Focal on onnistunut nousemaan maailman parhaimpien kuulokevalmistajien joukkoon suhteellisen lyhyessä ajassa. Vaikuttaa siltä, että tältä ranskalaismerkiltä on turha odottaa huonoa kuulokemallia.
Aiemmista Focalin kuulokkeista avoin Clear on tehnyt minuun ehkä suurimman vaikutuksen. Vaikka lippulaivamalli Utopia on kokonaisuutena sitä parempi kuulokemalli, on Clear niin täydellinen, etten ole jäänyt kaipaamaan mitään – ja se on vieläpä puolet edullisempi kuin Utopia.
Nyt Focal on päivittänyt Clear-mallinsa entistä paremmilla elementeillä. Kalvot on tehty 100-prosenttisesta magnesiumista, mihin viittaa myös nimen MG-lyhenne.
Magnesium keventää elementtejä
Tavoitteena Clear MG:n elementtien kanssa on ollut tehdä niistä lähes häviävän kevyet mutta silti tarpeeksi jäykät, jotta ne pysyvät nopeimpienkin rytmien mukana säröttämättä ääntä. Tähtäimessä on ollut myös keksiä edullisempi ratkaisu kuin Utopia-huippumallin tähtitieteellisen kalliit beryllium-kalvot.
Ensimmäisissä Clear-kuulokkeissa elementit olivat magnesiumin ja alumiinin seosta, mutta Clear MG -mallissa alumiini on jätetty pois, jotta äänentoisto olisi vieläkin tarkempaa, myös diskanttirekisterissä. Kalvon profiili muistuttaa M-kirjainta, ja Focal käyttää samaa muotoilua kaikissa kuulokkeissaan mahdollisimman tasaisen taajuusvasteen aikaansaamiseksi.
Kevyttä kuormitusta
Vaste on miellyttävät 55 ohmia yhdistettynä hyvään 104 dB:n herkkyyteen. Tämä tarkoittaa sitä, että Clear MG ei vaadi yhtä paljon tehoja kuin vaikkapa raskaamman sarjan Sennheiser HD 800S, kun molempia soitetaan samalla volyymilla. Focal on kevyempikuormainen kuin useimmat planaarimagneettiset kuulokkeet, kuten erikoisella AMT-kalvolla varustettu HEDDphone.
Tämän ansiosta kuulokkeita voi mainiosti käyttää kannettavien soitinten ja DA-muuntajien kanssa, ja itse asiassa ne toimivat aivan loistavasti myös suoraan puhelimesta soitetun musiikin parina. Tämän tasoisten kuulokkeiden kanssa tosin raudankin laadulla on väliä, joten suosittelen kuitenkin käyttämään kunnollista kuulokevahvistinta. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi kannettava Chord Mojo tai kiinteänä ratkaisuna RME ADI-2 DAC. Itselläni on käytössä Auralic Taurus ja Sennheiser HDV 820, ja testin aikana kokeilin myös Naim Uniti Atom HE -kuulokevahvistinta.
Luonnosta innoittunutta muotoilua
Metallisten kuulokekuppien ulkopinta on koristelu kennokuviolla, mutta se ei ole vain koristeellinen (vaikka näyttääkin todella hyvältä!): ennen kaikkea se vähentää akustista vastusta, jolloin magnesiumkalvoilla on enemmän liikkumatilaa. Kuusikulmaiset kennot ovat kuppien keskeltä pienempiä ja suurenevat reunoja kohti. Niiden kokosuhde on lähellä Fibonaccin lukujonoa, jossa isomman kuvion koko vastaa aina kahden pienemmän kuvion kokoa. Tämä ilmiö toistuu kasvi- ja eläinmaailman kuvioinneissa. Kuulokemaailmassa täydellisen kuvion idea on tehdä värähtelystä harmonisempaa ja siten koko äänestä parempaa.
Valmistettu Ranskassa
Kuten kaikki muutkin Focalin tuotteet, myös Clear MG on valmistettu ranskalaismerkin omalla tehtaalla St. Etiennessä.
Sanka on viimeistelty nahalla, ja sisäpuolelta rakenne on ruostumatonta terästä, mikä suojaa elementtejä. Verkkomainen rakenne noudattaa samaa kennomaista kuviointia kuin kupitkin. Henkilökohtaisesti pidän designia todella onnistuneena.
Clear MG -kuulokkeiden pehmusteet kupeissa ja sangassa on päällystetty rei’itetyllä mikrokuidulla, mikä tekee kuuntelukokemuksesta miellyttävää ja antaa korvien hengittää, vaikka kuulokkeita käyttäisi pitkäänkin. Kuulokkeet toimitetaan tyylikkäässä säilytyskotelossa, joka on samaa kastanjanruskeaa sävyä kuin kuulokkeetkin. Mukana tulee kolmemetrinen XLR-johto balansoidulle kuulokevahvistimelle sekä 1,2-metrinen balansoimaton johto 3,5 mm:n kuulokeliitännällä. Myös 6,3 mm:n adapteri kuuluu pakkaukseen.
Focal Clear MG:n äänenlaatu
Pidin aiempaa Clear-mallia vähintään yhtä hyvänä kuin Sennheiser HD 800S -kuulokkeita johtuen osin muhkeammasta bassosta. Olen sittemmin kuunnellut Sennheiseria enemmän, enkä ole niin varma aiemmasta arviostani – Sennheiser on nimittäin todella kova.
Mutta niin on uusi Focal Clear MG:kin. Kun kuuntelee kontrabassoa Esperanza Spaldingin Formwela 1 -jazzkappaleessa, soi basso muhkeammin kuin Sennheiserilla, ja sen kontrasti pianoon nähden on suurempi. Sennheiser HDV 820 -vahvistinta käyttäen ero ei ole niin selkeä, mutta se tulee erityisen hyvin esiin Naim Uniti Atom HE -vahvistimen kanssa, ja myös Auralic Taurus saa basson herkut esiin. Molemmat toimivat erinomaisesti Clear MG:n kuulokevahvistimena, mutta ehkä Naim on vielä parempi. Jokin Naimin nopeudessa ja painossa etenkin keskibasson kohdalla vain istuu täydellisesti kuulokkeisiin – eikä ihme, sillä Naim ja Focal ovat sisaryrityksiä.
HD 800S on bassoreksiteriltään vähemmän voimallinen kuin Clear MG. Molemmat toistavat koko bassoreksiterin vivahteikkaasti, mutta Clear MG on fyysisempi.
Kirkasta laulua
Laulu toistuu uskomattoman puhtaasti, olipa ääni miehen tai naisen. Clara-Lane Lens ja Nick Cave täydentävät toisiaan LITANIES-teoksella, joka on Nick Caven ja Clara-Lane Lensin isän, säveltäjä Nicholas Lensin oopperamainen sävellys. Nick Caven matala laulu on ilmiömäisen jykevällä alustalla ja soi muhkeammin kuin HD 800S:llä. Clara-Lane Lensin laulu soi yhtä kirkkaana ja vivahteikkaana kuin Sennheiserillakin, mutta rekisteri tuntuu laajemmalta Focal Clear MG:llä.
HD 800S loistaa äänikuvan suuruudella, joka laajenee lähes päättymättömästi sivuille ja sijoittaa soittimet ilmavammin toisiinsa nähden. Clear MG keskittyy enemmän keskelle ja tuntuu monitorimaisemmalta. Minusta HD 800S on täydellinen musiikin miksaamiseen, mutta ehkäpä Clear MG on kuitenkin vielä terävämpi tällä saralla.
Volyymi
Ainoa moitteeni koskee volyymiä: kun Clear MG:n säätää täysille, kuuluu kalvosta selvä ääni sen taipuessa – tämä on normaalia ja maahantuojan mukaan se ei ole elementeille vaarallista. Muut kuulokkeet sietävät painetta paremmin, mutta Focalilla kuulokkeet on tietoisesti tehty näin, mikä puolestaan on dynamiikan kannalta etu.
Clear MG sietää isompaa äänenpainetta kuin edeltäjänsä Clear ja Elear (MG-mallilla on myös korkeampi herkkyys ja sitä voi käyttää heikompien vahvistimien kanssa).
Henkilökohtaisesti tykkään soittaa kovalla, ja se onnistuu Sennheiser HD 800S:llä sekä suljetuilla Focal Stellia- ja Celestee-malleilla. Clear MG luovuttaa aiemmin ja pohdin testin aikana paljon sitä, riittääkö sen paineensieto kaikissa tilanteissa. Johtopäätökseni on, että Clear MG:llä voi soittaa musiikkia riittävän kovalla.
Focal Clear MG: yhteenveto
Avoin Focal Clear MG on lähes kaikin tavoin loistava kuulokemalli. Musiikki kuulostaa upealta ja yksityiskohtien kerrostumat ovat huikeat. Keskirekisteri soi kauniisti ja muhkeasti. Basso on päättäväinen muttei dominoiva, ja diskantti vivahteikas, energinen ja erotteleva. Ja mikä parasta, kuulokkeet eivät vaadi hurjan tehokasta vahvistinta toimiakseen, vaan tavanomaisempikin ratkaisu riittää.
Stereokuva ei levittäydy yhtä leveälle kuin monilla kilpailijoilla, ja Clear MG tuntuu hiukan monitorimaisemmalta kuulokkeelta – mutta erittäin musikaaliselta sellaiselta.