Jos sitä ei näe, sitä ei ole – eikö vain? Jos ei satu olemaan allerginen, on sisäilman laatu helppo jättää huomioimatta. Paljaalla silmällä ei näe kaiken maailman pikkupartikkeleita, siitepölyä ja saastehiukkasia, joita kuitenkin ilmassa aina leijailee. Vaikka niitä ei näekään, ne ovat kuitenkin olemassa – mutta niistä voi myös päästä eroon ilmanpuhdistimella.
Ecovacsin robottisarjaan kuuluu Airbot Z1, ilmaa puhdistava robotti, joka sekä suodattaa että sterilisoi ilmaa. Se tarkkailee ilmanlaatua ja liikkuu eri huoneiden välillä robotti-imurin tapaan muun muassa truemapping-tekniikan avulla. Mutta hinta vähän hirvittää, Airbot Z1 maksaa nimittäin 1 500 euroa!
Mitä tällä rahalla saa?
Kokemukseni ilmanpuhdistimista on, että ne vievät tilaa. Nyt olen muuttanut entistä pienempään asuntoon, mutta haen silti Airbot Z1:n intoa puhkuen testiin. Saan oman R2-D2:n, joka pelastaa kotini tuholta ja hävitykseltä… tai no, toivottavasti tilanne ei ole ihan niin paha, mutta samaistun silti Luke Skywalkeriin purkaessani robottia laatikosta.
Pakkauksesta paljastuu robotin lisäksi latausasema, ilmanlaatumittari, pikaopas ja käyttöohje (jotka eivät ole suomeksi). Airbot Z1 sisältää myös ilmankostutinyksikön ja ilmanraikastuskapseleita, mutta niitä myydään erikseen, joten hintaan saa lisätä vielä satasen. Tuntuu vähän pihistelyltä, etteivät ne kuulu pakettiin. Sen sijaan laitteessa on stereokaiuttimet, syystä, jota en ihan tajua. Ehkä sen on tarkoitus olla siisti lisä, mutta rehellisyyden nimissä se tuntuu lähinnä kummalliselta.
Lue myös: 5 robottiruohonleikkuria ilman rajauskaapelia – Robottipuutarhureiden uusi sukupolvi
Lähdetään ajelulle
Jos oma koti on pienemmästä päästä, ei ilmanpuhdistimen sijoittelu ole ihan yksinkertaista. Airbot on iso eikä sitä voi olla huomaamatta. Kun olen keksinyt uudelle robotilleni paikan, annan sen latautua pari tuntia rauhassa. Sen jälkeen seuraan pikaoppaan ohjeita käyttöönottoa varten. Käyttöönotto ei ole erityisen hankalaa, mutta pientä haastetta tuottaa kotiverkkomme, joka toimii sekä 2,4:n että 5 GHz:n taajuudella. Airbot ei tykkää 5 GHz:stä. Pienen säädön jälkeen robotti pääsee ottamaan haparoivat ensiaskeleensa (tai rullailunsa) asunnon kartoittamiseksi.
Kotonani ei ole rappusia, mutta robotin pitäisi tunnistaa portaat Anti-Drop-sensoriaan käyttämällä.
Jostain syystä robotti niputtaa jotkut huoneet yhdeksi, eikä se näytä ihan onnistuvan kartoituksessa. Toisaalta sovelluksessa huonekarttaa on helppo säätää oikeanlaiseksi.
Koska olen sijoittanut ilmanpuhdistimen keittiön ja olohuoneen väliin, vien ilmanlaatumittarin makuuhuoneeseen. Yhdistän mittarin langattomaan kotiverkkoomme ja varmistan, että Airbot ja ilmanlaatumittari ovat löytäneet toisensa. Jos asuu isommassa talossa tai haluaa valvoa useamman huoneen ilmanlaatua, voi mittareita ostaa erikseenkin.
Toimiiko Airbot Z1?
Ecovacs Home -sovelluksella voi robotille tehdä erilaisia asetuksia. Jos on käyttänyt robotti-imuria, tuntuu konsepti varmastikin tutulta.
Ilmanpuhdistuksen voi käynnistää manuaalisesti tai antaa koneen itse valvoa ilmanlaatua ja puhdistaa sen mukaisesti. Laitteelle voi luoda puhdistusaikatauluja, valita tuulettimen nopeuden ja muuta vastaavaa. Robotin kanssa ei varsinaisesti voi käydä mielekkäitä keskkusteluja, mutta sitä voi ohjata YIKO-puheohjauksella. Koin, että YIKOlla oli vaikeuksia ymmärtää minua ja minulla sitä, joten minusta sovelluksella ohjaaminen oli helpompaa. Mutta makuasiahan tämä.
Lue myös: 6 robotti-imuria – Taivaan lahja joka kotiin?
Vaikka epäpuhtauksia ei näekään, saan Airbotilta kyllä tietää, kun robotti alkaa puhdistaa ilmaa jonkun perheenjäsenen kokkailtua keittiössä.
Vaikka en olisikaan kotona, voin sovelluksesta tarkistaa ilmanlaadun ja tutkia jokaista parametriä voi tutkia erikseen ja saada tarkempia tietoja siitä, mitä mikäkin arvo tarkoittaa. Sama pätee toki myös ilmanpuhdistimeen itseensä.
Mitä tässä on oikein ajateltu?
Olisi hienoa, että Airbotissa olisi ilmankostutuin vakiona, sillä useimmissa kodeissa sille olisi tarvetta. On aivan järjetöntä, että Ecovacs on varustanut robottinsa kaiuttimilla, mutta ilmankostutin pitää ostaa erikseen.
Näen sieluni silmin, miten kehitystiimissä joku on saanut idean kaiuttimista kreisin bailuillan jälkeen aamuviideltä, ja kaikkien mielestä on se silloin tuntunut tosi nerokkaalta. Krapulan hälvettyä on päätöstä ollut myöhäistä perua, joten tässä ollaan. Kaiuttimet eivät edes ole äänenlaadultaan kovin kelvolliset.
Yhteenveto: Ecovacs Airbot Z1
Ecovacs Airbot Z1 on erinomainen ilmanpuhdistin, jota ohjataan toimivalla ja käyttäjäystävällisellä sovelluksella. Jos maksaisin 1 500 euroa ilmanpuhdistimesta, ottaisin pakettiin kyllä mieluummin ilmankostuttimen ja ilmanraikastuskapselit täysin turhien kaiuttimien sijaan.
Saadakseen kaiken on siis maksettava lähemmäs pari tonnia, mikä on suurimmalle osalle varmastikin liikaa. Ecovacsin kannattaisikin miettiä kokonaisuus uusiksi: keskittyä oikeasti ilmanlaatua parantaviin ominaisuuksiin ja jättää ylimääräiset turhakkeet pois.