Ei oikeastaan pitäisi olla mahdollista, että jokin näin pieni soittaisi niin kovaa ja kirkkaasti vieläpä toistaen bassoa niin, että tuntuu kropassa asti. Sitä katsoo ympärilleen ja yrittää bongata jättivahvistimen, joka saa aikaan tällaista maltillisen kokoisista kaiuttimista. Ja onko jonnekin piilotettu subwoofer?
Uusi Dynaudio Focus 30 näyttää tavalliselta. Melkein 90 cm korkea ja niin kapea, että paikka parille löytyy varmasti. Kaksi pientä 14-senttistä bassoelementtiä peittää melkein koko 18 cm leveän etuosan. Niiden yllä komeilee Dynaudion uusi diskantti, ja siinä kaikki – sisäpuolelta ei löydy kätkettyjä ylimääräisiä bassokaiuttimia, ei edes bassorefleksiporttia.
Silti kaiuttimet soittavat auktoriteetilla, johon yleensä vain kaksi kertaa isommat kaiuttimet yltävät.
Miten se on mahdollista?
Onneako? Tuskin. Dynaudiolla on pitkä kokemus aktiivikaiuttimien kehittämisestä. Aiemmissa testeissämme olemme tutustuneet Xeo- ja Focus XD-sarjoihin, mutta harva taitaa tietää, että Dynaudiolla on myös ammattilaisosasto, joka valmistaa aktiivisia studiokaiuttimia.
Studiopuolelta karttunut osaaminen on nyt yhdistetty uuteen langattomaan yksikköön. Kumpikin kaiutin tarvitsee vain virtajohdon – mitään langattomia vastaanottimia tai muita erillisiä laitteita ei kokonaisuuteen kuulu, vaan kaikki on sisäänrakennettua.
Uuden sukupolven Focus
Focus 30 on sarjansa keskikokoa. Uuteen Focus-sarjaan kuuluvat myös isompi 3-tiekaiutin Focus 50 ja kompakti 2-tiekaiutin Focus 10. Kaikkien kolmen sisältä löytyy samaa tekniikkaa. D-luokan vahvistinyksikkö on Pascalin Tanskassa kehittämä ja juuri Focus-sarjaa varten tehty. Kaiutinelementit ovat Dynaudion omaa tuotantoa. Basso- ja keskirekisterielementeissä on muistakin Dynaudion kaiuttimista tutut MSP-kalvot. Uudessa Cerotar-diskantissa on Dynaudion Hexis-diffuusori 28-millisen kalvon takana. Se saa D-luokan vahvistimesta 110 watin tehot, kun taas basso ja keskirekisteri vastaanottavat kumpikin 280 wattia.
Kaiuttimet on jaettu 2,5-tiesysteemiksi, jossa yksi bassoelementti soittaa 220 Hz:iin saakka ja menee hieman päällekkäin toisen kanssa, joka puolestaan yltää aina 18 Hz:iin (!) saakka. Tämän mahdollistaa digitaalinen signaalinkäsittely, joka hallitsee elementtien välistä jakoa ja niihin kulkevaa tehoa. Jos soittaa hiljaa tai maltillisesti, kaiuttimet pääsevät teoriassa 18 Hz:iin saakka. Kun volyymia nostaa, säätää DSP basson tehoa vaimentamalla matalimpia taajuuksia, jottei säröily ala kuulua.
Dynaudion mukaan kaiuttimet jäävät 30:n puoliväliin oikein kovalla soitettaessa, minkä mittauksemme todistavat.
Dirac-huonekorjaus
Kaiuttimet voi nimittäin mitata. Ei niin kuin mitataan surround-vahvistimen ja -kaiuttimien muodostamaa järjestelmää, jossa vahvistimeen kytketään pieni muovinen mikrofoni. Vaan kannettavaan yhdistetyllä mittausmikrofonilla.
Kun asentaa kannettavalleen – tai iPadille, iPhonelle tai Android-laitteelle – Dirac Live -ohjelman, voi kalibroida huoneen äänen. Yksinkertaisesti kyse on siis huoneen vasteen mittaamisesta joko koko taajuusalueelta tai osasta siitä. Esimerkiksi voi kalibroida pelkän bassorekisterin, jos bassontoistossa tuntuu olevan ongelmaa.
Mittausten perusteella voi tallentaa kuusi eri profiilia ja säätää tasapainoa oman maun mukaan. Jos tykkää bassovoittoisesta musiikista, voi diskanttia hiukan vaimentaa. Dirac-tilille voi luoda profiiliin, joka löytyy sitten myös Dynaudion sovelluksesta, jota käytetään kaiuttimien asentamiseen ja ohjaukseen.
Kaiuttimien mukana ei tule mittausmikrofonia tai Dirac-lisenssiä, vaan ne on hankittava itse. Varsinaisesti tarkoitus on tosin kutsua kaiutinten jälleenmyyjä kotiin tekemään huonekorjaus käyttäjän puolesta.
Langattomasti – WiSA:n kanssa
Vanhemmat Dynaudio-kaiuttimet eivät toimineet langattomasti ilman langatonta vastaanotinta, mutta tässä kaikki on sisäänrakennettuna. Toinen kaiuttimista toimii pääyksikkönä sekä langallisille että langattomille liitännöille. Kaiuttimet on helppo parittaa puhelimen kanssa Bluetoothilla, mutta parhaan mahdollisen äänenlaadun saamiseksi kannattaa yhdistää kaiuttimet kodin Wi-Fi-verkkoon.
Kannattaa huomioida, että Dynaudio on valinnut WiSA:n HDMI:n sijaan, jota yleensä käytettäisiin television äänen yhdistämiseksi. WiSA on langaton standardi, jota muun muassa LG käyttää, ja se lähettää television äänen langattomasti siihen yhdistettyihin kaiuttimiin.
Pääkaiuttimessa on RCA-sisääntulot analogista äänilähdettä varten, optinen ja koaksiaalinen digitaalinen sisääntulo sekä ulostulo subwooferille (80 Hz:n ylipäästö). Tällä hetkellä ei ole tarjolla bassonkäsittelyä, jossa normaalisti asetettaisiin jakotaajuus ja muut parametrit subwooferulostuloa varten. Mutta Dynaudion mukaan se on tulossa sovellukseen myöhemmin.
Takaa löytyy myös Ethernet-liitäntä langallista verkkoyhteyttä varten, sekä koaksiaalinen digitaalinen ulostulo, mikäli haluaa kytkeä kaiuttimet langallisesti. Kaiuttimet nimittäin tukevat enimmäisresoluutiota 24 bittiä/192 kHz:llä, kun langattomasti käyttäen käytössä on vain 24 bittiä/96 kHz:llä.
Dynaudion sovellus
Kaiuttimet tukevat AirPlay 2:a, Chromecastia ja DLNA/UPnP:tä, ja ne ovat Roon Ready, joten musiikkia voi ohjata Roon-sovelluksen kautta.
Sovellus tukee myös suoratoistoa Tidalin ja Spotifyn kautta, mutta Qobuzia ja Apple Musicia sovellukseen ei ole integroitu.
Radioasemia sen sijaan löytyy lukuisia. Kaukosäätimessä on kolme ohjelmoitavaa nappia, joihin voi lisätä omat suosikkinsa radiokanavista ja suoratoistopalveluista.
Jos haluaa vaihtaa perusasetuksia tai säätää sointitasapainoa kirkkaammaksi tai tummemmaksi – neutraali on lähtökohta – tapahtuu sekin sovelluksesta. Edellä mainitut kalibrointiprofiilit löytyvät kohdasta Room Optimisation.
Ensivaikutelma
Näin Focus 30 -kaiuttimet ensimmäistä kertaa Münchenin High-End-messuilla 2022. Hämmästelin, miten pienet ne ovat – etenkin 110 cm korkean ja huomattavasti leveämmän ja syvemmän Focus 50 -mallin vieressä.
Oli luonnollista ajatella, että Focus 50 olisi lähin kilpailija KEFin mahtavalle LS60 Wireless -mallille, mutta itse asiassa Focus 30 on hinnaltaan lähempänä sitä.
Olinkin hieman epäluuloinen, kun purin kaiuttimia pakkauksestaan. Ne painavat vain 16 kg ja ovat siten helppoja käsiteltäviä. Ruuvasin jalat kiinni, kiinnitin piikit ja kytkin kaapelit valmiiksi. Sitten en oikeastaan kuunnellut niitä pariin viikkoon, mutta pari päivää ennen kuin Michael Cordt Møller ja Sebastian Glansk olivat tulossa Dynaudiolta kalibroimaan kaiuttimet, istahdin niiden eteen.
Kaikki epäilykseni katosivat saman tien. Kun asennus ja verkkoyhteys oli hoidettu – se oli nopea ja kivuton prosessi – laitoin musiikkia soimaan Tidalista.
Kokemaani oli ensin vaikea uskoa: musiikki virtasi kaiuttimista sellaisella auktoriteetilla ja dynaamisuudella, jollaista en lainkaan osannut odottaa. Basso on paljon syvempi kuin uskoisi ja sointi on kirkkaampi ja lujempi kuin millään kuulemallani saman kokoluokan kaiuttimella.
Vertailua
Vertailua KEFin kaiuttimiin ei voi välttää, ja kaiuttimien välillä on selkeä ero tavassa toistaa musiikkia. KEFilla basso on painokkaampi – kahdeksan bassokaiutinta vs. Dynaudion neljä – mutta Dynaudion bassontoisto on tiukempaa ja tarkempaa. Stereokuva on hienojakoisempi ja äänimaisema laveampi LS 60 Wireless -kaiuttimilla, mutta Focus 30:lla äänikuva on avoimempi ja läpinäkyvämpi.
Muotoilulla ei ole mitään tekemistä soinnin kanssa, mutta KEFin futuristinen design ja värivaihtoehdot valkoinen, harmaa ja sininen eivät ole kaikkien makuun. Moni suosii mieluummin Focus-kaiuttimien puuviiluvaihtoehtoja, jotka ovat vaalea tammi ja pähkinä. Lisäksi toki Focus 30 on saatavana mustana ja valkoisena.
Kaiuttimet toimitetaan aina mustien, magneeteilla kiinnitettävien etupaneelien kera. Kun etupaneelit kiinnittää tai irrottaa, ledvalo välähtää ja DSP huomioi akustisen muutoksen.
Ilmavaa ja läpinäkyvää – ja mitkä dynamiikat!
Käytän usein testeissäni Keith Jarrettin Kölnin-konserttia tai muuta pianomusiikkia, sillä etenkin piano on hyvin vaikea soitin toistaa oikein. Monilla kaiuttimilla on vaikeuksia toistaa konserttiflyygelin matalimpia taajuuksia, sillä usein elementtien jakotaajuus osuu piano-oktaavien herkälle alueelle. Hyvän jakosuotimen vaikutuksen huomaa nopeasti.
Keith Jarrett kuulostaa KEFin kaiuttimilla lämpimältä ja soinnikkaalta, ja kaiuttimet seuraavat levytyksen transientteja poikkeuksellisen hyvin. Dynaudion kaiuttimet eivät soi yhtä lämpimästi, mutta piano soi vivahteikkaammin. Focus 30:lla vivahteet erottuvat selkeämmin ja diskantti toistuu ilmavammin.
Roheyn Tell Me -kappaleen bassorumpu soi testihuoneessamme pohjattomasti. Kun nostan volyymia, ei bassorekisterin kontrolli heilahda lainkaan. Basso on täyteläisempi ja uskottavampi kuin kaiuttimien tai bassoelementtien koon perusteella pitäisi olla mahdollista.
Dynaudion Sebastian ja Michael asensivat ja kalibroivat kaiuttimet testihuoneeseemme ja tallensivat Dirac Liveen useita profiileita, joita pystyin käyttämään sovelluksella. Profiileja voi tehdä vaikkapa niin kutsutussa sweet spotissa kuuntelevalle tai kompensoimaan vasemman ja oikean kaiuttimen epätasapainoista sijoittelua.
Meidän huoneestamme Sebastian otti viisi mittausta UMIK-1 USB-mikrofonia käyttäen. Kokemus oli valaiseva, sillä vaikka jotkut säädöt tiukensivat bassoa ja tekivät äänikuvasta neutraalimman, päädyin useimmiten silti käyttämään default-asetusta eli jättämään huonekorjauksen kokonaan pois.
Otin kaiuttimet myös kotiin testattavaksi. Oma kuunteluhuoneeni ei ole yhtä hyvin vaimennettu kuin testihuoneemme toimituksessa. Nyt kaiuttimet soivat enemmän ja äänikuva laajeni vaimennettuun testihuoneeseen verrattuna.
Huomasin muutakin. Kun kaiuttimet olivat kuunteluhuoneessani, niiden luonne ei muuttunut, mutta jotkin piirteet nousivat paremmin esiin. Basso muuttui täyteläisemmäksi, mutta säilyi yhä tiukkana. Arild Andersens Groupin Short Story -kappaleen perkussiot olivat sulavammat ja dynaaminen kontrasti parempi.
Carl Nielsenin 2. sinfonia Tanskan radiosinfoniaorkesterin esittämänä kuulosti todella hyvältä. Kaiuttimen horjumaton fokus sai jouset loistamaan, ja jousisoitinten fyysisen koon pystyi kuulemaan ja tuntemaan. Haluan huomauttaa, että minusta erillinen keskirekisterielementti toisi jousille ja puupuhaltimille enemmän syvyyttä ja rakennetta. Sillä ei ole merkitystä Karpen PAF.no-kappaleen kohdalla, sillä se taas vaatii rytmisyyttä, timingia ja dynamiikkaa enemmän kuin mitään muuta. Jälleen kerran Dynaudion kaiuttimet todistavat, miten järjettömän tarkat ja tasapainoiset ne ovat.
Yhteenveto: Dynaudio Focus 30
KEF LS 60 Wireless -kaiuttimiin verrattuna Dynaudion pienempien kaiuttimien äänentoisto on vähintään yhtä hyvää, joskin erilaista. Englantilaiskaiuttimet saavat musiikin soimaan lämpimämmin ja täyteläisemmin – etenkin keskirekisterissä – kun taas tanskalaiset puuviilukaiuttimet kuulostavat neutraalimmalta, avoimemmalta ja hiukan tarkemmilta, etenkin matalammilla oktaaveilla. Näiden kahden välillä valitseminen on makuasia niin muotoilun kuin äänenlaadunkin osalta, mutta siitä ei ole epäilystäkään, etteikö Dynaudio Focus 30 olisi täysin varusteltu ja täysin toimiva langaton kaiutinmalli. Dirac Live -huonekorjaus ei ole välttämätön, mutta mahdollisuus siihen on mukava etenkin akustisesti haastavissa tiloissa. Dirac Liven ja Focus-kaiuttimien avulla on entistä helpompaa saada optimaalista ääntä kotioloihin.
Ääni & Kuva kiteyttää
Poikkeuksellista avoimuutta ja sointitarkkuutta. Täydelliset langattomat kaiuttimet, jotka on mittojensa puolesta helppo sijoittaa ja joiden huonekorjaus optimoi äänen tilaan sopivaksi. Huonekorjaus maksaa ekstraa, jos se on tehtävä itse. Ledvalot eivät korvaa näyttöä.
Hinta: 7500 €
Faktat
- Tyyppi: Langaton lattiakaiutin
- Basso: 14 cm MSP
- Keskirekisteri: 14 cm MSP
- Diskantti: 28 mm Cerotar Hexis-diffuusorilla
- Tehot: 280 + 280 + 110 wattia
- Taajuusalue: 18–36 000 Hz (–6 dB)
- Jakotaajuudet: 220, 2 400 Hz
- Langaton käyttö: Bluetooth 4.2, Wi-Fi, AirPlay 2, Chromecast, WiSA, UPnP, Roon Ready
- Suoratoisto: Tidal Connect, Spotify Connect, Qplay
- Liitännät: Digitaalinen koaksiaalinen ja optinen sisääntulo, Ethernet, USB-A, analoginen RCA, subwoofer, RCA-ulostulo
- Mitat/paino: 21,8 x 151 x 40 cm/49,6 kg
- Väri: Pähkinä, valkoinen, musta, vaalea tammi
- Verkkosivusto: dynaudio.com