Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Jaybird Vista 2

Luotettava treenikumppani

Treenaaminen sujuu sutjakammin musiikin siivittämänä. Treenikuulokkeilta vaaditaan kuitenkin paljon - lunastaako Vista 2 odotukset?

/ 13.08.2021 - 18:22
Jaybird Vista 2

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Mukavat ja hyvin paikoillaan pysyvät kuulokkeet. Sovellus on joustava ja käyttäjäystävällinen. Hyvä ääni, vaikka ilmavuutta ja bassoa voisi olla lisääkin. Vedenkestävät kuulokkeet voi vaikka huuhdella joka käytön jälkeen.
  • Find my case -toiminto kaipaisi parantelua. Tuulisilla alueilla kuulokkeet eivät aivan pidä lupaustaan.

Yleisesti ottaen en ole ihminen, joka valitsisi nappikuulokkeet. Ja etenkin täysin langattomat kuulokkeet jännittävät, sillä pelkään niiden hukkuvan tai ainakin istuvan niin huonosti, että koko ajan saisi olla työntelemässä niitä paremmin paikoilleen. Onnistuisikohan Jaybird kääntämään pääni uudella Vista 2 -mallillaan?

Istuvuus

Kokemukseni nappikuulokkeista on, että ne istuvat harvoin hyvin. Yleensä ne ovat vähän sinne päin ja jonkin ajan kuluttua alkavat tuntua epämiellyttäviltä. Jaybird Vista 2 toimitetaan kolmen erikokoisen kumisovitteen kera: isoimmissa on siivekkeet ja pienimmässä ei. Kannattaa testailla kaikkia ja myös muistaa, että oikeaan ja vasempaan korvaan saattaa sopia keskenään erikokoiset sovitteet. Itse löysin vaihtoehdoista täydellisesti istuvat! Treenaamiseni ei sisällä erityisiä akrobatiatemppuja, mutta silti mielestäni on hankalaa löytää liikunnassa mukana pysyvät kuulokkeet. Vista 2 pysyy paikoillaan, vaikka hiki virtaisi.

Hikoilu ja kuulokkeiden käyttö voi tuntua vähän epäilyttävältä yhdistelmältä, mutta Yhdysvaltojen armeijan MIL-STD 820G -standardin mukaiset kestävyystestit läpikäynyt Vista 2 sietää pölyä, iskuja sekä vettä IP68-luokituksen mukaisesti, eli ne voi huuhdella reippaasti hanan alla lenkin jälkeen. Näin kuulokkeet sopivat paremmin muuhunkin käyttöön kuin pelkiksi treenikuulokkeiksi, kun ne saa raikkaiksi.

Jaybird 1 Jaybird 2 Jaybird 3
<
>
Jaybird Vista 2 on ulkonäöltään tyylikäs malli ja lisäksi mukava ja kestävä käytössä. Kuva: Åsa Warme Hallén

Äänenlaatu

Kollegani testasi taannoin näiden kuulokkeiden edeltäjää, Jaybird Vistaa, joka ansaitsi silloin niin risuja kuin ruusuja. Minulla ei siis ole henkilökohtaista vertailukohtaa, kun hyppäsin suoraan kakkosversion kyytiin.

Lehdistötilaisuudessa kerrottiin, että ääniasetukset ovat niin hyvät, ettei soundia tarvitse säätää. Ja ääni on ihan ok mutta ehkä hiukan liian sulkeutunut, jos nyt nirsoksi heittäydytään – ja niinhän minä teen, kun testistä on kyse. Äänen säätämisen pitäisi kylläkin onnistua helposti sovelluksesta valitsemalla jokin valmiista vaihtoehdoista – Signature, Warmth, R&B Jams, Bring the Bass ja niin edelleen – tai tehdä säädöt alusta alkaen itse.

Kuuntelin kokeeksi Darinin En säng av rosor, jossa kitaran kielillä liukuvat sormet kuuluvat selvästi. Olin lähes tyytyväinen kuulemaani, mutta viimeinen silaus tuntui uupuvan. Samoin Peter Jöbackin Higher olisi saanut kohottautua korkeammalle, mutta ilmavuus ja tilantuntu jäivät vähän vajaiksi. Rehellisesti sanoen treenikuulokkeiden ei varsinaisesti tarvitsekaan pystyä toistamaan täydellisesti hiljaista ja akustisesti herkkää musiikkia, sillä todellisuudessahan urheillessa tarvitaan jumputi-jumputia, kuten isäni sanoisi. Herkempien äänitysten tilalle saa astua Volbeat. Teen jälleen sovelluksessa joitain pieniä säätöjä ja olen jälleen aika tyytyväinen mutten ihan.

Jaybird 4 Jaybird 5 Jaybird 6
<
>
Todella käyttäjäystävällisestä sovelluksesta voi säätää ääntä omaan makuun sopivaksi. Kuva: Åsa Warme Hallén

Käyttö ja ominaisuudet

Kuulokkeet pysyvät tallessa tyylikkäässä kotelossa, joka ladataan tavallisella USB-C-johdolla. Kotelossa on pieni lenkki, josta sen voi ripustaa koukkuun, jottei se pääse hukkumaan. Jos sellainen vahinko sattuisikin, on Jaybirdilla Find My Buds– ja jopa Find My Case -nimiset toiminnot, joista jälkimmäinen taitaa olla ainoa laatuaan markkinoilla. Jos siis kuulokkeet sattuvat kotelon sisällä sen hukkuessa, pitäisi koko komeus pystyä paikallistamaan kerralla. Hyvä idea, mutta kun kuulokkeet ovat kotelon sisällä, ei niistä kuuluva merkkiääni tahdo kuulua. Kotelossa toki vilkkuu ledvalo huomiota herättämään, mutta silti ominaisuus ei ihan vakuuta – ehkäpä tätä kannattaisi jatkokehittää vielä?

Vista 2 -kuulokkeita ohjataan kuulokenapeista itsestään napauttamalla kevyesti, painalluksella tai pitkään painamalla. Eri näpelöintien opetteluun menee hetki mutta sen oppii. Jos vaikka on lenkillä eikä tarvitse keskittyä muuhun kuin itseensä, voi pitää päällä ANC-toimintoa eli vastamelua. Kun sitten tulee paikkaan, jossa oman turvallisuuden vuoksi olisi hyvä kuulla ympäristönkin äänet, napautetaan kuulokenappia kahdesti, jolloin se vaihtaa SurroundSense-tilaan. Myös sovelluksesta voi määritellä kuinka paljon tai vähän haluaa ympäristön äänien kuuluvan läpi.

Tuuli, tuo vihulainen

Valmistajan mukaan kuulokkeiden pitäisi toimia erityisen hyvin tuulisellakin säällä, joten odotin kovasti tätä testiä. Asun nimittäin Karlskronassa meren rannalla, jossa tuulee AINA.

Vista 2 on varustettu kahdella mikrofonilla per kuuloke, ja niissä on käytetty WindDefense-nimistä kangasta. Voi vaikuttaa epäreilulta ottaa kuulokkeet testiin näin tuulisessa kaupungissa, mutta halusin todella nähdä, lunastavatko kuulokkeet lupauksensa. Sovelluksesta valitaan ensin kolmesta asetuksesta ja aloitan testin matalimman tason tuulisuojauksella. Musiikin kuuntelu on oikeastaan turhaa, sillä en kuule tuulelta mitään ja ärsyynnyn nopeasti. Hetken kuluttua vaihdan tuulisuodattimen korkeimmalle tasolle, ja se tuntuu jopa auttavan. Ikävä kyllä meillä päin tuuliolosuhteet vaihtelevat kovasti, ja vaikka kuulokkeet onnistuvatkin estämään suhinaa jonkin verran, taidan jatkossakin lenkkeillä ilman kuulokkeita. Jos kuitenkin lenkkeilee esimerkiksi metsässä tai muilla suojaisammilla paikoilla, toiminee tekniikka oikein hyvin.

Jaybird Vista 2

Vista 2 on veden- ja hienkestävä IP68-luokituksen mukaisesti, joten ne voi huuhtaista puhtaaksi lenkin jälkeen. Kuva: Jaybird

Yhteenveto

jaybird Vista 2 sopii erinomaisesti treenaamiseen. Ne istuvat kuin hanska ja pysyvät raikkaina, sillä ne pesaista hikoilun päätteeksi. Jaybirdin sovellus on todella hyvä ja helppokäyttöinen, ja musiikkia voi säätää mieleisekseen. Ääni on hyvä mutta ilmavuus ja basso eivät aina ole parhaimmillaan. Treenikuulokkeiksi ääni on kuitenkin riittävä. Ennen seuraavan sukupolven kuulokkeiden kehittelyä ja tuulenkestävyyttä lupailevien väitteiden tekemistä ehdottaisin kuitenkin, että Jaybirdin insinöörit tulevat Karlskronaan testaamaan kuulokkeitaan kunnon tuuliolosuhteissa.

 

Karakter
Jaybird Vista 2
Premium
Åsa Warme
(s. 1972): Åsa päätyi vuonna 1995 vähän vahingossa töihin Elektronikvärlden-lehteen, joka sai sittemmin Ruotsissa LB-perheen nimen Ljud & Bild. 2013 Åsa päätti kokeilla siipiään toisaalla, työskenneltyään LB-toimituksessa projektinjohtajana, toimittajana ja toimituspäällikkönä. Alkuvuodesta 2021 hän palasi LB Ääni & Kuvaan freelance-kirjoittajana, joka keskittyy etenkin erilaisten hauskojen ja hyödyllisten vempaimien testaamiseen hieman eri vinkkelistä kuin kollegansa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Sonyn kaikkien aikojen mukavimmat treenikuulokkeet

Helmiä ja huteja: alle satasen kuulokkeet

Täysin puhdas sointi

Entistä parempi AirPods

Luokkansa parhaimmistoa

Hightech-napit

Harvinaista luksusta

Kelpo kokonaisuus

Ikkuna auki musiikkiin

Suljettua luksusta

Entistäkin kestävämpi?

Musiikkia lenkkipolulle

Ääni & Kuva
Scroll to Top