Kahviloiden ikisuosio ei perustu vain sosiaalisten kohtaamisten arvoon, vaan laadukkaasti tehdyillä erikoiskahveilla on iso roolinsa menestyksessä. Tavallinen kahvinkeitin on joka kodin varuste, jolla saa kahvit huomattavasti edullisemmin kuin kahvilasta – ja jolla keittää helposti pannullisen.
Jos kuitenkin kotona juodaan kahvia usein kuppi kerrallaan tai kaivataan espressoa, cappucinoa tai lattea, on oikea kahvikone paikallaan.
Kahvikoneeseen voi ostaa omia suosikkipapujaan kokonaisena, kaataa ne koneen myllyyn ja antaa masiinan hoitaa loput – lopputuloksena on ihanaa, tuoretta kahvia! Moniin koneisiin voi laittaa papujen lisäksi myös suodatinjauhettua kahvia, mikä laajentaa käyttömahdollisuuksia.
Viisi älykästä kahvikonetta
Koska olemme tekniikka- emmekä gourmet-media, valitsimme kahvikonevertailuumme tietysti vain koneita, joissa on älytekniikkaa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa ohjattavuutta sovelluksen kanssa sekä käyttäjäystävällisiä toimintoja, joita on helpompi tehdä puhelimella kuin koneen nappeja vääntelemällä.
Älyominaisuudet myös määrittivät testin hintaluokan, sillä alle 1 500 eurolla ei moista laitetta tuntunut löytyvän…
Bluetooth tai Wi-Fi
Osa koneista käyttää Bluetoothia ja osa Wi-Fiä kommunikoidakseen puhelimen kanssa. Myös käyttötavoissa on eroja, sillä kaikki testin koneet eivät olleet yhtä intuitiivisia sovelluksen tai rakenteensa osalta.
Osassa on kosketusnäyttö ja toisissa fyysiset napit ja säätimet näytön vieressä. Joissain malleissa ei näyttöä ole lainkaan.
Useimmat koneet valuttavat sekä maidon että kahvin samasta suuttimesta, mikä on käytännöllistä mutta voi tuntua hankalalta siivouksen kannalta (käytännössä puhdistus sujuu ihan näppärästi). Joissakin koneissa on erilliset suuttimet maidolla ja kahville, ja osa niistä osaa jopa valuttaa molemmat kuppiin samanaikaisesti, jolloin ei tarvitse siirtää kuppia välissä. Kupin siirtely ei nimittäin ole kovin käyttäjäystävällistä, vaan voi aiheuttaa sotkua, kun järjestys ja valutuksen kesto vaihtelevat juomatyypin mukaan.
Testistä
Tässä testissä halusimme arvioida etenkin sitä, miten laitteet yhdistävät toiminnallisuuden ja käyttäjäystävällisyyden. Montako eri kahvijuomaa laitteen valikoimiin kuuluu? Kuinka helppoa cappucinon valmistaminen on? Pidimme kahvin hyvää makua aika lailla itsestäänselvyytenä, mutta tietysti myös maistoimme eri kahveja.
Voiko koneelle tallentaa asetuksia eri käyttäjiä varten? Se on kätevä ominaisuus, mikäli useammalla perheenjäsenellä on sama suosikkijuoma, mutta erilaiset mieltymykset sen vahvuuden ja koon suhteen. Kyläilijöitä ajatellen voi myös olla hyvä, että koneella saisi keitettyä kokonaisen pannullisen kahvia.
Kyläilijöistä puheen ollen: läpäiseekö laite vieraskokeen, eli osaako kuka tahansa tehdä itsellensä kupillisen ilman isäntäväen opastusta? Kahvikoneen ei pitäisi olla niin hankala käyttää, että se vaatii ohjekirjaa. Ja sovelluksen pitäisi ehdottomasti sujuvoittaa hommaa entisestään eikä aiheuttaa lisää päänsärkyä.
Näin testasimme
Ostimme testiä varten suosikkipapujamme eli Lavazza Espresso Barista Gran Cremaa, joka hieman keskipaahtoa vahvempi ja tekee espressosta kermaisen. Pavut sopivat täydellisesti useimpiin kahvijuomiin, kuten cappucinoon, americanoon, latteen ja tavalliseen kahviin.
Kokeilimme sovellusten mahdollisuuksia ja käyttäjäystävällisyyttä ja sitä, tarvitseeko yhteyttä koneeseen muodostaa vähän väliä. Kokeilimme maitosäiliön ja muun järjestelmän puhdistuksen helppoutta sekä selvitimme, oliko laitteessa jotain uniikkia toimintoa, jota muilla ei ollut tarjota.
Teimme joka koneella useita eri kahveja, mutta yksinkertaisuuden nimissä vertasimme varsinaisesti vain espressoa ja cappucinoa. Arvioimme vertailussa, miten helppoa näitä kahta oli valmistaa ja miltä ne maistuivat.
Käytimme tavallista keittiölämpömittaria jokaisen kupin lämmön mittaamiseen, mutta huomasimme, että lämmönvaihtelu johtui enemmänkin kupin materiaalista (lasi, keramiikka, muovi) ja siitä, oliko kuppi kylmä vai esilämmitetty, kuin itse koneiden eroista. Loppupäätelmämme oli se, että kupin esilämmitys kyllä kannattaa!
Vedestä ja sen kovuudesta
Kaikissa kahvikoneissa on mahdollisuus valita veden kovuus eli se, kuinka paljon kalkkia vedessä on. Laitteiden mukana tulee testiliuska, jolla veden kovuuden saa mitattua. Jos kovuus on yli 21 dH, suositellaan pulloveden käyttämistä, jottei koneelle tarvitse tehdä kalkinpuhdistusta niin usein.
DeLonghi PrimaDonna Soul ECAM610.74
Herkkukahvit jokaiseen makuun
DeLonghi ECAM610.74 on helppokäyttöinen kahvikone, joka tekee erinomaiset juomat ja jonka fiksut ominaisuudet tuovat oikeasti lisäarvoa.
Siemens EQ.700 (TQ707R03)
Todella fiksu kahvikone
Kaikkien älykkäitä kahvikoneita valmistavien kannattaisi ottaa mallia Siemensiltä: EQ.700 on nimittäin täynnä loisto-ominaisuuksia!
Nivona CafeRomatica 930
Luotettava laite Nivonalta
Nivonan CafeRomatica 930 on erityisen hiljainen. Eräs heikkoudeksi epäilemämme ratkaisu osoittautuikin loistavaksi keksinnöksi.
Miele CM 6360 MilkPerfection
Turhan kryptistä
Kunhan Miele CM 6360 -kahvikonetta oppii käyttämään, saa nauttia erinomaisesta kahvista.
Jura E8
Edistyksellinen Jura
Jura E8 tarjoaa vertailun edistyksellisimmät asetukset, erinomaista kahvia ja on helppo käyttää – mutta varovainen sen kanssa saa olla...