Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Dyson OnTrac

Kovat odotukset kohtaavat todellisuuden

OnTrac on Dysonin toinen vastamelukuulokemalli, joka ikävä kyllä ei ole hintansa väärti.

/ 22.01.2025 - 12:20
Dyson OnTrac

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Vaikuttava akunkesto, jämäkkä rakenne, tehokas vastamelu, vaihdettavat kuoret ja pehmusteet.
  • Painava, kuumenee käytössä, rajoittunut sovellus, ei multipointia tai kunnon taajuuskorjainta, huono hinta-laatusuhde.

Dyson OnTrac GeirNordby 2
Kuva: Geir Gråbein Nordby

Dyson ajattelee tunnetusti laatikon ulkopuolelta. Siitä todistaa esimerkiksi pandemia-aikaan julkistettu Zone, ilmanpuhdistimella varustettu kuulokemalli. Tällä kertaa merkiltä nähdään tavanomaisempi kuulokemalli, mutta OnTrac on silti kunnianhimoinen pyrkimys luoda jotakin erilaista premium-kategoriaan, jossa kilpailevat jo sellaiset tunnetut valmistajat kuin Sony, Bowers & Wilkins eikä vähiten Apple.

Dyson Zone scaled 1
Dyson Zone on varmaankin maailman erikoisin kuulokemalli. Kuva: Dyson

Focal Bathys

Laadukas rakenne

Ensimmäisenä kiinnitän huomioni kuulokkeiden jämäkkyyteen. Metallirakenne tuntuu kalliilta ja kestävältä, ja vaihdettavat, eriväriset kuulokekupit ovat kiva yksityiskohta. Dyson on todella suunnitellut kaiken viimeistä piirtoa myöten aina tarkasti sorvatuista metalliosista mukaviin pehmusteisiin.

Sangan pehmuste on jaettu kolmeen osaan, minkä pitäisi jakaa kuulokkeiden paino tasaisemmin, mutta käytännössä vain keskimmäinen osa on kosketuksissa pään kanssa. Kuulokekuppien ja pehmusteiden vaihtosysteemi on fiksusti ratkaistu vääntömekanismilla, joka lukittuu paikoilleen ja tuntuu kestävältä. Virkistävä vaihtelu tulee kuitenkin aika kalliiksi, sillä vaihtovärit maksavat noin viisikymppiä.

Dyson OnTrac GeirNordby 3
Dyson on miettinyt yksityiskohdat huolella, kuten pehmusteiden fiksun kiinnityksen. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Älykkäitä ominaisuuksia

OnTrac on täynnä tekniikkaa. MyDyson-sovelluksessa pääsee käsiksi monenlaisiin asetuksiin, kuten erilaisiin EQ-asetuksiin ja vastameluvaihtoehtoihin. Kuulokkeet tunnistavat automaattisesti, milloin ne ovat päässä, joten musiikki menee pauselle, kun kuulokkeet riisuu ja jatkuu jälleen, kun ne laittaa päähän.

Sovelluksessa on tarjolla kolme EQ-asetusta: neutraali, vahvistettu ja bass boost. Niillä saa jonkin verran joustoa kuunteluun, mutta jäin kaipaamaan mahdollisuutta säätää sointia yksityiskohtaisemmalla taajuuskorjaimella. Harmillista, ettei sellaista ole tarjolla Dysonin muuten hyvin suunnitellussa sovelluksessa.

Dyson OnTrack joystick GeirNordby
Joystick on kiinnostava tapa ohjata kuulokkeita. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Joystick

Eri toimintojen ohjausta varten oikeassa kuulokekupissa on joystick. Se on käytössä tarkempi kuin hipaisukytkimet, mutta vaatii hieman totuttelua. Siitä säädetään volyymia, soittoa ja puheluita, ja fyysinen palaute on hyvä.

Vastamelulle on kolme vaihtoehtoa: Isolation vaimentaa melua, Transparency päästää ympäristöäänet läpi ja Off sammuttaa kaiken käsittelyn. Näiden välillä vaihdetaan kuulokekuppia kaksoisnapauttamalla.

Bowers & Wilkins Px7 S2e

Akunkesto on todella vaikuttava – speksien mukaan peräti 51 tuntia vastamelun ollessa päällä. En mitannut soittoaikaa tarkalleen, mutta kirjoitushetkellä olen käyttänyt kuulokkeita kymmenen päivää lataamatta niitä kertaakaan. Kymmenen minuutin pikalatauksella saa 2,5 tuntia soittoaikaa USB-C-käyttäen, ja täyteen lataaminen vie kolmisen tuntia.

Dyson OnTrack inner case scaled 1
Suljetun kotelon lisäksi pakkaukseen kuuluu myös puoliavonainen matkakotelo. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Äänenlaatu

Miltä Dysonin premium-kuulokkeet sitten kuulostavat? Tässä kohtaa mielipiteet varmaankin jakautuvat. Sointi on nimittäin yleisesti ottaen hyvä ja kallistuu lämpimän puolelle bassorekisterissä. Äänentoisto on riittävän tarkkaa ja hallittua, mutta ei niin dynaamista kuin parhailla kilpailijoilla. Painetta kaipaavat kappaleet jäävät hiukan vaisuiksi. Tässä Dyson voisi ottaa oppia Focalilta, mutta myös Sennheiserilta, Applelta ja Bowers & Wilkinsiltä.

AirPods Max

Myös keskirekisteristä puuttuu hiukan täyteläisyyttä ja tenhoa – laulu ja akustiset soittimet saisivat olla paremmin läsnä. Diskantti on vivahteikas, mutta myös hiukan liian energinen ja terävähkö. Sibilanteista tulee väkisinkin teräviä, ja ylä-äänistä uupuu ilmavuutta.

Dyson OnTrac GeirNordby
Kuva: Geir Gråbein Nordby

Hyvä vastamelu

Vastamelu on riittävän tehokasta ja samassa linjassa monen muun hyvän kuulokemallin kanssa. OnTracin kahdeksan mikrofonia tarkistavat melutilanteen 384 000 kertaa sekunnissa, ja vaikka tulokset eivät ole ihan niin vaikuttavia kuin olisin odottanut, vaimentavat kuulokkeet jatkuvaa hälyä, kuten moottorin ja ilmastoinnin huminaa oikein hyvin. Vastamelu ei ole yhtä hyvää Sony WH-1000XM5:llä, ja Dysonilla on haasteita yllättävien äänten vaimentamisessa. Transparency-asetuksen ympäristöäänet sen sijaan toimivat moitteetta ja tuntuvat luonnollisilta.

Dyson OnTrac headband
Kolmiosainen sanka antaa kuulokkeille kiinnostavan ilmeen, mutta ei kevennä painavien kuulokkeiden tuntua. Kuva: Dyson

Mukavuutta pienin varauksin

Suuret pehmusteet tuntuvat ensin mukavilta, mutta ne kuumentuvat yllättävän paljon käytössä. Etenkin sisätiloissa pitkään käyttäessä kuulokkeet alkavat hiostaa kunnolla, enkä uskalla ajatellakaan, miltä OnTrac tuntuisi kesähelteillä. 450 gramman painoisina kuulokkeet ovat kilpailijoihin verrattuna painavat – ne painavat jopa enemmän kuin Apple AirPods Max. Sony WH-1000XM5 sen sijaan painaa vain 250 grammaa eli noin puolet Dysonin malliin verrattuna. Vaikka kuulokkeet eivät puristakaan, niiden painon kyllä huomaa.

Dyson OnTrac lifestyle 5
Kuva: Dyson

 

Yhteenveto

Dyson OnTrac -kuulokkeilla on monia vahvuuksia, kuten ylellinen laatu, pitkä akunkesto ja fiksu joystick-ohjaus (joka tosin vaatii pientä totuttelua). Vaikuttavasta insinöörityöstä huolimatta 500 euron hintaisille kuulokkeille löytyy runsaasti kilpailijoita, jotka sekä kuulostavat paremmalta että ovat edullisempia.

Raskaan painon ja rajoittuneen sovelluksen vuoksi on vaikea suositella OnTracia kilpailijoiden sijaan. Näissä kuulokkeissa joutuu maksamaan Dysonin brändistä ja mahdollisuudesta vaihtaa kuulokekuppien kuoria ja pehmusteita, mutta äänenlaatu ei ole parhaasta päästä. Kuulokkeet ovat rakenteeltaan todella laadukkaat, mutta se ei riitä perustelemaan niiden kallista hintaa.

Karakter
Dyson OnTrac
Premium
Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ääni & Kuva
Scroll to Top