Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video
BLACK WEEK! 70 % alennus LB+ -tilauksesta

TESTISSÄ: KEF Mu3

Balsamia korville

KEFin ensimmäiset täysin langattomat nappikuulokkeet eivät ole täydelliset, mutta ne onnistuvat yhdessä asiassa paremmin kuin muut.

/ 28.05.2021 - 12:28
KEF Mu3

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Erittäin miellyttävä äänikuva, jossa vahva basso ja lämmin sointi. Erittäin hyvä akunkesto. Roiskevedenkestävä. Vankka rakenne.
  • Vastamelu ei ole yhtä tehokasta kuin parhailla kilpailijoilla. Diskantti on vähän turhan lepsu.

KEF Mu3 -kuulokkeet näyttävät hyvältä, mutta eipä niitä kuka tahansa olekaan suunnitellut, vaan Ross Lovegrove, joka on laittanut jopa signeerauksensa koteloon. Sama mies vastasi myös reilun sadan tonnin KEF Muon -luksuskaiutinmallin suunnittelusta – ja kannettavan Muo-kaiuttimen muotoilusta, joka maksaa murto-osan esikuvastaan.

Lovegrovella ei ole kuitenkaan mitään tekemistä äänen kanssa, vaan se on ehtaa KEFiä. Suuri, täyteläinen ja lämmin sointi soljuu avoimessa ja detaljirikkaassa äänikuvassa. Juuri sellaista, mitä voisi odottaa LSX- tai Blade-kaiuttimilta.

Pienet nappikuulokkeet noudattelevat samaa muotokieltä kuin Muon ja Muo, joissa ei ole lainkaan teräviä reunoja, vaan ainoastaan orgaanisesti soljuvia muotoja. Tässä mielessä ne eroavat huomattavasti Bowers & Wilkins PI7 -kuulokkeista ja Sony WF-1000XM3 -referenssimallistamme.

KEF Mu3
Tyylikkäästä designista on vastannut Ross Lovegrove, joka on suunnitellut myös taustalla näkyvän KEF-kaiuttimen. Kuva: Lasse Svendsen

Mu3-mallissa on vastamelu, Bluetooth 5.0 ja värivaihtoehtona vain titaaninharmaa. Kotelo noudattelee kuulokkeiden ilmettä ja tarjoaa 15 tuntia lisäsoittoaikaa nappikuulokkeiden oman 9 tunnin lisäksi. Kotelo on hitusen kömpelö mutta ei yhtä iso kuin Sonylla, Beats Powerbeats Prosta puhumattakaan.

Kotelo ladataan johdolla eli langaton lataus ei onnistu. Jos virta loppuu, saa viidessä minuutissa ladattua tunnin lisää soittoaikaa. Nappikuulokkeet on roiskevesisuojattu IPX5-luokituksen mukaisesti, ja sopivankokoisten silikonisovitteiden avulla (kuulokkeiden mukana tulee neljä paria) ne istuvat tiukasti korviin eivätkä tipu hölkätessäkään.

Käyttö

KEF Mu3 on helppo yhdistää kännykään, kun napit laittaa korviin. Puhelin tunnistaa napit sen jälkeen joka kerta, kun ne ottaa kotelosta. KEF ei tarjoa sovellusta, kuten Muo-kaiuttimen kohdalla, joten vastamelua tai ääntä ei voi säätää.

Vastamelu kuitenkin toimii hyvin ulkopuolisten äänten vaimentamisessa. Ei tosin yhtä hyvin kuin Sony, joka mukauttaa vastamelun eri taajuuksille. Sony WF-1000XM3 vaimentaa matalia taajuuksia tehokkaampia. KEF on kyllä ihan tehokas siinäkin, minkä huomaa heti, kun painaa vasemman kuulokenapin ambient-nappulaa ja kuulee, miten paljon melua ympäristössä oikeasti onkaan. Puheluiden laatu on kohtalainen. Nämä kuulokkeet eivät selvästi ole kotitoimiston työvaruste, mutta satunnainen soittelu onnistuu toki.

KEF Mu3 table
Fyysiset napit ovat mielestämme paremmat kuin kuulokenappien hipaisukytkimet. Kuva: Lasse Svendsen

Onneksi kuulokkeissa ei ole päädytty hipaisukytkimiin. Kaikkea ohjataan fyysisten nappien avulla. Vasemmasta kuulokenapista vaihdetaan vastamelun ja ympäristön äänten kuulemisen välillä, ja samaa nappia pitkään painamalla saa madallettua volyymia. Oikea vastaavasti nostaa äänenvoimakkuutta pitkään painaessa, ja klikkaus aloittaa tai pysäyttää musiikin. Kahdella nopealla painalluksella saa vaihdettua seuraavaan kappaleeseen ja vastattua puhelimeen.

Langaton kantama on sisätiloissa oikein hyvä. Kännykän voi huoletta jättää vaikka keittiön pöydälle ja kuljeskella itse missä sattuu. Omassa tiilitalossani ei tullut ongelmaa edes kerrosten välillä kulkiessa.

KEF Mu3 open
Kotelosta saa 15 tuntia lisäsoittoaikaa. Kuva: Lasse Svendsen

Äänenlaatu

Monet testaamamme langattomat kuulokkeet kuulostavat helposti aika teräviltä, ja vaikka bassoa riittäisi, jää keskirekisteri usein ohueksi. Kun kuuntelee musiikkia pitkään, sellainen ääni alkaa rasittaa korvia. KEF Mu3 ei kärsi tästä. Bassoa on paljon mutta se on myös täyteläinen, ja diskanttia taas on vaimennettu – ehkä hieman liikaakin – niin, että kokonaisuus on huomattavasti miellyttävämmän kuuloinen.

Keskirekisteri on ehkäpä yllättävin: se soi avoimesti, vivahteikkaasti, lämpimästi ja syvästi. Robin Thicken Take Me Higher svengaa hienosti kovallakin volyymilla. Bassolinja erottuu hyvin rytmisen taputuksen joukosta, eivätkä puhallinsoitinten töräytykset kuulosta kertaakaan teräviltä tai epämiellyttäviltä.

Kevään jättihitissä, Bruno Marsin ja Anderson Paakin muodostaman Silk Sonicin Leave The Door Open -kappaleessa lauluharmoniat voisivat erottua paremminkin, mutta kyseessä ei nyt kuitenkaan ole mikään AirPods Maxin kaltainen kuulokemalli.

KEF Mu3 etui
Langaton lataus ei onnistu, mutta kotelo on tarpeeksi pieni mahtuakseen taskuun. Kuva: Lasse Svendsen

Jos vaihtaa genreä Keith Jarrett Trion Moon And Sandiin saa kuulla, miten Gary Peacockin kontrabasso soi upean erottelevasti, joskin pianosta puuttuu hivenen ilmavuutta ja syvyyttä. Anne Sofie von Otterin kirkas sopraano Verdin Requimessa saisi graniittisydämenkin särkymään. KEFin kuulokkeet toistavat laulua niin lämpimän luonnollisesti, ettei siihen kovin moni langaton nappikuuloke pysty. Bravo!

KEF MU3: Johtopäätökset

Pienten ja erittäin tyylikkäiden KEF Mu3 -kuulokkeiden vahvuus on ehdottomasti sen lämmin ja täyteläinen ääni, joka sopii monenlaiseen musiikkityyliin. Kuulokkeet tuntuvat mukavilta pitkäänkin käytettyinä, ne istuvat hyvin ja näyttävät todella hyviltä. Vastamelu toimii hyvin, vaikka ei olekaan parhaiden tasolla. Miinusta sovelluksen puuttumisesta säätömahdollisuuksineen, sitä varmasti moni kaipaisi. Mu3 on silti äänenlaatunsa puolesta yksi parhaista markkinoilla olevista nappikuulokkeista.

Karakter
KEF Mu3
Premium
Lasse Svendsen
Päätoimittaja. Lasse on työskennellyt LB Ääni ja Kuvassa vuodesta 1999 ja ehtinyt urallaan kirjoittaa valokuvauksesta ja kameroista, hifistä sekä autoista erilaisiin norjalaisiin aikakauslehtiin. Intohimo alaan syttyi 1980 Garrard-levysoittimien, Tandberg-vahvistimen ja Jamo-kaiutinparin myötä. Lasse kirjoittaa LB Ääni & Kuvaan etenkin kameroista, hifistä, tietokoneista ja autoista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Helmiä ja huteja: alle satasen kuulokkeet

Täysin puhdas sointi

Entistä parempi AirPods

Luokkansa parhaimmistoa

Hightech-napit

Harvinaista luksusta

Kelpo kokonaisuus

Ikkuna auki musiikkiin

Suljettua luksusta

Entistäkin kestävämpi?

Musiikkia lenkkipolulle

Avointa äänikuvaa suljetussa tilassa

Ääni & Kuva
Scroll to Top