Ranskalainen Devialet on kasvanut viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana yhdeksi maailman arvostetuimmista hifimerkeistä. Devialet onnistuu yhä uudelleen ja uudelleen tekemään vaikutuksen ylellisillä ja innovatiivisilla vahvistimillaan. Mieleen on jäänyt myös Phantom-kaiutin, joka vaikuttaa uhmaavan fysiikan lakeja tuottamalla hurjaa äänenpainetta ja matalaa bassoa pienestä koostaan huolimatta.
Laatuäänestä tunnetun tuotekavalkadin jatkoksi on siis luontevaa liittää myös soundbarit. Dione on Devialetin ensimmäinen soundbar, ja odotukset sille ovat yrityksen historian huomioiden kovat.
Lue myös: Devialet Gemini – Luksusta korvaan
Devialet Dione: Design-soundbar Atmos-äänellä
17 kaiutinelementtiä, 950 watin vahvistinteho ja jopa 101 dB:n ääni. Devialetin ensimmäisellä soundbarilla on kovat speksit, ja kaiken lisäksi laite on tarkoitettu toimimaan itsenäisesti ilman subwooferia tai takakaiuttimia.
Tämä määrä tekniikkaa ei mahdu ihan pieneen tilaan, ja Dione onkin 120 cm leveä ja siten suurimpia testihuoneessamme käyneitä soundbareja – mutta myös tyylikkäimpiä!
Meidän silmiimme Dione näyttää kauniilta ja ennen kaikkea laatu herättää luottamusta. Linjakkaan futuristinen muotoilu ja ylimääräisten irtolaatikoiden puuttuminen vedonnee moniin design-tietoisiin audiofiileihin. Mutta laatu myös maksaa!
2 300 euron hintainen Dione on ihan omassa hintaluokassaan soundbar-maailmassa. Mahtaako olla äänikin?
Kahdeksan kanavaa – myös Dolby Atmos
Devialet Dione on konfiguraatioltaan 5.1.2, eli siinä on erilliset kaiutinelementit oikealle, vasemmalle ja keskikanavalle sekä bassokaiuttimet ja vielä surround- ja korkeuskanavat 3D-ääntä varten. Jotta kaikki tämä saataisiin mahtumaan, on Devialet käyttänyt erittäin tehokkaita neodyymimagneeteilla varustettuja täysrekisterielementtejä. Elementit voivat näin vaihtaa rooleja sen mukaan, sijoitetaanko soundbar tasolle vai seinälle.
Peräti kahdeksan kaikkiaan 17 elementistä toistaa syväbassoa. Devialetin mukaan Dionen pitäisikin pärjätä erinomaisesti ilman erillistä subwooferia. Olisi toki jännittävää, jos sellaiseen tai takakaiuttimien lisäämiseen olisi edes mahdollisuus, mutta toistaiseksi näyttää siltä, ettei Devialet suunnittele täydennysoption lisäämistä.
Käyttö ja ominaisuudet
Minimalismi jatkuu myös varustelussa. Dionella ei ole kaukosäädintä eikä siinä ole näyttöä, josta näkisi valitut asetukset. Kaikki ohjaus tapahtuu Devialetin sovelluksesta paitsi volyymi, jota saa säädettyä television kaukosäätimellä (HDMI CEC:n kautta). Kaiuttimen päällä on lisäksi hipaisukytkimet, joilla saa säädettyä äänenvoimakkuutta ja aloitettua ja pysäytettyä musiikin.
Dione yhdistetään televisioon HDMI eARC:n kautta, ja se tukee myös langatonta toimintaa Bluetoothin, AirPlay 2:n ja Spotify Connectin avulla. Soundbarin saa liitettyä osaksi monihuonejärjestelmää, jossa on muita Devialetin laitteita, jolloin kaikkea soittoa voi ohjata sovelluksesta. Ylimääräistä HDMI-sisääntuloa ulkoisten AV-lähteiden kytkemiseksi ei ole tarjolla.
Dione tukee Dolby Atmos -surroundääntä, mutta ei DTS:X:ää. Kaiutin osaa myös skaalata muita audioformaatteja ja luoda virtuaalista surroundia (Devialet SPACE). Automaattinen tilakorjaus mukauttaa äänen huoneen akustiikkaan ja hoituu nopeasti laitteen käyttöönoton yhteydessä.
Äänenlaatu
Devialet Dione maksaa tuplasti (tai enemmänkin!) kuin muut huippulaadukkaat soundbarit, mukaan lukien Samsungin ja Sonoksen testivoittajat. Sen perusteella on lupa odottaa aivan poikkeuksellista äänenlaatua. Ja onneksi odotukset täyttyvät!
Ensi huomaa Dionen valtavan ja tarkan äänimaiseman, joka jatkuu kauas fyysisiä mittojaan pidemmälle. Tämän soundbarin voi huoletta yhdistää isompienkin televisioiden pariksi. Testihuoneemme 65-tuumainen alkaa yhtäkkiä vaikuttaa kovin pieneltä, ja tekee mieli laittaa sen sijaan videoprojektori päälle…
Laitamme suosikkikohtauksemme pyörimään Netflixin F1-dokumenttisarjasta Drive to Survivesta ja Devialetilla todella riittää ruutia: Dione soittaa todella lujaa ja silti puhtaasti. Dialogi on selkeää ja täyteläistä, ja formula-autojen jylistessä ääniefektit tuntuvat sohvalle hyvin. Myös ympäristön äänet tuntuvat tilallisina.
Vaihdamme The Gray Manin toimintakohtauksiin, eikä räjähdyksissä ole moitteen sijaan. Dione täyttää testihuoneen vaikeuksitta Netflix-elokuvan äänellä, ja kovallakin volyymilla äänenlaatu pysyy uskottavana, vahvana ja dynaamisena eikä säröstä ja kohinasta ole tietoakaan.
Surroundkuva on todella laaja, vaikka yhden kaiuttimen mahdollisuuksilla on edelleen rajansa. Äänikuva levittäytyy hienosti sivuille mutta ei kuitenkaan korvaa fyysisten takakaiuttimen olemassaoloa. Tähän nähden erillisillä surroundkaiuttimilla varustetuilla Samsung HW-Q995B:llä tai Sonos Arc/Sub/SL:llä on selkeä etu. Ne tosin vetoavat ehkä hieman eri kohdeyleisöön.
Vankka basso
Kuten todettua, ei Dionella ole ulkoista subwooferia. Devialet ei ole ensimmäinen valmistaja, joka väittää oman soundbarinsa olevan riittävän vahva bassontoistossa ilman subwooferiakin, mutta tällä kertaa väitteessä taitaa olla perää! Dionen bassontoisto on erittäin muhkeaa ja basso iskee kovaa ja todella matalalta.
– Miten puhdas ja syvä basso! Ja puheessakin on runsasta täyteläisyyttä, Geir innostuu.
Samalla selviää, että soundbar tarvitsee jykevän jalustan. Vahva basso voi kääntyä itseään vastaan, jos taso heiluu tai resonoi paljon. Emme kokeilleet kiinnittää Dionea seinälle, mutta arvelemme sen olevan toimivin systeemi useimmissa tilanteissa.
Loistava soundbar musiikin kuunteluun
Laitamme musiikkia soimaan ja Dione tekee jälleen vaikutuksen. Kerrankin soundbar onnistuu luoman täysin uskottavan stereoäänen. Auroran laulu soi kirkkaana keskellä ja soittimet asettuvat viuhkaksi sen ympärille Stjernestøv-kappaleella. Keskirekisteri on lämmin ja miellyttävä, ylä-äänet erottuvat ja kaiken alla tukena seisoo vakaa ja rytminen basso. Geir ja Audun ovat yksimielisiä siitä, että minkään muun soundbarin syvyys ja stereokuva eivät ole päässeet lähellekään Dionea.
Yhteenveto: Devialet Dione
Soundbar hifiharrastajalle? Kyllä, nyt se on mahdollista. Devialet Dione tarjoaa elokuviin ja sarjoihin todella vangitsevan surroundin mutta kuulostaa upealta myös musiikin kanssa – eikä sellaista yleensä koe soundbarin kohdalla. Kaiutinelementtien suuren määrän ja kovan vahvistintehon ansiosta myös bassontoisto on vakuuttavaa. Se ei aivan yllä parhaiden erilliskaiutinratkaisujen rinnalle, mutta on soundbarin koon huomioon silti todella hyvä. Dione maksaa enemmän kuin markkinoiden muut soundbarit, mutta ne, jotka eivät halua tinkiä MISTÄÄN soundbarinsa kohdalla, eivät tule pettymään.