Poissa ovat ajat, jolloin kotona pärjättiin yhdellä, usein nettitilauksen kylkiäisenä saadulla reitittimellä. Älylaitteiden täyttämä talo vaatii reitittimeltä paljon, sillä samanaikaisesti sen pitäisi kommunikoida useiden laitteiden kanssa ja verkon ulottua kodin joka nurkkaan ja kerrokseen. Usein paras ratkaisu onkin hankkia mesh-verkko eli useiden laitteiden muodostama verkko. Kun kotona on useita, toisiinsa yhteydessä olevia mesh-reitittimiä, on verkko vakaa joka puolella.
Googlen mesh-järjestelmän kolmannen sukupolven Google Nest Wifi on saanut lisänimen Pro. Se ei viittaa ammattilaiskäyttöön, vaan korostaa Wi-Fi 6 -yhteensopivuutta (Google Nest Wifi tuki vain Wi-Fi 5:ä). Nest Wifi Pro sopii kotikäyttöön myös minimalistisen muotoilunsa ja korkeakiiltoisen valkoisen muovipintansa ansiosta.
Skandityyliin sointuva reititin
Googlen reitittimet ovat niin hillityn näköisiä, että ne sujahtavat moderniin sisustukseen tuosta vain. Ja se on hyvä, sillä niitä pitäisi pitää esillä, jotta verkon kantavuus olisi mahdollisimman hyvä. Sisustuksellisen kuoren alla piilee kuusi antennia per yksikkö, kaksi per taajuus: 2,4 GHz, 5 GHz ja uusi Wi-Fi 6E:n käyttämä 6 GHz.
Lue myös: WiFi 6E – Uudella taajuudella nopeampi kotiverkko
Googlen mukaan yksi reititin kattaa jopa 120 neliömetrin alueen. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että jokainen lisäyksikkö kattaa 100 neliömetriä lisää. Nest Wifi Pro -paketti sisältää kolme yksikköä, jotka Googlen mukaan riittävät kattamaan jopa 320-neliöisen talon nopealla verkolla. Käytännössä kattavuus riippuu seinien ja kerrosten määrästä, sillä kaikenlaiset esteet heikentävät verkon signaalia ja pienentävät siten sen peittoaluetta. Jos tarvitsee enemmän kuuluvuutta, voi ostaa toisen kolmen reitittimen paketin.
Backhaul
Nest Wifi Pro -reitittimet ovat keskenään yhteydessä eräänlaisessa rinnakkaisverkossa, jota kutsutaan piireissä nimellä ”backhaul”. Näin ne eivät kuluta samaa kaistaa kuin kodin langattoman verkon muut laitteet. Lähtöoletuksena reitittimet käyttävät 6 GHz:n kanavaa, joka on siis Wi-Fi 6E -standardin uutuus. Niinpä tehdasasetuksilla tätä kaistaa ei pääse käyttämään uusien laitteiden yhdistämiseen. Edellisen sukupolven Nest Wifi tuki vain Wi-Fi 5 -standardia eikä siinä ollut erillistä backhaulia, joten nykytilanne on kuitenkin parannus. Ja jos reitittimet yhdistää keskenään kaapelilla, vapautuu 6 GHz:n kaista varsinaiseen Wi-Fi-käyttöön.
Maailman helpoin asennus
Verkon asennus sujuu helpommin kuin mikään aiemmin kokeilemani. Pakkauksesta löytyvät kolme yksikköä ovat identtiset, joten niiden väliltä ei tarvitse arpoa mitään pääyksikköä ja satelliitteja. Otetaan vain mikä tahansa kolmesta reitittimestä, kytketään mukana tuleva verkkokaapeli toiseen laitteen kahdesta Ethernet-porteista ja toinen pää modeemiin. Loppu sujuu Google Home -sovelluksessa.
Parissa minuutissa Google Home on tunnistanut reitittimen ja reititin on analysoinut yhteyden. Loppujen reitittimien liittäminen järjestelmään sujuu vieläkin helpommin, joten mesh-verkko on valmis käden käänteessä. Reitittimet vain kytketään virtaan ja tunnistetaan Home-sovelluksella.
Google Home -integraatio
Helppo asennus on Google Homen ansiota. Kun Wi-Fistä huolehtii sama sovellus, joka ohjaa älykotia, on integraatio lähtökohtaisesti täydellinen. Jos omistaa Home-yhteensopivia laitteita, ne toimivat verkossa eikä tarvitse asennella mitään WPS-painiketta käyttäen. Itse asiassa Nest Wifi Prossa ei edes ole WPS-painiketta.
Tietenkin langattomaan verkkoon voi edelleen liittää laitteita, joita ei lisää osaksi Google Home -järjestelmää: esimerkiksi kannettavan, puhelimen tai tv:n. Vanha kunnon pääsy verkkoon salasanan kautta toimii yhä.
Kaikki yhtä suurta G-perhettä
Helppokäyttöisyys ja integraatio ovat Nest Wifi Pron ja Google Homen vahvimpia kortteja – mikä on selvästi Applelta apinoitua. Ekosysteemi on viety Pixel-puhelimiin asti, mikä puolestaan laajenee kokonaiseksi puhelimien, nappikuulokkeiden, tablettien ja älykellojen tuoteperheeksi.
Google Home on fiksu, mutta kaikki eivät halua Googlen hallitsevan elämäänsä. Jos ei ole luonut Google-tiliä ja Googlella ohjattavaa älykotia, ei Google Nest Wifiäkään kannata hankkia.
Sovellus
Useimmat reitittimet toimivat omilla sovelluksillaan, joiden tulkitseminen edellyttää järjestelmäasiantuntijan koulutusta. Koska Nest Wifi Pro toimii Google Home -sovelluksen kautta, on käyttöliittymä tuttu ja ymmärrettävä, ja vain tarpeellisimmat asetukset ovat esillä. Suurimmasta osasta reititin huolehtii automaattisesti – ja se näyttää toimivan.
Ainoa vähän edistyneempi asetus on laitteen priorisointi. Google Nest Wifi Prohon ei saa kiinteitä prioriteettilistoja, jonka avulla se jakaisi kaistaa eri laitteille. Sovelluksesta voi kuitenkin merkitä jonkun laitteen tärkeimmäksi enimmillään kahdeksaksi tunniksi. Näppärää esimerkiksi tilanteessa, jossa perheen teini haluaa osallistua hirveän tärkeään League Of Legends -turnaukseen muiden striimaillessa omiaan.
Vaikka vaihtoehtoja on vähän, tarjoaa sovellus yllättävän tarkkaa statistiikkaa verkkoon liitettyjen laitteiden datankulutuksesta ja verkon nopeudesta. Harva muu reititin tarjoaa näin hyvää yleiskuvaa.
Nopeus
Reitittimet näyttävät kivoilta hyllyssä, mutta mesh-verkon hankkimiseen on kuitenkin vain ja ainoastaan yksi syy: saada nopea netti talon joka kolkkaan.
Google Nest Wifi Pro toimii juuri niin hyvin kuin sen hintaiselta tuotteelta sopii odottaakin. Emme onnistuneet saamaan kuituyhteydellämme täyttä nopeutta (900 Mbit/s) kaikkina aikoina ja kaikissa paikoissa, mutta keskimäärin nopeus pyöri puolen gigabitin hujakoilla. Kaukaisimmassakin huoneessa nopeus ei pudonnut alle 250 Mbit/s:n. Aivan reitittimen vieressä nopeus oli vähän alle 780 Mbit/s.
Nopeus ei siis ole yhtä hyvä kuin kalliimmalla Asus ZenWiFi Pro ET12:lla, joka on nopein tähän mennessä testaamamme mesh-verkko. Nest Wifi Pro pääsee kuitenkin lähelle, mikä ei ole pöllömmin, kun ottaa huomioon, että kaksi Asuksen mesh-reititintä maksaa tuplasti sen verran kuin kolmen Google-reitittimen paketti.
Lue myös: Asus ZenWifi Pro ET12 – Paras mesh-verkko
Yhteenveto: Google Nest Wifi Pro
Google Nest Wifi Pro ei ole markkinoiden nopein Wi-Fi 6E-tuettu mesh-järjestelmä, mutta onpa hintakin per reititin vain kolmanneksen kalleimpaan verrattuna. Verkon saa helposti riittämään 4K-videoiden katseluun kodin joka kolkassa, kunhan oma nettiyhteys mahdollistaa sopivat nopeudet. Testasimme Googlen reitittimiä 1 Gbit/s:n valokuituliittymällä, mikä oli aika ihanteellinen. Jos mesh-verkko olisi toiminut hitaammin, olisi nettiliittymän nopeus mennyt hukkaan. Ja hitaammalla nettiliittymällä taas reitittimen kapasiteetti olisi mennyt hukkaan. Asennus oli helpompaa kuin millään muulla kokeilemallamme reitittimellä, ja Nest Wifi Pron integraatio Google Home -järjestelmään on täydellinen – kunhan suostuu luovuttamaan elämänsä Googlen käsiin.
Ääni & Kuva kiteyttää
Superhelppo käyttöönotto. Halvempi kuin useimmat Wi-Fi 6E -reitittimet. Sisustuksellinen. Ei ole aivan yhtä nopea kuin kalleimmat 6E-reitittimet. Jos ei halua osaksi Googlen ekosysteemiä, ei kannata valita Nestiä.
Hinta: 490 €
Faktat
- Prosessori: Dual Core ARM
- Muisti (router): 1 GB RAM, 4 GB tallennus
- Nopeus: WiFi 6E (802.11a/b/g/n/ax) 2,4 GHz / 5 GHz / 6 GHz tri-band
- Antennit: 3×2 (2,4 GHz/5 GHz/6 GHz)
- Liitännät: 2 x gigabit ethernet
- Smart Home: Thread, Matter, Bluetooth
- Verkon kattavuus: Max. 120 m² per yksikkö, eli kolmen paketilla max. 320 m²
- Väri: Snow (valkoinen)
- Mitat/paino: 11,7 x 13,0 x 8,5 cm/595 g
- Verkkosivusto: google.com