Minulla on etuoikeus testata monenlaisia enemmän tai vähemmän hauskoja vempaimia, ja tällä kertaa sain kotiini testattavakseni Ecovacsin Winbot W1 Pron. Kuten nimi vihjaa, on kyseessä jotakin ikkunoihin ja robotteihin liittyvää – Winbot on siis ikkunanpesurobotti!
Winbot W1 Pro – ikkunanpesurobotti
Olen vähän lääpälläni jo ennen kuin olen edes nähnyt koko laitetta. Robotti asustelee siistissä harmaameleeratussa laukussa, joka näyttää läppärilaukun, matkalaukun ja salkun risteykseltä. Tämä lupailee pelkkää hyvää, vai mitä?
Kun laukun avaa, sieltä paljastuu pieni robotti, kaksi mikrokuituliinaa, puhdistusainetta, mitta-astia, ohjekirjanen (ohjeita ei ole tarjolla suomeksi tai muillakaan pohjoismaisilla kielillä) sekä virtajohto.
Ecovacs Home -sovelluksen lataaminen ei ole välttämätöntä, mutta suosittelen sitä kyllä. Kun robotin yhdistää puhelimeen, antaa sovellus tehtävää ja huomioitavaa, jotka varmistavat turvallisen ja sujuvan käytön ja hyvän lopputuloksen.
Miten ikkunanpesurobotti toimii?
Aluksi ajattelin, että ikkunanpuitteisiin pitäisi kiinnittää jotakin, jotta pesuri pysyisi kiinni lasissa, mutta näin ei ollutkaan.
Laitteen pohjassa on imurin tuuletin, jonka 2 800 Pa:n imutehon pitäisi riittää paremmin kuin hyvin pitämään masiina kiinni lasissa. Minua epäilyttää silti.
Aina on tietysti hyvä olla sekä vyö että henkselit – varsinkin tilanteissa, joissa on päästämässä robotin liikkumaan ikkunan pintaa pitkin ja sen yhtäkkinen tippuminen niskaan voisi olla hengenvaarallista. Winbot ei toimi akulla, vaan lähistöllä tarvitaan pistorasiaa. Robotissa on silti akku kaiken varalta, joten se pysyy pinnassa puolisen tuntia virtakatkonkin aikana. Sinä aikana se ei tosin pese, mutta pysyypähän ainakin paikoillaan. Turvallisuus on pidetty mielessä myös siinä, että laitteessa on karabiinihaalla varustettu turvaköysi.
Totuuden hetki
Olemme juuri muuttaneet uuteen kotiimme, ja ympäristö on lähinnä rakennustyömaata. Koska ikkunat ovat todella likaiset ja robotin käyttäminen jännittää, huuhtelen ensin pahimmat pölyt omin voimin. Kun ikkuna on kuivunut, noudatan vain lähes lapsellisen helppoja ohjeita, ja pesuri alkaa kulkea ikkunan pintaa pitkin.
Kun robotti on valmis, se palaa aloituspisteeseensä ja pysyy siinä, kunnes vapautan sen painamalla pitkään kahvassa olevaa nappia. Varsin yksinkertaista.
Meillä on vain tavallisia ikkunoita, joten en testin perusteella osaa sanoa, miten Winbot pärjäisi kattoikkunoiden kanssa.
Lue myös: 6 robotti-imuria – Taivaan lahja joka kotiin?
Mietittävää
Ennen kuin ryntää robottiostoksille, kannattaa lukea eteenpäin. Jos ei ole vuoteen pessyt ikkunoita ja odottaa Winbot W1 Pron saavan aikaan ihmeitä, tulee pettymään. Kyseessä on kuitenkin vain pesuaineella kostutettu mikrokuituliina eikä ihmisammattilainen.
Jos robottia käyttää usein, lienee lopputulos tyydyttävin. Mitä paremmat esityöt tekee itse, sitä parempi pesutulos on. Ja esitöillä tarkoitan ikkunoiden pesemistä itse kevään kynnyksellä, kun ulkona vasta alkaa lämmetä (Winbotia ei pidä käyttää liian kylmässä). Jos sen jälkeen pyörittää robottipesuria kerran pari kuussa, pysyvät ikkunat koko kesän puhtaana (riippuen toki ympäristön pölyisyydestä ja muusta likaisuudesta).
Aivan kuten robotti-imurinkin kanssa, ei siivoustulos vastaa ihmisen tekemää eikä laite ulotu ihan nurkkiin ja reunoille. Toisin kuin robotti-imurin kanssa, ei Winbotia ole tarkoitus jättää pesemään ikkunoita, kun itse on poissa. Pesuri on käynnistettävä ja sammutettava itse, ja sitä pitää siirtää ikkunoiden välillä. Laitteen käyttö säästää silti aikaa muuhun, kuten kirjan lukemiseen, työskentelyyn tai roseelasillisen nautiskeluun aurinkotuolissa…
Lue myös: DeLonghi Eletta Explore – Kesä on pelastettu!
Kenelle ikkunanpesurobotti sopii?
Jos kuuluu siihen porukkaan, joka palkkaa siivoojan ja siivoaa itse vielä perästä, koska on niin tyytymätön työnjälkeen, ei kannata tuhlata rahojaan tähän.
Paremmin Winbot sopii ehkä kotiin, jossa on paljon korkeita ikkunoita, joihin on hankala ylettyä itse. Tai sellaiselle, joka todella vihaa ikkunanpesua ja etenkin siihen liittyvää märkyyttä ja sotkua.
Tai ehkä pelkkä ajatuskin tikkaista saa korkeapaikankammon heräämään? Silloin Winbot W1 Pro on ehdoton lisä kodin siivousvälinevalikoimaan.
Yhteenveto: Ecovacs Winbot W1 Pro
Sain vastauksen alun kysymykseeni: Winbot W1 Pro on oikeasti hyvä! Jos odotukset eivät pesutuloksen suhteen ole liian korkealla, on ikkunanpesurobotti mainio apuri ikävään puuhaan. Jos jaksaa pestä ikkunat itse kerran vuoteen, saa laitteella pidettyä lasit kirkkaina koko kauden. Yksikseen sitä ei voi jättää, mutta silti itselle jää aikaa ikkunanpesua hauskempiin hommiin. Plussaa yksinkertaisuudesta ja helppokäyttöisyydestä.
Eikös tuon turvanarun pitäisi olla kiinni laitteen yläpuolella? Kuvissa se menee alaspäin.