Klipschin Cinema-sarjan suurin malli on todellinen raskaan sarjan soundbar, jonka on tarkoitus korvata erillisten kotiteatterikaiuttimien tarjoama äänenpaine ja -laatu kompaktimmassa muodossa. Klipsch Cinema 1200 ei kylläkään ole mikään hillitty ilmestys eikä soundbariksi erityisen kompakti. Kun vahvistintehoja on 1 200 W ja enimmäisvolyymi 107 dB, on luvassa aikamoista mäiskettä!
Lähes 140 cm leveä Cinema 1200 saa Sonos Arcin näyttämään kääpiöltä, ja jopa Samsungin suurin malli HW-Q960A on hieman pienempi kuin Klipsch. 58-tuumainen televisio vastaa Cinema 1200:n kokoa leveydeltään, mutta oikeastaan tarvitaan vähintään 65-tuumainen tv, jotta äänen ja kuvan koko alkavat vastata toisiaan.
5.1.4-järjestelmä
Klipsch Cinema 1200 5.1.4-surroundsysteemi: edessä on yhdeksän kaiutinelementtiä, jotka on jaettu kolmeksi kanavaksi (oikea, vasen ja keski). Joka kanavalla on torvidiskantti, joka huolehtii äänen dynamiikoista ja levittäytymisestä sekä kaksi ovaalia keskirekisteri-bassoelementtiä tukemaan puheentoistoa ja toimintaa. Soundbarin päällä on kaksi kattoon suunnattua täysrekisterielementtiä, jotka toimivat Dolby Atmos -ääniraitojen korkeuskanavina.
Useimmat soundbarit pyrkivät simuloimaan surroundia paikaltaan television alta, mutta Cinema 1200 saa tukea erillisistä takakaiuttimista. Ääni siirtyy niihin langattomasti, joten ne tarvitsevat vain virtajohdon. Takakaiuttimissa on eteen ja ylöspäin suunnatut täysrekisterielementit, joten Atmos-äänikuva levittäytyy myös kuulijan takaa.
Kotiteatterihan ei ole mitään ilman bassoa, ja tässä tapauksessa matalimmista taajuuksista huolehtii 12-tuumainen järkäle. Subwoofer on 50 cm korkea ja varmaankin suurin koskaan testaamamme langaton subwoofer – tämän luulisi sopivan hyvin ison soundbarin ääneen!
Liitännät ja ominaisuudet
Monissa soundbareissa on vain yksi HDMI-ulostulo television äänenpalautuskanavaksi (ARC/eARC), mutta Cinema 1200 tarjoaa lisäksi kaksi HDMI-sisääntuloa, jotka tukevat HDR-laatuista 8K-videota. Niinpä soundbariin voi liittää tv:n tai projektorin lisäksi vaikkapa pelikonsolin ja Blu-ray-soittimen. Soundbar tukee Dolby Visionia.
Lue myös: Samsung HW-Q960A – Samsungin paras soundbar on vieläkin parempi
Musiikkia voi striimata helposti Bluetoothin kautta, ja soundbarissa on myös langaton ja langallinen verkkoyhteys. Klipsch Connect -sovelluksen avulla soundbarin asennus sujuu kätevästi pikaoppaan avulla, ja sovelluksen kautta saa myös päivitettyä laiteohjelmiston. Pian sovelluksesta voi myös itse säätää ääntä taajuuskorjaimella, mutta vielä toimintoa ei ole tarjolla.
Upea näyttö
Etukankaan alta loistava näyttö on todella suuri – se valaisee puoli huonetta, kun sen laittaa päälle! Onneksi näytön voi myös himmentää tai asettaa toimimaan niin, että se syttyy vain, kun soundbarin nappeja tai kaukosäädintä painelee. Taskulaskinmainen ulkonäkö ei ehkä ansaitse muotoilupalkintoja, mutta näyttö erottuu erinomaisesti ja tekstin näkee lukea sohvaltakin – poikkeuksellisen funktionaalinen näyttö, siis!
Raakaa voimaa, raaka ulkonäkö?
Cinema 1200 on melko maskuliininen ilmestys, joka ei varsinaisesti tihku laatua. Subwoofer on pinnoitettu halvalla mustalla vinyylillä, joka ei huijaa ketään uskomaan, että se olisi puuta. Soundbarin hopeanharmaita kaiuttimia ja yksityiskohtia sen sijaan voisi erehtyä luulemaan harjatuksi alumiiniksi. Oikeasti soundbarinkin pinta on vinyyliä, ja sen huolimaton viimeiestely viittaa siihen, että ehkä valmistajakin ajattelee laitteen sopivan parhaiten pimeisiin kotiteatterikellareihin kuin valoisiin designolohuoneisiin.
Jylisevä elokuvaelämys
Kun Cinema 1200:n laittaa päälle, sen rujohko ulkonäkö unohtuu saman tien. Tällaista bassoa emme ole kuulleet yhdestäkään soundbarista! The Irishman -elokuvassa viuhuvat luodit ja F1 Drive to Survive -sarjan vinkuvat autonrenkaat eivät ole koskaan testeissämme täyttäneet tilaa tällaisella realismilla. Eikä subwoofer ole ainoa vaikuttava tekijä tässä, vaan myös torvidiskantit pamauttavat menemään täysin vaivattoman tuntuisesti ja silti uskomattoman vahvasti.
Cinema 800 -mallin – ja sitäkin pienemmän Cinema 600:n – tehoissa on paljon ylistettävää, mutta Cinema 1200 on niihin verrattuna aivan älytön pommi, joka saa yksinään edustaa omassa huippusarjassaan.
Torvidiskantit tekevät Klipsch Cinema 1200:sta dynaamisen ruutitynnyrin, joka ei kuulosta lainkaan terävältä. Kuva: Geir Gråbein NordbyYlöspäin suunnatut Atmos-elementit yhdessä takakaiuttimien kanssa tekevät surroundista paljon suuremman kuin mihin yksinäinen soundbar pystyy. Vaikutelma on valtavasti isompi kuin Cinema 800 -mallilla, jossa Atmos-ääni on vain ohjelmistopohjainen eikä fyysinen. Cinema 1200 saa elokuvat ja sarjat kuulostamaan suuremmilta ja realistisemmilta: ääni kietoo kuulijan syleilyynsä ja johdattaa virtuaaliseen elokuvateatteriin.
Huikeaa dialogia
Puheentoisto on ilmiömäistä. Ihmisten äänissä on kunnon perusta ja konsonantit erottuvat selkeästi. Sibilantit (s-äänteet) eivät muutu teräviksi, kuten on taipumusta Cinema 800 -mallin kanssa. Vaikka molemmissa soundbareissa on identtiset torvidiskantit, on Cinema 1200 -mallin äänessä muhevampi pohja, joka miksaa diskantit paremmin kokonaiskuvaan.
On olemassa soundbareja, joiden diskantti on Klipschiä ilmavampi ja herkempi, kuten Sonos Arc ja Sony HT-A7000. Mutta Klipschin ääni on fyysisempi ja todentuntuisempi kuin yhdelläkään muulla.
Kun elokuvan ääniraidalla on paljon matalaa bassoa, saa ääni housunpuntit tutisemaan ja seinät jyskymään. Ääni on todella massiivinen!
– Subwoofer ei ehkä ole maailman lineaarisin, mutta ei jösses millainen paine siitä lähtee! Audun huudahtaa.
Kontrollissa toivomisen varaa
Toteamuksellaan Audun osuu naulan kantaan: subwooferissa riittää nimittäin jytyä ja jyskettä, mutta järin hienostunut se ei ole. 12-tuumainen järkäle ei pysy ihan kontrollissa, kun mäiske alkaa ja laite tuntuu repivän tapetit seiniltä. Kun bassoelementti pääsee vauhtiin, ei vahvistin oikein saa pidettyä sitä kurissa. Kyseessä voi olla vahvistimen laadusta tai bassoelementin magneetista tai molempien yhdistelmästä, mutta asialla ei auta spekuloida – joka tapauksessa olisimme ehdottomasti kaivanneet bassoa, joka pysyy tiukemmin näpeissä.
Etenkin musiikin kanssa basso muodostuu ongelmaksi. Laura Marlingin Soothing-kappaleen kontrabasso soi tavallisesti matalalta ja isosti, mutta myös kuivana ja vivahteikkaana. Nyt se toistuu massiivisena, ei todellakaan kuivana eikä erityisen vivahteikkaana. Soinnin sävykkyydestä katoaa osa, joka auttaisi kuulijaa erottamaan, että kyseessä on todella kontrabasso sähköbasson sijaan. Subwoofer vain ikään kuin ottaa nuotit ja heittää ne päin naamaa välittämättä lainkaan musiikin hienovaraisemmista vivahteista.
Elektroninen musiikki ja rap toimivat paremmin ja kuulostavat tymäkämmiltä kuin miltään aiemmin kuulemaltani soundbarilta. Kuitenkin jopa Drakella on bassossa sävykkyyttä, joka ansaitsisi päästä esille, mutta josta Cinema 1200 ei välitä vähääkään.
Klipsch vai Samsung?
Isojen soundbarien luokassa suosikkimme on Samsung HW-Q960A, joka säilyttää hallinnan siellä missä tarvitaan. Se on tehokas ja soittaa kovaakin, ja lisäksi hienostuneemmin kuin Klipsch. Silti myös Samsung onnistuu kuulostamaan enemmän elokuvateatterilta kuin kamarikonsertilta.
Samsungin soundbar on tasapainoisempi ja suoriutuu laajemmasta spektristä. Äänikupla on jopa kolmiulotteisempi kuin Klipschillä. Samsungin syväbasso on löysempi kuin Klipschin subwooferilla, mutta basso on vivahteikkaampi ja säilyttää ääniraidan sävyt paremmin. Toisaalta Samsung ei uhka seinärakenteita kuten Klipsch – viihdearvoltaan Klipsch on aivan ylivoimainen.
Yhteenveto: Klipsch Cinema 1200
Klipsch Cinema 1200 on kallis soundbarjärjestelmä. Samalla rahalla saisi hyvän kotiteatterijärjestelmän erillisine komponentteineen ja todennäköisesti isompaa ja parempaa äänenlaatuakin, jos valikoi jotakin budjettiluokan parhaimmistosta. Erilliset kaiuttimet eivät automaattisesti tarkoita parempaa ääntä, ja niiden asennus on todennäköisesti vaivalloisempaa.
Elokuvat ja sarjat kuulostavat tällä järjestelmällä elämyksellisiltä etenkin suuren ja fyysisen subwooferin ansiosta. Soundbarin kaiutinelementit kuulostavat riittävän luonnollisilta ja niiden dynamiikat pysyvät hyvin hallussa.
Laatuvaikutelma on vähän niin ja näin, ja äänessä saisi olla etenkin musiikkia kuunnellessa hienostuneempi ja vivahteikkaampi ote. Klipsch Cinema 1200 ansaitsee silti täydet kuusi tähteä, sillä se on ylivoimainen elokuvien tunnelman nostattajana.