Bowers & Wilkins ei juuri esittelyitä kaipaa: englantilaisvalmistaja tunnetaan hyvän kuuloisista kaiuttimistaan, joista etenkin 800-sarja on suuresti studioteknikoiden ja hifiharrastajien arvostama. B&W ei ole soundbarien puolella saanut vastaavaa suosiota, mutta highend-malli Formation Bar on tehnyt meihin vaikutuksen. Puhumattakaan siitä luksusäänestä, jota B&W on tehnyt yhteistyömallilla Philipsin OLED-televisioihin.
Ja sitten on vielä Panorama-sarja. Tämä on B&W:n ensimmäinen oma versio tyylikkäästä ja käyttäjäystävällisestä design-soundbarista, joka toimii yksinään ilman erillistä subwooferia ja takakaiuttimia. Panorama 3 -uutuusmallissa on jopa Atmos-surroundääni!
B&W Panorama 3
Panoraman kolmas sukupolvi on muotoilultaan aivan uusi: litteä kaiutin on vain 6,5 cm korkea eli mahtuu useimpien televisioiden alle vaivatta. Sen saa kiinnitettyä myös seinälle mukana tulevien kiinnikkeiden avulla.
Muotoilu on hyvin funktionaalista. Kaiuttimen peräti 13 elementtiä on verhottu kankaalla, ja muuten soundbar on metallia. Panoramassa on nyt myös korkeuskanavat eli ylöspäin suunnatut Atmos-kaiuttimet.
Panorama 3 edustaa 3.1.2-konfiguraatiota, eli siinä on erilliset kanavansa oikealla, vasemmalla ja keskelle sekä kaksi Atmos-kanavaa päällä. Lisäksi pohjasta löytyy kaksi 10-senttistä bassoelementtiä matalimpien taajuuksien toistoon. Panorama 3 on nimittäin tarkoitettu käytettäväksi ilman erillistä subwooferia. Sisäänrakennetun vahvistimen tehot ovat 400 wattia.
Käyttö ja ominaisuudet
Liitäntäpuolella Panorama 3 on varustettu HDMI eARC -sisääntulolla, joten television kytkeminen sujuu helposti. Muut erilliset AV-lähteet, kuten Apple TV:n tai pelikonsolin saa yhdistettyä soundbariin television kautta. Sieltä Panorama saa haettua korkearesoluutioista ääntä, kuten Dolby Atmosta.
B&W ei tarjoa omaa kaukosäädintä soundbarilleen, sillä television kaukosäätimellä saa tehtyä helpot säädöt, kuten volyyminsäädön. Muut toiminnot saa käyttöönsä Bowers & Wilkins Music -sovelluksesta, joka on saatavana sekä Androidille että iOSille.
Sovelluksessa ei ole erityisiä säätövaihtoehtoja paitsi bassolle ja diskantille Taajuuskorjainta, ääniasetuksia tai tilakorjausta ei ole. Ideana on todennäköisesti ollut tarjota mahdollisimman helppo ja yksinkertainen tuote.
Äänenlaatu
Laitamme usein käyttämämme testipätkät soimaan ja huomaamme ensimmäiseksi Panorama 3:n hienon soinnin ylätaajuuksilla. Diskantti on kirkas ja erotteleva, joten puhe ja laulu toistuvat selkeinä. Huomaamme myös, että ääni on melko ohut.
Toistamme Lewisburgin vankilaan sijoittuva kohtauksen The Irishman -elokuvasta, mutta Jimmy Hoffan (Al Pacino) ja Tony Pron (Stephen Graham) keskustelu ei kuulosta odotetun painokkaalta ja läsnäolevalta. Herrat riitelevät kovaäänisesti, mutta keskirekisteri jää latteaksi.
Myöskään kohtauksen tilavaikutelma ei vakuuta. Siinä missä Bose Soundbar 900 on melkein liiankin realistinen, on Panorama 3 äänikuvaltaan huomattavasti elottomampi.
– Kuulostaa melkein mono-ääneltä, Geir toteaa yllättyneenä. Missä kaiku, ja miksei ääni tunnu vatsassa? Missä basso?
Vaihdamme toiseen pätkään samasta elokuvasta: nyt autoa ammutaan kunnon luotisuihkulla mafiatyyliin. Kohtauksessa tulisi tuntea kiväärin paine ja rikkoutuvan lasin heleän kimeä kilinä, mutta ääni jää vaisuksi. Painetta ei vain ole niin paljon kuin mihin olemme tottuneet. Äänikuvassa ei myöskään ole sellaista liikkeen tuntua kuin monissa testaamissamme soundbareissa, kuten Sonos Arcissa, Sony HT-A7000:ssa ja Samsung HW-Q960A:ssa.
– Sonos Arcissa on huomattavasti isompi äänikuva, ja takakaiuttimien kanssa Samsung ajaa täysillä Panoraman yli! Geir julistaa.
Musiikin kohdalla äänikuva jää yhtä lailla latteaksi ja dynamiikoiltaan vaisuksi. Vaikka Dua Lipan laulu toistuu raikkaana ja kauniina, eivät rummut ja basso svengaa kunnolla.
Tiedämme Bowers & Wilkinsin pystyvän parempaankin, joten vertasimme sitä huvin vuoksi Philips 65OLED986 -televisioon, joka seisoi testihuoneessamme. Philipsin tv:ssä on B&W:n suurempi kaiutinjärjestelmä, jossa on muun muassa isommat ja tehokkaammat basso/keskirekisterielementit. Ja sen kyllä huomaa! Nyt kaipaamaamme painetta piisaa ääniefekteissä, ja puhe ja laulu pääsevät lositamaan. B&W:n puolustukseksi on sanottava, että kyseinen laite on Philipsin kalliimmasta päästä, mikä johtuu suureksi osaksi kalliista integroidusta soundbarista. Pointti on kuitenkin se, että tehokkaampiakin kaiutinjärjestelmiä on tarjolla.
Lue myös: Philips OLED+986 – Omassa luokassaan
Ikävä kunnon subwooferia
Vaikka Panorama 3:ssa on integroidut bassokaiuttimet, on ilmiselvää, että erilliselle subwooferille olisi tarvetta. Ehkäpä myös erillisille takakaiuttimille, jotta surround lähtisi toimimaan. Valitettavasti B&W ei tarjoa tällaisia laajennusmahdollisuuksia, joten on turha haaveilla laitteiston parantelusta pikku hiljaa. Jos haluaa päivittää budjetin salliessa kotiteatteriaan laajemmaksi, kannattaa tutustua B&W:n joustavampaan ja parempaan Formation Bariin.
Yhteenveto: Bowers & Wilkins Panorama 3
Speksien ja maineikkaan valmistajan perusteella odotuksemme olivat melko korkealla Bowers & Wilkinsin Panorama 3 -soundbarin suhteen. Valitettavasti ääni ei ole erityisen hyvä varsinkaan hintaluokan kilpailijoihin verrattuna. Jos kaipaa pelkkää soundbaria (jota voi silti laajentaa), ovat Sonos Arc tai Sony HT-A7000 surroundiltaan parempia vaihtoehtoja. Jos taas tekee mieli upeaa surroundääntä muhkealla bassolla ryyditettynä, on Samsung HW-Q960A oivallisempi valinta.