Tarvitaan vain hiukan vaivaa, kahvipapuja ja vettä, niin automaattinen espressokone valmistaa käden käänteessä kaiken maailman espressopohjaisia juomia. DeLonghi on kokenut tekijä espressomaailmassa, mutta valmistajan uusin automaattinen kahvikone Eletta Explore tekee uuden aluevaltauksen.
Eletta Explore pystyy nimittäin tekemään cold brew -kahvia – jota ei pidä sekoittaa jääkahviin! Cold brew uutetaan kylmään veteen, ja yleensä sen teko vie tunteja. Kylmäuutettu kahvi on makeaa ja vahvaa eikä yhtään kitkerää.
DeLonghi lupaa tehdä cold brew’n viidessä minuutissa. Kuulostaa jotenkin siltä, että luvassa olisi hyvin kitkerää kahvia. DeLonghi olisi voinut mainostaa konettaan myös sisäänrakennetulla myllyllä, Wi-Fillä ja sovelluksella, jotka kaikki saa alle 800 eurolla. Sen sijaan valmistaja on päättänyt keskittyä kylmäuutoksesta jauhamiseen. Itseluottamusta ei siis ainakaan puutu. L&B Ääni & Kuva otti selvää, tuoko kone oikeasti iloa ja hyötyä niin kesään kuin talveen.
Kylmäuutetun ja jääkahvin ero
Tavallisesti kylmäuutettu kahvi tehdään laittamalla lasipurkkiin suodatinjauhettua kahvia, joka antaa makua kylmään veteen liotessaan siinä useiden tuntien ajan. Eletta puolestaan jauhaa pavut espressotyyliin hyvin hienoksi, joten kahviin syntyy enemmän pinta-alaa, johon vesi pääsee imeytymään. Kone suodattaa kahvin melko matalalla paineella, minkä ansiosta kahvi ja vesi ovat pidempään kosketuksissa ja siten suodatuksen pitäisi uuttaa enemmän makua lyhyessä ajassa.
Lasipurkkimetodilla valmistuksessa on enemmän joustoa sen suhteen, paljonko kahvia käyttää ja kauanko juomaa uutetaan. Eletta taas tarjoaa kylmäuutettua kahvia erittäin nopeasti. Jos lopputulos ei miellytä, ei ainakaan tarvitse odotella tuntikausia uutta yritystä, kuten perinteistä tapaa käyttäen.
Ratkaisu on hyvä kylmäuutettuun kahviin ihastuneille, jotka haluaisivat kesäaamuna raikkaan kupillisen kahvia helposti ja nopeasti. Eletta Explore osaa tehdä myös tavallista jääkahvia. Niiden reseptit on merkattu selkeästi näytölle, ja niihin kone tekee kylmän maitovaahdon.
Maitokannusekoilua
DeLonghin väellä on ollut haastetta kehittää kylmä, kermainen ja kestävä maitovaahto kylmäuutettua ja jääkahvia varten. Niinpä he ovat kehittäneet aikamoisen ratkaisun, joka on koko koneen heikko kohta. Tavallisen LatteCrema Hot -maitokannun lisäksi varustukseen kuuluu nimittäin myös LatteCrema Cool eli ainoastaan kylmille juomille tarkoitettu maitokannu. Se toimii todella hyvin ja oikeasti tekee kestävän ja hyvän vaahdon jäälatteen.
Ongelma on, että se toimii VAIN kylmien juomien kanssa. Niinpä jääkaapissa on pidettävä molempia kannuja, joissa maito ehtii hapattua, jos haluaa nauttia sekä kylmiä että kuumia kahvijuomia. Pelkkä kannen vaihtaminen ei riitä, vaikka kaikki tekniikka onkin siinä. Jostain kumman syystä nimittäin kannut ovat erikokoisia. Kummassakin voi onnistuneesti käyttää kasvipohjaisia maitojuomia, mutta LatteCrema Coolin ainoa toinen vaihtoehto on rasvaton maito. Terveellistä toki, mutta aika erikoinen rajoite.
Jos yrittää käyttää väärää kannua, kone ei suostu tekemään kahvia. Viimeisenä huomiona vielä sekin, että kansia ei saa lukittua kannuihin, joten on vain ajan kysymys, milloin tulee kaataneeksi maitoa pitkin pöytää.
Kahvin tärkein osa
Testissä käytettiin kahdenlaisia kahvipapuja. Monella kahvikoneella on vaikeuksia modernien, vaaleampipaahtoisten erikoiskahvien kanssa, jolloin lopputuloksena on usein aika kitkerää kahvia.
Halusin kokeilla, miten uusi DeLonghi selviää trendikkäästä kahvista, joten testasin Impact Roasters -paahtimon papuja. Paahtimo käyttää vain etiopialaisia papua, jotka yleensä ovat hyvin happamia. Helpottaakseni testiä kokeilin kuitenkin valikoiman tumminta paahtoa.
Koska automaattisen esperssokoneen tarkoitus on helpottaa elämää, kokeilin myös tavallisesta ruokakaupasta saatavia papuja, eli Löfbergsin brasilialaista keskipaahtoa. Keskipaahto on tummempaa kuin Impact Roastersin tummapaahto.
Miltä Elettan kahvi maistuu?
Eletta Exploren espresso on yleisesti ottaen hyvää ja aromaattista, ja makeus ja hapokkuus ovat hyvässä tasapainossa. Veden määrää ja lämpötilaa voi säätää itse, jolloin kahviin saa helposti lisää makua. Impact Roastersin pavut vaativat korkeimman lämpötilan (4) ja hieman enemmän vettä saavuttaakseen täydellisen makujen tasapainon.
Kun tuli aika kokeilla marketin papuja, olin jo unohtanut tekemäni asetukset. Ensimmäisellä kerralla kahvi maistuikin aika mitäänsanomattomalta. Myöhemmin kokeilin hieman matalampaa lämpötilaa, josta seurasi pehmeämpi ja kiinnostavampi makuelämys. Yhtäkkiä maussa oli havaittavissa pähkinää ja kaakaota. Kannattaa siis todella tehdä kokeiluja säätöjen kanssa!
Automaattikoneen espresso ei ikinä ole yhtä intensiivistä kuin puoliautomaatilla tai manuaalisesti tehtynä, joten kahvilaan verrattuna lopputulos oli valjumpi. Jos mukaan sekoittaa maitoa, eroa on vähemmän. Pelkkä espresso on herkullista eikä siitä puutu makua. Kuumaa maitovaahtoa on helppo annostella LatteCrema Hot -kannun säätimellä, mutta se vaikuttaa eniten vaahdon kuohkeuteen eikä niinkään muun maidon tekstuuriin.
Eletta Exploren erikoisuus on kuitenkin cold brew, mikä on aikamoinen haaste toteuttaa viidessä minuutissa. Onneksi kone lunastaa lupauksensa. Kahvi ei ole kitkerää ja kahvin maku pääsee oikeuksiinsa. Pelkäsin matalan lämpötilan aiheuttavan happoisuutta, mutta yllätyin iloisesti. Kylmäuutettu kahvi on tasapainoista ja hyvää. Jos on tottunut tekemään kylmäuutettua kahvia jääkaapissa lasipurkissa, on Eletta Exlpore selvästi raikkaampi ja vähemmän työläs vaihtoehto.
LatteCrema Cool tekee kestävän vaahdon, joka pysyy pääosin hyvin pinnalla eikä tee kahviin kermaista latten tuntua, kuten kuumalla versiolla. Harmi, että vain rasvaton maito sopii kylmään kannuun, muuten koneella olisi voinut kätevästi tehdä jälkiruokakahveja.
Vain yksi papusäiliö
Eletta Explore on varustettu 300 grammaa vetävällä papusäiliöllä, eikä papujen vaihtaminen onnistu, kun ne kerran on koneeseen laittanut. Kannattaa siis kokeilla ensin parilla ruokalusikallisella uusia fermentoituja, ekstrahapokkaita etiopialaispapujaan, ennen kuin lataa koko säiliön täyteen ja pakottaa puolisonsa aloittamaan aamunsa kyseisellä erikoiskahvilla seuraavien kahden viikon ajan.
Koneessa voi käyttää myös valmiiksi jauhettua kahvia. Sitä ei tosin voi säilöä koneessa, vaan jauhetta pannaan lusikallinen sille varattuun paikkaan ja sitten valitaan resepteistä jauhevaihtoehto. Mittalusikka tulee koneen mukana. Jauhettu kahvi toimii hyvin hätäratkaisuna. Voin kertoa kokemuksesta, että jos on unohtanut ostaa papuja, voi avata yhden kahvikapselin ja kaapia sen sisällön koneeseen. Eletta Explore onnistui jopa saamaan kapselikahvista enemmän makeutta ja monipuolisuutta irti kuin DeLonghin kapselikoneeni.
Mylly, annostus ja reseptit
Myllyn asetukset tehdään koneen ollessa päällä, ja kone suosittelee tekemään kolme kupillista ennen maistamista. Siinä menee kyllä kahvia hukkaan. Kokeilin alimmillaan 4-asetusta, jolloin kahvi tippuu pisaroina kunnon valutuksen sijaan, mikä antaa juomalle kitkerähkön jälkimaun pidemmän kosketusajan vuoksi (tosin kylmäuuttaessa kahvin kannattaakin tippua hitaasti). Jos kahvi solahtaa koneesta läpi liian nopeasti ja maistuu hapokkaalta, kannattaa valita hienompi jauhatus.
Reseptejä koneessa on peräti 51, joista osa toistuu kuumina, kylminä ja to-go-versioina. Kaikista klassikkojuomista – latte, cappuccino, flat white, americano ja espresso – saa tehtyä kuuman tai kylmän version, mutta myös kokonaisen pannullisen tekeminen onnistuu. To-go-toiminnolla saa säädettyä omalle termosmukille sopivan koon, jonka kone sitten muistaa ja täyttää lempijuomallasi, kylmällä tai kuumalla. Omiakin reseptejä voi luoda, mutta DeLonghin kokoelmista löytyvät kyllä useimmat maidon ja espresson yhdistelmät. Eletta Explore ohjeistaa, miten maitokannun nuppia säädetään, jotta latteen tai cappucinoon saa enemmän tai vähemmän vaahtoa. Ei kovin elegantti ratkaisu, mutta toimii.
Jokaisen kahvireseptin alta valitaan koko joko valitsemalla S, M, L, XL tai vain painamalla STOP, kun vettä on omasta mielestä valunut tarpeeksi. Sitten kone kysyy, haluaako tallentaa kyseisen asetuksen.
Myös vahvuuden voi säätää riippuen siitä, kuinka paljon kahvia käyttää. Testasin vahvuutta asteikolla 1–5 keskeyttämällä ohjelman ennen keittoa ja punnitsemalla kuivan jauhatuksen. Tasolla 4 kone käyttää 9,4–11,3 grammaa kahvia. Joskus samalla asetuksella eroa oli 1,2 grammaa, eikä kovimmalla asetuksella kahvia kulunut aina suurin määrä. Kannattaa mieluummin valita keskivahvuus ja tehdä kokeiluja veden määrällä, kunnes kahvi maistuu täydelliseltä.
Parempaa kahvia sovelluksella
Eletta Explore on varustettu sisäänrakennetulla Wi-Fillä, ja se toimii DeLonghin Coffee Link -sovelluksen kanssa. Vaikuttavinta sovelluksessa on Bean Adapt Technology, joka sekä haastaa omat makunystyrät että helpottaa elämää, jos tykkää testailla uusia papuja.
Sovellukselle siis annetaan tiedot papujen tyypistä, väristä ja paahtoasteesta sekä myllyn asetuksista. Sitten kone tekee espresson, ja maistamisen jälkeen sovellus esittää siitä pari kysymystä. Palautteesta riippuen kone säätää asetuksia, ja kun espresso on testiversioiden jälkeen saatu hiottua täydelliseksi, kone tallentaa valitut asetukset.
Eri pavut vaativat erilaisen lämpötilan ja kahvin ja veden välisen suhteen, joten kaikki helpottuu, kun sovelluksessa on tiedot tallessa. On myös jännittävää haastaa itseään maistelemalla uusia espressoja.
Sovellus toimii monella DeLonghin koneella eikä siis ole vain Eletta Explorelle räätälöity. Sovellus edellyttää rekisteröitymistä sähköpostiosoitteella, ja sillä on taipumusta kirjata käyttäjää välillä ulos, joten salasana kannattaa pistää muistiin!
Coffee Link pitää (hitaasti) yhdistää koneeseen joka kerran, kun sitä käyttää, jolloin konetta voi ohjata myös puhelimella. Siinä ei tosin ole juuri järkeä, sillä Eletta Explore huuhtelee itsensä kuumalla vedellä, kun sen käynnistää. Niinpä koneeseen ei voi jättää kuppia aamuksi, mikä olisi oikeastaan kai ainoa idea siinä, että masiinaa käyttäisi puhelimella etänä.
Laatu ja design
DeLonghi Eletta Explore ei ole kaunis kone, vaan hyvin muovisen tuntuinen. Kosketusnäyttöä lukuun ottamatta kaikki koneen osat ovat muovia tai ohutta metallia. Siitä ei synny premium-vaikutelmaa, ja esimerkiksi Jura 8 kruunaa keittiön kauniimmin.
Yksityiskohtiin ei ehkä ole panostettu, mutta toiminnot ovat kohdillaan ja kone vaikuttaa kestävältä. Kahvihanoja voi nostaa ja laskea, ja vesitankin saa irrotettua koneen etupuolelta, mikä tekee täytöstä helppoa silloinkin, jos koneen sijoittaa nurkkaan. Kone lämpenee noin 50 sekunnissa, jonka aikana huuhteluun menee aika paljon vettä. Kannattaa siis pitää kuppia alla, jolloin valutusastiaa ei tarvitse koko ajan olla tyhjentämässä.
Kumpikin maitokannu on tehty kovasta muovista ja ne saa helposti purettua osiin ja pestyä tiskikoneessa. Useimmat Eletta Exploren osat kestävät konepesun, mutta pohja-osa valutusastioineen ja kahvinpuruineen on vaikeampi putsata jo pelkän kokonsa vuoksi.
Vesisäiliön takana sijaitsevan keitinosan voi myös irrottaa ja puhdistaa, mikä usein unohtuu, vaikka on tärkeä ominaisuus! Automaattikoneissa liikkuu sekä kuivaa että märkää kahvia monimutkaisen koneiston sisällä, joten on tärkeää aika ajoin puhdistaa koneisto, jotta kone kestäisi vuosikausia hyvänä.
Kalkinpoisto ja suodattimen vaihto onnistuvat helposti kosketusnäytön ohjeita seuraamalla.
Lisävarusteet ja versiot
Kone on saatavilla kolmella eri varustelutasolla, ja versiot erottaa etupaneelin väristä: titaani, hopea tai tummanharmaa. Ensimmäinen maksaa reilun satasen enemmän ja sisältää termosmukit. Kaksi jälkimmäistä ovat samanhintaisia, mutta tummanharmaan koneen mukana toimitetaan iso kahvipannu, mikä on näppärä siinä mielessä, että useimmat pannut eivät mahdu koneen hanan alle. Kaikissa malleissa varusteluun kuuluvat kaksi maitokannua, vedensuodatin kovan veden alueille, veden kovuuden mittaava testiliuska sekä mittalusikka. Suoraan valmistajalta ostettaessa saa myös Explorer Kit -nimisen pakkauksen, joka sisältää erilaisia kahvipapuja, kolmea erilaista kasvipohjaista ”maitoa”, respeptikirjan ja neljä lasia.
Yhteenveto: DeLonghi Eletta Explore
DeLonghi Eletta Explore kuuluu keskihintaisten kahvikoneiden edullisempaan päähän, ja sillä on jääkylmä ässä hihassaan. Se tekee kaikkea mitä odottaisikin, ja mikä tärkeintä, onnistuu valmistamaan hyvänmakuista kahvia. Maku on kohdillaan myös kylmäuutetussa kahvissa ja jääkahvissa. Kompromisseina saa vaatimattoman ulkonäön, rakenteen laadun sekä kahden maitokannun kanssa jumppaamisen, mikäli juo säännöllisesti sekä kylmää että kuumaa kahvia. Bean Adapt Technology tarjoaa elämyksiä ja opettaa espresson maistelusta. Jos rakastaa kylmäuutettua kahvia, on Eletta Explore ehdottoman suositeltava kahvikone.
Lue myös: Kahvikonevertailu 2022 – Älykästä kahvia