“Kestävääkin kestävämpi”, lupasi Jabra Elite 8 Active -nappikuulokkeistaan, ja nyt sarjaan on saatu sen seuraaja Jabra Elite 8 Active Gen 2. Se on kuulemma “maailman kestävin” nappikuulokemalli. Väitteet saavat minut pohtimaan, onko kuulokkeiden kestävyydellä oikeastaan mitään rajaa – ja kuinka hirveän kestävät niiden oikein tarvitsee olla?
Edeltäjä oli saatavilla kahdessa värissä, kun taas uutuutta saa myös oliivinvihreänä ja korallinpunaisena. Kotelo on pieni ja näppärä ja kätkee yhden mallin uutuuksista: LE Audion. Kotelo pystyy siis siirtämään äänen kuulokenappeihin ilman Bluetoothia. Ääni siirtyy kuulokeulostulolla varustetun latauskaapelin kautta, joten kuulokkeita voi käyttää myös vaikkapa television tai vanhemman tietokoneen kanssa.
Suosittelen lataamaan Jabra Sound+ -sovelluksen, jolla kuulokkeita voi kustomoida mieleisekseen. Sovellus on varsin selkeä ja käyttäjäystävällinen.
Jabra Elite 8 Active Gen 2 on treenaamiseen tarkoitettu kuulokemalli, eli sen täytyy sietää hikeä, pölyä ja kaikkea muutakin, mitä lenkillä voi tulla vastaan. IP68-suojausluokitellut kuulokkeet täyttävät kuulemma myös Yhdysvaltain armeijan standardit.
Lue myös: 5 treenikuuloketta – Motivaatio kuntoon kunnon treenikuulokkeilla
Istuvuus
Jabra Elite 8 Active Gen 2 -kuulokkeiden mukana toimitetaan kolmet erikokoiset sovitteet. On aikamoinen haaste saada nappikuulokkeet pysymään paikoillaan hikitreeneissä, joten moni valmistaja turvautuu erilaisiin siivekkeisiin tai muihin ratkaisuihin, jotka kiinnittävät kuulokenapit korvalehtien varaan. Jabra taas luottaa ShakeGrip-nimiseen silikonipäällysteeseen, joka tekee kuulokkeista helpommat käsitellä ja vähentää pinnan liukkautta. Ja se oikeasti toimii! Kuulokenapit istuvat täydellisen napakasti jopa erittäin hikisellä spinning-tunnilla.
Oikeastaan kuulokkeet istuvat melkeinpä turhankin tiukasti. Treenatessani kuulen oman hengitykseni ja juostessani askeleideni äänet. Välillä kuulokenappien riisuminen on jopa vähän hankalaa, sillä ne liimautuvat korviin niin ilmatiiviisti.
Äänenlaatu
Jo edeltäjässä oli Spatial Sound (virtuaalinen surround, joka tekee kuuntellusta eläväisempää), mutta tällä kertaa siitä luvataan päivitettyä versiota. Minusta tilaääni tekee kuuntelusta omituista, joten päädyn jättämään toiminnon välistä.
Omaan makuuni parhaan äänikuvan saan sovellusta käyttämällä. Sovelluksessa on kuusi valmista ääniasetusta, joita voi myös säätää itse. Neutral-asetus on nimensä mukaisesti melko lattea ja neutraali. Pidän itse kovasti äänikirjojen ja podcastien kuuntelusta, joihin Speech-asetus sopii parhaiten. Lisäksi tarjolla ovat Bass Boost, Treble Boost, Smooth ja Energize. Tilanteeseen sopivin asetus riippuu tietysti valitusta musiikista, joten kannattaa vain kuunnella ja kokeilla, mikä tuntuu parhaalta. Jabra mahdollistaa myös oman asetuksen säätämisen ja tallentamisen.
Yleisesti ottaen olisin kaivannut tiukempaa bassontoistoa ja soinnilta muutenkin parempaa erottelevuutta. Ääni on kuitenkin samanlainen kuin edeltäjässäkin, sillä kuulokkeiden speksit äänen suhteen ovat täysin samat. Sointi on hyvä ja antaa kivasti potkua urheiluun, mutta pieni parannus olisi mielestäni silti ollut paikoillaan.
Jabra Elite 8 Active Gen 2 on varustettu mukautuvalla hybridivastamelulla. Kuulokkeet siis mukautuvat automaattisesti ympäristöön ja suodattavat ei-toivotut äänet, kuten tuulimelun pois. Minulla menee toimintoon vähän hermo, kun olen paikassa, jossa taustameteli on epätasaista. Vastamelu heiluu metelin perässä sinne tänne, mikä tuntuu häiritsevältä. Mieluummin säädän vastamelun määrää itse.
Muutoin vastamelu toimii oikein hyvin jopa tuulisella säällä.
Yhteenveto
Jabra Elite 8 Active Gen 2 on spekseiltään sama kuin ensimmäisen sukupolven malli, mikä on vähän harmi. Kuulokkeiden äänenlaatu ja energia ovat melko kohdillaan, mutta sointi saisi olla erottelevampi. Jos kaipaa treenikaveriksi kuulokkeita, jotka tuovat potkua liikkumiseen, jolloin keskittyminen ei muutenkaan mene äänikuvan analysointiin, vaan treenisuoritukseen, on Jabra hyvä vaihtoehto.