Sony on viime aikoina vastannut monen erinomaisen tv-mallin valmistuksesta: X90J on seuraaja viime vuoden suositulle XH90-mallille, jonka Sony lanseerasi ”viralliseksi” Playstation-televisiomallikseen. Tämän vuoden versiolla on paljon yhteistä edeltäjänsä kanssa, kuten 4K LCD -paneeli suoralla ledtaustavalaistuksella. Uuttakin löytyy, merkittävimpinä uusi videoprosessori Bravia XR sekä Androidin uudempi versio. Riittävätkö nämä parannukset lyömään kilpailijat?
Käyttö ja ominaisuudet
Bravia XR-65X90J pyörii Androidin uusimmalla käyttöliittymällä, joka on nyt nimeltään Google TV. Uusi valikko näyttää yleiskatsauksen käytetyimmistä sovelluksista. Tarjolla on muiden muassa Apple TV, Netflix, Disney+ ja Amazon Prime Video, ja tuki löytyy AirPlaylle, Chromecastille ja Google Assistantille, sillä kaukosäätimessä on oma mikrofoninsa.
Sonyn mallissa on HDMI 2.1 -sisääntulot, jotka tukevat kuvansiirtoa 4K-resoluutiolla 120 fps:n nopeudella – täydellinen PS5:n ja Xbox Series X:n käyttäjille. VRR (Variable Refresh Rate) on tulossa käyttöön vasta päivityksen myötä.
X90J tarjoaa myös Sonyn uuden Bravia Core -suoratoistopalvelun. Bravia Core on saatavilla vain tämän vuoden Bravia XR -prosessorilla varustetuissa malleissa. Katsottavana on (maksutta vain rajallisen ajan) uusiakin Sony Pictures Entertainmentin elokuvia – ehdottomasti tutustumisen arvoinen palvelu!
Kuvanlaatu
Tässä testissä paneuduimme kuvanlaatuun urheilun kannalta, ja Sony Bravia XR-65X90J suoriutuu sportista sujuvasti: X90J on sama videoprosessori (Bravia XR) kuin Sonyn kalleimmissa OLED-televisioissakin, joten ei ihme, että suorituskyky näkyy myös kuvanlaadussa.
Ensinnäkin Sony X90J vakuuttaa terävällä ja vivahteikkaalla kuvallaan. Champions Leaguen ottelut ovat vain HD-resoluutiota, mutta näyttävät veitsenteräviltä! Sonyn edistyksellinen skaalaus toimii siis luvatusti. Sony onnistuu myös vaimentamaan kohinaa hautaamatta kuitenkaan pienimpiä yksityiskohtia. Kuvanlaadulta sopii siis odottaa paljon silloinkin, kun lähetys itsessään ei ole parasta mahdollista laatua.
Sony tunnetaankin erinomaisesta kuvankäsittelystään ja etenkin liikkeidentoiston suhteen – eikä tuota pettymystä nytkään. Nopeat panoraamakuvat eivät ole tälle mallille mikään ongelma, ja terävyys säilyy hyvänä.
X90J ei tarjoa erillistä kuva-asetusta urheilulle, mutta dynaaminen asetus toimii itse asiassa mainiosti valoisassakin tilassa ilman, että värit vääristyvät keinotekoisiksi.
Sonyn kuvapaneelissa on vahva, suora ledtaustavalaistus, jonka ansiosta television katselu päivänvalossakin on mukavaa. Valo jakautuu kuvaan erittäin tasaisesti ja tarkasti – huomattavasti paremmin kuin vuoden 2020 edeltäjässä XH90:ssä.
X90J jää kuitenkin yhdessä asiassa jälkeen Samsungiin ja LG:hen verrattuna: mustan määrä. Sonyn ruudussa ei ole yhtä paljon paikallisesti himmennettäviä valoalueita, joten valo ei sammu samalla tarkkuudella kun MiniLED- ja OLED-näytöissä. Tummimmat kohtaukset näyttävätkin harmahtavilta Samsungin ja LG:n sysimustan rinnalla. Urheilulähetyksissä mustan harmaantumista ei huomaa, mutta toimintajännäriä katsellessa ero tulee selvemmin esiin.
Äänenlaatu
Sonyn ääni ei ole volyymiltään kovimmasta päästä. Puhe on melko ohutta, eikä äänenvoimakkuutta voi nostaa kovastikaan ennen kuin ääni muuttuu teräväksi ja rasittavaksi. Erillinen soundbar on ehdottomasti tarpeen.
Johtopäätökset
Sony X90J on erinomainen LCD-näyttö, jossa kirkkaus on vahva ja terävyys huippua jopa nopeita liikkeitä katsoessa. Kokonaisuutena X90J onkin mahtava televisio urheilun ja muun viihteen katsomiseen. Musta ei ole samalla tasolla kuin parhailla OLED- ja MiniLED-malleilla, minkä huomaa etenkin elokuvia katsoessa. Urheiluun ja pelaamiseen Sony on kuitenkin moitteeton valinta.
Myös tässä testissä
Panasonic JX800E (TX-65JX800E)
Panasonic liittyy Android-joukkueeseen
Panasonic tunnetaan hyvästä hinta-kuvanlaatusuhteeseen, ja nyt valmistaja tuo markkinoille myös ensimmäisen Android-televisiomallinsa!
Samsung QN85A (QE65QN85A)
Maalintekijänä MiniLED
Vahva kirkkaus, loistava kontrasti ja sulavat liikkeet tekevät Samsung QN85A:sta erinomaisen valinnan niin urheilun kuin muunkin viihteen katsomiseen.
LG OLED C1 (OLED65C1)
Turnauksen paras pelaaja
OLED-televisiot ovat yleensäkin suosikkejamme elokuvien ja sarjojen katseluun, mutta testin maalikuningas LG C1 toimii loistavasti myös urheilun kanssa!