Testatessani JBL Tour Pro+ -kuulokkeita ihastuin niihin ja etenkin taajuuskorjaimen tuomiin mahdollisuuksiin. Soinnin sai rukattua juuri haluamakseen.
Toiminnoiltaan kuulokkeet olivat kuitenkin niin samanlaiset kuin muutkin hyvät mallit, että Tour Pro+ ei oikein tuntunut erottuvan joukosta. Kuulokenapit yhdistettiin puhelimeen, jonka jälkeen eri painalluksilla sai soitettua musiikkia, vastattua puheluihin ja valittua vastamelun ja ympäristöäänten välillä tai herätettyä puheavustajan. Ei mitään uutta, siis.
JBL ottaa askeleen pidemmälle Tour Pro 2:lla
Uusi Tour Pro 2 sen sijaan vie käyttäjäkokemuksen uudelle tasolle. Usein kuulokesukupolvissa tapahtuu vain pieniä parannuksia: vähän pidempi akunkesto, ehkä vähän parempi ääni tai joskus kuulokenapit itsessään kutistuvat edeltäjäänsä verrattuna.
JBL on kuitenkin ottanut oikeasti uutta näkökulmaa Tour Pro 2 -malliin. Pidemmän akunkeston (jopa 10 tuntia napeista itsestään) ja pienemmän koon lisäksi kotelo on nimittäin muotoiltu uusiksi. Siinä on näyttö, peräti kosketusnäyttö. Sellaista en ole aiemmin latauskoteloissa nähnyt!
Lue myös: Bowers & Wilkins PI7 – Parhaat täysin langattomat kuulokkeet
Toimiva kosketusnäyttö
Näyttö ei ole pelkkä temppu, joka toisi uutuudenviehätystä vanhaan tuotteeseen, vaan oikeasti fiksu lisä. Kosketusnäytöstä voi säätää volyymia ja selata soittolistan kappaleita huomattavasti helpommin kuin kuulokenappeja painelemalla. Näytöltä voi kaiken lisäksi avata taajuuskorjaimen ja kokeilla erilaisia valmiita ääniasetuksia. Laittamalla 360-äänet päälle pääsee nauttimaan elokuvista ja peleistä mukaansatempaavalla tavalla.
Parasta näytössä on taajuuskorjain, johon pääsee nyt käsiksi, vaikka puhelinsovellus ei olisikaan lähettyvillä. Esimerkiksi silloin, jos kuulokkeet on yhdistänyt kannettavaan tai televisioon.
Multipoint ja parempi koodekki
Tour Pro 2:n voi yhdistää samanaikaisesti kahteen laitteeseen Bluetoothin multipoint-toiminnon ansiosta. Niinpä kuulokkeet voivat olla yhtä aikaa yhteydessä puhelimeen ja kannettavaan, jolloin voi kuunnella musiikkia toisesta ja olla valmiina vastaamaan Zoom-puheluun toisesta.
Kuulokkeet tukevat myös Android 13 -käyttöliittymän mukana tullutta uutta LC3-audiokoodekkia, joka tunnetaan myös nimellä LE. Se tulee korvaamaan heikkolaatuisemman SBC-koodekin, ja kunhan uusi standardi saa jalansijaa, on sen tarkoitus myös syrjäyttää tämän hetken laatukoodekit, kuten aptX ja LDAC.
Vielä ei kuitenkaan olla niin pitkällä, ja vaikka JBL on varustautunut LC3- ja LC3+-koodekkeja varten, eivät ne vielä testin aikana olleet käytössä.
JBL lupaa, että asia on työn alla, ja pian pääsee nauttimaan vieläkin paremmasta Bluetooth-äänestä. Testissä jouduin tyytymään AAC-koodekkiin, joka on kuitenkin parempi kuin SBC. Ja jos omistaa iPhonen, on AAC joka tapauksessa ainoa vaihtoehto.
Henkilökohtainen kuulotesti
JBL:n sovelluksessa on kuulotesti, joka kartoittaa käyttäjän kuulon kummallekin korvalle ja säätää kuulokkeiden soinnin sen mukaan. Itse en kyllä saanut sitä toimimaan, sillä virheilmoitus valitti vasemman kuulokenapin huonosta istuvuudesta. Kokeilin vaihtaa sovitteita ja yritin aloittaa kuulotestiä useampaan kertaan, mutta aina sama juttu.
Itse en kokenut napin istuvan huonosti, vaan minusta ääni ja bassontoisto olivat molemmissa korvissa samanlaiset sekä musiikkia kuunnellessa että ympäristöäänten ollessa päällä. Lopulta luovuin koko kuulotestiajatuksesta, mutta ainakin tällainen sointia mahdollisesti parantava vaihtoehto on siis olemassa.
Vastamelu ja ympäristöäänet
Vastamelun määrää voi nyt säätää. Jos valitsee Adaptive ANC -toiminnon, vastamelu säätyy automaattisesti tilanteen mukaan. Samalla kuulokkeet paikkaavat äänen vuotamista, mikäli kuulokenapit istuvat vähemmän tiiviisti. Se toimii hyvin, etenkin sisätiloissa, kuten junassa tai lentokoneessa. Tuulimelu aiheuttaa ongelmia, niin kuin useimmilla kuulokkeilla.
SilentNow-toiminnon ansiosta vastamelua voi pitää päällä silloinkin, kun ei kuuntele musiikkia.
Ympäristöääniä on kahta laatua: Ambient Aware päästää mahdollisimman paljon ympäristön ääniä läpi laajalta taajuusalueelta. TalkThru taas keskittyy päästämään enemmän keskirekisteriä ja pyrkii pitämään bassoa ulkona, sillä sen idea on helpottaa keskustelua. Se kuitenkin toimii niin hyvin useimmissa tilanteissa, että itse käytin lähes ainoastaan sitä, kun halusin kuulla ympäristön äänet.
JBL Tour Pro+ tukee Google Assistantia ja Amazon Alexaa, ja sovelluksesta voi valita, haluaako puheavustajan heräävän vasenta vai oikeaa kuulokenappia painamalla.
Tenhoava sointi
Tehdasasetuksillaan Tour Pro 2 tempaa hyvin mukaansa. Etenkin bassoon suuruus ja fyysisyys ihastuttaa, juuri niin kuin JBL:ltä odottaisikin. Jos haluaa mahdollisimman lineaarista ääntä, on basso siihen ehkä vähän liioiteltu, vaikka onkin tasapainoisempi ja hillitympi kuin JBL:n Live-malliston muilla bassovoittoisilla kuulokkeilla.
Keskirekisteri on hitusen vetäytynyt, joten basso tulee vähän laulajan keskirekisterin päälle. Sointi on viihdyttävä, mutta akustisilla kappaleilla huomaan kaipaavani säätöä. Valmiit EQ-asetukset eivät mikään kuulosta korviini oikealta.
Parempaa ääntä taajuuskorjaimella
Onneksi EQ tarjoaa myös erinomaiset säätömahdollisuudet. Nostan keskirekisterin keskeltä hiukan ja madallan vähän 5 kHz:n kohdalta, sillä muuten ääni voi siitä olla vähän terävä. Sama säätö toimii erittäin hyvin useimmilla JBL:n kuulokkeilla, ja niin myös Tour Pro 2 -mallin kanssa.
Laulu aukeaa säädön jälkeen enemmän ja akustisen kitaran sointirakenteet erottuvat helpommin. Hiphop ja pop eivät silti menetä viihdyttävyyttään. Olipa soittolistalla sitten Ed Sheeranin hyvänkuuloinen F65 (kunhan pääsee yli Sheeranin heikosta räppäysyrityksestä) tai Elsie Bayn dramaattinen pianoballadi Love You in a Dream, toistuu musiikki parhaalla mahdollisella tavalla.
Puheluiden laatu
Kuulokkeet toimivat hyvin myös puheluihin ja videotapaamisiin, ja vastapuoli kuulee minut hyvin. Ei ole helppoa saada hyvää keskusteluääntä nappikuulokkeista, kun suunnatun mikrofonin pitää yrittää napata puhe ja yrittää samalla välttää taustahälyn tarttumista mukaan. JBL:n kuulokkeet onnistuvat hyvin – ääni ei toki ole yhtä hyvä kuin sankakuulokkeissa, mutta on silti nappikuulokkeista parhaiden joukossa.
Yhteenveto: JBL Tour Pro 2
Aina, kun testaan JBL:n kuulokkeita, muistan, miten kaukana edellä yritys onkaan muita sovelluksen äänensäätömahdollisuuksien suhteen. Latauskotelon kosketusnäytön ansiosta ei edes tarvitse kaivaa sovellusta esiin, vaan EQ-säädöt, volyyminsäätö ja soittolistojen hallinnoiminen onnistuvat helposti suoraan kotelosta. Se on erityisen käytännöllistä, mikäli kuulokkeet on yhdistetty tietokoneeseen tai puhelimeen, jossa JBL:n sovellusta ei ole.
Vastamelu on todella hyvä, samoin puheluiden äänenlaatu. Fiksujen toimintojensa, erinomaisen äänenlaatunsa ja hintansa huomioiden uskallan kutsua Tour Pro 2 -kuulokkeita poikkeuksellisen hyväksi malliksi!