Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video
BLACK WEEK! 70 % alennus LB+ -tilauksesta

TESTISSÄ: Canvas HiFi 65″

Elegantti audiokaluste soi stereona

Canvas HiFi haastaa perinteiset tuotekategoriat yhdistämällä kaiuttimet, soundbarin ja huonekalun yhdeksi tuotteeksi. Ja se kuulostaa mahtavalta!

/ 31.10.2024 - 08:00
Canvas HiFi 65″

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Vaikuttava stereosointi ja laaja äänikuva. Tyylikäs design sopii melkein minkä tahansa television seuraan. Tehokas huonekorjaus.
  • Ei Dolby Atmos -tukea. Ei voi yhdistää ulkoiseen subwooferiin.

Canvas HiFi 65” on kiehtova tuote, joka haastaa käsityksemme hifistä ja kotiteatterista. Onko se soundbar, kaiutin vai huonekalu? Vastaus on, että se on niitä kaikkia. Tyylikkäästi muotoiltu ja – toivottavasti – hyvän kuuloinen Canvas on suunnattu vaativille hifisteille, jotka haluavat integroida olohuoneen kuvan ja äänen saumattomaksi kokonaisuudeksi.

CANVAS Hifi exploded
Canvas HiFin voi kiinnittää seinälle tai sijoittaa lattialle. Kuva: Canvas HiFi

Elegantti muotoilu kohtaa edistyksellisen tekniikan

Canvas on oivallinen nimi näin sisustukselliselle kaiuttimelle. Canvas 65” tekee vaikutuksen minimalistisella ilmeellään. 144,5 cm leveä etupaneeli, joka testiversiossa on tyylikästä pähkinäviilua ja nostaa hintaa noin 30 prosentilla, sopii täydellisesti 65-tuumaisen tv:n alle ja antaa vaikutelman kuin tv ja kaiutin olisivat yhtä ja samaa tuotetta. Etupaneeli kiinnittyy magneeteilla, joten se on helppo vaihtaa halutessa – vaihtoehtoja on peräti 13 kaikissa kaiuttimen kokoluokissa eli 55-tuumaisesta 75-tuumaiseen. Kauniin kuoren takana piilee edistyksellistä tekniikkaa. Kaksi 6,5-tuumaista bassoelementtiä työskentelee yhdessä kahden diskantin ja kahden ovaalin passiivisäteilijän kanssa tuottaakseen laajan taajuusalueen, josta ei energiaa puutu. Kaappi on vankkaa MDF:ää, jossa on hyödynnetty yrityksen itsensä kehittämää BridgeBrace-tekniikkaa, joka vähentää värähtelyä ja luo optimaaliset akustiset olosuhteet.

Canvas Laust Nielsen
Laust Nielsen esittelee kaiutinelementtejä. Kuva: Canvas HiFi

Asennus

Canvas-kaiuttimen asentaminen ei ole kovin vaikeaa, mutta ei kuitenkaan sujunut haasteitta. Osa ruuveista vaati nimittäin aikamoista vääntövoimaa, sillä kierteet eivät vaikuttaneet olevan ihan kohdillaan.

Kaikille televisioille VESA-standardin mukaisesti sopiva jalusta tuo hommaan lisää ruuvaamista. Siltä ei kai voi välttyä, kun halutaan luoda joustava systeemi, mutta jos pitää kielen keskellä suuta ja seuraa ohjeita, pärjää asennuksessa hyvin.

Lue myös: Beosound Theatre venyttää rajoja 

Kun olimme asettamassa Philipsin 65-tuumaista OLED-televisiota paikoilleen, kohtasimme odottamattoman ongelman. Television reuna työntyy takana ulospäin, minkä vuoksi jalustan kiinnikkeet jäivät liian lyhyiksi ylettyäkseen Canvasin toimittamiin piikkeihin, jotka kiinnitetään tv:n taakse. Ratkaisimme ongelman käyttämällä nuppeja kiinnikkeiden jatkeena. Näin saimme jalustan säädettyä syvyyssuunnassa ja tv:n etureunan samaan linjaan kaiuttimen kanssa.

Kaiutin ja tv-teline on mahdollista kiinnittää myös seinään. Siitä varmaankin seuraa vieläkin isompi päänsärky, mutta valmistaja tarjoaa ohjeet siihenkin.

CANVAS no front
Kuva: Canvas HiFi

Käyttö ja liitännät

Canvas 65” on varustettu kaikilla liitännöillä, joita soundbariltakin odottaisi, kuten HDMI eARC -portilla. Langattomalla puolella on Apple AirPlay 2, Google Cast (Chromecast) ja Bluetooth, joten tv:tä ei tarvitse laittaa päälle, jos haluaa kuunnella musiikkia.

Laitteen sovellusta käytetään lähinnä käyttöönotossa, äänikuvan valintaan sekä huonekorjauksen tekemiseen. Jokapäiväisessä käytössä laitetta on helppo käyttää tv:n kaukosäätimellä HDMI eARC:n ansiosta.

Huonekorjaus

Huonekorjaus ansaitsee ihan oman kappaleensa. Jos omistaa iPhonen, riittää kun avaa sovelluksen, klikkaa sieltä Start ja pyörii sen jälkeen huoneessa puhelinta mikrofonina käyttäen. Jos taas omistaa Android-puhelimen, voi joko lainata iPhonen tai ostaa valmistajalta Zen Wireless Microphonen (125 €) ja tehdä mittaukset sillä.

Sovelluksen ohjeistuksessa käsketään liikkua huoneessa mahdollisimman paljon, mutta oman kokemukseni mukaan kannattaa keskittyä alueeseen, jossa istutaan television ollessa päällä. Jos dataa on liikaa, huonekorjaus saattaa leikata liikaa taajuuksia, jolloin sointi muuttuu kylmemmäksi ja elottomammaksi. Ainakin omasta mielestäni.

Joka tapauksessa mittauksen jälkeen kaiutin on selvästi saanut siivottua alempaa keskirekisteriä ja bassoa, mikä tekee äänikuvasta kirkkaamman ja tasapainoisemman kuulostamatta kuitenkaan keinotekoiselta tai käsitellyltä.

Canvas HiFi app
iPhone ei oikeastaan mittaa 100 Hz:n alta, mutta basso tuntuu syvemmältä. Sovelluksesta asetetaan BACCH-3D-ääni ja tehdään yksinkertaisia ääniasetuksia. Kuvakaappaus

Vaikuttava stereo

Kun kaikki on valmista, tulee melkein tippa linssiin – niin hyvältä Canvas HiFi 65” kuulostaa. Ja televisiokin näyttää aivan highend-kalusteelta!

Mutta musiikin kanssa kaiutin vasta pääseekin näyttämään kyntensä. Ennen huonekorjaustakin sointi on iso ja täyteläinen. Puhe erottuu suurempana ja dynaamisempana kuin millään kuulemallani tv:llä. Ääni on erottelevampi ja hifimpi kuin tavallisella soundbarilla, olipa vertailukohtana sitten Sonos, Samsung tai Sony. Kaikki kuulostaa siltä kuin pitääkin.

Huonekorjauksen jälkeen stereokuva kasvaa leveyssuunnassa ja sointi saa enemmän ilmavuutta. Kaiutin erottelee taidokkaasti eri soittimet ja lauluäänet musiikista, ja elokuvien ja sarjojen dialogi on erittäin kirkasta. Pienimmätkin yksityiskohdat välittyvät.

Bassontoisto on hämmästyttävän hyvää näin kompaktista kaiuttimesta. Kaksi 6,5-tuumaista bassoelementtiä ja passiivielementit luovat yhdessä täyteläisen ja tarkan basson. Matalien äänten luvataan ulottuvan 30 Hz:iin asti. Sovellus näyttää taajuuden riittävän 100 Hz:iin saakka, mutta voi myös olla, että iPhonen mikrofoni ei vain reagoi sitä matalampiin ääniin. Itse ainakin koin basson olevan matalampi kuin 100 Hz, ja Limit to Your Loven syväbasso erottuu hyvin. Kaiutin alkaa hieman säristä, jos kyseistä kappaletta yrittää soittaa liian lujaa, sillä basso on todella syvä.

CANVAS Ocean Grey
Kaiutin on tyylikäs myös seinällä. Kuvassa sävy Ocean Grey. Kuva: Canvas HiFi

Tehokas vahvistin

Sisäänrakennettu 4 x 250 watin D-luokan vahvistin luo hyvää tarkkuutta ja dynaamisuutta ääneen. Canvas 65” soittaa vaivatta, kunnes kaiutinelementit eivät enää jaksa, ja sointi säilyy puhtaana volyymista riippumatta. Etenkin matalalla äänenvoimakkuudella vaikutelma on erinomainen, sillä moni kilpailija hukkaa soinnin luonteen ja vivahteet hiljaa soittaessaan.

Canvas HiFi 65 soi stereona laveasti ja melkein kolmiulotteisesti sekä elokuvien että musiikin kanssa. Jos sovelluksesta laittaa päälle BACCH 3D:n, kaiuttimen digitaalinen äänenkäsittely saa äänikuvan levenemään ja kietoutumaan kuulija ympärille vieläkin paremmin. Ero ei ole dramaattinen, ja efekti vaihtelee musiikin ja eri elokuvien välillä. Jos haluaa kuulla kunnon eron käytännössä, kannattaa käydä läpi tätä Canvasin luomaa Tidal-soittolistaa.

 

1_before copy 1_after copy 2_before copy 2_after copy 3_before copy 3_after copy 4_before copy 4_after copy 5_before 5_after
<
>
Jälkeen.

Jäin naulittuna kuuntelemaan Bob Dylanin tarinankerrontaa Man in the Long Black Coat -kappaleella. Kappaleen alun äänet kuulostavat heinäsirkoilta, mutta tulevat ehkä kitarasta, ja siritys ympäröi minut täydellisesti samalla, kun molemmin puolin sijaitsevat steel-kitarat soivat sellaisella syvyydellä ja ilmavuudella, että musiikkiin on helppo upota.

Isoimman vaikutuksen minuun tekee kuitenkin se, ettei sointirakenne muutu, kun 3D-efektin laittaa päälle. Aikamoinen saavutus!

Erityisen vaikuttava efekti on elokuvissa, kun BACCH 3D -tekniikka luo uskottavaa surroundia ilman erillisten takakaiuttimien apua. Tietenkään se ei pysty haastamaan erillistä surroundsysteemiä, mutta vaikutelma on samaa luokkaa hyvän soundbarin kanssa. Mutta kuulostaa paljon paremmalta.

Canvas Hifi no-atmos
Tv:n suoratoistopalveluista ei saa Dolby Atmos -ääntä. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Miinuksia

Monista upeista ominaisuuksistaan huolimatta Canvas 65”:lläkin on rajoitteensa. Ensinnäkään Dolby Atmos -tukea ei ole, vaikka se tukeekin musiikkipalveluista, kuten Tidalista ja Apple Musicista miksattua Atmos-ääntä. Netflixistä ja muista suoratoistopalveluista saa kuitenkin vain 5.1-raitaa.

Toiseksi kaiuttimeen ei voi yhdistää ulkoista subwooferia, joka olisi tuonut bassoon vielä enemmän painetta, mikäli sellaista kaipaa. Subwoofer-ulostulo olisi ollut hyvä lisä.

Sen sijaan kaiutinta voi käyttää surround-järjestelmässä keskikanavana. Sitä kannattaa tutkia, sillä luulen, että kokonaisuus voisi olla aika muikea! Ja aika muikean hintainenkin…

Canvas Hifi black lifestyle
Kuva: Canvas HiFi

Yhteenveto

Canvas HiFi 65” on todella vaikuttava tuote, joka tarjoaa erinomaista äänenlaatua tyylikkäästä ja toimivasta paketista. Se on täydellinen ratkaisu, kun haluaa hifi-laatua olohuoneeseen ilman isojen kaiuttimien sijoittelun vaivaa.

Reilun kolmen tonnin lähtöhinnallaan kaiutin asettuu highend-luokkaan, ja puuverhoiltuna hintaan voi lisätä 30 prosenttia lisää. Laatu, toiminnallisuus ja helppokäyttöisyys perustelevat kuitenkin hinnan ainakin vaativille audiofiileille. Kilpailijoihin, kuten moottoroidulla jalustalla varustettuun ja 17 000 euron hintaiseen Bang & Olufsen Beosound Theatreen verrattuna Canvas HiFi 65” vaikuttaa paljon paremmalta ostokselta.

Canvas HiFi 65” korvaa sekä hifilaitteet että soundbarin. 65-tuumaisen lisäksi kaiutin on saatavana monessa koossa 55-tuumaisesta alkaen, eivätkä hintaerot eri kokojen välillä ole suuria. Tämä tuote ei ehkä ole ihan joka kotiin, mutta jos arvostaa tinkimätöntä äänenlaatua ja muotoilua – ja budjetti riittää – on Canvas HiFi oikeastaan vertaansa vailla.

Karakter
Canvas HiFi 65″
Ultra High End
Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sonos Arc Ultra: siisti parannus

Elegantti audiokaluste soi stereona

Upea retrokaiutin

Edelleen tv-tason valtias

Muhkea äänikupla litteistä kaiuttimista

Edullinen soundbar joka kotiin

Highend-tekniikkaa premium-kaiuttimissa

Pikkuhyvää halvalla

Sonyn paras soundbar

Hyvä mutta kallis

Langatonta hifiä

Kompakti ja isoääninen soundbar

Ääni & Kuva
Scroll to Top