Bose ei tee kilpailijoidensa työtä helpoksi. Markkinoiden suosituimmat vastamelukuulokkeet QuietComfort 25 ovat Bosen omaa tuotantoa, eikä ihme. Vastamelu toimii paremmin kuin millään toisella testaamallamme kuulokkeilla, ja mukavuus on ylittämätön. Kupit ympäröivät korvat hellästi ja lepäävät silkinpehmeästi päätä vasten – niitä tuskin huomaa. Kaiken lisäksi kuulokkeet taittuvat kasaan, mikä tekee niistä täydelliset matkalle.
Hyvästit johdolle
Täysin uusi QuietComfort 35 ei ole saanut Bosea luopumaan hyväksi havaitusta reseptistä. Johdosta on luovuttu, mutta se onkin lähestulkoon ainoa muutos. Sen lisäksi kaukosäädin on vaihtanut paikkaa oikeaan korvakuppiin, mistä musiikin saa pauselle, volyymiä säädettyä tai puheluun vastattua.
Painoa on tullut 30 grammaa lisää sisäänrakennetun Bluetooth-vastaanottimen ja tehokkaan vahvistimen vuoksi. Molempien tehtävä on vahvistaa musiikkia ja sähköistä vastaanottosignaalia, joka huolehtii ulkoisesta melusta (vastamelutoiminto toimii poimimalla ulkoa tulevan äänen ja lähettämällä sen vastakkaisena ääniaaltona korvaan, jolloin äänet kumoavat toisensa). 135 gramman kokonaispaino painii silti edelleen höyhensarjalaisten luokassa.
Äänen puolesta QC 35:n ainoa muutos on pienen digitaalisen signaaliprosessorin lisääminen. Se vahvistaa alempia bassotaajuuksia, joten ei ole tarvetta soittaa musiikkia niin kovalla äänenvoimakkuudella täyden soundin saamiseksi. Äänenkäsittely on tehty tasapainoisesti eikä basso pääse jylisemään muiden äänten päälle.
Ilman analogista kaapelia vältytään tarpeettomalta analogisen ja digitaalisen signaalin väliseltä muuntelulta, ja digitaalinen musiikki pysyy kaiutinelementtiin asti diginä. Tämä voisi periaatteessa johtaa parempaan dynamiikkaan ja vähäisempään säröön, mutta Bluetooth-signaalin pakkaamisesta johtuen täyttä resoluutiota ei voi saavuttaa. Hyvältä se silti kuulostaa, jopa niin hyvältä, että eroa CD:seen on vaikea havaita.
20 tuntia
Langattomassa moodissa vastamelutoiminto on automaattisesti päällä, joten jos haluaa kuulla ympäristön äänet, kannattaa kytkeä johto kiinni. Sillä tosiaan, kuulokkeiden mukana tulee johto. Sitä käyttäessä akku kestää vastamelun ollessa päällä 40 tuntia, ja musiikinkuuntelua voi jatkaa akun loputtuakin, nyt vain ilman vastamelua. Sisäänrakennetun akun lataaminen onnistuu mikroUSB:llä, siinä missä QC 25 -mallissa oli vaihdettavat AA-patterit.
Käyttömukavuudesta
Kuulokkeiden kytkeminen älypuhelimeen onnistuu keneltä tahansa. Laita kuulokkeet päälle, ja miellyttävä naisääni ilmoittaa niiden olevan valmiit yhdistettäväksi. Kännykän Bluetooth-laitteiden valikosta valitaan Bose, ja loppu sujuukin itsestään. NFC-tuella varustetun puhelimen kanssa riittää, että laitteet tuo lähekkäin, niin ne yhdistyvät toisiinsa automaattisesti.
Puheluista
Puhelut onnistuvat täydellisesti ja puhe kuuluu selkeästi vastamelun ansiosta. Bosen mukaan myös kuulokkeen käyttäjän ääni kuuluu erinomaisesti vastaanottajalle, mutta puhelimen toisessa päässä vain kohauteltiin olkia, kun kysyin puheääneni hämmästyttävästä laadusta.
Musiikkia 50 solmun vauhdissa
Bose lanseerasi kuulokkeensa kesäkuun alussa Lontoossa, jossa pääsimme kokeilemaan niitä tositoimissa. RIB-vene kiitää Thames-joella 50 solmun vauhtia, ja vastamelu onnistui vaimentamaan meteliä vaikuttavasti, vaikkakaan korvissa ulvova tuuli ei täysin hiljentynytkään. Korkeataajuiset äänet (yli 1 000 Hz) eivät vaimennu kovin tehokkaasti, ja tuulen ujellus osuu juuri siihen luokkaan. Lopputulos oli silti hämmästyttävän hyvä verrattuna ilman kuulokkeita kuuluneeseen kimeään vihellykseen!
Kotiin päästyäni lainasin kuulokeparit laajempaan testiin. Olen vieraillut ne päässäni ostoskeskuksissa, joissa hälinä jää uskomattoman tehokkaasti ulkopuolelle! Musiikkia voi soittaa hiljaakin ilman ongelmia, sillä ulkomaailman äänet eivät ulotu kuulokekuplaan miltei lainkaan. Tuulisessa säässä ulkoilukin onnistuu, vaikka korkeataajuista huminaa kuuluukin läpi. Jälleen matalataajuiset äänet vaimenevat tehokkaimmin. Junien ja lentokoneiden meteli häviää taianomaisesti, aivan yhtä hyvin kuin langallisella QC25-mallilla.
Äänenlaadusta
Soundi on tasaisen hyvä ja hyvin pitkälti samankaltainen kuin QuietComfort 25 -kuulokkeissa – ehkä jopa himpun verran parempi pakatusta Bluetooth-signaalista huolimatta. Ekstratäyteläisyys bassossa mahdollistaa hiljaisellakin volyymilla soittamisen ilman, että ääni muuttuu veltoksi, mutta basson tehoa ei kuitenkaan ole liioiteltu.
Pop ja rock kuulostavat eläviltä ja täyteläisiltä, ja soittimissa ja laulussa on hyvä fokus. Bassossa on hieman enemmän painetta ja tehoa korkeammallakin äänenvoimakkuudella soitettuna kuin QC25, sillä QC35:ssa on täysin aktiivinen ajo ja parempi dynamiikka. David Bowien ”Lazarus”-kappaleen bassorytmit ovat mehukkaat ja hiphop saa lisää ytyä. Tommy Teen ”The Plague” uudelta ”Bonds, Beats & Beliefs vol. 2 ” -albumilta saa bassoon syvyyttä ja täyteläisyyttä, ja lauluun kirkkautta. Soittimet ja efektit erottuvat selkeästi toisistaan.
Vaihtoehto
Bose QuietComfort 35:n lähin kilpailija on saman hintaluokan Sennheiser Momentum 2.0 Wireless. Soundit ovat molemmissa melko samankaltaiset. Sennheiserin ylä-äänissä on hippusen enemmän ilmavuutta, ja hiljaisemmassa ympäristössä Sennheiserin kuulokkeet voivat olla parempi valinta. Bosen mukavuus on kuitenkin ylittämätön ja vastamelu parempi, mikä kävi nopeasti ilmi toimituksen hälyssä näitä kahta verratessa: Bose vaimentaa ympäröivää meteliä paremmin, joten musiikkia voi kuunnella myös hiljempaa kuuntelukokemuksen kärsimättä.
Jos kaipaa langattomia kuulokkeita eikä tarvitse vastamelutoimintoa, on Bowers & Wilkins P5 Wireless harkitsemisen arvoinen tuote. Joitakin kymppejä halvempi P5 tarjoaa keskirekisteriin parempaa dynamiikkaa ja painoa. Laulu erottuu selkeämmin, kitara kuulostaa paremmalta ja soundi yleisesti eläväisempi kuin Bosen ja Sennheiserin vastamelukuulokkeissa. P5 Wireless asettuu korvien ympärille sulkematta niitä sisäänsä, eivätkä ne tunnu pitkään jatkuvassa käytössä yhtä mukavilta.
Jos ei ole käyttöä vastamelulle eikä langattomuudelle, ovat tämän hintaryhmän parhaat kuulokkeet Beyerdynamic T 70p.
Johtopäätökset
Bose QuietComfort 35 on kaikki supersuositun QuietComfort 25 hyväksi havaitut ominaisuudet, ja lisäksi ne ovat langattomat. Mitä muuta voisi toivoa?
Soundi on aivan parhaimmasta päästä tämäntyyppisissä kuulokkeissa, ja erityisesti basson lisätäyteläisyys hiljaisella volyymilla soittaessa ilahdutti meitä suuresti.
Kuulokkeet istuvat samalla tavalla päähän kuin QC25-malli, eli unelmanpehmeästi ja huomaamattomasti. Langaton yhteys toimii erittäin vakaasti, akunkesto on vaikuttavat 20 tuntia langattomalla käytöllä ja toiset 40 tuntia vastamelukuuntelua johtoa käyttäessä. Akun loppuminen ei tarkoita musiikin loppumista, vaan kuuntelua voi yhä jatkaa johdolla ilman vastamelutoimintoa.
Emme millään keksi mitään valitettavaa. Kyllähän markkinoilla on parempaa resoluutiota tarjoavia kuulokkeita, mutta kokonaisuutena QuietComfort 35 on lähestulkoon täydellinen!