Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Fujifilm XF 500mm f5.6 R LM OIS WR

Täyttää tyhjiön

Vihdoinkin todella kapea teleobjektiivi Fujifilmin X-järjestelmään!

/ 07.02.2025 - 13:50
Fujifilm XF 500mm f5.6 R LM OIS WR

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Tasainen terävyys, minimaalisen vähän vääristymää ja vinjetöintiä. Kompakti ja kevyt 500-milliseksi.
  • Panoraamaus kohteenseurannalla voi olla haastavaa.

Jos pitkien teleobjektiivien kysyntä todella on kasvussa, ei ole kovin yllättävää, että Fujifilm julkaisi 500-millisen teleobjektiivin. Tämä polttovälin mallia valikoimissa ei ole ennen ollut, joten esimerkiksi lintujen kuvaukseen varusteita etsivien kuvaajien on ollut pakko hankkia laitteensa joltain toiselta valmistajalta. Lähimpänä tätä Fujifilmillä on ollut kallis ja raskas 200 mm/f2 sekä viime aikoina myös 150–600 mm:n zoom, jonka valovoima on f5,6–f8.

Mallistossa on siis ollut aukko, jonka uusi XF 500mm f5.6 R LM OIS WR täyttää. Täyden kennokoon 762 mm:n kinovastaava riittää enemmän kuin mainiosti lintujen kuvaamiseen. Tai muiden villieläinten.

Jos kaipaa enemmän ulottuvuutta, voi siihen liittää 2x-telejatkeen, jolla polttovälin saa tuplattua. Samoin valovoiman. Siitä seuraa pari haastetta, jotka voi suureksi osin paikata hyvällä valaistuksella ja jalustalla. Valovoima on edelleen heikko – ja heikentynyt valonläpäisy tarkoittaa haasteita myös linssin tarkkuudelle.

Yleensä 500/f5,6 tarkoittaa isoa ja painavaa objektiivia, mutta Fujin version painaa vain 1,33 kg ja on 25 cm pitkä. Ja siihen vastavalosuoja päälle.

<
>

Fujifilm XF 500mm f5.6 on tehty Fujin 40 Mp:n kennoilla varustetuille kameramalleille (X-H2, X-T50 ja X-T5), ja se suoriutuu jopa 8K-laatuisesta korkearesoluutioisesta videotallennuksesta.

Objektiivi tasapainottuu hyvin käteen, ja yhdessä Fujifilm X-H2 -kameran kanssa painoa on alle kaksi kiloa. Irrotettava Arca Swiss -yhteensopiva jalustapanta toimii kädensijana, kun objektiivia irrottaa. Objektiivissa on rengassäätimet aukolle ja tarkennukselle sekä ohjelmoitavat napit. Sivussa on kytkimet, joilla voi vaihtaa tarkennustilaa, kuvanvakausta ja tarkennusetäisyyttä 5 metristä.

Fujifilm XF 500mm 8 1
Kuva: Lasse Svendsen

Sääsuojatun objektiivin Super EBC -pinnoitettujen linssielementtien eteen sopivat 95-milliset suotimet. Vastavalosuojassa on kätevä kolo ND- tai polarisaatiosuodinta varten.

Integroitu optinen kuvanvakain on 5,5-aukkoinen, ja tarkennusryhmiä ohjataan lineaarisilla moottoreilla.

Tarkennus

Lasia piisaa: 21 linssielementtiä on jaettu 14 ryhmäksi, ja tarjolla on niin Super ED- kuin ED-lasi tasaisen ja tarkan terävyyden saamiseksi kaikilla aukoilla.

 

XF500mmF5 6 lensDanmen 1.jpg 1
Kuva: Fujifilm

Sillä ei tosin juuri ole merkitystä, jos ei pysty pitämään objektiivia paikoillaan, kun painaa suljinta. Jos kuvaa käsivaralla, on kuvanvakain tärkeä terävyyden kannalta, mutta panoraamakuvaus näin kapeilla polttoväleillä on aikamoinen haaste. Kuvakulma on niin kapea, että lintu katoaa etsimestä pikavauhtia. Kamera on asetettava kohteenseurannalle, ja tarkennusvalikosta on valittava ”lintu”. Suosittelen valitsemaan laajan tarkennusalueen ja mielellään suurimman mahdollisen seurantaherkkyyden.

<
>

Aina ei toki tarvita kohteenseurantaa ja hillitöntä kuvanopeutta. Silloin voi vain asettaa kameran jalustalle ja valita joko manuaalitarkennuksen tai kertatarkennuksen. Ja ei muuta kuin kuvia napsimaan!

Nopeasti selvisi, että automaattitarkennus toimii nopeasti ja tarkasti, joten vain kohteenseurannassa on haastetta. Fujin mukaan tarkennusvaste on vaivaiset 0,33 sekuntia – mitattuna X-T4-kameran high performance -asetuksella. Uusimmalla laiteohjelmistolla (5.10) päivitetyllä X-H2-kameralla objektiivi lukitsi kohteen välittömästi. Pitkä polttoväli osoittautui harvoin ongelmaksi, koska kuvanvakain piti kohteen vakaana etsimessä.

Ja jopa etsimestä näki, että tällä tavalla sai erittäin teräviä kuvia.

Fujifilm XF 500mm 4 1
Vastavalosuojasta on helppo säätää suodinta. Kuva: Lasse Svendsen

Optinen terävyys

Fuji on päivänselvästi onnistunut erinomaisesti Fujifilm XF 500mm -objektiivillaan. Optinen suorituskyky on poikkeuksellista näin äärimmäiselle teleobjektiiville, jossa terävyys on tasaista, vääristymää aivan minimaalisesti eikä nurkissa ole havaittavaa valokatoa (vinjetöintiä). Terävyys on hyvä jo f5,6-aukolla ja vielä aukolla f16. Erot ovat marginaalisia, eikä objektiivi onneksi ole herkkä ghosting-ilmiölle tai sirovalolle.

Fujifilm XF 500mm f5 6 1
500 mm f5,6. Kuva: Lasse Svendsen

 

XF 500 ei varsinaisesti ole mikään muotokuvaobjektiivi, mutta se on ihan käyttökelpoinen makrokuvia ajatellen. Ainakin tiettyyn pisteeseen asti. Kolmen metrin minimietäisyys kohteesta toki rajoittaa, mutta kun käytössä on 500 mm (762 mm), pääsee kuvaaja erittäin lähelle lintuja. Ja tietysti myös kukkia ja muita kasveja, lähellä ja kaukana.

En ehkä valitsisi tätä objektiivia urheiluun ja toimintaan. Katselukulma on liian kapea useimmille lajeille, ja valovoimaisuus rajoittaa sisätiloissa kuvaamista. Villieläinten ja luonnon kuvaamiseen se on kuitenkin täydellinen.

<
>

Yhteenveto

Fujifilm XF 500 mm f5.6 ei ole vain äärimmäinen teleobjektiivi, vaan myös Fujin ainoa yli 200-millinen vaihtoehto. Jos mukaan ei laske XF 150–600 mm:n ja 100–400 mm:n kaltaisia telezoomeja. Kompakti XF 200 mm f2,0 on parempi valinta urheilukuvauksiin, etenkin sisätiloissa, ja XF 300 mm f2,8 olisi hyvä kompromissi jokseenkin lyhyen 200-millisen ja äärimmäisen 500-millisen väliltä. Sillä kattaisi saman alueen kuin 305-millinen ja 762-millinen täyden kennon teleobjektiivi. Joka tapauksessa Fujifilm XF 500mm f5.6 on aika täydellinen vaihtoehto Fujifilmiin luottaville kuvaajille, jotka ovat kaivanneet teleobjektiivia lintukuvaukseen.

Karakter
Fujifilm XF 500mm f5.6 R LM OIS WR
Premium
Lasse Svendsen
Päätoimittaja. Lasse on työskennellyt LB Ääni ja Kuvassa vuodesta 1999 ja ehtinyt urallaan kirjoittaa valokuvauksesta ja kameroista, hifistä sekä autoista erilaisiin norjalaisiin aikakauslehtiin. Intohimo alaan syttyi 1980 Garrard-levysoittimien, Tandberg-vahvistimen ja Jamo-kaiutinparin myötä. Lasse kirjoittaa LB Ääni & Kuvaan etenkin kameroista, hifistä, tietokoneista ja autoista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Uudenlainen pikakamera

Uusi normaali

Täyttää tyhjiön

Vlogimikki tekee ihmeitä videolle!

Terävämpiä kuvia liikkuvista kohteista

Aidosti ajaton kamera

Kilpailijat kyykkyyn

Lähes täydellinen yleisobjektiivi

Täydellinen objektiivi muotokuvaukseen

Retroilijan unelmakamera

Luokkansa tarkin kamera

Video- ja stillkuvaajan unelma

Ääni & Kuva