Sound Blaster -äänikortin keksijänä tunnettu Creative on tehnyt parannuksia Katana-soundbariinsa. Alkuperäisestä Katanasta puuttui HDMI, mutta uudessa Katana V2X -mallissa on HDMI ARC -liitäntä, jonka avulla kaiuttimen saa suoraan kiinni televisioon. Näin pääsee nauttimaan paremmasta äänestä, katsoipa sitten elokuvia tai pelasi PlayStationia tai Xboxia.
Mallistoon kuuluu myös Katana V2, joka muuten identtinen Katana V2X -mallin kanssa, mutta sen subwoofer on leveämpi ja kookkaampi. V2X-mallin subwoofer on kompakti ja litteä ja on siten helppo sijoitella.
Soundbarissa on viisi kaiutinta: vasen, keski ja oikea sekä kaksi yläkaiutinta, jotka auttavat luomaan isompaa 5.1-surroundääntä.
Koska Katana V2X on ennen kaikkea tarkoitettu pelaamiseen, siinä on myös USB-C-sisääntulo, joka ottaa tietokoneen äänikortin haltuunsa.
Selkeät näyttö ja kaukosäädin helpottavat käyttöä. Soundbarin voi vain kytkeä kiinni ja alkaa käyttää – helppoa! Subwoofer on passiivinen ja toimii langallisesti, eli sille on löydyttävä paikka jostain soundbarin läheltä.
Katana V2X:n alapuolella on RGB-valot, jotka saa välkkymään tai valaisemaan staattisesti. Valot saa toki myös laitettua kokonaan pois päältä.
Creative Sound Blaster Katana V2X:n äänenlaatu
Koska Katana on gaming-soundbar, aloitamme testin pelaamalla Forza Horizon 5:tä. Kaiutin toistaa moottoreiden jylinän ja toistensa ohi sujahtavien autojen äänet oivallisesti. Olen kuullut isompaakin äänikuvaa, mutta tähän hintaan vaikutelma on mielestäni enemmänkin kuin vain tyydyttävä.
Koska soundbarin kanssa ei tietenkään käytetä kuulokkeita, on loogista, että Creative on varustanut kaiuttimensa kahdella mikrofonilla. Niiden äänenlaatu on ihan hyvä, mutta käyttäjän puhe saisi toistua niistä kirkkaammin. Jos pelaa usein pelejä, joissa toisten kanssa kommunikointi on suuressa roolissa, suosittelisin mieluummin käyttämään kuulokemikrofonia.
Gaming-ääniasetuksella soundbarin pohjaan syttyy sininen valo, joka ei välttämättä ole meistä ihan paras idea. Ei sen puoleen ehkä Concert-asetuksella koko alaosan sateenkaaren väreillä loistava valaistuskaan.
Toimiva subwoofer
Olin varustautunut haukkumaan subwooferin sen pelkän koon perusteella, mutta se toimii yllättävän hyvin elokuvien ja musiikin kanssa eikä hallitsematonta jymyä juuri kuulu. Ei se mikään erityinen tehopakkaus ole, mutta hoitaa hommansa asiallisesti. Äänikuva on verrattain suuri, ja se leviää pitkälle sivuille, vaikkakaan ääni ei koskaan tunnu tulevan käyttäjän takaa. Vaikutelma surroundista on rajallinen.
Hiukan sulkeutunut sointi
Soundbarin keskirekisteri toistuu mukavan täyteläisenä, mikä on puheen kannalta tärkeää, mutta valitettavasti se on osin värittynyt ja saa puheen kuulostamaan jokseenkin sulkeutuneelta. Tilanne riippuu paljon tasosta, jolla soundbar lepää – ja moni varmaan sijoittaisi Katanan halvalle lastulevytasolle. Onneksi ääntä voi kuitenkin säätää. Tosin sitä varten on ensin ladattava Creativen sovellus.
Pitkä lista EQ-asetuksia
Sovelluksessa on tarjolla ehkäpä maailman pisin lista ääniasetuksia – niitä on varmaan 30–40. Kaikki kuulostavat hieman erilaisilta, mutta yksikään ei poista keskirekisterin värittyneisyyttä. Minusta Music-asetus taitaa olla paras, sillä se ohentaa hiukan keskirekisteriä ja korostaa diskanttia.
Katana V2X ei yllä soinniltaan kalliimpien soundbarien tasolle, mutta on hintaansa nähden varteenotettava vaihtoehto.
Mihin gaming-soundbaria tarvitaan?
Soundbar toimii myös äänikorttina langalliselle kuulokemikrofonille, jolloin pääsee käsiksi erilaisiin SXFI-äänitoimintoihin, jotka nostavat peleistä esiin vaimeita yksityiskohtia. Näin kuulee helpommin vaikkapa takanaan ruohikossa hiippailevan vihollisen rahinan.
En silti ole ihan varma, onko soundbar monellekaan pelaajalle mieluisampi vaihtoehto kuin pelikuulokkeet. Pelikuulokkeilla mikrofonien ääni on parempi eikä tarvitse häiritä muita saman katon alla asuvia peliäänillä – tai häiriintyä itse muiden metelöinnistä.
Kilpailijat
Tavallisiin, elokuville ja muulle television äänelle tarkoitettuihin soundbareihin verrattuna Creativen malli pärjää hintaansa nähden hyvin. Samanhintainen Sonos Ray tarjoaa enemmän bassoa ilman subwooferiakin. TCL TS8111 on Katanaakin edullisempi, mutta siinä on Dolby Atmos -tuki, vaikkakaan ei erillisiä korkeuskaiuttimia.
Sen sijaan TCL TS8132 ja Denon DHT-S517 ovat korkeuskanavilla varustettuja malleja, jotka luovat suuremman ja vahvemman äänen kuin Katana V2X. Pidän kuitenkin Creativen kaiutinta oikein hinnoiteltuna omassa kategoriassaan, eikä siihen tarvitse pettyä, kunhan on tietoinen sen kanssa tehtävistä kompromisseista.
Yhteenveto: Creative Sound Blaster Katana V2X
Creative Sound Blaster Katana V2X on ensimmäistä Katana-versiota parempi soundbar, joka tarjoaa vihdoin HDMI-liitännän. Soundbar ei ole erityinen tehopakkaus, mutta terävöittää mukavasti pelien ääntä ja toimii hyvin myös elokuvien ja sarjojen katseluun. Musiikissa keskirekisterin ja diskantin heikkoudet erottuvat enemmän. Ääni on ihan hyvä, mutta ei loistava.
Hintaansa nähden Katana V2X kuitenkin tarjoaa mukavasti liitäntöjä ja toimintoja: USB DAC -sisääntulon, RGB-valot, hyvän kaukosäätimen ja Creativen omalla SXFI-äänenkäsittelyllä varustetun kuulokeliitännän.