Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Fujifilm X-T5

Melkoinen päivitys Fujifilmiltä

Fujifilm X-T5 säilyttää klassiset käyttöominaisuudet, mutta harppaa kuvanlaadussa kunnolla eteenpäin.

/ 06.12.2022 - 12:30
Fujifilm X-T5

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Luokkansa parasta still-kuvanlaatua. 15 fps ja salamannopea automaattitarkennus. 7 aukkoarvon kuvanvakain. Klassinen käyttöliittymä asetusten välittömällä yleiskatsauksella.
  • 160 Mp:n kuvat vaativat erillisen ohjelmiston. Osa kuvaajista kaivannee akkukahvaa.

Harvat kamerat herättävät nostalgisia tunteita kuten Fujifilmin X-T-järjestelmäkamerat. Ne suorastaan tihkuvat retroa klassisen käyttöliittymänsä ansiosta, esimerkiksi suljinnopeutta ja ISO-lukua säädetään kameran päällä olevista rattaista.

Kameran klassinen muotoilu tuo mieleen 1960- ja 1970-lukujen kameramallit ja on leimannut X-T-sarjan malleja aina vuonna 2014 esitellystä X-T1:stä saakka. Nyt sarja on edennyt jo viidenteen sukupolveensa, ja vaikka X-T5 muistuttaa ulkoisesti ensimmäistä sukupolvea, se on sisältä pääosin aivan uusi.

Fujifilmin insinööreillä on pitänyt kiirettä, sillä X-T5 on valmistajan kolmas uusi järjestelmäkamera puolen vuoden sisään. X-T5 vedonnee eniten still-kuvaajiin, sillä aiemmin testaamamme X-H2 ja X-H2S on suunnattu urheilu- ja toimintakuvaukseen, jossa äärimmäinen kuvausnopeus on tärkeintä. X-H2 on suunniteltu kuvaajille, jotka vaativat kovaa resoluutiota ja ammattimaisia videokuvausominaisuuksia, kuten 8K-videota.

Fuji XT5 hands
X-T5 on varustettu samalla 40,2 Mp:n X-Trans CMOS-kennolla kuin X-H2. Kuva: Lasse Svendsen

X-T5 rakentuu saman 40,2 megapikselin X-Trans CMOS-kennon varaan kuin X-H2-mallikin, mutta video on rajoitettu 6,2K-resoluutioon – tai 10-bittiseen 4K/60p-resoluutioon sisäisesti – ja 12-bittiseen ProRes RAW-videoon HDMI:n kautta.

Kamera ei millään muotoa ole hidas edes 40 fps:n X-H2S-malliin verrattuna. X-T5 ottaa 20 kuvaa/s sähköisellä sulkimella ja 1,29-kertaisella rajauksella tai 15 kuvaa/s mekaanisella sulkimella. Kuten X-H2-mallissakin, on elektronisen sulkimen lyhyin suljinnopeus minimaalinen 1/180 000 s. Luontevinta on kuitenkin verrata X-T5:tä vuonna 2020 esiteltyyn edeltäjäänsä.

X-T5 tärkeimpiin ominaisuuksiin kuuluvat:

  • Uusi 40,2 Mp:n BSI CMOS-kenno X-Trans-värisuotimella
  • 160 Mp Pixel Shift multishot
  • 6K/30p10-bittinen 422-video
  • 12-bittinen Apple ProRes RAW HDMI:n kautta
  • Viisiakselinen 7 aukkoarvon kuvanvakain
  • 1/180 000 s elektroninen suljin
  • Laajennettu ISO 64 51200:aan asti
  • Kolmeen suuntaan kääntyvä kosketusnäyttö
  • 580 kuvan akunkesto
  • MHG-XT5-kahva

Tarkkaavaiset lukijat saattavat huomata, että kamerassa on uusi kahva. Se on muokattu juuri X-T5-mallia varten ja on profiililtaan terävämpi ja siten jämäkämpi kuin X-T4:llä tai aiemmilla malleilla. Se ei ole yhtä suuri kuin X-H2-mallissa, mutta Fuji tarjoaa uuden MHG-XT5-kahvan lisävarusteena esimerkiksi painavampien ja suurempien objektiivien kanssa käytettäväksi sekä Arca Swiss-jalustakiinnitystä varten.

X-T5-kameralle ei toisin sanoen lainkaan ole tarjolla akkukahvaa, kuten ei ollut X-T4-mallillekaan.

Fuji XT5 grep scaled 1
X-T5:n kädensija on entistä parempi. Kuva: Lasse Svendsen

Kameran runko on joka suunnasta hiukan entistä pienempi ja kokonaispainoakin on vähemmän, mutta runko on silti sääsuojattu ja vankkarakenteinen. Kamerassa on X-H1-mallista tuttu kolmeen suuntaan kääntyvä kosketusnäyttö, jonka saa kallistettua.

X-T5:n suljinnappi on entistä kätevämmässä paikassa, ja edessä ja takana sijaitsevat säätörattaat ovat klikattavia. Oikealla oleva valotuksen säädin on hiukan aiempaa suurempi. Vasemmalla oleva ISO-säädin ja oikealla oleva suljinnopeuden säädin tarjoavat samat asetukset kuin X-T4.

3,69 Mp:n resoluution etsin ei ole yhtä suuri ja terävä kuin X-H2:ssa, eikä X-T5:ssä ole H2:sta tuttua CFexpress B- ja SDXC-korttipaikkojen yhdistelmää. Sen sijaan UHS-II-korteille on kaksi SDXC-paikkaa.

Fuji XT5 skjerm
Kosketusnäytön saa kallistettua sivulle. Kuva: Lasse Svendsen

Video

Tallennustila riittää hyvin 6,2K- ja 4K-videolle jopa 30 fps:n resoluutiolla ja 360 Mbps:n datavirralla.

Kamera tallentaa 4K/30p koko kuva-alalta jopa 90 minuuttia tai 6,2K/30p-videota 1,23x-rajauksella jopa 60 minuuttia. Videon voi tallentaa muistikortille 10-bittisenä 422 HEVC -tiedostona (H.265) tai 12-bittisenä Apple ProRes RAW -tiedostona HDMI:n kautta ulkoiselle soittimelle. Kamera tukee myös F-Log2:a ja HLG:tä.

Video-ominaisuudet eivät ole yhtä edistykselliset kuin X-H2-mallissa, mutta X-T5 onkin suunniteltu pääosin still-kuvia ottaville kuvaajille kuin videokuvaajille. Selkeä merkki siitä on kuulokeliitännän puuttuminen, jollainen puolestaan löytyy sekä X-H2S- että X-H2-malleista.

Fuji XT5 topp
Retrodesignia. Kuva: Lasse Svendsen

Kuvanlaatu

Kun kenno on sama kuin aiemmin testaamassamme X-H2-mallissa, ei ole ihme, että kuvanlaatukin on samanlaista. Uuden XF 30mm f2.8 Macro -objektiivin kanssa resoluutio oli yhtä hienoa kuin 61 Mp:n Sony A7r IV -kameralla. Värintoisto on X-T5:llä – ja X-H2:lla – tyydyttävämpää kauniiden ihonsävyjen ja saumattomien varjostusten muodossa. Fujin filmiaikaa imitoivat asetukset ovat alan parasta luokkaa, ja esimerkiksi Acros- tai Monochrome-asetusten mustavalkokuvat ovat aivan täydellisiä.

Fuji XT5 Nostalgic neg
Esimerkki Fujin filmikuva-asetuksista. Kuva: Lasse Svendsen

Fujifilmin Pixel Shift Multi Shotia käyttäen kamera ottaa 20 valotusta, jotka yhdistetään yhdeksi 160 Mp:n kuvaksi ilmaisella Pixel Shift Combiner -ohjelmistolla, joka on saatavana sekä PC:lle että Macille. Näin voi tilanteen vaatiessa saada kuvista esiin todella tarkkoja yksityiskohtia vaikkapa korkearesoluutioisia mainoskuvia tai jopa reproa varten.

Sama onnistuu X-H2:llakin, jonka testiartikkelista voi lukea tarkemmin kuvanlaadusta.

Fuji XT5 front
X-T5 uuden XF 30mm f2.8 Macro -objektiivin kanssa. Kuva: Lasse Svendsen

Kilpailijoita ja vertailukohtia

Edeltäjä X-T4 on lähin vertailukohta X-T5:lle. Ulkoa niissä ei juuri eroja ole, ja molemmat kuvaavat 4K-videota ja still-kuvia 15 fps:n nopeudella. X-T5:n videokuvausominaisuudet ovat parempia ja uusi 40 Mp:n kenno tarjoaa parempaa kuvanlaatua resoluution lisäksi myös värintoiston ja dynamiikkojen osalta.

X-H2:n tapaan kuvia saa jopa 160 Mp:n resoluutiolla, mihin kilpailijat eivät pääse lähellekään. Panasonic Lumix S5 -kameralla saa 96 Mp:n kuvia 24 Mp:n kennosta (täydellä alalla), mutta kuvanopeus on vain 5 kuvaa sekunnissa. Canonin erinomainen EOS R7 pääsee suorituskyvyltään ja kuvanlaadultaan lähimmäksi X-T5-mallia. Canon on salamannopea ja sillä on mahtavaa kuvata, mutta R7:ään sopivien objektiivien valikoima on rajallinen.

Fuji XT5 vinkel
Kuva: Lasse Svendsen

Yhteenveto: Fujifilm X-T5

Fujifilmin X-T-sarjan aiemmat kamerat ovat aina olleet luokkansa parhaimmistoa, ja näin on myös X-T5:n laita. Se on sarjan isoin päivitys tähän mennessä ja tekee kuvanlaadussa aikamoisen harppauksen sitten vuoden 2018 X-T3-mallin. Sarjan retromuotoilua fanittavien harrastajien ei tarvitse pettyä tälläkään kertaa. Kameran käyttö on esimerkillisen selkeää, ja X-T5:n aiempaa pienempi ja kevyempi runko sekä edullisempi hinta ovat monen silmissä selvä etu. Toisia taas saattaa harmittaa akkukahvan puuttuminen, mutta jos se on ehdoton, kannattaa tutustua kuvanlaadultaan vastaavaan X-H2-malliin.

Karakter
Fujifilm X-T5
Premium
Lasse Svendsen
Päätoimittaja. Lasse on työskennellyt LB Ääni ja Kuvassa vuodesta 1999 ja ehtinyt urallaan kirjoittaa valokuvauksesta ja kameroista, hifistä sekä autoista erilaisiin norjalaisiin aikakauslehtiin. Intohimo alaan syttyi 1980 Garrard-levysoittimien, Tandberg-vahvistimen ja Jamo-kaiutinparin myötä. Lasse kirjoittaa LB Ääni & Kuvaan etenkin kameroista, hifistä, tietokoneista ja autoista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Terävämpiä kuvia liikkuvista kohteista

Aidosti ajaton kamera

Kilpailijat kyykkyyn

Lähes täydellinen yleisobjektiivi

Täydellinen objektiivi muotokuvaukseen

Retroilijan unelmakamera

Luokkansa tarkin kamera

Video- ja stillkuvaajan unelma

Paras ammattilaiskamera

Ammattikuvaajan puhelin

Nikonin nostalgiakamera

Poikkeuksellisen hyvä normaaliobjektiivi

Ääni & Kuva
Scroll to Top