Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video
BLACK WEEK! 70 % alennus LB+ -tilauksesta

TESTISSÄ: Bowers & Wilkins PI7

Parhaat täysin langattomat kuulokkeet

Bowers & Wilkins PI7 pyyhkii kilpailijoilla lattiaa uskomattomalla äänentoistollaan.

/ 28.05.2021 - 15:44
Bowers & Wilkins PI7

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Ehkäpä parasta äänenlaatua, jota olemme täysin langattomista kuulokkeista kuulleet! Erittäin hyvä puheluiden laatu ja loistava premium-tuntu. Jopa analoginen kuulokeliitäntä!
  • Ei taajuuskorjainta sovelluksessa. Akunkesto on keskinkertainen.

Bowers & Wilkins tuli estradille myöhään täysin langattomien kuulokkeiden kanssa. Valmistajan itsensä mukaan viivästys johtui siitä, että he halusivat onnistua heti mahdollisimman hyvin.

Ja nyt perinteiseltä merkiltä on vihdoin saatavana kaksi mallia: PI5 edustaa hyvää premium-tasoa, kun taas lippulaivamalli PI7 on markkinoiden kalleimpia täysin langattomia kuulokkeita. Tiedossamme on itse asiassa vain muutama samaan hintaluokkaan kuuluvaa mallia: Bang & Olufsen E8 Sport/3rd Gen, Sennheiser Momentum True Wireless 2 ja Devialet Gemini.

Hinta ei kuitenkaan ole aivan mahdoton, sillä 400 euroa ei ole monellekaan liikaa, jos kuulokkeet ovat vain riittävän hyvät.

Bowers & Wilkins B&W PI7
Bowers & Wilkins PI7 ja PI5 ovat molemmat valkoisia kuulokemalleja. Ne erottaa siitä, että kalliimpi PI7 on viimeistelty kullanvärisin yksityiskohdin, kun taas PI5-mallissa samat kohdat ovat hopeanvärisiä. Kuva: B&W

Isot elementit

Bowers & Wilkins PI7 on varustettu suurilla 9,2-millisillä kaiutinelementeillä, jollaiset löytyvät myös PI5-mallista. Ne on omistettu ainoastaan basson ja keskirekisterin toistamiseen, ja diskantilla on oma elementtinsä.

Erillinen diskantti on tyyppiä balansoitu armatuuri, joka dynaamisesta elementistä poiketen ei tarvitse ilmanottoa liikuttaakseen kalvoa, ja joka sen vuoksi liikkuu tarkemmin, kun ulkoiset ilmanpainevaihtelut eivät pääse vaikuttamaan siihen. Se sopii paremmin toistamaan nopeat diskanttitaajuudet.

Lue myös: Sennheiser Momentum True Wireless 2 – Uusi suosikkimme

Hyvä istuvuus

Kuulokenapit istuvat omiin korviini hyvin medium-kokoisten sovitteiden avittamana. Pakkauksessa tarjotaan myös isommat ja pienemmät sovitteet, eli yhteensä kolme paria. Itse kuulokenapit ovat keskikokoa; eivät suurimmasta tai pienimmästä päästä.

B&W PI7 Graabein
Bowers & Wilkins PI7 istuu Gråbeinin korviin kuin valettu. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Kuusi mikrofonia

Bowers & Wilkins PI7 -kuulokkeissa on peräti kuusi mikrofonia, joista neljää käytetään vastamelun luomiseen ja kahta käyttäjän äänen vangitsemiseen puheluita varten. Ne on suunnattu taitavasti niin, että kuulostaa melkein siltä kuin mikrofoni olisi suun lähellä eikä korvissa. Äänenlaatu onkin puheluissa nappikuulokkeiden parhaimmistoa.

Ambient-asetus

Hyvin tehdyn vastamelun lisäksi B&W PI7:ssa on myös äänet läpi päästävä ambient-toiminto. B&W on onnistunut tekemään jotakin erilaista: molemmat toiminnot saa päälle samanaikaisesti. En muista ennen kokeneeni vastaavaa, ja ominaisuus on itse asiassa aika käytännöllinen.

Vastamelu poistaa ympäristöstä oikeastaan vain bassotaajuudet, ja korkeammat äänet eristetään ulkopuolelle kuulokkeiden tiiviin istumisen avulla. Kuuntelutoiminto taas päästää läpi ja vahvistaa korkeimmat taajuudet. Joten vastamelun ollessa päällä samaan aikaan saa estettyä ei-toivotut bassoäänet ja kuultua silti ovikellon soivan tai mitä ihmiset ympärillä sanovat.

Hyvät koodekit

PI7 on varustettu hyvillä äänikoodekeilla, jotka pitävät huolen musiikin äänenlaadusta. AAC:n lisäksi, jota iPhone käyttää, on tarjolla myös sisällön mukaan vaihtelevaa datavirtaa hyödyntävä aptX Adaptive. Näin ääni on tarpeen mukaan melkein aptX HD -laatuista, tai esimerkiksi pelatessa tai elokuvia katsoessa enemmän tasolla aptX LL (Low Latency). Koodekki tukee 24 bittiä/48 kHz-äänensiirtoa, mutta tavallisen aptX:n tapaan pakattuna, jolloin osa äänestä katoaa.

Käytännössä ääni on lähes CD-laatuista mutta ei täysin korkearesoluutioista. Jollakin tasolla ääni on verrattavissa Sonyn LDAC-ääneen, joka niin ikään pyrkii häviöttömään ääneen.

B&W PI7 Wireless Charging
B&W PI7:n latauskotelon voi ladata langattomasti. Nerokas yksityiskohta on, että koteloon voi kytkeä jopa analogisen äänilähteen, jolloin kotelo muuntaa signaalin digitaaliseksi ja lähettää sen langattomana kuulokkeisiin. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Fiksu latauskotelo

B&W PI7:n voi ladata langattomasti Qi-alustalla. Kotelossa on myös ominaisuus, jollaiseen en ole ennen törmännyt: siihen saa kiinni analogisen audiopiuhan! Kotelo muuntaa analogisen signaalin digitaaliseksi ja lähettää sen langattomasti kuulokkeisiin. Niinpä täysin langattomia kuulokkeita voi käyttää esimerkiksi lentokoneen viihdejärjestelmään kytkettynä. Nerokasta!

Keskinkertainen akunkesto

Bowers & Wilkins on keskittynyt parhaaseen mahdolliseen ääneen. Se tarkoittaa vakaata ja syvää bassoa sekä riittävää dynaamisuutta kovalla soittamiseen. Useampien kaiutinelementtien virransyöttö vaatii enemmän tehoja vahvistimelta, mikä taas syö enemmän akkua.

Niinpä B&W PI7 ei loista akunkestollaan. Kuulokenapit kestävät 4 tuntia soittoa vastamelu päällä, mutta kotelosta sentään saa neljä lisälatausta eli yhteensä 20 tuntia.

B&W PI7 app
Sovelluksesta saa vastamelun päälle ja myös ympäristön ääniin mukautuvan vastamelutoiminnon. Sovelluksesta valitaan myös, kuinka paljon ympäristön ääniä halutaan päästää läpi. Kuva: kuvakaappaus

Käyttö

Sovelluksesta saa aktivoitua vastamelun tai laitettua sen automaattiasetukselle, jolloin sen pitäisi vaimentaa ääniä juuri sopivasti sen mukaan, kuinka paljon hälyä ympäristössä on. Itse suosin joko maksimiasentoa tai vastamelun laittamista kokonaan pois.

Kuunteluasetuksella syntyy pientä suhinaa, mutta niin käy kaikilla muillakin testaamillani kuulokkeilla. Se kannattaa siis laittaa pois päältä silloin, kun haluaa keskittyä musiikkiin.

Kun avaa sovelluksen ensi kerran, se antaa ohjeet siihen, mistä ja kuinka monta kertaa pitää painaa, että puheavustaja aktivoituu (oikeaa kuulokenappia pitkään painamalla), vastamelu aktivoituu tai sulkeutuu (vasenta kuulokenappia pitkään painamalla) sekä soittoihin vastataan tai estetään (näpäytä kerran vastataksesi ja kahdesti hylätäksesi). Myös musiikkia voi ohjata sovelluksesta.

Sovelluksesta saa myös valittua, haluaako niiden menevän lepotilaan, kun ne riisuu.

Ei taajuuskorjainta

Sovelluksessa ei kuitenkaan ole taajuuskorjainta eli EQ:ta. Ilmeisesti Bowers & Wilkinsillä on niin kova luotto ääneensä, etteivät he kokeneet käyttäjän säätömahdollisuuksia tarpeelliseksi. Olisi kuitenkin aina hyvä tarjota mahdollisuus pieneen hienosäätöön.

Bowers & Wilkins B&W PI7 White Female in Taxi 1
Bowers & Wilkins PI7 kuulostaa loistavalta. Kuva: B&W

Bowers & Wilkins PI7 kuulostaa mahtavalta!

B&W PI7:n äänenlaatu on niin hyvä, että tekisi mieli sanoa niiden olevan ihan omassa luokassaan.

”Pelkkää” AAC-koodekkia tukevan iPhonenkin kautta ääni on dynaamisempi kuin mitä muistan koskaan kuulleeni langattomista kuulokkeista.

Esimerkiksi Ina Wroldsenin Matters-kappaleessa laulu toistuu kirkkaana ja hyvin artikuloituna, ja basso matalammin kuin muilla vastaavilla kuulokkeilla – mukaan luettuna Sennheiser Momentum True Wireless 2:lla, joka on ollut tähän saakka suosikkini. Sennheiserilla on enemmän energiaa ylä-äänissä, mikä johtuu kuitenkin teennäisesti luodusta tujauksesta. Se toimii hyvin, mutta PI7:n luonnollinen diskantti toistuu vaivattomammin ja liittyy saumattomammin osaksi

B&W PI7 w Case - charcoal
Kuvista päätelle Bowers & Wilkins PI7 näyttää yhtä hyvältä myös mustana (Charcoal). Kuva: B&W

aptX HD

Android-laitteilla ääni on vielä parempi aptX:n ja aptX HD:n ansiosta. Musiikki toistuu vielä suuremman rauhan saattelemana. Klassisessa musiikissa on luontevaa auktoriteettia, jouset toistuvat pakottomasti ja kontrabassossa on mahtavuutta, jollaista ei tietääkseni mikään muu langaton kuulokealli onnistu tuottamaan.

Täydelläkin äänenpaineella kuulokenapit säilyttävät hallinnan ja basso pysyy vankkana. Ei ihme, että akkua kuluu enemmän kuin useimmilla malleilla. Joillekin basso voi olla vähän liikaa, mutta minusta sointi on kokonaisuutena niin hieno, ettei se haittaa! Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että maksimiäänenvoimakkuutta olisi saanut olla kolme desipeliä enemmän, mutta tämä menee hiukan hiusten halkomiseksi.

Qobuz hires
aptX HD ei hyödynnä kaikkea korkearesoluutioisen musiikin dataa, mutta pääsee ainakin lähelle cd-laatua. Kuva: kuvakaappaus

PI7-kuulokkeilla pidän mielelläni vastamelun päällä kuunnellessani musiikkia, mitä ei voi sanoa useimmista kuulokkeista. Äänenlaatu säilyy lähes koskemattomana ja samalla ylimääräiset bassotaajuudet vaimenevat.

Voiko joku voittaa B&W:n?

Kuten mainittua, Sennheiserin tai Bang & Olufsenin täysin langattomat kuulokkeet eivät yllä PI7:n tasolle. Toisaalta odotamme kovasti saavamme testiin Devialet Geminin, sillä meillä on kovat odotukset sen suhteen. Odotan myös kovasti HiFiMAN TWS800:n suoritusta B&W:tä vastaan. Mutta juuri tällä hetkellä B&W PI7 on ylittämätön.

 

 

B&W Bowers & Wilkins PI7 Case - White
Kuva: Bowers & Wilkins

Bowers & Wilkins PI7: johtopäätökset

Bowers & Wilkins PI7 on upea täysin langaton kuulokemalli. Basso on mahtava ja dynaamisuus on ihan eri tasolla kuin muilla vastaavilla kuulokemalleilla. Ääni on lämmin ja vivahteikas, laulu ja soittimet toistuvat luonnollisesti ja kaikki pysyy hyvin kasassa myös kovalla volyymilla. Näin lähelle isoja sankakuulokkeita ei ole vielä yksikään nappikuulokemalli päässyt.

Kaiken huipuksi kuulokkeissa on pari hienoa ominaisuutta, joita ei muista löydy. Ensinnäkin vastamelua ja äänet läpipäästävää ambient-asetusta voi pitää päällä yhtä aikaa. Hienoin ominaisuus on kuitenkin kotelon analoginen liitäntä, jonka avulla kuulokkeita voi käyttää myös lentokoneessa.

Jäin kaipaamaan vain taajuuskorjainta sovellukseen. Akunkestokin voisi olla parempi, mutta ei tosin tehojen ja vahvistimen ehdoilla!

Karakter
Bowers & Wilkins PI7
Premium
Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Helmiä ja huteja: alle satasen kuulokkeet

Täysin puhdas sointi

Entistä parempi AirPods

Luokkansa parhaimmistoa

Hightech-napit

Harvinaista luksusta

Kelpo kokonaisuus

Ikkuna auki musiikkiin

Suljettua luksusta

Entistäkin kestävämpi?

Musiikkia lenkkipolulle

Avointa äänikuvaa suljetussa tilassa

Ääni & Kuva
Scroll to Top