oikein tyylikästä ja nykyaikaista, ja jos aikoo sijoittaa television tasolle, ei ulkonäössä ole suurta eroa G5-malliin verrattuna. Seinälle kiinnittäessä G5 on selvästi parempi vaihtoehto, sillä sen mukana toimitetaan erikoiskiinnike, jolla tv:n saa aivan kiinni seinään.
Käyttö ja ominaisuudet

Uusista vimpaimista pitäville on hyviä uutisia: kaukosäädin on aivan uusi! Kyllä vain, vuosikausien paikoillaan junnaamisen jälkeen LG on vihdoin päättänyt korvata uskollisen Magic Remoten uudella versiolla.
Uutuus on litteämpi ja nappeja on vähemmän, mutta tuttu osoitin löytyy yhä. Uudessa kaukosäätimessä on myös AI Concierge -nappi, jolla saa erilaisia tekoälytoimintoja käyttöön.
Myös WebOS 25 -käyttöliittymä on päivittynyt, minkä myötä jokainen perheenjäsen voi luoda televisiolle oman käyttäjäprofiilinsa.
OLED C5 käynnistyy välittömästi ja valikoiden selaaminen sujuu nopeasti, mutta ihan kaikessa C5 ei ole yhtä nopea kuin kalliimpi G5. Syy voi olla C5-malin vähäisemmässä muistissa ja suoritustehossa.
Sovellusvalikoima on moitteeton ja kaikki suoratoistopalvelut, joita odottaisikin, löytyvät kyllä. Sisältöä voi peilata myös puhelimelta AirPlay 2:n tai Chromecastin kautta. Samsungin tapaan LG:lläkin on mainospohjaisia ilmaiskanavia, jotka löytyvät LG TV Channels -nimikkeen alta. Välillä tuntuu, että aloitusnäkymässä on vähän liikaakin mainoksia.
LG tukee Dolby Visionin HDR-formaattia, joka toistaa uusia videosisältöjä ihanteellisti. LG sen sijaan ei tue HDR10+ -formaattia, johon taas Samsung luottaa. Myöskään DTS-ääntä ei ole.

Perinteisesti C-sarjan liitännät ovat hyvät, ja niin nytkin. Kaikki neljä HDMI 2.1 -sisääntuloa tukevat 4K-resoluutiota 120 Hz:n virkistystaajuudella ja pelitilassa jopa 144 Hz:n virkistystaajuutta ja VRR:ää. Game Optimizer -valikossa on paljon vaihtoehtoja eri genren pelien hienosäätämiseen. Alle 10 millisekunnin viive tekee televisiosta oikein oivallisen vaihtoehdon gaming-näytöksi.
Kuvanlaatu
Ulkonäkö ja ominaisuudet ovat toki tärkeintä, mutta kaikkein tärkeintä on kuvanlaatu. Onko LG onnistunut parantamaan kuvaa tälle vuodelle?
C5 jää paitsi huippumallin nelikerroksisesta OLED-paneelista (Primary RGB Tandem). Virkistystaajuuskin on enintään 144 Hz 165 Hz:n sijaan. Eikä viime vuoden G4-mallista tuttua MLA-tekniikkaakaan ole käytetty – moni varmaan toivoi, että edistyksellinen valovoimaisuutta vahvistava suodin olisi valunut jo premium-luokkaan, mutta eipä se vielä ole.
Sen sijaan LG on valinnut C5-malliin saman OLED Evo -paneelin, jollainen C4-mallissakin oli, ja yrittänyt hienosäätää sitä. Videoprosessori on päivitetty uuden sukupolven versioon (Alpha 9 AI gen 8). LG:n mukaan suorituskyky on parantunut ja kirkkaus vahvistunut, mutta vain isommissa kokovaihtoehdoissa (55”, 65”, 77” ja 83”), eli parannukset eivät koske 42- ja 48-tuumaisia versioita.

Miltä kuva näyttää käytännössä?
Kalliimpi LG OLED G5 on testimme jäljiltä yhä testihuoneessa, joten pystyimme vertaamaan G5- ja C5-mallia vierekkäin. Hyvä uutinen on, että C5 pääsee monella saralla erittäin lähelle huippumallin kuvanlaatua. Oikeastaan vaarallisen lähelle!
Kummankin LG:n television terävyys ja kontrasti ovat ilmiömäisiä ”itsestäänvalaisevan” OLED-paneelin ansiosta, jossa jokaisen pikselin voi sytyttää ja sammuttaa erikseen. Se luo kuvaan myös huikean syvyysvaikutelman. Kun katsomme erilaisia videopätkiä, niin tuttuja kuin uusiakin, vangitsee realistinen kuvantoisto katseemme heti.
OLED-televisioilla on perinteisesti ollut hieman heikompi kirkkaus, mikä on tehnyt OLED-malleista sopivimpia pimennettyihin kotiteatterihuoneisiin, mutta tämän päivän malleilla ei samaa vaivaa enää ole. Sekä G5 että C5 ovat kirkkaudeltaan erinomaisia ja ne sopivat oivallisesti myös urheilun ja muun tv-viihteen katsomiseen kirkkaassa päivänvalossa.
Toki kalliimpi G5 vie voiton kirkkaudessa: mittauksissamme G5 tiristää peräti 2 300 nitiä 10-prosenttisella kuva-alalla, kun taas C5 yltää reiluun puoleen siitä (noin 1 200 nitiä eli erotus on 1 100 nitiä). Silti kirkkaus on yli 200 nitiä parempi kuin viime vuoden C4-mallilla.

G5- ja C5-mallien erot tulevat esiin, kun katsomme vaativia kohtauksia HDR-formaatissa (High Dynamic Range) esimerkiksi Netflixin Dolby Vision -formaatin Our Universe -luontodokumentista. Kalliimpi G5 toistaa alkuräjähdyksen kirkkaimmat osat voimakkaammin ja kirkkaammin. Tietokoneanimoidut kuvat auringosta toistuvat niin ikään vivahteikkaammin G5:llä. C5 suoriutuu silti erittäin kunnioitettavasti.
Värintoisto on erinomaista ja molemmat ruudut tarjoavat erittäin tarkat ja vivahteikkaat värit. Vain HDR-materiaalin kohdalla G5 osoittaa paremman dynaamisuutensa ja laajemman värikirjonsa. Eroa ei kuitenkaan ole kuin yöllä ja päivällä, vaan vertailussa voisi yhtä hyvin olla kaksi highend-televisiota – C5 on oikeasti niin hyvä!

Ääni
Äänen puolesta LG ei ole tehnyt suurempia muutoksia viime vuoteen verrattuna. C5-mallissa on yhä sama kaiutinjärjestelmä 2.2 kanavalla ja 40 watin teholla. Puheentoisto on selkeää ja kirkasta, ja erottuva diskantti auttaa tuomaan dialogin etualalle. Äänikuvassa on hyvää laveutta ja täyteläinen bassontoisto elävöittää musiikkia ja ääniefektejä.
Ääni on selvästi keskivertoa parempi, mutta se ei yllä G5:n tasolle. G5:n äänentoisto on tätäkin vahvempaa, dynaamisempaa ja bassoltaan syvempää. Kummankaan television ääntä ei kuitenkaan voi verrata erillisen soundbarin laatuun, ja soundbar onkin ehdoton, jos haluaa äänen vastaavan mahtavaa kuvaa.

Yhteenveto
LG OLED C5 ei ole dramaattisesti parempi kuin edeltäjänsä OLED C4, mutta eroja kuitenkin on. LG on onnistunut tiristämään vuoden 2025 mallista vieläkin parempaa suorituskykyä, minkä ansiosta kirkkaus on parempaa (+200 nitiä) ja kontrasti hiukan vahvempaa. Myös kuvankäsittely on terävämpää, ja kaiken kaikkiaan jo valmiiksi erinomaisesta televisiosta on tullut vieläkin parempi.
C5 pääsee vaikuttavan lähelle kalliimpaa OLED G5 -lippulaivamallia niin yleisessä kuvanlaadussa, skaalauksessa kuin liikkeidentoiston sulavuudessa. Erot tulevat esiin lähinnä HDR-kontrastissa, mutta on oltava erittäin vaativa katsoja, että näin pieniä eroja huomaa ja arvostaa.
Ei kuitenkaan ole epäilystäkään siitä, kumpi televisio tarjoaa parempaa vastinetta rahalle. 55-tuumaisen G5:n hinnalla saa 65-tuumaisen C5:n, ja 65-tuumaisen G5:n hinnalla saa 77-tuumaisen C5-mallin! Toisin sanoen: jos haluaa highendiä lähentelevää OLED-laatua, mutta päästä kuitenkin highendiä edullisemmalla, LG OLED C5 on loistava valinta.
