Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Devialet Gemini

Luksusta korvaan

Devialet Gemini haastaa helposti markkinoiden parhaaseen luokkaan kuuluvat täyslangattomat.

/ 13.01.2022 - 05:00
Devialet Gemini

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Äärettömän puhdas ja rehellinen ääni. Premium-laatu huokuu. Kotelossa vaihdettava akku. Vaikuttavaa tekniikkaa.
  • Puheluissa äänenvoimakkuus on matala, ja muutenkin äänenpainetta saisi olla enemmän.

Ranskalainen Devialet tunnetaan parhaiten radikaaleista, pienistä ja hillittömän vahvoista Phantom-kaiuttimistaan. Hifiharrastajat oppivat tuntemaan valmistajan sitä ennen upeista vahvistimistaan, joista esimerkiksi edullisin Expert 140 Pro on hinta-laatusuhteeltaan todella ilahduttava. ”Edullisin” ei tässä tosin tarkoita halpaa – kyseessä on highend-luokan vahvistin, joka maksaa noin 5 000 euroa.

Devialet ei ole kuten muut valmistajat, vaan kaikki heidän tekemänsä on niin hi-techiä etten ihmettelisi, jos brändi ilmoittaa pian lentävänsä avaruuteen.

Devialet Gemini
Kuva: Devialet

Lue myös: Bowers & Wilkins PI7 – Parhaat täysin langattomat kuulokkeet

Aktiivisesti korviin sovitettu ääni?

Gemini-kuulokkeet ovat tietysti myös modernin tekniikan aallonharjalla. Niissä on nimittäin Ear Active Matching -niminen toiminto, joka mukauttaa äänen käyttäjän kuulon mukaan.

Geminissä on toki myös vastamelu, ympäristöäänet ja sovelluksessa taajuuskorjain. Viimeistä ominaisuutta kaikki valmistajat eivät vieläkään ole tajunneet.

Oltuaan jonkin aikaa markkinoilla Devialet totesi kuulotestissään olevan niin paljon ohjelmistovikoja, että Geminille tehtiin takaisinkutsu. Nyt ongelmat on saatu korjattua ja kuulokkeet ovat taas kaupoissa päivitetyn ja paremman ohjelmiston kera.

Devialet Gemini & Graabein
Devialet Gemini istuu niin mukavasti, että kuulokenappeja tuskin huomaa. Huomaamattomuus aiheuttaa huolen siitä, voisivatko kuulokkeet tipahtaa korvista, mutta toistaiseksi niin ei ole käynyt. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Ensimmäisestä ohjelmistoversiosta poiketen nyt sovelluksesta ei voi enää testata, ovatko valitut sovitteet istuvat. Se helpottaisi oikean parin valintaa. Ääni kustomoidaan silti käyttäjälle sopivaksi. Kuulokkeet mittaavat akustista vuotoa tuhansia kertoja sekunnissa ja säätävät äänen sen mukaan. Itse korjaus tapahtuu ennen äänen digitaalista muuntamista, eli molemmissa kuulokenapeissa on omat DA-muuntimensa, erinomaisen analogisen vahvistimen lisäksi.

Premium-laatua

Mikään kuulokkeissa ei tunnu halvalta tai huolimattomalta. Kaikki huokuu premium-laatua aina kotelosta, jonka kansi liukuu tyylikkäästi paikoilleen, aina kuulokenappien muotoiluun, joka muistuttaa Devialetin kuuluisuuteen nostaneita Phantom-kaiuttimia.

Sovitteet ovat silikonia ja saatavana neljässä koossa (XS-L), joten sopivan parin luulisi löytyvän. Omiin korviini sovitteet tuntuvat vähän pehmeiltä, sillä vaikka M-koko istuu parhaiten, tuntuvat kuulokkeet silti uhkaavan tippumisella. Ne eivät tosin ole vielä tippuneet kertaakaan, joten ehkä kyse on vain tunteesta. En kuitenkaan lähtisi näiden kanssa lenkille, vaikka ne muuten ovatkin kevyet ja vedenkestävät IPX4-luokituksen mukaisesti.

Akunkesto on 6 h itse kuulokkeista ja kotelon kahden lisälatauksen jälkeen virtaa riittää yhteensä 24 tunniksi.

Devialet Gemini in case
Kotelon kanssa Geminin akku kestää 24 tuntia. Kotelon voi ladata sekä langattomasti että USB-C:llä. Kuva: Devialet

Sovellus tekee kuulokkeet

Devialet Gemini -sovellus on kaiken taian takana. Äänen profiilia voi muokata erilaisilla valmisasetuksilla tai tehdä omansa 6-käyräisellä taajuuskorjaimella. Sovelluksesta voi myös valita, mitä toisen kuulokenapin tuplanapautus tekee: herättää puheavustajan vai soittaa edellisen kappaleen (vasen kuulokenappi) tai seuraavan kappaleen (oikea kuulokenappi).

Vastamelua voi säätää sovelluksesta kolmella tasolla (matala, korkea ja lentokone) ja ympäristöääniä kahdella tasolla. Molemmat voi sammuttaa valitsemalla Neutral-asetuksen.

Kun on valinnut itselleen sopivimman asetuksen, voi vastamelun ja ympäristöäänien välillä vaihtaa painamalla pitkään kuulokenappia – molempien sammutukseen tarvitsee kaivaa puhelin ja sovellus esiin.

Devialet Gemini buds(2)
Kuulokkeiden mukana tulee neljät sovitteet. Kuva: Devialet

Devialet Gemini: äänenlaatu

Äänenlaadun suhteen Devialet ei vielä koskaan ole pettänyt, eikä sitä toki tee Geminikään. Sointi on luonnollinen ja äärettömän vivahteikas. Lana Del Reyn jokainen vibraton värähdys White Dress -kappaleella erottuu, ja piano soi kauniisti.  Kappale toimii hyvänä kokelaana, sillä se monet sävyt paljastavat nopeasti kuulokkeiden tai kaiuttimien kyvyn erotella yksityiskohtia. Geminillä jokainen sävel asettuu toisensa viereen eikä mikään soi päällekkäisenä, sutaten kokonaisuutta.

Gemini kuuluu ehdottomasti täyslangattomien parhaaseen päähän. Musiikki kuulostaa paljon paremmalta kuin Sony WF-1000XM4:llä, vaikka Sonyn vastamelu onkin tosin parempi. Geminin vastamelu ei ole kaikkein tehokkainta, mutta aivan riittävää lentokoneeseen (testasin sitäkin).

Devialet Gemini buds
Kuva: Devialet

Bowers & Wilkins PI7 – oma suosikkini – on keskireksiteriltään lämpimämpi ja täyteläisempi. Vahvat pop-rytmit iskevät keskibassossa kovempaa PI7-kuulokkeilla kuin Geminillä, murra Geminin syväbasso on painokkaampi. Tässä kyse on pienistä makuerojen vivahteista, ja minulla ainakin riippuu levytyksestä, kumpi malleista miellyttää enemmän. Sennheiser Momentum Wireless 2:een verrattuna Gemini on mielestäni hiukan parempi – mutta siinä on yksi puute. Siitä puuttuu voimaa, siis äänenvoimakkuutta. Testissä kuuntelin aika lailla täydellä volyymilla kaiken aikaa, joten mitään liikkumavaraa ei enää ollut sellaisten levytysten kohdalla, jotka on äänitetty hiljaisemmin. Suurin osa klassisesta musiikista kuulosti liian hiljaiselta. Tylsää. Ja jos haluan popittaa kunnolla bilemusiikkia, kaipaisin siihenkin enemmän painetta.

Devialet Gemini bubble - lifestyle
Devialet luo holografisen ja todella luonnollisen äänikuplan. Kuva: Devialet

Volyymin korjaus

Äänenvoimakkuuden kanssa voi hiukan huijata menemällä sovelluksen taajuuskorjaimeen ja nostamalla kaikkia taajuuksia enintään 6 dB:llä. Taajuuskorjain on nimittäin yllättävän lineaarinen, joten säätö ei vaikuta ääneen muuten kuin painetta lisäämällä. Jätin 4 kHz:n kohdalta äänen 2 dB hiljaisemmaksi kuin muut taajuudet, sillä kuulin joissain kappaleissa tässä kohtaa pientä terävyyttä.

Kannattaa pitää mielessä, että tämä fuskuratkaisu voi lisätä säröä etenkin kovassa menossa eikä siksi ole kovin paras vaihtoehto. Mietinkin, onko Devialet varustanut kuulokkeensa liian pienillä vahvistimilla.

 

Devialet Gemini app EQ
Jos volyymi tuntuu liian hiljaiselta, voi hätäratkaisuna säätää kaikkia taajuuksia kovemmalle. Toimittaja jätti 4 kHz:n alueen muita hiljaisemmaksi. Kuvakaappaus

Puheluiden laatu

Devialet Gemini sopii myös puhelukäyttöön. Oma ääneni kuului vastaanottajalle selkeästi, joskin hieman hiljaisena. Tarjolla on monia kuulokemalleja, joissa ääni on kovempi, mutta niissä on usein myös enemmän säröä, terävämpi keskirekisteri ja sulkeutuneempi diskantti kuin Geminissä. Onkin helpompaa, että vastapuoli nostaa tarvittaessa oman puhelimensa äänenvoimakkuutta.

 

 

Devialet Gemini buds(3)
Kuva: Devialet

Yhteenveto: Devialet Gemini

Devialet Gemini on äärimmäisen hyvä premium-luokan täyslangaton kuulokemalli. Kuulokkeet toimivat useimman musiikin kanssa upeilta, niissä on toimiva vastamelu ja selkeä äänenlaatu puheluissa ja videotapaamisissa. Äänen räätälöinti istuvuuden mukaan on mahtava ominaisuus!

Markkinoilla on etenkin keskirekisteriltään lämpimämmin ja täyteläisemmin soivia kuulokkeita, mutta sovelluksen taajuuskorjaimella voi suurimmaksi osaksi korjata puutteet.

Henkilökohtaisesti olisin halunnut enimmäisvolyymin olevan 3-6 dB kovempi, etenkin klassista musiikkia ajatellen. Tämänkin voi korjata osittain taajuuskorjaimella nostamalla kaikkia taajuuksia ylöspäin. Samalla säröilyn riski kasvaa, joten tämän kanssa kannattaa olla varovainen.

Karakter
Devialet Gemini
Premium
Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Sonyn kaikkien aikojen mukavimmat treenikuulokkeet

Helmiä ja huteja: alle satasen kuulokkeet

Täysin puhdas sointi

Entistä parempi AirPods

Luokkansa parhaimmistoa

Hightech-napit

Harvinaista luksusta

Kelpo kokonaisuus

Ikkuna auki musiikkiin

Suljettua luksusta

Entistäkin kestävämpi?

Musiikkia lenkkipolulle

Ääni & Kuva
Scroll to Top