Sonyn osaaminen hyvien LCD-televisioiden valmistajana on kiistaton. Japanilaisvalmistaja on tunnettu monesta mallisarjastaan, joista testiin valitsemamme edustaja XG8096 on varmastikin parhaita kompromisseja hinnan ja suorituskyvyn välillä. Kokojakin riittää aina 43-tuumaisesta 75-tuumaiseen!
Muotoilultaan Sony XG8096 suoraviivainen. Muoviset jalat painetaan paikoilleen ilman ruuveja – niinpä televisio on kallellaan ja vaikuttaa hieman huteralta. Kuori tuntuu ohkaiselta ja halvalta. Ei se kamala ole, mutta olemme tottuneet tällaisiin ratkaisuihin vieläkin edullisemmissa malleissa. Johdot saa sentään piiloon jalkaan.
Käyttö ja ominaisuudet
Sony XG8096 on Android-malli, josta löytyvät kaikki tutut sovellukset ja älyominaisuudet kuten Google Assistant -puheohjaus. Jo tämä puhuu XG8096:n puolesta, jos vertaa vaikkapa XG75-malliin, joka on varustettu yksinkertaisemmalla Linux-pohjaisella käyttöjärjestelmällä. Google Play Storesta löytyy tietystikin laaja valikoima sovelluksia ja suoratoistopalveluita. Lisäksi sisältöjä voi striimata suoraan kännykästä sisäänrakennetun Chromecastin avulla.
XG8096 joutuu tyytymään Sonyn peruskaukosäätimeen, joka ärsyttävän herkkä suunnista. Samsungin ja LG:n Bluetooth-kaukosäätimiä voi osoitella mihin lystää, mutta Sonyn kaukosäädin vaatii tarkkampujan kykyjä.
Sonyn näyttö tukee tavallista HDR-videota, mutta ei dynaamista HDR:ää kuten Dolby Visionia tai HDR10+:aa.
Kuvanlaatu
Onneksi Sonyn kuvanlaatu parantaa vaikutelmaa. LG 65UM7510:n tapaan Sonyn 65-tuumaisessa IPS LCD -paneeli. Sen tyypilliset heikkoudet eivät näy yhtä selvästi kuin LG:llä: XG8096:n kirkkaus on paljon parempi ja kontrasti toimii myös hyvin tummissa kohtauksissa. Stranger Things -sarjan päähahmo Elevenin eksyessä pimeyteen on pimeä oikeasti mustaa eikä harmaata kuten LG:llä. Sävyissäkin on enemmän painetta ja intensiteettiä. Kokonaisvaikutelma tempaa mukaansa.
Sonyn televisiossa on japanilaisvalmistajan oma X-Reality Pro -videosiru, mikä näkyy hyvänä kuvankäsittelynä. Kuva on terävämpi kuin useimmilla muilla testin televisioilla, ja liikkeet sulavampia ja pehmeämpiä. Kaikkiaan Sony on kuvanlaadullisesti testin parhaita.
Äänenlaatu
Ääni ei kuitenkaan ole samalla tasolla. Se tuntuu lattelta ja melko suljetulta jopa alhaisella volyymillä. Puhe on melko selkeää, mutta musiikki ja efektit kuulostavat teräviltä. Soundbar on ehdoton, television sisällöstä riippumatta.
Johtopäätökset
KD-65XG8096 on Sonyn tulkinta järkihintaisesta ja hyvin varustellusta LCD-telkkarista. Se tarjoaa 4K-resoluution, HDR-tuen ja Androidin älyominaisuudet hyvässä paketissa. Tässä IPS-tyypin LCD-ruudussa on yllättävän hyvä kuva.
Myös tässä testissä
Philips ”The One” 65PUS7354/12
Täydellinen paketti
Philips on pakannut tähän malliin kaiken tarvittavan, ja antanut sille osuvasti nimen The One – se kun on ainoa televisio, jonka tarvitset!
TCL 65EP685
Isoa kuvaa alle tonnilla
TCL tarjoaa täyden LCD-kokemuksen erittäin hyvään hintaan.
Samsung UE65RU7475
Paras kokonaisuus
Samsungin 7475 on kauniisti muotoiltu, helppokäyttöinen ja ennen kaikkea kuvanlaadultaan testin paras televisio.
LG 65UM7510
OLEDin varjoon jäänyt?
LG:n suuri televisio on helppokäyttöinen ja kivannäköinen, mutta kuvanlaatua laimentaa heikko kontrasti.