Onnistuneen Tour Pro+:n ja fiksulla kotelolla ja kosketusnäytöllä varustetun Pro 2:n jälkeen on aika saada kolmas sukupolvi kauppoihin. Tosin JBL:n mukaan Tour Pro 3 on rakennettu täysin alusta asti uudelleen eikä siis perustu edellisten mallien tekniikalle. Muotoiltaan kuulokkeet lainaavat kylläkin paljon edeltäjiltään. Kotelo on samankokoinen kuin ennen, mutta kosketusnäyttö on 30 % suurempi ja on nyt 1,57 tuumaa. Näyttö on korkeampi, melkein neliönmuotoinen, joten valikoita on helpompi selata.
Ja juuri näyttö tekee kuulokkeista erityiset. Sen ansiosta säätöjä voi tehdä ilman puhelinta, esimerkiksi aktivoida vastamelun (ANC) tai ympäristöäänet, tarkistaa akun varauksen ja valita eri EQ-asetusten väliltä. Tarkemmat säädöt taajuuskorjaimessa on kuitenkin hoidettava puhelinsovelluksella. Näyttöön saa valittua oman kuvankin.
Liitännät ja käyttö
Latauskotelo toimii kaukosäätimen lisäksi myös langattomana lähettimenä. Kotelo yhdistetään kaapelilla ulkoiseen äänilähteeseen, jonka jälkeen se lähettää äänen kuulokkeisiin Bluetoothilla. Tämä on erityisen kätevää, kun käsillä on laitteita, jotka eivät tue Bluetoothia, kuten lentokoneen viihdejärjestelmä. Tai levysoitin. Levysoittimessa on oltava vain RIAA-korjain ja laitteiden väliin tarvitaan RCA/plugiadaperi.
Koteloa voi käyttää myös USB-DAC:na. Kun sen kytkee PC:seen tai Maciin USB-C-piuhalla, lähettää kotelo äänen kuulokkeisiin LC3plus-koodekilla. Se on kaistaltaan tavallista Bluetooth-koodekkia leveämpi, ja se tekee käyttäjän omasta äänestä selkeämmän puheluissa. Kotelo on lisäksi Zoom-yhteensopiva, joten selkeä puheentoisto videopalavereissa on taattua. Pelaaminenkin onnistuu Tour Pro 3:lla!
Puhelinta käyttäessä Android-käyttäjät pääsevät nauttimaan LDAC-koodekin tarjoamasta korkearesoluutioisesta äänestä, kun taas iPhonen omistajat joutuvat tyytymään AAC-koodekkiin, kuten aina (ihan oikeasti nyt, Apple!).
Auracast
Viime aikoina Auracast on pompsahdellut esiin yhä useammassa yhteydessä, ja myös JBL Tour Pro 3 tukee sitä. Kyseinen Bluetooth-tekniikka mahdollistaa saman lähetyksen kuuntelemisen useammalla laitteella.
Ajattele vaikkapa tilannetta, jossa sporttibaarissa pyörii monta samanaikaista televisiolähetystä. Asiakas voi vain mennä oman puhelimensa Bluetooth-laitteiden listaan ja valita sieltä haluamansa lähetyksen, jota kuunnella omilla kuulokkeillaan. Tai yhdistää kuulokkeet lentokentän PA-järjestelmään, jolloin saa varmasti selvää tärkeistä kuulutuksista. Multipointin ansiosta kuulokkeet voivat olla samanaikaisesti yhteydessä sekä Auracast-lähetykseen että omaan puhelimeen, joten kuulutusten välissä voi kuunnella rauhassa musiikkia.
JBL menee vieläkin pidemmälle, sillä latauskotelo toimii myös Auracast-lähettimenä. Ominaisuus voi olla näppärä esimerkiksi luennoitsijalle, joka voi puhua langattomaan mikrofoniin, jonka vastaanotin on kytketty JBL:n koteloon. Kotelo lähettää Auracastin avulla puheen yleisön omiin kuulokkeisiin.
Tekniikka on yhä lapsenkengissä, mutta uskon, että sen tulevaisuus on valoisa. Ja kuulokkeiden Auracast-lähetys todella toimii. Kokeilin lähettää musiikkia tietokoneelta latauskotelon kautta kuulokkeisiin, ja ääni tuntui toistuvan nopeasti ja viiveettä. Vaikuttavaa, miten saumattomasti homma toimii – tämä on selvästi esimakua siitä, miten jaamme ääntä tulevaisuudessa.
Akunkesto ja lataaminen
JBL ilmoittaa nappikuulokkeiden akunkestoksi 8 tuntia vastamelu päällä. Kotelosta saa ladattua 24 tuntia soittoaikaa. Vastamelun ollessa pois päältä kasvaa kokonaisakunkesto 32 tunnista 44 tuntiin, mikä tekee Tour Pro 3:n akunkestosta markkinoiden parhaimmistoa. Tosin onpa latauskotelolla kokoakin: se painaa yli 70 grammaa.
Pikalatauskin toimii: viiden minuutin latauksella saa kolme tuntia soittoaikaa vastamelu päällä.
JBL Tour Pro 3:n äänenlaatu
JBL on varustanut Tour Pro 3:n kummankin kuulokenapin kahdella elementillä: 10,2-millisellä dynaamisella basso-keskirekisterielementillä sekä balansoidulla diskanttielementillä. Balansoitu elementti on kevyempi ja nopeampi kuin dynaaminen, minkä pitäisi tuoda vivahteikkuutta ylärekisteriin.
Tehdasasetuksilla pidin bassontoistoa muhkeana ja täyteläisenä, mutta keskirekisteriä hiukan vetäytyneenä ja diskanttia terävänä. Etenkin laulu tuntui vetäytyvän äänikuvan uumeniin, kun taas symbaalit erottuivat liioitellun kovina. Onneksi JBL tarjoaa erilaisia EQ-asetuksia, ja sovelluksessa on myös 10-käyräinen taajuuskorjain. Tai siis se näyttää 10-käyräiseltä graafiselta taajuuskorjaimelta, mutta on oikeastaan parametrinen EQ. Taajuuskorjaimesta voi siis säätää tiettyä taajuutta ja taajuusaluetta, vaikkakin hieman eri tavalla kuin perinteisissä parametrisissä taajuuskorjaimissa.
Soinnin säätämisessä ei ole oikeita vastauksia, mutta mielestäni tasapainoisin äänentoisto syntyy, kun nostaa 1 kHz:n kohdalta hiukan ja vaimentaa hitusen 4–8 kHz:n alueelta. Ei liikaa, mutta niin, että s-äänteet ja muut sibilantit rauhoittuvat.
Tour Pro 3 toistaa ääntä dynaamisesti, ja ylä-äänistä erottaa paljon yksityiskohtia. Pienen säädön jälkeen äänenlaatu on mielestäni parempi kuin millään Sonyn tai Bosen kuulokkeilla. Sointi on luonnollinen ja viihdyttävä, ja kaikenlainen musiikki kuulostaa hyvältä. Sony WF-1000XM5:een verrattuna JBL tarjoaa paremmat dynamiikat. Sonyn graafinen EQ ei anna minun poistaa tarpeeksi basson ja keskirekisterin välistä peittoa ilman, että keskirekisteri muuttuu samalla aivan liian ohueksi. JBL erottelee soittimet paremmin ja tempaa paremmin mukaansa. Basso on tarkempi ja hallitumpi kuin Bose QC Ultra Earbuds -kuulokkeilla, joiden diskanttikin on karkeampi. JBL kuulostaa kaikkiaan paremmalta kuin kumpikaan kilpailijoista.
Jos ei luota omiin säätötaitoihinsa, voi nojata JBL:n Personi-Fi-toimintoon, joka opastaa ensin kuulotestin läpi ja muokkaa soinnin sitten tulosten mukaan.
Myös puheluissa äänenlaatu on erittäin hyvä. Käyttäjän ääni kuulostaa luonnollisemmalta kuin nappikuulokkeilla yleensä. Ääni on parempi kuin Bose QC Ultra Earbudsilla ja Sony WF-1000XM5:llä, vaikka s-äännettä ja f-äänettä ei aina olekaan helppo erottaa toisistaan. USB-DAC-tilassa puheluiden ääni selkiytyy vielä enemmän.
Lue myös: JBL Tune Flex – Kahdet yhden hinnalla
Vastamelu ja ympäristöäänet
Tour Pro 3:n vastamelu toimii tehokkaasti. Kuulokkeet valvovat melua reaaliajassa tehden 57 000 mittausta sekunnissa. Käytännössä huomasin vastamelun olevan erityisen tehokasti bassorekisterissä, mutta myös ylä-äänet vaimentuvat hyvin. Vastamelu tuntuu pehmeältä ja luonnolliselta.
Ympäristöäänille on kaksi asetusta: ympäristön ääniä luonnollisemmin toistava Ambient Aware sekä puhetaajuuksia korostava Talkthrough. Molemmat toimivat hyvin, mutta Ambient Aware oli mielestäni paras.
Yhteenveto
JBL Tour Pro 3 on todella hyvä täyslangaton kuulokemalli. Innovatiivinen kosketusnäytöllä varustettu latauskotelo oikeasti helpottaa käyttöä ja näyttää tietä muille valmistajille. Äänenlaatu on todella hyvä etenkin pienen EQ-säädön jälkeen, ja vastamelu toimii tehokkaasti.
Kuulokkeet ovat kuitenkin kalliit – samaa luokkaa kuin asemansa vakiinnuttaneet Sonyn ja Bosen suosikkimallit, mikä on aika uskalias veto. JBL:n nappikuulokkeet on silti syytä lisätä toivomuslistalle, mikäli arvostaa uusinta tekniikkaa, monipuolisuutta, innovatiivisuutta ja erinomaista äänenlaatua.