Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Bose QuietComfort Ultra Headphones

Erinomainen vastamelu ja sointi

Bose QuietComfort Ultra Headphones on todella hyvä kuulokemalli, joka tukee myös häviötöntä Bluetooth-ääntä.

/ 19.12.2023 - 07:00
Bose QuietComfort Ultra Headphones

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Täyteläinen bassontoisto, vaivaton soittotyyli. Häviötön aptX Lossless! Vastamelu kuuluu markkinoiden parhaimmistoon.
  • Vetäytnyt keskirekisteri. Hivenen kesyt dynaamikat.

Bosen QuietComfort-sarja piti pitkään vastamelukuulokkeiden valtikkaa, kunnes Sony syrjäytti Bosen kakkossijalle. Bose ei viime vuosinakaan ole ollut huono, mutta vastamelun laatu ei ole yltänyt Sonyn tasolle – ja äänenlaadussa moni muukin on ennättänyt ohi.

Bose QuietComfort Ultra Headphones photo GeirNordby 3
Kuva: Geir Gråbein Nordby

Bose QuietComfort Ultra

Mutta nyt Bose on lanseerannut QuietComfort Ultran, joka lupaa aiempaa parempaa vastamelua sekä soinnin ja vastamelun säätymistä istuvuuden ja ympäristön mukaan.

Eri toimintoja voi vaihdella Bose Music -sovelluksesta. Sovelluksesta löytyy myös Self Voice -niminen toiminto, jonka avulla oma ääni kuuluu kuulokkeista selkeämmin puheluissa ja videotapaamisissa (ns. sidetone).

Multipoint mahdollistaa kuulokkeiden yhteyden samanaikaisesti kahteen laitteeseen, vaikkapa puhelimeen ja kannettavaan. Oikean kuulokekupin kohoraitaa napauttamalla saa aloitettua ja pysäytettyä musiikin, säädettyä volyymia ja soitettua puheluita.

Lue myös: Bose QC45 – Bose ei yllätä

Häviötön ääni

Bose tukee aptX Lossless -koodekkia, joka tarjoaa CD-laatuista ääntä Bluetoothin kautta – edellyttäen, että omistaa ominaisuutta tukevan Android-puhelimen. Apple-leiriläisten on tyydyttävä AAC-koodekkiin.

Immersive Audio

Lisäksi kuulokkeet on varustettu Immersive Audiolla. Paljon hypetetty tekniikka viittaa useimmiten Dolby Atmos -ääneen, mutta Bose käyttää omaa tekniikkaansa 3D-äänen luomiseen.

Olipa elokuvassa tai musiikissa Dolby Atmos -raitaa tai ei, kuulokkeet pyrkivät skaalaamaan stereoraidastakin joka suunnasta soivan äänen. Minusta 360 asteen ääni ei ole kuulokkeissa mikään välttämättömyys, mutta jos haluaisin käyttää sellaista, suosisin Dolby Atmosta. Suurin osa Billboard 100 -listan artisteista nimittäin äänittää kappaleensa Dolby Atmos -formaatille.

Bosen toiminnolla on silti vissi paikkansa, sillä elokuvat ja pelit toistuvat mukaansa tempaavammin kuin pelkkänä stereona. Musiikkia taas kuuntelen mieluiten stereona, sillä silloin dynamiikat toimivat paremmin.

Lue myös: Sony WH-1000XM5 – Hyvästi, suhina!

Akunkesto

On ehkä vähän makuasia, kuinka pitkä akunkesto kuulokkeissa on toivottava. 24 tunnin akunkestosta tuli standardi jo kauan aikaa sitten, ja tänä päivänä useimmat kuulokkeet tarjoavat soittoaikaa jo 30 tuntia tai enemmänkin. Bose puolestaan tyytyy 18 tuntiin Immersive Audiota käyttäen ja 24 tuntia ilman sitä. Oikeastihan tällainen akunkesto on aivan riittävää, mutta ehkä Bose olisi voinut yrittää kovemminkin – onhan kyseessä merkin uusi huippumalli.

Bose QuietComfort Ultra Headphones GeirNordby
Käytätkö silmälaseja? Ei haittaa, QuietComfort Ultra istuu silloinkin erittäin mukavasti. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Istuvuus ja design

Uutuuskuulokkeet ovat muotoilultaan paremmat kuin edeltäjänsä. Ultra näyttää tyylikkäämmältä kuin hieman teollisen tuntuiset QC35 ja QC45, ja lisäksi kuulokkeet taittuvat kokoon – toisin kuin NCH 700.

QuietComfort Ultran istuvuus ja mukavuus on poikkeuksellisen hyvää. Kuulokkeet ovat napakat mutta eivät purista. Ne ovat myös erittäin kevyet, joten niitä pitää mielellään koko työpäivän ajan.

Äänenlaatu

Kuulokkeet loistavat varsin monenlaisen musiikin kanssa. Caroline Polachekin Crude Drawing of an Angel todistaa QC Ultran toistavan elektronista äänikuvaa erittäin vivahteikkaasti, ja Polachekin laulu soi kirkkaasti ja ilmavasti. En pääse tarkistamaan, soittaako Asus Zenfone 9 -puhelimeni oikeasti aptX Lossless -koodekkia käyttäen, sillä koodekin tiedot on piilotettu aptX Adaptiven alle. Sointi on kuitenkin erinomaista ja selvästi parempaa kuin pelkällä AAC-koodekilla varustetusta iPhone 15 Pro Max -puhelimestani soitettuna.

Keskirekisteri on hivenen vetäynyt ja dynamiikoiltaan rajoittunut, mutta äänenlaatu on parasta Boselta kuulemaani, ja uskallan jopa väittää, että sointi on parempaa kuin Bosen arkkivihollisella, Sony WH-1000XM5-mallilla, jonka sointi on vähemmän strukturoitua ja keskibassoltaan energisempää.

Bosen bassontoisto on luonnollisemman täyteläistä ja ilmavaa, kun taas Sony levittää basson liian laajalle ja värittää sen. Bose toistaa myös klassista musiikkia kauniin kirkkauden ja syvyyden saattelemana.

Aggressiivisempi musiikki taas saa Boselta hellävaraisemman käsittelyn. Esimerkiksi Infected Mushroomin Wish (Skazi Edit) -kappaleen raskaat ja nopeat rummut toistuvat mielestäni Sony WH-1000XM5:llä paremmin.

Bose Music -sovelluksen kolmekäyräisellä taajuuskorjaimella voi sointia muokata mieleisekseen. Useimmat musiikkityylit hyötyvät mielestäni siitä, että keskirekisteriä nostaa pari napsua ylemmäs. Paitsi jos haluaa soittaa lujalla volyymilla – silloin ääni on käsittelemättömänä miellyttävintä.

Bose QuietComfort Ultra Headphones photo GeirNordby
Kuva: Geir Gråbein Nordby

Vastamelu

Bose on aina ollut taitava vastamelun kanssa, ja se näkyy myös QuietComfort Ultrassa. En tosin ole aivan varma, onko vastamelu parempaa kuin aiempien sukupolvien malleissa. Vastamelun aiheuttama vaimea humina on ehkä vähän hiljaisempaa kuin ennen, mutta ei yhtä äänetöntä kuin Sony WH-1000XM5:llä. Bosen vastamelu mukautuu istuvuuden suhteen yhtä hyvin kuin Sonyllakin, mutta Sony vaimentaa silti enemmän kuin Bose. Sony on siis edelleen vastamelun valtias, minkä myöntäminen on Boselle varmasti tiukka paikka.

Bose QC Ultra Heapdhones vs Sony WH-1000XM5 - ANC levels
Vastamelu: Bose QuietComfort Ultra (punainen käyrä) ja Sony WH-1000XM5 (vaaleanvihreä) on mitattu eri aikoina ja eri kaiuttimia käyttäen. Sony mitattiin Dynaudio Evoke 20 -kaiuttimien kanssa (tummanvihreä), kun taas Bose mitattiin JBL 4411:n kanssa (oranssi). Kaiuttimien äänitaso on kuitenkin samankaltainen ja ne mukailevat toisiaan riittävästi, jotta vastamelun vertailu onnistuu. Sony WH-1000XM5 päästää läpi selvästi vähemmän melua, useimmiten 15–20 dB vähemmän. Mitattu miniDSP E.A.R.S -mikrofonipäätä ja REW-ohjelmistoa käyttäen.

Bose vastaan kilpailijat

Yleisesti ottaen kuuntelen mieluummin musiikkia Bosella kuin Sonylla. Bosella on kuitenkin matkaa Bowers & Wilkins Px7 S2 -kuulokkeiden äänenlaatuun. B&W:n sointitasapaino muistuttaa Bosea, mutta ääni on mielestäni puhtaampi ja ”hifimpi”. B&W:n etu on myös USB DAC, eli kuulokkeet voi kytkeä puhelimeen tai kannettavaan myös kaapelilla, jolloin äänenlaatu on vielä parempaa kuin Bluetoothia käyttäen. Boselta tämä ominaisuus puuttuu, eikä kuulokkeita saa päälle, kun lataukseen käytettävä johto on kytkettynä.

Puheluissa käyttäjän ääni toistuu QuietComfort Ultra Headphonesilla hyvin, mutta vastapuolen puhe kuulostaa vahvasti käsitellyltä ja pakatulta, joten Sennheiser Momentum 4 on tässä parempi. Kaikkein paras tällä saralla on Sony WH-1000XM5, jolla puhe toistuu selkeänä ja vahvana. Sony on tässä myös parempi kuin Bowers & Wilkins Px7 S2.

Bose QuietComfort Ultra Headphones lifestyle AI expanded 2
Kuva: Bose

Yhteenveto: Bose QuietComfort Ultra

Bose QuietComfort Ultra on onnistunut uusi huippumalli. Bose on panostanut äänenlaatuun, vastameluun ja käyttäjän kustomointimahdollisuuksiin. Kuulokkeet eivät ehkä ole joka saralla mullistavat, mutta Boselle kuitenkin merkittävä saavutus, joka osoittaa merkin pysyvän kisassa mukana ja joiltain osin jopa ohittavan kilpailijansa. Hyvä hankinta laatua ja luotettavuutta arvostavalle!

Bose QuietComfort Ultra Headphones_greywhite 2 Bose QuietComfort Ultra Headphones_black Bose QuietComfort Ultra Headphones_greywhite Bose QuietComfort Ultra Headphones_black 2 Bose QuietComfort Ultra Headphones_greywhite 3 Bose QuietComfort Ultra Headphones_black 3 Bose QuietComfort Ultra Headphones_greywhite in case Bose QuietComfort Ultra Headphones_black in case Bose QuietComfort Ultra Headphones lifestyle AI expanded
<
>
Kuva: Bose
Karakter
Bose QuietComfort Ultra Headphones
Premium
Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Entistä parempi AirPods

Luokkansa parhaimmistoa

Hightech-napit

Harvinaista luksusta

Kelpo kokonaisuus

Ikkuna auki musiikkiin

Suljettua luksusta

Entistäkin kestävämpi?

Musiikkia lenkkipolulle

Avointa äänikuvaa suljetussa tilassa

Laatulangattomat kesäksi

Parasta ääntä metsästämässä

Ääni & Kuva
Scroll to Top