Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video
BLACK WEEK! 70 % alennus LB+ -tilauksesta

TESTISSÄ: Devialet Gemini II

Soinnilla on kultareunus

Gemini II tarjoaa kaiken, mihin ensimmäisen sukupolven mallissa ihastuimme – ja vähän enemmänkin. On sillä kuitenkin heikkoutensakin.

/ 12.01.2024 - 11:15
Devialet Gemini II

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Upea äänenlaatu! Näin läpinäkyvää ja kirkasta keskirekisteriä harvoin kuulee yhdistettynä luonnolliseen bassontoistoon ja kauniisti soivaan diskanttiin. Myös vastamelu on erinomaista.
  • Ei tilaääntä. Metallin ja rockin kanssa äänenvoimakkuus ei riitä. Puheluiden äänenlaatu on keskinkertainen.

Ranskalainen Devialet on vihoin julkaissut toisen sukupolven mallin täyslangattomista kuulokkeistaan: Gemini II on varustettu vastamelulla sekä parannellulla muotoilulla ja äänenlaadulla. Kuulokkeet ovat edeltäjäänsä pienemmät, ja muistuttavat ulkonäöltään merkin langattomia Phantom-kaiuttimia, mikä ei ole lainkaan huono juttu. Harvinaisen tyylikkäät nappikuulokkeet!

Devialet Phantom I
Devialet Gemini II muistuttaa langattomia Phantom-kaiuttimia. Kuva: Devialet

Tiedotteen mukaan Devialet on käyttänyt kaiken 15 vuoden aikana oppimansa näihin kuulokkeisiin. Mallin erikoisuuksiin kuuluu muun muassa uusi vastamelu, joka mukautuu dynaamisesti käyttäjän korvan muodon mukaan, minkä pitäisi vaimentaa melua tehokkaammin.

Tuulikohinan poistoa

Toinen innovaatio on aktiivinen tuulikohinan poisto (Active Wind Reduction, AWR). Sen pitäisi vähentää tuulimelua ja parantaa puheluiden äänenlaatua. Lupaus näyttää paperilla hyvältä, mutta kuinka lienee käytännön laita?

Kultaversio

Olen testannut Gemini II -kuulokkeiden kultasilattua Opera de Paris -versiota jo pidemmän aikaa. Kotelon ja kuulokenappien kultadetaljit antavat tuotteelle todella ylellisen ilmeen. Kotelo on myös aiempaa käytännöllisemmän kokoinen.

Devialet Gemini II GeirNordby
Hyvin istuu. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Opera de Paris -versio eroaa muista Gemini II -versioista vain väriltään. Suorituskyky ja käyttöliittymä ovat siis aivan samanlaiset kuin muissakin, joten olen arvioinut tuotetta perusversion hinnan mukaan. Kullattu versio maksaa nimittäin puolet enemmän kuin perusversio, joten on jokaisen itse päätettävissä, onko panostus sen arvoinen vai ei.

Lue myös: Sony WF-1000XM5 – Paras vastamelu

Ominaisuudet

Kuulokkeita voi ohjata hipaisukytkimillä, joiden toiminnat voi valita sovelluksesta. Sovelluksessa on myös graafinen taajuuskäyrä, jolla sointia voi hienosäätää.

Toiminnoista voi valita vastamelun tai ympäristöäänet, mutta molempia ei saa pois päältä. Olisin mielelläni ottanut äänenkäsittelyn kokonaan pois, jotta kaiken vahvistintehon olisi saanut valjastettua musiikin toistoon.

Monien muiden täyslangattomien tapaan Gemini II on IPX4-suojausluokiteltu eli veden- ja hienkestävä. Kuulokkeet tukevat Bluetooth 5.2:a ja aptX-koodekkia, mikä parantaa äänenlaatua Android-käyttäjillä. Usein se on parempi kuin Apple-käyttäjien AAC-koodekki. Näin laadukkailta kuulokkeilta voisi tosin odottaa aptX Adaptivea tai häviötöntä, CD-laatuista ääntä tarjoavaa aptX Losslessia.

Devialet Gemini App
Sovelluksessa voi säätää EQ-asetuksia. Kuvakaappaus

Ei tilaääntä

Tänä päivänä tilaääni on kovasti pinnalla. Yksinkertaistettuna spatial audio on kuulokkeisiin tuotu 3D-äänikuva. Devialetin kuulokkeet eivät tilaääntä kuitenkaan tue. Itse en sitä oikein kaipaakaan, ellen sitten haluaisi katsoa elokuvaa puhelimelta kuulokkeet päässä. Musiikkia kuuntelen mieluiten stereona. Joillekin tämä voi kuitenkin olla isompikin miinus.

Akunkesto

Gemini II lupaa 5 tunnin akunkestoa ja latauskotelo vielä 17 tuntia lisää, eli kokonaisakunkesto on 22 h. Kesto on vähän heikentynyt edeltäjään verrattuna, ehkä kuulokkeiden pienemmän koon vuoksi. Akunkesto on silti varsin normaali tämän päivän premium-kuulokkeille. Joillakin kilpailijoilla se on tosin yli 30 tuntia.

devialet-gemini-2-black
Lujaa ja pehmeää. Kuva: Devialet

Kristallinkirkasta sointia

Gemini II tarjoaa vaikuttavan avointa, vivahteikasta ja tasapainoista sointia. Kun kuulokenapit työntää korviin, kuulee heti, miten ääni mukautuu korvakäytävien mukaan. Se tekee soinnista uskomattoman hyvän ja keskittää äänikuvan tavalla, johon harva nappikuulokemalli pystyy.

Caroline Polachekin Crude Drawings of an Angel -kappaleen basso soi syvänä – melkein kuin olisi subwoofer korvassa! Basso ei kuitenkaan peitä ylempiä taajuuksia, vaan keskibasso soi miellyttävästi ja harvinaisen läpinäkyvästi. Tässä kuulokkeet tuovat mieleen Jabra Elite 10:n, vaikkakin Jabran syväbasso on ohkaisempi.

Sekä Bowers & Wilkins Pi7 S2 että Sony WF-1000XM5 ovat bassoltaan lämpimämpiä ja täyteläisempiä, mutta myös ”tiiviimpiä” ja vähemmän erottelevia kuin Gemini II.

Lue myös: Devialet Gemini – Luksusta korvaan

Keskirekisteri soi aivan erinomaisesti ja laulu toistuu upean dynaamisesti ja vivahteikkaasti huolimatta siitä, onko laulaja möreä-ääninen mies vai kirkasääninen sopraano. Tästä on vaikea keksiä mitään heikkouksia, joten sanotaan vain, ettei koodekin tyyppi ole ratkaiseva tekijä äänenlaadussa. Gemini II todistaa, että pakatutkin ääniformaatit voivat kuulostaa upeilta.

Devialet Gemini II 4 enhanced scaled 1
Kuva: Devialet

Rock toimii huonommin

Kaikki akustinen musiikki kuulostaa niin hyvältä, etten muista moista kuulleeni muista täyslangattomista. Aivan uskomattoman hienoa! Edeltäjästään poiketen Gemini II jaksaa myös soittaa riittävän lujalla volyymilla, joten en jää kaipaamaan mitään.

Mutta sitten laitan vähän hard rockia soimaan. Metallin ja rockin äänikuva on useimmin pakattu tiukemmin kuin akustisessa musiikissa, ja melkeinpä kaikilla taajuusalueilla on saman verran energiaa – samanaikaisesti. Tuntuu kuin kuulokkeissa menisi päälle rajoitin, sillä sointi muuttuu kesymmäksi ja nyt volyymi ei enää tunnu riittävältä. Haluan kuunnella metallia kovalla, mutta EU-säädökset pilaavat kaiken hauskan. Siksi kuuntelenkin metallia mieluiten langallisilla kuulokkeilla.

Se ei ole Devialetin vika, vaan on toki fiksua säädellä äänenvoimakkuutta automaattisesti sisällön mukaan. Kun kaikki taajuudet pauhaavat samanaikaisesti, on helpompi saada kuulovaurio kuin kuunnellessa pianoa tai kontrabassoa muuten hiljaisessa äänimaisemassa. Rockin kuunteluun on kuitenkin parempiakin kuulokkeita, kuten Sonylla ja JBL:llä, ja etenkin Denon PerL (joka seuraa mallistossa Nura NuraTrue -mallia, testi tulossa!) on huomattavasti väkevämpi täyslangaton.

Edellisen Gemini-mallin kohdalla kiersin ongelman säätämällä kaikkia taajuuksia kovemmalle sovelluksen taajuuskorjaimella. Näin sain kokonaisvolyymia kasvatettua. Gemini II:ssa sama ei enää onnistu, sillä kuulokkeet valvovat ääntä kaiken aikaa eivätkä päästä äänenvoimakkuutta tietyn rajan yli. Harmi.

Devialet Gemini II 2 scaled 1
Kuva: Devialet

Puheluiden äänenlaatu ja vastamelu

Lopuksi pari sanaa vastamelusta ja puheluista. Devialetin mukaan nämä kaksi asiaa kulkevat käsi kädessä, sillä puheluissa tuulimelun vaimentaminen on tärkeää. Tuulimelu väheneekin oikein mallikkaasti kävellessäni ulkona talvituiskussa. Vastamelu on myös yleisesti hyvää – ei ehkä yhtä tehokasta kuin Sony WF-1000XM5:llä, mutta silti aivan riittävää ja toimivaa ulkona käyskennellessä.

Puheluiden äänenlaatu taas on aivan eri maata. Vastapuoli kyllä kuulee puheeni, mutta puhe toistuu ikään kuin ilmatiiviinä ja digitaalisena, ja keskirekisteri on aivan liian lattea. Sama ongelma koskee monia täysin langattomia nappikuulokkeita, mutta esimerkiksi Sony WF-1000XM5 onnistuu toistamaan puhetta luonnollisemmin. Bang & Olufsen Beoplay EX suoriutuu niin ikään puheluissa paremmin kuin Devialet Gemini II.

Devialet Gemini II spread 2
Kuva: Geir Gråbein Nordby

Yhteenveto: Devialet Gemini II

Devialet Gemini II on upea täyslangaton kuulokemalli. Testimalli kultauksineen oli erityisen ylellinen, mutta huomattavasti edullisempi perusmallikin tarjoaa kaunista katseltavaa.

Ääni on avoin ja vivahteikas, vastamelu tehokasta ja design erittäin tyylikästä. Akustinen musiikki kuulostaa paremmalta kuin oikeastaan millä muulla kuulemallani nappikuulokemallilla. Sen sijaan kylläisempää äänikuvaa hyödyntävä rock ja metalli kärsivät automaattisen volyymin rajoituksista. Markkinoilla on näitä genrejä väkevämmin toistavia mallia.

Niinpä suosittelen Devialet Gemini II -kuulokkeita lämpimästi ihmiselle, jonka soittolistalla on klassista, jazzia, poppia ja bluesia – tai oikeastaan mitä tahansa muuta kuin särökitaraa.

Karakter
Devialet Gemini II
Premium
Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Helmiä ja huteja: alle satasen kuulokkeet

Täysin puhdas sointi

Entistä parempi AirPods

Luokkansa parhaimmistoa

Hightech-napit

Harvinaista luksusta

Kelpo kokonaisuus

Ikkuna auki musiikkiin

Suljettua luksusta

Entistäkin kestävämpi?

Musiikkia lenkkipolulle

Avointa äänikuvaa suljetussa tilassa

Ääni & Kuva
Scroll to Top