Creative tunnetaan edullisista tuotteistaan. Kun kuulokkeet maksavat tavallisesti noin 200 euroa, on Creativen valikoima puolet halvempaa. Toimistokuulokkeet 150 euroa? Hah, Creative tarjoaa ne 50 eurolla. Yleensä edullisuuden vuoksi on pitänyt tinkiä meidän mielestämme tärkeimmästä ominaisuudesta: äänenlaadusta.
Ehkäpä Creative on nyt kyllästynyt olemaan se halpa vaihtoehto, sillä valmistaja tuo markkinoille kotiteatteriääntä SXFI Carrier -soundbarin muodossa. Ja se onkin täysin varusteltu nykypäivän soundbar Dolby Atmos -kaiuttimineen kaikkineen. Nämä ylöspäin suunnatut kaiuttimet heijastavat ääntä katon kautta saaden sohvalla istujan tuntemaan, että ääni tulisi taivaasta. Vaikutelma on paljon uskottavampi kuin pelkällä digitaalisella äänenkäsittelyllä eli DSP:llä hoidettu.
Ja jos tilaa soundbarin netistä, lähettää Creative kaupan päälle kuulokkeet – alempaa selviää, että miksi.
Kaiutinelementit
SXFI Carrierissa on seitsemän kaiutinelementtiä, joka jakaantuvat seuraavasti: sivuille sijoitetut kaksi 3,5-tuumaista ovaalia täysrekisterielementtiä huolehtivat surroundista ja vasemmasta ja oikeasta etukanavasta. Kaksi yläpuolelle sijoitettua kaiutinta vastaavat korkeuskanavista sekä toimivat puhetta toistavina keskikanavina.
Edessä keskellä, vasemmalla ja oikealla on diskanttielementit, jotka tuovat ilmavuutta ääneen. Langaton subwoofer 10-tuumaisine bassoelementteineen toistaa bassoäänet. Subwoofer on malliltaan melko korkea mutta kapea, joten se on paljon kompaktimpi kuin Klipsch Cinema 600:n jättisubbari – jossa myös on 10-tuumainen bassoelementti.
SXFI Carrierin jokaisella elementillä on oma D-luokan vahvistimensa, mikä onkin kätevää, kun digitaalinen prosessori hallitsee kaikkea oikea-aikaisesti.
SXFI: holografista kuulokeääntä
Soundbarin nimen SXFI viittaa holografiseen äänikuvaan. Kyseessä on kuitenkin kuuloketekniikka, joten itse asiassa tätä ääniasetusta voi käyttää vain kuulokeulostulon kautta. Siksipä soundbarin mukana toimitetaan SXFI Theater -kuulokkeet, kun kaiuttimen tilaa Creativen verkkosivulta. Näin voi valita, käyttääkö elokuvan kuunteluun soundbaria vai kuulokkeita.
Onneksi holografisesta äänestä nauttiminen ei vaadi SXFI-kuulokkeita, sillä soundbarin prosessori huolehtii äänen luomisesta – niinpä laitteen kanssa voi käyttää mitä tahansa langallisia kuulokkeita.
Testasin SXFI:tä eri merkin kuulokkeilla (Focal Stellia), ja äänikuva on niillä huomattavasti suurempi kuin tavallisena stereona. Ääni ei kuitenkaan tunnu tulevan suoraan takaa tai edestä, ja sanoisinkin, että kuulokkeita mieluummin kannattaa kuunnella ääntä suoraan soundbarista.
Käyttö ja ominaisuudet
Creative SXFI Carrier on varustettu kahdella HDMI 2.1 -sisääntulolla, jotka mahdollistavat pelaamisen ja videoiden toiston pakkaamattomalla 4K/120 Hz-laadulla suoraan televisioon (tulevaisuudessa 8K/80 Hz).
Lisäksi HDMI-ulostulossa on eARC-äänenpalautuskanava, joten kaikki äänilähteet voi kytkeä suoraan televisioon, jolloin saa äänen korkearesoluutioisena HDMI-johdon kautta soundbarista televisioon. Näin saa mahdollisimman pienen viiveen pelikonsolin kuvantoistoon.
Jos haluaa pelata tai soittaa musiikkia PC:n kautta, voi käyttää soundbarin USB-C-sisääntuloa, joka toimii äänikorttina.
Soundbarissa on erilaisia ääniasetuksia, kuten isointa äänikuvaa tarjoava Super Wide. Myös tavanomaiset Movie ja Music löytyvät, joista jälkimmäinen toimii mielestäni parhaiten yleiskäytössä: se antaa lämpimän ja täyteläisen soinnin ääneen ja toistaa laulun ja puheen todentuntuisimmin.
Kaukosäädin on harvinaisen hyvä. Siinä on omat napit äänilähteille, bassonsäätöön, volyymiin ja kappaleiden vaihtoon. Lisäksi tarjolla on kuusi C1-6-merkittyä nappia, jotka voi ohjelmoida itse Creative-sovelluksessa.
Ei verkkoa
Soundbarista puuttuu verkkoyhteys. Suoratoisto onnistuu vain Bluetoothin kautta, ja siihenkin on tarjolla vain huonointa Bluetooth-laatua välittävä SBC-koodekki. Striimaus toimii ihan hyvin, mutta tuntuu vähän hätäratkaisulta paremman kuuloisiin AAC- ja aptX-koodekkeihin verrattuna. Tämä soundbar on selvästi ajateltu käytettäväksi tv:n kanssa tai yhdistettäväksi HDMI:n tai optisen liitännän kautta verkkosoittimeen.
Ääni tilan mukaan
Äänen saa säädettyä sovelluksesta sopimaan tilaan, mutta se ei tapahdu automaattisesti. On itse mitattava soundbarin etäisyys subwooferiin ja sohvaan sekä kattoon. Vaivannäkö voi kannattaa, vaikka yllätyimmekin positiivisesti jo äänestä ihan tehdasasetuksilla. Äänen mukauttaminen huoneeseen tuo bassoa paremmin esiin ja tekee surroundista suuremman ja vakuuttavamman.
Hyvä elokuvaääni
Super Wide -asetuksella ääni vyöryy valtavan laajana. The Irishman -elokuvan vankilan ruokasali kuulostaa valtavalta, kun Al Pacino, alias Jimmy Hoffa ja Stephen Graham, alias Tony Pro keskustelevat. Tässä saa oikeasti tunteen siitä, että ääni tulisi sivuilta ja takaa, vaikka fyysisiä takakaiuttimia ei olekaan. Psykoakustiset efektit toimivat erinomaisesti.
Ylä-äänet toistuvat ilmavasti ja avoimesti, ja puheen konsonantit erottuvat selkeästi ilman, että sibilantit terävöityisivät. Ylärekisteri on paljon parempi kuin esimerkiksi Philips Fidelio B97 -soundbarilla, joka on kuitenkin muutaman satasen kalliimpi.
Myös matalampi rintarekisteri saa hyvin painetta, kun Robert De Niron ja Joe Pescin esittämät hahmot keskustelevat baarissa. Subwoofer pysyy tarkasti mukana eikä soundbarin ja basson väliin jää aukkoja.
Toisinaan puhe tuntuu turhan ohuelta, mitä tapahtuu sekä kun Sebastian Vettel kumppaneineen juttelee kameralle F1: Drive to Survive -dokumentissa että Jurassic Parkin dialogeissa. Siinä tosin dinosaurusten karjunta vakuuttaa.
Kun valitsee ääniasetukseksi Musicin, muuttuu puhe täyteläisemmäksi ja muutkin äänet saavat mukavaa pyöreyttä ja lämpöä.
Musiikkia soundbarista
On tavallista, että soundbar kuulostaa elokuvia toistettaessa hyvältä ja musiikin kohdalla vähemmän hyvältä. Onneksi Creative onnistuu tällä saralla, ja SXFI Carrier erottautuu entistä positiivisemmin Philips Fidelio B97 -kaiuttimesta. Kitara toistuu miellyttävän täyteläisesti Dua Lipan Glastonbury 2017 -festareilla esittämän Lost In Your Light -kappaleen akustisella versiolla. Samaan aikaan se yhdistyy hyvin jousisoittimiin.
Paine ei yllä Klipsch Cinema 600:n tasolle, ja Samsung HW-Q610A:n keskirekisteri on ehkä luonnollisempi. Creative voittaa molemmat kuitenkin vahvemmalla ja vivahteikkaammalla bassollaan.
Creative SXFI Carrieria hitusen edullisempi ja ilman subwooferia tuleva Sonos Arc osaa mukauttaa äänen paremmin tilaan eikä vain etäisyyksiin ja volyymiin perustuen. Sen tuottama tilantuntu on suurempi ja edelleen laajennettavissa takakaiuttimilla. Se tarvitsee kuitenkin subwooferin yltääkseen Creativen tasolle elokuvien ääniraitojen toistossa, mikä taas melkein tuplaa hinnan.
Creative SXFI Carrier: yhteenveto
Creative SXFI Carrier on valmistajansa paras soundbar koskaan. Se ei ehkä tunnu kovalta väitteeltä, kun Creativen soundbarit ovat tähän mennessä edustaneet halvempaa päätä. SXFI Carrier kuitenkin yllätti iloisesti. Etenkin Super Wide -asetuksella äänikuva on valtava. Puhe toistuu avoimesti ja ilmavasti, ja subwoofer seurailee tarkasti mukana. Soundbar vakuuttaa sekä tehollaan että vivahteikkuudellaan – myös hinnan huomioiden.
Jos jotain kaipaisi lisää niin täyteläisyyttä dialogeihin ja lauluun. Äänen enimmäispaine on meistä riittävä, mutta kilpailijoilla on tarjota siinä suhteessa voimakkaampiakin soundbareja. Meiltä tästä ei kuitenkaan tule miinusta.
Verkkoyhteys olisi ollut hyvä lisä, samoin kuin Chromecast- ja AirPlay-tuki.
Plussaa kaupan päälle tulevista SXFI Theater -kuulokkeista, jotka olemme testanneet jo aiemmin ja joista pidimme kovasti.