Philips on Pohjoismaissa suosittu televisiomerkki, mikä on helppo ymmärtää, kun katselee kotien ikkunoista sisään. Tunnelmallinen Ambilight-valaistus on monen mieleen.
Nykyään myös kilpailijoilla on vastaavia valaistusmahdollisuuksia, mutta ainoastaan Philipsillä valot on integroitu näyttöön – myös OLED708-budjettimallissa!
Philips OLED708
Malli on Philipsin halvin OLED-televisio mallivuodelta 2023. Sukunäköä aiemmin testaamaamme, hieman kalliimpaan OLED808-malliin on. OLED708-televisiossa on 4K/120 Hz OLED EX-paneeli, neliytiminen P5 AI -videoprosessori (7th Gen) sekä Google TV -käyttöliittymä.
Muotoilultaan kahdella jalalla varustettu OLED708 eroaa keskijalustallisesta OLED808-mallista. Kokovaihtoehtojakin on vähemmän: OLED708 on saatavilla vain 48-, 55- ja 65-tuumaisena, kun taas OLED808-mallista löytyy myös 42- ja 77-tuumainen versio.
Suurin ero näiden kahden mallin varustelussa lienee Ambilightissa, josta 708-mallissa on tarjolla vanhempi versio. OLED808 on varustettu Nextgen Ambilight -valaistuksella, jollainen löytyy myös OLED908-huippumallista.
Lue myös: Philips OLED808 – Hienosäädettyä herkkua
Käyttö ja ominaisuudet
Hyvä uutinen on, että Philips on hypännyt uuden Google TV -alustan kelkkaan (Android 12). Valikot ovat siis nopeat ja selkeät ja sovellukset käynnistyvät vauhdilla ja toimivat sulavasti.
Philipsin omat alavalikot ovat saaneet kasvojenkohotuksen – mutta jostain syystä emme päässeet käsiksi kuva- ja ääniasetuksiin Netflixin tai YouTuben kaltaisen sovelluksen ollessa käynnissä. Oli mentävä aloitusvalikon kautta, mikä tuntui työläältä.
Kaukosäädin on toimiva, mutta nappien painelutuntuma ei ole parhaasta päästä. Budjettimallista puuttuvat myös kaikki hienoudet, kuten taustavalaistus tai nahkapäällysteet. Eikä Ambilight-asetuksille ole pikavalintaa.
Kilpaikumppanin LG OLED B3:n tapaan OLED708 on varustettu neljällä HDMI-sisääntulolla, joista vain kaksi tukee uusimpia HDMI 2.1 -toimintoja 4K/120 Hz-videosignaalilla. Suurimmalle osalle varustelu riittänee vallan mainiosti, ja asiasta tarvitsee huolestua vain, mikäli omistaa useamman pelikonsolin.
OLED708 tukee Dolby Visionia ja HDR10+:aa. Philipsin peliasetuksella viive on matala (mittauksissamme noin 13 ms). Vaihtelevan virkistystaajuuden (48–120 Hz) VRR FreeSync Premiumin ja G-Syncin ansiosta pelituntuma on sulava ja tökkimätön.
Lue myös: Philips OLED+908 – Värikästä Ambilight-kuvaa
Kuvanlaatu
OLED-paneelin ja Ambilight-valojen yhdistelmä tarjoaa elämyksen, johon on vaikea olla ihastumatta. OLED-paneelin vahva kontrasti näyttää vieläkin paremmalta ja miellyttävämmältä, kun kuvan sävyt jatkuvat television taustalla olevalle seinälle asti.
Philipsin kuva on terävä ja yksityiskohtainen. Kontrasti on vahva ja kohinaa vähän: P5 AI -videoprosessori suoriutuu hyvin erilaisten sisältöjen analysoimisesta ja parantelusta. Etenkin vanhemmat HD-resoluution sisällöt ryydittyvät Philipsin 4K-skaalauksella hienoiksi. Urheilu näyttää todella hyvältä Crystal Clear -asetuksella, jonka värit ovat eläväiset ja liikkeidentoisto pehmeää. OLED708 säilyttää terävyyden nopeissakin panoraamauksissa, eikä kuva vilku.
Väritarkkuudessa OLED708 ei ole parhaiden OLED-televisioiden tasolla. Vaikka mallissa on Filmmaker Mode -niminen asetus, ei testikappaleemme päässyt väritarkkuudessa tai mustavalkokuvan tarkkuudessa yhtä hyvään tulokseen kuin kalliimpi OLED808. Philips häviää mittauksissa myös kilpakumppanilleen LG OLED B3:lle.
Muutoin Philips OLED708 on kuvanlaadultaan terävä ja kontrastiltaan hyvä. Mittasimme kirkkaudeksi noin 650 nitiä 10-prosenttisella kuva-alalla. Tulos ei ole yhtä kova kuin highend-televisioilla ja kaukana OLED+908-huippumallin lukemista, mutta kirkkaus riittää hyvin useimpiin tilanteisiin ehkä päivänvalossa katsottua urheilua lukuun ottamatta.
Huom! Huomasimme Ambilightin olevan valjumpi (vähemmän dynaaminen ja värikäs) tällä mallilla kuin OLED808:lla. 808-malli heijastaa kirkkaammat ja vivahteikkaammat värit takaseinälle, mutta OLED708:llä valot jäävät vaisummiksi, sillä ledvaloja on vähemmän tai ne ovat pienempiä.
Äänenlaatu
Philips panostaa yleensä televisioidensa ääneen, ja esimerkiksi OLED+908-huippumallissa on Bowers & Wilkinsin kaiuttimet, ja OLED808-mallissa 2.1-äänentoisto subwooferilla.
OLED708 joutuu puolestaan tyytymään yksinkertaisempaan stereojärjestelmään ilman subwooferia. Ääni on ihan hyvä ja puhe erottuu hyvin, mutta volyymia ei voi nostaa kunnolla äänen särkymättä ja muuttumatta sulkeutuneeksi.
Onkin hyvä tietää, että Philipsin tv tukee Dolby Atmosta ja osaa lähettää äänen yhteensopivan soundbariin HDMI eARC -ulostulon kautta.
Yhteenveto
Philips OLED708 on edullinen OLED-televisio, jonka kuvanlaatu on oivallista. Google TV ja Ambilight-tunnelmavalaistus tekevät käyöstä miellyttävää. Niistä huolimatta malli tuntuu aika riisutulta Philipsin muihin televisioihin verrattuna. Ambilight-fanien kannattaa mieluummin hankkia paremmin varusteltu OLED808-malli, jonka valot ovat paremmat. Hintaero paremmin varusteltuun malliin ei muutenkaan ole järin iso, joten kalliimpi OLED808 on kaikin puolin parempi ostos.
Myös tässä testissä
LG OLED B3 (OLED55B36LA)
Halpa ja hyvä OLED-tv
LG OLED B3 on huomattavasti C3- ja G3-sarjoja riisutumpi malli, mutta tarjoaa hyvää kuvanlaatua edulliseen hintaan.