Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video
BLACK WEEK! 70 % alennus LB+ -tilauksesta

TESTISSÄ: Harman Kardon Citation MultiBeam 1100

Erinomainen soundbar

Harman Kardon Citation MultiBeam 1100 on valmistajansa lippulaivamalli, joka ansaitsee apua lisäkaiuttimilta päästäkseen todelliseen loistoonsa.

/ 22.08.2022 - 11:17
Harman Kardon Citation MultiBeam 1100

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Hyvät dynamiikat, puhdas sointi, erittäin selkeästi toistuva puhe. Erittäin helppokäyttöinen! Ääni kasvaa valtavasti subwooferin ja takakaiuttimien avulla.
  • Omillaan soundbarin basso jää vaisuksi. Surround ei yllä parhaiden tasolle.

Harman Kardonin Citation-sarjaan kuuluu kaikenkokoisia kaiuttimia. Ne on päällystetty tanskalaisen Kvadratin verhoilukankailla, mikä antaa kaiuttimille monia kilpailijoitaan pehmeämmän ilmeen. Tämä pätee tällä kertaa testissä olevan Citation MultiBeam 1100 -soundbarin ehkäpä kovimpaan kilpailijaan, Sonos Arciin.

Siinä missä Sonos ja muut luottavat itse kehittämiinsä monihuonejärjestelmiin, nojaa Citation-sarja yksinkertaisesti Google Homeen ja AirPlay 2:een, joten Harman Kardonin kaiuttimia voi helposti yhdistää muiden valmistajien laitteisiin. Näin käyttö on yksinkertaista ja kotiin voi valita tuotteita äänenlaatu, helppokäyttöisyys ja ulkonäkö edellä sen sijaan, että pitäisi sitoutua vain yhden merkin laitteisiin.

Monet kaiuttimista, kuten MultiBeam 1100, tottelee puheohjausta, joten ne toimivat samoin kuin vaikkapa Google Nest -kaiutin tai Apple HomePod.

Citation-perheestä on tähän mennessä puuttunut huippuluokan soundbar, joka pystyisi kisaamaan Sonoksen, Samsungin, Sonyn ja Bosen parhaita soundbareja vastaan, sisaryritys JBL:stä puhumattakaan. Pienempi MultiBeam 700 on nimittäin vallan hyvä, mutta 500 euron kaiuttimena kuitenkin perustasoa.

Harman Kardon Multibeam 1100 grey grey Harman Kardon Multibeam 1100 black
<
>
Harman Kardon Citation MultiBeam 1100 on saatavana mustalla tai harmaalla kangasverhoilulla. Kuva: Harman Kardon

Ensimmäinen Harman Kardonin Dolby Atmos -kaiutin

Nyt tilanteeseen on kuitenkin saatu muutos uuden lippulaivamalli Citation MultiBeam 1100:n muodossa. Se on tyylikäs, kangasverhoiltu soundbar ja kooltaan samaa luokkaa Sonos Arcin kanssa – vain kolme senttimetriä lyhyempi.

Muiden valmistajien tapaan Harman Kardon on havahtunut Dolby Atmoksen suosioon ja varustanut MultiBeam 1100:n 11 kaiutinelementillä, joista kaksi toimii Atmos-äänen korkeuskanavina. Atmos-tuella varustetun kaiuttimen kanavat on suunnattu eri puolille, jolloin ääni heijastuu ikään kuin joka suunnasta luoden elokuviin kolmiulotteisempaa ääntä. Apuna vaikutelman luomisessa on toki myös digitaalinen äänenkäsittely.

Parhaiten Dolby Atmos -äänestä pääsee nauttimaan, kun kytkee soundbarin television HDMI eARC -sisääntuloon. Sen jälkeen MultiBeam 1100:n volyymia voi säätää television kaukosäätimellä.

Harman Kardon Citation MultiBeam 1100 remote
Soundbarin oma kaukosäädin istuu mukavasti käteen mutta ei ole taustavalaistu. Kuva: Geir Gråbein Nordby

MultiBeam = huonekorjaus

Nimi MultiBeam viittaa Harman Kardonin (ja JBL:n) huonekorjaustekniikkaan. Kun soundbar otetaan käyttöön, haluaa se aktivoida MultiBeamin. Hyväksynnän jälkeen laite lähettää testiääntä kaiuttimista ja mittaa akustiikkaa sisäänrakennetun mikrofonin avulla. Käyttäjän tehtävä on vain pysytellä hiljaa, kun laite kalibroi itse itsensä.

Google Home

Jos käyttäjältä löytyy Google-tili, sujuu MultiBeam 1100:n käyttöönotto kuin tanssi: ensin avataan Google Home -sovellus, joka näyttää kaiuttimen yleisnäkymässä, ja sen jälkeen noudatetaan ohjeita vaihe vaiheelta.

Jos omistaa Citation Surround -takakaiuttimet ja Citation Subin, ne saa yhdistettyä kosketusnäytöstä, joka löytyy ikävä kyllä soundbarin päältä eikä edestä. Näytöstä pyyhkäistään esiin Settings, valitaan Speaker Setup ja painetaan Pairing-valintaa. Sub ja Surround löytyvät erikseen. Kun kaikki kaiuttimet on yhdistetty, pitää huonekorjaus tehdä uudelleen.

 

Harman Kardon Citation MultiBeam 1100 surround setup 2 Harman Kardon Citation MultiBeam 1100 surround setup 1
<
>
Takakaiuttimet ja subwoofer saadaan liitettyä soundbariin kosketusnäytöltä. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Citation MultiBeam 1100:n äänenlaatu

Netflixin Gray Man -elokuvan avauskohtauksen dialogi toistuu selkeänä ja erottuvana. Ryan Goslingin ja Billy Bob Thorntonin puheesta saa erinomaisesti selvää, ja äänikuva levittäytyy pitkälle kaiuttimen reunoja kauemmaksi. Tilantuntua on hyvin, myös pään päällä. Keskirekisterin alarajoilla ja bassossa painoa saisi olla enemmänkin, kun vertaa Sonos Arciin ja etenkin subwooferilla varustettuihin soundbareihin, kuten Samsung HW-Q995B:hen.

Ääni on puhdas mutta jokseenkin lattea myös Netflixin F1-dokumenttisarjassa Drive to Survivessa, jossa surround ei ihan onnistu luomaan ympärillemme sellaista kuplaa kuin toivoisimme. Ääni on totta kai erinomainen, mutta ehkä odottaisin kuitenkin vähän enemmän tuhannen euron soundbarilta.

– Vähän laimean kuuloinen, eikö olekin? kollegani Audun Hage pohtii.

Harman Kardon Multibeam 1100 sidespeaker
Sivuilla olevat kaiutinelementit laajentavat äänikuvaa. Päällä on myös erilliset Atmos-kaiuttimet. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Subwooferin ja takakaiuttimien kanssa

Omillaan MultiBeam 1100 on mukiinmenevä, mutta jos maksaa tonnin soundbarista, haluaa ehkä jotain hienompaakin. Ilman apuja MultiBeam 1100 ei aivan yllä saman hintaluokan parhaimpien soundbarien tasolle.

Mutta kun yhdistämme siihen Citation Surround -takakaiuttimet ja Citation Sub -subwooferin, muuttuu ääni kellossa ja huoneessa! Hintakin toki samalla tuplaantuu, mutta ei kuitenkaan ole kokonaisuutena kalliimpi kuin Sonos Arc yhdessä Subin ja One SL -kaiutinparin kanssa.

Basso kasvaa tietysti muhkeaksi, kun mukaan saadaan Citation Sub huolehtimaan matalista taajuuksista. Erityistä siinä kuitenkin on sen erinomainen ja tarkka sointi. Basso on huomattavasti tiukempi, lineaarisempi ja luonnollisempi kuin Samsungin huippumallin subwooferilla. Citation Subin ääni sulautuu saumattomasti soundbarin sointiin luoden dialogeihin kunnon täyteläisyyttä.

The Gray Manin avauskohtauksessa Goslingin hahmon tehtävänä on eliminoida entinen kollegansa, joten ammuskelua ja räjähtäviä ilotulitteita riittää. Nyt ääniraita soi uskottavasti ja puhe toistuu vieläkin selkeämmin ja painokkaammin kuin pelkällä MultiBeam 1100:lla. Takakaiuttimet laajentavat äänikuvaan taaksemme, joten ääni ympäröi meidät täydellisesti. Samalla katon kautta heijastavat Atmos-elementit toistavat ääntä ylhäältä, joten äänimaisema on kaikkialla ympärillämme uskottavasti.

Dynamiikat ovat todella hyvät ja kokonaisuus kuulostaa aivan loistavalta!

Samsung HW-995B:n enimmäisvolyymi on kovempi ja puhe vielä hiukan täyteläisempää kuin Harman Kardonilla. Subwoofer kuitenkin värähtelee enemmän eikä ole yhtä hyvin hallinnassa kuin Citationilla. Samsung on selvästi hitaampi eikä yhtä lineaarinen, vaan toiset taajuudet ovat selvästi turpeampia ja toiset latteampia, siinä missä Harman Kardon pitää taajuudet tasalaatuisina.

Harman Kardon Citation MultiBeam 1100 2
MultiBeam 1100 on huikeasti parempi subwooferin ja takakaiuttimien kanssa. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Musiikki

Stereomusiikki on luonnollisesti äänikuvaltaan kapeampi kuin varsinaisilla stereokaiuttimilla. Sointi ei laajene soundbarin fyysisiä mittoja laveammalle, ellei ota käyttöön jotain kaiuttimen surround-asetuksista. Surroundina musiikki soi isommin mutta myös keinotekoisemmin, joten itse pitäydyn mieluummin stereossa.

Hivenen kapeasta stereokuvasta huolimatta Citation MultiBeam 1100 kuulostaa yllättävän hyvältä stereona, kun subwoofer on mukana kokonaisuudessa. Omillaan ääni jää latteaksi eikä dynaamisuus riitä. Tarkasta subwooferista on iso apu, jolloin Harman Kardon on yhtäkkiä kovassa kisassa Samsungin kanssa: Citation-kokonaisuus on hieman kalliimpi kuin Samsungin soundbarin ja subwooferin yhdistelmä, mutta jos tarkoitus on kuunnella paljon musiikkia soundbaria käyttäen, on panostus mielestäni sen väärti.

Citation Sub on myös tehokkaampi kuin Sonos Sub ja Harman Kardonin järjestelmä on mielestäni vielä parempi kuin Sonoksen. Omillaan Sonos Arc on parempi kuin MultiBeam 1100, mutta kun molemmat laajentaa surroundiksi, tilanne kääntyy päinvastoin, pääosin Citation Subin ansiosta.

Harman Kardon Multibeam 1100 Lifestyle 3
Kuva: Harman Kardon

Yhteenveto: Harman Kardon Citation MultiBeam 1100

Harman Kardonin uusi lippulaivamalli Citation MultiBeam 1100 on omillaan hyvä soundbar: helppo ottaa käyttöön ja käyttää osana Googlen tai Applen monihuonejärjestelmää. Sisäänrakennettu huonekorjaus mukauttaa äänen tilaan sopivaksi.

Etenkin puhe toistuu puhtaasti ja miellyttävästi, ja dynamiikat ovat aika hyvät. Ääni ottaa kuitenkin valtavan harppauksen, kun mukaan yhdistää myös Citation Subin ja Citation Surroundin. Kokonaisuus täyttää olohuoneen kirkkaalla ja vahvalla äänellä, joka soi erityisen hyvin elokuvien kohdalla mutta toimii erinomaisesti myös musiikin kuuntelussa. Eikä vähiten tarkan ja vahvan subwooferin ansiosta.

Kokonaisuutena voimme lämpimästi suositella Harman Kardonin järjestelmää!

Karakter
Harman Kardon Citation MultiBeam 1100
Premium
Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sonos Arc Ultra: siisti parannus

Elegantti audiokaluste soi stereona

Upea retrokaiutin

Edelleen tv-tason valtias

Muhkea äänikupla litteistä kaiuttimista

Edullinen soundbar joka kotiin

Highend-tekniikkaa premium-kaiuttimissa

Pikkuhyvää halvalla

Sonyn paras soundbar

Hyvä mutta kallis

Langatonta hifiä

Kompakti ja isoääninen soundbar

Ääni & Kuva
Scroll to Top