Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Genelec 6040R

Studioääntä olohuoneeseen

Genelec 6040R tuo kotiin studiotunnelmaa analyyttisen puhtaalla äänentoistollaan.

/ 10.05.2022 - 08:00
Genelec 6040R

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Todella puhdas ja särötön ääni, jota kaapin värähtelyt eivät tahraa. Tilakorjaus on mahdollinen. Volyymia riittää!
  • Ei langatonta yhteyttä eikä verkkoa. Kallis.

Kotimainen Genelec tunnetaan etenkin ulkomailla lähinnä studiomonitoreistaan, mutta mallistosta löytyy toki myös kotikäyttöönkin sopivia kaiuttimia.

Kuten Genelec 6040R. Sen aktiivinen 2-tiekaiutin, joka on tavallisen jalustakaiuttimen kokoinen. Kaiuttimeen kuuluu kiinteä jalusta, joten vaikkapa tv-tasolle ne eivät sovi. Voisi tietysti kysyä, miksi kaiutin ei saman tien ole isompi, kun se joka tapauksessa vie lattiatilaa, mutta pienempi kaappi tarkoittaa myös vähemmän säröä ja värähtelyjä. Genelec on työskennellyt ahkerasti juuri näiden kahden seikan minimoimiseksi.

Genelec 6040R muistuttaa ulkonäöltään muita Genelecin kaiuttimia pyöristettyine reunoineen. Muotoilua ei ole perusteltu esteettisin syin, vaan sen tarkoitus on jäykistää kaappia ja jälleen vähentää säröä, mikä johtaa kokonaisuutena sulavampaan taajuusvasteeseen.

Resonanssiton kaappi

Kaappi on valmistettu valualumiinista, joka ei resonoi lähes lainkaan. Kun on napauttaa rystysellä kaiutinta, siitä ei käytännössä kuulu mitään. Ainoa vieläkin akustisesti kuolleempi kaiutin, jonka olen nähnyt, oli niin ikään metallinen Jern 14.

Kaiuttimessa on kaksi elementtiä, joista toinen on 6,5-tuumainen basso/keskirekisteri ja 19-millinen kupolidiskantti metallikalvolla. Diskantti on hieman upotettu, mikä varmistaa äänen tasaisen jakautumisen. Kaiuttimissa on kaksi 150 watin D-luokan vahvistinta. Digitaalinen signaalinkäsittely huolehtii siitä, että elementeille syötetään vain sen verran tehoa kuin ne kestävät. Genelec 6040R:lle luvataan enimmäisäänenpaineeksi 118 dB huippusykäyksin ja jatkuvasti 100 dB – mikä riittää aiheuttamaan kuulovaurion, jos pitkään kuuntelee.

15006 6040r musta liittimet
Kaikki liittimet ovat ammattitason XLR-liittimiä. RJ-45-portteja käytetään Genelecin omaan verkkoon. Kuva: Genelec

Liittimet ammattikäyttöön

Genelec 6040R on aktiivikaiutin mutta ei langaton. Koska Genelecin juuret ovat ammattilaiskäytössä, on sisääntuloissa käytetty ammattilaatuisia XLR-liittimiä. Käytännössä eroa ei muuten ole, mutta pitää vain varmistaa, että käytössä on omat adapterit. Kaiuttimesta löytyy myös RJ45-sisääntuloa, mutta ei verkkoyhteyttä varten. Ne ovat vain Genelecin omaa GLM-verkkoa varten, jonka avulla voi yhdistää useita kaiuttimia ja subwoofereita ja hallita niitä tietokoneella erillisen adapterilaatikon kautta.

Kaikki liitännät löytyvät kaiutinjalustan takapuolelta. Jalan pohjassa on dip-kytkimiä ja säädin, jolla voi hienosäätää basson ja diskantin taajuusvastetta. Näin voi korjata takaseinän ja nurkkien aiheuttamia vääristymiä.

15006 6040r musta pohja
Jalan alta voi säätää taajuusvastetta. Kuva: Genelec

Tilakorjaus

Parhaat tulokset saa kuitenkin käyttämällä Genelecin omaa GLM-tilakorjausta. Muiden tilakorjausjärjestelmien tapaan tässäkin käytetään mikrofonia. Tässä tapauksessa voi joko laskea yleisen korjauskäyrän, joka antaa hyvän keskiarvon useamman kuuntelukohdan perusteella tai sitten ”itsekkään” korjauksen, joka perustuu vain yhteen kuuntelupaikkaan. Teimme kuuntelutestin käyttämällä jälkimmäistä vaihtoehtoa.

Koska kaiuttimen elektroniikka on täysin digitaalista ja analogisen tulon signaali on digitoitu, kuuntelimme pääosin digitaalisen sisääntulon kautta välttääksemme tarpeettomien monia konversioita.

Genelec 6040R:n äänenlaatu

Työni puolesta minulla on etuoikeus kuunnella monia eri kaiuttimia, joista monet ovat todella hyviä. Genelec 6040R ei ole kaikin puolin täydellinen, mutta puhtauden ja värittömyyden suhteen se on useimpia parempi.

Jos ei ota lukuun todella halpojen, ohutkuoristen kaiuttimien onttoa sointi, ei kaapin omaa osuutta äänen värittymiseen yleensä huomaa. Ennen kuin kuulee kaiutinta, jossa sitä ei ole. Parhaiten ilmiötä voi kuvata sanalla hiljaisuus: kuin toisesta huoneesta kantautuva vaimea puheensorina yhtäkkiä hiljenisi ja pääsisi kuulemaan pelkän musiikin itsessään.

Genelec 6040R on melko kompakti 2-tiekaiutin (jos ei huomio jalkaa) 6,5-tuumaisella bassolla. Se ei rajoita vahvaa bassontoistoa. Tosin tässä jää ilman kaikkein matalinta oktaavia, ellei sitten hanki subwooferia. Reilussa 40 Hz:ssä eli sähköbasson matalimmassa äänessä on hyvää painoa.

M k09
Jalusta on kiinteä osa Genelec 6040R -kaiutinta. Kuva: Genelec

Monitori ilman monitoriääntä

Termi ”monitoriääni” kuvaa kaiuttimia, jotka painottavat yksityiskohtia – usein kokonaisuuden kustannuksella – ja tekevät pienten virheiden bongaamisesta helpompaa. Vaikka Genelec 6040R sopii monitorikäyttöön, ei sen ääni ole monitoriääntä.

Sointi on miellyttävää ilman teräviä kulmia ja kohisevaa diskanttia, jotka vaivaavat monia klassisia moottorikaiuttimia. Ääni ei kuitenkaan ole yhtään sen epätarkempi. Kaiutin onnistuu tuomaan levytyksen pienetkin yksityiskohdat esiin. Mitä mikrofonia tässä on käytetty, entä kuinka kaukana laulaja on siitä? Mitä studiosointia on käytetty kitaroihin? Jos yksityiskohdat ovat tallentuneet äänitykseen, ne myös kuuluvat selvästi.

Genelec 6040R tuo esiin sellaisiakin vivahteita musiikista, joita ei ole ennen huomannut. Millä tahansa hyvällä vahvistin-kaiutin-yhdistelmällä pitäisi pystyä erottamaan, miten Disturbedin The Sound of Silence muodostuu monesta eri kerroksesta. Tässä raitojen erot kuitenkin korostuvat. Sama pätee Roger Watersin Three Wishes -testiklassikkoon, jossa kaikkialta äänimaisemasta putkahtelee pieniä yksityiskohtia. Olen kuullut tämän kappaleen soivan vaikuttavammin oikein kalliista highend-kaiuttimista, jossa tuntuu kuin katselisi valtavaa akustista lavaa. Mutta harvoin olen kuullut tätä ja muita testikappaleitani toistuvan näin kirkkaasti.

Kontrollihuoneessa

Kaiken kaikkiaan kuulija tuntee pikemminkin olevansa studion kontrollihuoneessa kuin konserttisalissa. Se vedonnee kaikkiin, joissa asuu pieni ääni-insinööri, mutta muut jäänevät kaipaamaan JBL L100 Classicin kaltaisen perinteisemmän kaiuttimen jännitystä ja rock’n’roll-henkeä.

Suorempi kilpailija Genelecille olisikin niin ikään aktiivinen DALI Rubicon 6 C. DALI tarjoaa tuplasti enemmän kaiutinelementtejä, joita pyörittää tuplamäärä sisäänrakennettuja watteja. Ja langattoman äänen. Vaikka Rubicon tarjoaakin vaikuttavamman äänikuvan laajemmalla taajuusvasteella, valitsisin silti Genelec 6040R:n studion työkaluksi.

Yhteenveto: Genelec 6040R

Genelec 6040R on melko poikkeuksellinen kaiutin, jonka ulkonäkö ja materiaalivalinta jakaa mielipiteitä. Se on kallis, ja hifimaailmassa, jossa aktiivikaiuttimet ovat usein langattomia, tuntuvat ammattitason XLR-liittimet vähän vaivalloisilta. Kaukosäädintäkään ei ole. Ne tarjoavat kuitenkin vivahteikasta ja poikkeuksellisen puhdasta ja värittymätöntä äänentoistoa. Jotkut kaiuttimet saavat jalan vipattamaan, mutta Genelecin kanssa tekee mieli alkaa miksata kappaletta. Ja siihenhän ne on tehtykin. Jos haluaa tuntea lempimusiikkinsa läpikotaisin, on Genelec 6040R todella hyvä ostos.

Karakter
Genelec 6040R
High End
John Hvidlykke
(s. 1964): Toimittaja. John on pyörinyt tekniikkatoimittamisen maailmassa jo vuodesta 1982 (!) ja LB Ääni ja Kuvassa vuodesta 2013. Hän on työskennellyt monipuolisesti eri rooleissa ja eri medioissa sekä kirjoittanut kirjoja ja oppaita IT-puolelta. John kirjoittaa LB-sivustolle hifi-, kaiutin-, tietokone-, peli- ja historia-aiheista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Erikoisen hyvä

Kaiutin, jossa on kaikki

Erikoisversiosta parempaa ääntä

Upean kuuloinen stereovastaanotin

Vahvistinkombo, johon kaikilla on varaa

Täysautomaattinen levysoitin

Dynamiikat esiin!

Studioääntä olohuoneeseen

Kompakti suoratoistovahvistin

Laatuluokan integroitu vahvistin

Kätevä stereokaiutin

Tivolia talon täydeltä

Ääni & Kuva
Scroll to Top