LB Ääni & Kuva testaa vuosittain todella monta televisiota, mutta myönnettävähän se on, ettei suurin osa niistä sovi kovin pienen budjetin kuluttajille. Monet testaamamme mallit edustavat highendia ja tekniikaltaan uusinta uutta, ja ne onkin suunnattu tavan tallaajan sijaan erityisen vaativille televisioharrastajille.
Valmistajat tietysti rakastavat lippulaivamallejaan, koska niiden avulla merkit pääsevät esittelemään uusimpia innovaatioitaan ja ominaisuuksiaan. Miinuspuolena niissä on yleensä hinta, joka karkottaa mallit useimpien kuluttajien ulottuvilta.
Hyvä uutinen on kuitenkin se, että huippumalleista tekninen kehitys hiljalleen valuu alaspäin, jolloin lopulta myös tavallisen hintaisiin televisioihin saadaan uusia ominaisuuksia. Hyvää kuvanlaatua saa siis myös pankkitiliä tyhjentämättä!
Parhaat halvat televisiot 2024/2025
Me LB Ääni & Kuvan toimituksessa edustamme tietysti sitä televisioharrastajien joukkoa, joka jaksaa nörtteillä kuvanlaadusta loputtomasti. Samalla ymmärrämme oikein hyvin, etteivät kaikki halua investoida tuhansia euroja televisioon – ja onneksi markkinoilla onkin hyviä vaihtoehtoja myös tähän tarpeeseen. Markkinointijargonin viidakossa on vain tiedettävä, mitkä ominaisuudet ovat käytännössä merkityksellisiä ja mitkä eivät.
Basic-luokassa eli noin 500–800 euron hintaluokassa on monta hyvää vaihtoehtoa. Usein ne ovat malleja, jotka ovat halventuneet ajan saatossa suositushinnastaan tai jotka ovat reilussa sesonkialessa. Valveutunut kuluttaja voi hyvinkin onnistua nappamaan alennusmyynnistä television, joka on sekä halpa että hyvä.
Mitä voi odottaa budjettiluokan televisiolta?
4K-resoluutio on standardi jo budjettiluokassakin, ja kaikissa tämän vertailun 55-tuumaisissakin on 4K. Kuva on siis terävä ja selkeä.
Useimmat tämän hintaluokan mallit tukevat myös HDR-videosisältöjä, joissa on enemmän kontrastia – ainakin paperilla. Kokemuksemme mukaan halpojen televisioiden kirkkaus ja kontrasti eivät kuitenkaan yleensä riitä tuomaan HDR-sisältöjä aivan parhaalla tavalla esiin. Jos haluaa oikeasti nauttia HDR-kuvasta, kannattaa panostaa premium-luokan LCD-televisioon, jossa on paikallinen himmennys (local dimming).
Mitä EI voi odottaa?
Halvalla ei toki saa kaikkein hienoimpia kuvapaneeleita. Tässä testissä yhdessäkään mallissa ei esimerkiksi ole OLED-paneelia, vaan kaikki ovat LCD-malleja joka suoralla tai reunavalaistuksella. Eikä yhdessäkään ole paikallista himmennystä.
Myöskään 120 Hz:n virkistystaajuutta ei tästä hintaluokasta löydy, vaan on tyytyminen 60 Hz:iin. Luku kertoo, montako kertaa kuva päivittyy sekunnissa. Tavallisessa tv:n katselussa virkistystaajuudella ei oikeastaan ei ole väliä, vaan sillä on merkitystä lähinnä, jos televisioon aikoo yhdistää pelikonsolin tai pelitietokoneen.
On tosin mainittava, että usein 120 Hz:n televisiot toistavat liikkeitä pehmeämmin, joten jos on innokas penkkiurheilija, voi olla järkevää tarkistaa virkistystaajuus. Ja isommille, 75- ja 85-tuumaisille televisioille suosittelemme ehdottomasti 120 Hz:n virkistystaajuutta.
Halvimmissa televisioissa on yleensä vain kolme HDMI-liitäntää, jotka eivät edusta uusinta HDMI 2.1 -standardia, sillä tv ei edes pystyisi hyödyntämään sen suurempaa kaistanleveyttä.
Käytännössä kaikissa tämän päivän televisioissa on jonkinlainen älykäyttöliittymä, joskin halvimmissa malleissa suoritusteho on vähäisempi. Halvoiltakin televisioilta sopii odottaa tavanomaisimpia sovelluksia ja suoratoistopalveluita. Ja vaikka niitä ei valmiina olisikaan, voi tv:n kylkeen aina hankkia erillisen streamingboksin.
Testistä
Otimme tähän testiin kolme 55-tuumaista alle 800 euron hintaista televisiota. Vaatimuksena testattaville oli 4K-resoluution LCD-paneeli, älykäs käyttöliittymä ja hyvät liitännät.
Olemme aiemmin testanneet Samsungin ja LG:n edullisia malleja, mutta tällä kertaa valikoimme mukaan edullisista malleista tunnetut IFFalconin, Hisensen ja Thomsonin. Kaikilta on testattu melko tuore vuoden 2024 malli.
Vertailussa pari mallia paljastui hyviksi ostoksiksi, joiden kuvanlaatu ja ääni yllättivät iloisesti. Kunhan siis tietää, mitä etsii, on oikeasti mahdollista löytää ihan hyvälaatuinen televisio halvallakin.
IFFalcon U64 (55U64)
Käyttäjäystävällinen, mutta ei erottuva
Kiinalaisen IFFalconin uutuusmalli on varustettu Google TV -käyttöliittymällä.
Thomson UG5 (55UGC14)
Luotettavaa laatua
Thomsonin uusi edullinen tv-mallisto vakuuttaa.