Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Samsung S90D (TQ-55S90D)

Kiintoisan erilainen Samsung

Samsung S90D ei ole kuten muut OLED-televisiot.

Julkaistu 12.09.2024 - 13:10
Samsung S90D (TQ-55S90D)
Audun Hage

Samsung tuli mukaan OLED-kemuihin vähän myöhässä, mutta erittäin tervetulleena. Eteläkorealaisvalmistaja kehitteli ankarasti omaa OLED-teknologiaansa 2000-luvun alkuvuosina, mutta hylkäsi lopulta idean ja panosti täysillä QLED-LCD-malleihin. Kolme vuotta sitten Samsung teki kuitenkin paluun OLED-areenalle ja esitteli QD-tekniikalla (kvanttipisteillä) varustetut OLED-mallinsa maailmalle. Kuvanlaatu oli niin vakuuttavaa, että nimesimme tekniikan Vuoden TV-innovaatioksi ja mallin luokkansa parhaaksi televisioksi. Ja nyt kauppoihin on siis saatu vuoden 2024 malli S90D, johon on tehty kiintoisa muutos aiempiin malleihin verrattuna.

Samsung S90D: Design

Muotoilultaan S90D muistuttaa edeltäjäänsä S90C-mallia. Tyylikäs keskijalusta napsautetaan helposti paikoilleen ilman ruuveja. OLED-näyttö itsessään on henkäyksenohut, mutta elektroniikan ja liitännät kätkevä osio erottuu hieman paksumpana.

Television voi kiinnittää myös seinälle, mutta tässä kohtaa lienee paikallaan mainita, että kalliimpi S95D-malli on suunniteltu erityisesti seinäkiinnitykseen, joten siinä on myös Samsungin erillinen liitäntälaatikko ja integroitu seinäkiinnike.

Mainos

S90D on tyylikäs ja moderni ja laatuvaikutelmaltaan samaa tasoa testin muiden osallistujien kanssa. Vaikka S90D:ssä ei S95D:n tapaan olekaan supermattapintaista ruutua, ei pinta erityisesti heijastele.

Samsung S90D
Kuva: Samsung

Samsung S90D ja… LG:n OLED-paneeli?!

Samsung on laajentanut OLED-mallistoaan useammalla kokovaihtoehdolla tänä vuonna, ja tuotantokapasiteettiaan lisätäkseen merkki on päätynyt ostamaan paneelit ulkopuoliselta valmistajalta. Ja kenellepä sitä soittaisi, jos on eteläkorealainen yritys ja tarvitsee ison erän OLED-paneeleita? Kenellepä muullekaan kuin arkkiviholliselleen, LG Displaylle. Kokovaihtoehdosta riippuen Samsungin televisiossa saattaa siis olla LG:n paneeli.

Samsung ei erittele, mitä malleja tämä koskee, mutta LB Ääni & Kuvan kokemuksen mukaan 48-, 55-, 77- ja 83-tuumaisessa S90D:ssä on LG Displayn valmistama W (White) OLED-paneeli, kun taas 65-tuumainen S90D on varustettu Samsung Displayn QD-OLED-paneelilla. Kaikissa on luonnollisesti Samsungin käyttöjärjestelmä, videoprosessori ja muu elektroniikka.

 

OLED gruppetest (2) OLED gruppetest (1) Samsung S90D OLED closeup LG OLED C4 closeup
<
>
Samsung OLED. Kuva: Audun Hage

Käyttö ja ominaisuudet

Käytettävyydessä alkuperästä ei ole epäilystäkään: Samsungin tuttu Tizen-käyttöliittymä tervehtii meitä avatessamme television. Aloitusvalikko on selkeä ja siitä pääsee nopeasti haluamaansa videolähteeseen, sovellukseen ja palveluun.

Samsung tarjoaa oman ilmaisen eli mainospohjaisen tv-palvelun, joka sisältää kanavia joka lähtöön: löytyy niin uutisia, urheilua kuin kevyttä viihdettäkin Baywatchin ja Top Gearin tapaan. Samsungin oma paketti voi olla ihan kiva lisä, jos kaipaa jotakin uutta katsottavaa.

S90D tukee älykotiohjausta ja esimerkiksi Matter-standardia, joten tv voi toimia älykodin ohjauskeskuksena. Laitteessa on neljä HDMI 2.1 -sisääntuloa, jotka tukevat täyden kaistan 4K/120 Hz-videosignaalia (144 Hz). Näyttö sopii hyvin pelaamiseen nopean peliastuksen ja VRR-tuen ansiosta.

Dolby Vision -tukea sen sijaan ei Samsungilta löydy, mutta äänipuolella Dolby Atmos toimii – joskin se tietysti vaatii yhteensopivan soundbarin.

Kaukosäädin on pieni ja latautuu joko aurinkokennolla tai USB-C:llä. Kaukosäätimen ainoa miinus on, että se tuntuu vaativan hieman tarkempaa osoittelua kuin Bluetooth-kaukosäätimet yleensä. Ja onhan se myös niin litteä, että se hukkuu helposti sohvatyynyjen väliin!

Kuvanlaatu

Olimme heti alkuun tietysti kiinnostuneita siitä, millainen OLED-paneeli testikappaleessamme oli. 55-tuumaisessa TQ55S90D-mallissa näyttää olevan olevan LG:n paneeli, mikä oli helppo nähdä ruudun pikselikuviosta. Tutkimme myös 65-tuumaista S90D-mallia, jossa taas on Samsungin QD-OLED-paneeli. Mutta ei syytä huoleen – kuvanlaatu on kummassakin tapauksessa aivan erinomaista.

Samsung S90D OLED closeup (2) Samsung S90D QD OLED Closeup
<
>
Samsung 65" S90D QD-OLED paneelilla. Kuva: Audun Hage

Mittauksissa Samsung TQ55S90D oli odotetusti hyvin samanlainen kuin LG OLED55C4: Molemmissa on noin 1 000 nitin kirkkaus 10-prosenttisella kuva-alalla ja HDR-asetuksella. Molemmissa on siis Sony Bravia 8:aa kirkkaampi kuva. Värintoisto on kummassakin erittäin neutraalia.

Yleisesti ottaen Samsung TQ55S90D:n kuvanlaatu on siis hyvin samantyyppistä kuin LG:n. Mutta erojakin löytyi, kun kokeili eri kuva-asetuksia.

Esimerkiksi Samsungin tekoälyasetus toimi erinomaisesti. Asetus haistelee sisällön tyypin ja säätää asetukset sen mukaan. Studiolaatuista kuvaa tekoäly ei luo, mutta tavalliseen tv-katseluun se tuo erittäin hyvää lisäpotkua. Ennen kaikkea se toimii hyvin urheilulähetyksissä, joihin tulee asetuksella todella sulava liikkeidentoisto.

LG:llä on samantapainen tekoälyasetus, mutta se ei aina tunnu toimivan yhtä mukautuvasti. LG OLED C4 toisaalta saa lisäapuja Dolby Vision -tuesta HDR-sisältöihin, kun taas Samsung ei edelleenkään formaattia tue. Mutta toisaalta luulimme, ettei Samsung ikinä antautuisi LG:n OLED-paneeleillekaan, joten toivoa on!

Kannattaa muistaa, että jos suunnittelee hankkivansa S90D:n 65-tuumaisena, on siinä QD-OLED-paneeli, joka on omien kokemustemme mukaan joillakin osa-alueilla vieläkin parempi. Siinä on esimerkiksi laajempi värikirjo, ja värit säilyvät paremmin myös sivulta katsottuna. Tällä on merkitystä, jos televisiota aikoo katsoa eri puolilta huonetta, esimerkiksi ruokapöydän äärestä ja sohvalta.

Dolby Vision vs. HDR10

LG:llä on kuitenkin etua Dolby Visionista HDR-sisältöjen toistamisessa. Dolby Visionin ansiosta LG OLED C4 saa suoratoistopalveluista dynaamista metadataa, joka auttaa televisiota toistamaan kontrastia kohtaus kohtaukselta. Samsung taas tyytyy tavalliseen HDR10-formaattiin ja staattiseen metadataan.

Kun LG ja Samsung olivat vierekkäin testihuoneessa, pääsimme tutkimaan formaattien eroja tarkemmin. Netflixin Top Gun: Maverick näytti selvästi paremmalta LG:n ja Sonyn Dolby-versiona. Hävittäjäkohtauksissa Dolbyn versiossa on enemmän informaatiota auringonvaloa ja pilviä sisältävällä taivaalla. Aika kiinnostava havainto, ja meidän mielestämme Samsungin kannattaisi ehdottomasti hypätä Dolby Vision -leiriin – tai houkutella suoratoistopalvelut käyttämään avointa HDR10+-formaattia.

LG OLED C4 vs Samsung S90D HDR
Top Gun: Maverick Dolby Vision-formaatissa LG OLED C4 -televisiolla (vas.) verrattuna HDR10-versioon Samsung S90D:llä. Kuva: Audun Hage

Äänenlaatu

Samsung on sijoittanut stereokaiuttimet ruudun pohjaan, ja johonkin pisteeseen asti kaiuttimet pystyvät luomaan myös vaikutelmaa surroundista. Yleisesti ottaen äänenlaatu on oikein hyvä. S90D soi lujaa ja kirkkaasti – lujempaa kuin Sony ja LG, itse asiassa. Puheentoisto on erinomaista. Bassoakin piisaa antamaan hyvää jyskettä musiikkiin, rytmeihin ja ääniefekteihin.

Tietenkään sointia ei voi verrata erilliseen soundbariin, mutta tällä pääsee hyvin alkuun sillä välin, kun säästää kunnollista soundbaria varten. Jos valitsee yhteensopivan Samsungin soundbarin, pääsee nauttimaan Q Symphony -toiminnosta, joka yhdistää tv:n kaiutinten äänen saumattomasti soundbarin sointiin.

Yhteenveto

S90D on kiintoisa peliliike Samsungilta. Muotoilultaan tyylikäs ja moderni tv on erittäin litteä ja varustettu hyvillä liitännöillä. S90D on koosta riippuen varustettu joko LG:n tai Samsungin OLED-paneelilla, joista kummatkin tarjoavat erinomaista kontrastia, kirkkautta ja väritasapainoa. Dolby Vision -tuen puute näyttäytyy heikompina HDR-efekteinä kilpailijoihin verrattuna. Äänenlaatu on vahva ja vieläkin parempi, jos television yhdistää Samsungin soundbariin. Kaiken kaikkiaan S90D on erittäin hyvä televisio, jota voimme hyvillä mielin suositella.

 

Karakter
Samsung S90D (TQ-55S90D)
Premium

Ääni & Kuva kiteyttää

S90D tarjoaa kirkasta kuvaa ja vahvaa kontrastia fiksun tekoälyasetuksen avittamana. Ei Dolby Vision -tukea.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Sonyn lippulaiva-tv yllättää

Mitä väriloistoa!

Parhaat jättiruudut penkkiurheiluun, pelaamiseen ja leffailtoihin

EM-kisat tulevat – Oletko valmis?

Samsungin kaikkien aikojen paras tv?

Kumpi on vuoden 2024 paras OLED-tv?

Ääni & Kuva
Scroll to Top