Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Klipsch Cinema 800

Väliinputoaja

Klipsch Cinema 800 kuulostaa muhkealta elokuvien ja musiikin kanssa, mutta Atmos-ääniefektit eivät aivan vastaa odotuksiimme.

/ 15.11.2021 - 14:50
Klipsch Cinema 800

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Klipsch Cinema 800 tarjoaa hyvää surroundia ja mukana tuleva subwoofer vahvaa bassoa.
  • Dolby Atmos -tuesta huolimatta ei ääni ole merkittävästä parempi kuin edullisemmassa Cinema 600 -mallissa.

Klipsch on sekä hyvä- että pahamaineinen hifi- ja kotiteatterivalmistaja: Reference-malliston klassikkokaiuttimet herättävät audioharrastajissa lämpimiä tunteita kuparinvärisine bassoelementteineen ja erittäin tehokkaine torvidiskantteineen, joiden ansiosta sointi rokkaa ja on dynaamista. Nyt Klipsch pyrkii tuomaan saman DNA:n uuteen soundbar-mallistoonsa, ja tähän mennessä olemme olleet hyvin vaikuttuneita.

Valikoiman pienempää päätä edustava Klipsch Cinema 600 suoriutui erinomaisesti ryhmätestissämme. Nyt testivuorossa on suurempi ja tehokkaampi Cinema 800, ja vastaavasti odotuksemme sen suhteet ovat korkeammalla. Isomman kokonsa ja suurempien tehojensa lisäksi Cinema 800 tarjoaa nimittäin Dolby Atmos -surroundääntä, mikä lupailee entistä kolmiulotteisempaa äänikuvaa. Täyttääkö Cinema 800 lupauksensa?

Klipsch Cinema 800 tweeter
Cinema 800 on varustettu Klipschin tunnistettavilla torvidiskanteilla, jotka on sijoitettu soundbarin reunoille. Keskikanavana toimiva diskantti on piilotettu kankaan taakse. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Klipsch Cinema 800

Cinema 800 on monin tavoin samankaltainen kuin Cinema 600, ja vain muutaman sentin sitä leveämpi. Kaiutinkonfiguraatiokin on 3.1 eli soundbar koostuu vasemmasta, oikeasta ja keskikanavasta – mutta 800-mallissa on lisäksi ylimääräinen keskirekisteri/basso. Subwoofer on sama kuin 600-mallissa, eli 10-tuumaisella bassoelementillä varustettu Sub 10.

Cinema 800:n ja Cinema 600:n suurin ero on, että 800 pystyy dekoodaamaan ja toistamaan Dolby Atmos -ääniraitaa.  Tämä niin sanottu ”objektipohjainen” ääniformaatti tarjoaa tenhoavaa surroundia ja on uusissa tuotannoissa käytössä yhä todennäköisemmin.

Huom! Cinema 800 -soundbarissa EI ole erillisiä korkeuskanavia, vaan ylhäältä tulevan äänen vaikutelma luodaan akustisella kikkailulla. Jo haluaa aivan aitoa Atmos-ääntä, joka heijastuu katon kautta, on valittava malliston huippusoundbar Cinema 1200.

Maskuliinista muotoilua

Klipsch on uskollinen tyylilleen myös muotoilun osalta. Linjakkaampi design ei tuntuisi oikealta Klipschilta!

Kulmikas muotoilu on paikoin myös hieman kömpelöä. Puuviilua jäljittelevä vinyyli ei ole kaikkein kauneinta laatua, ja muutenkin laatuvaikutelma on hinnan huomioiden vain keskinkertainen.

Cinema-sarja sopiikin paremmin tiiliseinäiseen ja nahkasohvilla sisustettuun kotiteatterihuoneeseen kuin designkalustettuun kattohuoneistoon – ainakin meidän mielestämme.

Klipsch Cinema 800 det2 scaled 1
Cinema 800:n keskiosa on verhoiltu mustalla kankaalla, reunadiskantit harjatulla metallilla ja sivut tummalla puujäljitelmällä. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Käyttö ja ominaisuudet

Klipsch Cinema 800 on varustettu kahdella HDMI-sisääntulolla videolähteiden kytkemiseen sekä televisioon kytkettävällä HDMI eARC -äänenpalautuskanavalla. Näin saa suoraan hyödynnettyä suoratoistopalveluiden, kuten Netflixin tai HBO Maxin, sisäänrakennetun äänen.

Soundbarin sisäänrakennettu Wi-FI mahdollistaa kaiuttimen ohjaamisen Klipsch Connect -sovelluksella ja musiikin soittamisen Spotify Connectin kautta. Musiikkia voi soittaa toki myös Bluetoothin kautta.

Soundbarin kytkeminen sujuu helposti: meidän piti vain aktivoida LG-televisiomme eARC-ulostulo, jonka jälkeen kaiutin näkyi tv:n valikossa Atmos-yhteensopivana laitteena.

Klipsch Connect -sovelluksella on helppo päivittää laiteohjelmisto, ja Klipsch lupailee siihen tulevaisuudessa myös taajuuskorjaimen. Pääosin soundbarin käyttö sujui kätevästi vain kaukosäätimellä, jossa on valaistut napit. Volyyminsäätö, sisääntulon ja ääniasetuksen valinta sujuu sillä helpoimmin.

Klipsch Cinema 800 display Klipsch Cinema 800 & 1200 remote Klipsch Cinema 800 sub
<
>
Taustavalaistulla kaukosäätimellä on helppo valita äänilähde ja -asetus sekä säätää volyymia. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Äänenlaatu

Ennen kuin aloimme testaamaan Cinema 800 -mallia, kuuntelimme hetken edelleen testihuoneessamme olevaa Cinema 600 -mallia. Pienempi Klipsch tarjoaa tiukkaa, läsnä olevaa ja energistä äänikuvaa, jossa diskantissa riittää painetta ja bassossa kivenkovaa ytyä. Se soittaa kovaa, matalalta ja vaivatta, ja sekä elokuvat että musiikki kuulostavat uskottavilta. Atmos-ääntä ei ole, joten ääni keskittyy etualalle eikä luo erityistä surroundvaikutelmaa.

Meillä olikin kovat odotukset Cinema 800:lle, ja osittain ne täyttyivätkin: ääniefektit tuntuvat isommalla soundbarilla energisemmiltä. Kun Formula 1 -autot sujahtavat ruudulla ohi, kuulostavat puhe ja ääniefektit isommilta ja äänimaisema eloisammalta.

Suurta vau-efektiä Cinema 800:sta ei nyt irronnut. Verrattuna Samsung HW-Q960A:n ja Sonos Arcin kaltaisiin Atmos-soundbareihin ei Cinema 800 onnistu täyttämään tilaa samalla tavalla. Äänimaisema on korkeudeltaan ja leveydeltään pienempi kuin kilpailijoilla.

– Kuulostaa varsin samanlaiselta kuin Klipschin pienempi malli, eikö vain? Geir kysyy, ja Audun on samaa mieltä:

– En saa tämän Atmos-efekteistä oikein mitään vau-henkeä irti.

Ja tässä piilee Klipschin ongelma: meistä Cinema 600 on hintaansa (700 €) nähden todellinen löytö, kun taas melkein tuplasti kalliimpi Cinema 800 (1 300 €) ei oikein onnistu tarjoamaan mitään ekstraa.  Testasimme soundbaria myös musiikin kuunteluun, eikä Cinema 800 tuo siihenkään juuri mitään lisää pienempään kaiuttimeen verrattuna. Äänessä ei toki ole mitään vikaa, päinvastoin: diskantissa riittää painetta, keskirekisteri on kirkas ja dynaaminen ja basso todella jyhkeä. Mutta Cinema 600 tarjoaa oikeastaan samat herkut ja todella paljon edullisemmin.

Klipsch Cinema 800 SPREAD scaled 1Yhteenveto: Klipsch Cinema 800

Cinema 800 on Klipschin ensimmäinen Atmos-soundbar, joka soi energisesti, dynaamisesti ja bassoltaan jykevästi. Kokonaisuutena ääni on yhtä erinomainen kuin hiukan pienemmässä ja merkittävästi edullisemmassa Cinema 600 -mallissa. Jos haluaa aitoa Atmos-ääntä, on tutustuttava malliston lippulaivaan, Cinema 1200 -malliin – joka onkin testimme mukaan aivan toista maata kuin Cinema 800!

Karakter
Klipsch Cinema 800
Premium
Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Sonos Arc Ultra: siisti parannus

Elegantti audiokaluste soi stereona

Upea retrokaiutin

Edelleen tv-tason valtias

Muhkea äänikupla litteistä kaiuttimista

Edullinen soundbar joka kotiin

Highend-tekniikkaa premium-kaiuttimissa

Pikkuhyvää halvalla

Sonyn paras soundbar

Hyvä mutta kallis

Langatonta hifiä

Kompakti ja isoääninen soundbar

Ääni & Kuva
Scroll to Top