Sonyn ylelliset OLED-mallit, kuten A95L ja A80L, ovat jo pitkään nauttineet suosiota yleisön keskuudessa. Nyt A80L on nyt saanut seuraajan vuoden 2024 Bravia 8:n muodossa. Sen edistyksellinen kuvankäsittely sekä kuvapaneeliin integroitu Acoustic Surface -äänitekniikka vedonnevat laatutietoisiin Sony-faneihin. Bravia 8 on saatavana suurimmillaan 77-tuumaisena.
Sony Bravia 8: Design
Viime vuoden malliin verrattuna Bravia 8 on solakoitunut. Hieman kolhon takaosan tilalla on nyt linjakkaampi versio, mutta edelleen tv:n tunnistaa takaa Sonyn malliksi tutun ruutukuvion ansiosta. Bravia 8 on varustettu tummilla metallijaloilla, joiden korkeuden ja leveyden voi valita kahdesta asennustavasta. Linjakkaampi takaosa mahdollistaa myös tv:n ripustamisen lähemmäksi seinää. Muotoilu on mielestämme tyylikästä ja televisio vaikuttaa kestävältä, mutta Bravia 8 ei ole yhtä litteä kuin testiverrokkinsa LG ja Samsung.
Käyttö ja ominaisuudet
Toiminnoissa ei ole tapahtunut suuria muutoksia sitten viime näkemän. Bravia 8 pyörii edelleen Google TV -käyttöjärjestelmällä, joten televisioon on helppo kirjautua sisään omalla Google-tilillään. Google TV:n käyttöliittymä on selkeä ja käyttäjäystävällinen, ja sisältösuositukset näkyvät käyttäjän mukaan. Sovellusvalikoima on moitteeton.
Sony on onnistuneesti integroinut oman valikkonsa Googlen systeemiin, joten laitteen asetuksiin pääsee näppärästi käsiksi. Bravia 8 käyttää samoja asetuksia kuin A95L, eli kuva- ja ääniasetukset voi valita televisiosisällön mukaan. Tv tukee Dolby Visionia, joten HDR-sisällöt toistuvat optimaalisesti.
Ikävä kyllä Sony on edelleen muita jäljessä liitäntäpuolella. Bravia 8 tarjoaa vain kahdessa neljästä HDMI-sisääntulosta tuen täydelle 4K/120 Hz-videosignaalille. Samsung ja LG tarjoavat 4K/120 Hz-kaistan kaikissa neljässä sisääntulossa.
Jos ei ole erityisen omistautunut pelaamiselle, ei tällä ole hirveästi merkitystä, mutta kilpailijoilla paremmat liitännät ovat olleet tarjolla jo useamman sukupolven ajan, ja kyseessä on kuitenkin aivan uusi kalliimman pään televisiomalli. Vieläpä valmistajalta, joka on tunnettu tekijä myös pelipuolella.
Kuvanlaatu
Sonyn vuoden 2023 huippumalli A95L jatkaa mallistossa edelleen, ja meistä malli kuuluu yhä parhaimmistoon. Edullisempi Bravia 8 käyttää samaa videonkäsittelyä kuin lippulaivamallikin, mutta LG:n valmistama OLED-paneeli on hiukan yksinkertaisempi.
Ensivaikutelma Bravia 8:n kuvanlaadusta on, että kaikki OLEDin tutut herkut, kuten erinomainen kontrasti ja pohjaton musta, ovat läsnä. Valovuotoja tai epätasaisia varjostuksia ei ole. Bravia 8 tarjoaa myös muutaman ainutlaatuisen ominaisuuden, jotka auttavat tuomaan kuvasta esiin pienimpiäkin yksityiskohtia ilman liioiteltua terävyyttä tai kohinanvaimennusta. Terävyys on silti vaikuttavaa jopa 4K-televisioksi – kuva on tarkka kuin maalaus!
Salaisuus piilee Sonyn edistyksellisessä mutta hellävaraisessa kuvankäsittelyssä, joka pysyy uskollisena alkuperäiselle kuvamateriaalille. Värintoisto on esimerkillistä, ja värisiirtymät ja väritasapaino ovat myös mittausten mukaan erinomaiset.
Liikkeidentoistokin on sulavaa ja pehmeää. Tavalliset tv-sisällöt ja urheilu toistuvat välkkymättä, ja jopa vanhemmat elokuvat säilyttävät aidonoloisen elokuvateatteritunnelman.
Elokuvista puheen olen, kannattaa tutustua Sony Pictures Core -suoratoistopalveluun, mikäli päätyy ostamaan uuden Bravia-television. Palvelusta voi katsoa Sonyn elokuvastudion uudempia tuotoksia ja vanhempia klassikoita erityisen hyvällä striimauslaadulla.
Samsungin ja LG:n kilpailijoihin verrattuna Bravia 8 on kirkkaudeltaan heikompi. Sen huomaa monenlaisten tv-sisältöjen kohdalla, mutta aivan etenkin HDR-elokuvissa, joissa kirkkaimmista HDR-efekteistä jää puuttumaan väkevin säihke. Kilpailijoiden kirkkauteen ei päästä, vaikka käyttäisi kirkkainta asetusta ja sammuttaisi kaikki virransäästötoiminnot.
Sony itse sanoo kirkkauden parantuneen edelliseen OLED-sukupolveen nähden, voisi kuitenkin toivoa, että valmistaja olisi lyönyt vähän enemmän pökköä pesään ja esimerkiksi valinnut paneeliksi kirkkaamman MLA-tyypin OLED-paneelin. Se olisi toki kasvattanut tuotteen hintaa…
Äänenlaatu
Bravia 8 on varustettu Sonyn erikoisuudella, Acoustic Surface -tekniikalla. Heti ruudun takana on kaiutinelementit, jotka värähtelevät ja lähettävät äänen suoraan OLED-paneelin läpi.
Sointi on selkeää ja erottuvaa. Puheesta saa mainiosti selvää, mutta puheentoisto tuntuu hiukan latteammalta kuin LG:llä ja Samsungilla, joilla on tehokkaammat kaiuttimet. On kuitenkin hieno efekti, että puhe tulee suoraan sieltä, mistä sen pitäisikin.
Äänikuva on siten myös korkeammalla, mikä tuntuu sopivan tarkemmin ruudulla näkyvään toimintaan kuin alakaiuttimilla varustettuihin kilpailijoihin. Jos kumppaniksi valitsee Sonyn soundbarin, saa Acoustic Surface Sync -toiminnolla äänestä vielä enemmän irti.
Yhteenveto
Bravia 8 on jälleen erinomainen ja laadukas OLED Sonylta. Etenkin Sonyn huolellinen kuvankäsittely ihastuttaa, sillä tv-sisällöt näyttävät upeilta mutta eivät liioitellun keinotekoisilta. Yhdistettynä laadukkaaseen rakenteeseen ja moderniin käyttöliittymään on tv varma valinta moneksi vuodeksi eteenpäin. Siksi onkin vähän harmi, että täyden kaistan HDMI-sisääntuloja on vain kaksi – neljällä tämän päivän sisääntulolla televisio olisi vieläkin tulevaisuusvarmempi.
Myös tässä testissä
Samsung S90D (TQ-55S90D)
Kiintoisan erilainen Samsung
Samsung S90D ei ole kuten muut OLED-televisiot.
LG OLED C4 (OLED55C4)
Nelonen on edelleen ykkönen
LG:n suosittu OLED-sarja on saanut huomattavan parannuksen vuoteen 2024.