Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: Beyerdynamic DT 900 Pro X

Ammattilaisääntä harrastelijahintaan

Beyerdynamic DT 900 Pro X sopii niin ammattilaisten kuin harrastajienkin käyttöön. Halpojenkin varusteiden kanssa toimivat kuulokkeet kuulostavat kalliimmalta kuin ovatkaan.

/ 14.03.2023 - 13:22
Beyerdynamic DT 900 Pro X

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Rehelliset kuulokkeet, jotka eivät kuitenkaan kuulosta tylsiltä. Kevyttehoiset. Helposti huollettavissa vaihdettavien osien ansiosta.
  • Diskantti ei ole kaikkein pehmeimmästä päästä.

Kun tekee musiikin parissa töitä tien päällä, on kuulokkeilla todella väliä – etenkin kun käytössä on vain kuulokeulostulolla varustettu MacBook. Ikävää, jos studioon palattuaan huomaa tekemänsä miksauksen olevankin huono…

Tällaiset tilanteet pelastaa Beyerdynamic DT 900 Pro X, joka on etenkin ammattimuusikoille ja hifiharrastajille tarkoitettu yksinkertainen ja luotettava kuulokemalli reissussa tehtävään tuotantoon ja miksaukseen. Nämä kuulokkeet eivät nimittäin vaadi kovatehoista vahvistinta.

Beyerdynamic DT 900 Pro X cups GeirNordby
Kuva: Geir Gråbein Nordby

Kalliimman DT 1990 Pro -mallin testissä totesimme kuulokkeiden olevan erottelevat ja paljastavat – aivan kuten ammattilaiskuulokkeiden kuuluukin. Herkkyys ja impedanssi olivat keskinkertaiset, mutta kyse olikin hintaluokasta, jossa yleensä hankitaan myös kunnollinen kuulokevahvistin. Jos kuulokkeita käyttää kannettavan tai puhelimen kanssa, saa pian huomata, ettei niissä riitä painetta.

Lue myös: Beyerdynamic DT 1990 Pro – Veitsenterävää analyysiä

Kevyttehoiset ja avoimet

Avoin DT 900 Pro X onkin ihan eri maata. Maltillisen 48 ohmin impedanssin ja 100 dB:n herkkyyden ansiosta kuulokkeet eivät kaipaa suuria tehoja jaksaakseen soittaa lujaa.

Beyerdynamic DT 900 Pro X headband GeirNordby
Miellyttävän sangan voi tarvittaessa vaihtaa. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Avoimen rakenteen ansiosta kuulokkeita voi käyttää pitkäänkin korvien hikoamatta, mutta toisaalta ääni vuotaa molempiin suuntiin. Kuulokkeet ovatkin optimaaliset äänityksen jälkeen tehtävään miksaukseen, mutta eivät sovi yhtä hyvin muusikoiden käytettäväksi itse äänityksen aikana. Mikrofonit nimittäin nappaisivat kuulokkeista tulevan äänen, mikä muodostuu ongelmaksi, jos haluaisi vaikkapa äänittää uudelleen jonkin yksittäisen soittimen. Silloin aiemmin äänitetty jäisi muiden raitojen taustalle kummittelemaan. Niinpä yhdessä äänittävien muusikoiden kannattaa käyttää suljettuja kuulokkeita, kun taas ääniteknikoilla on hyvä olla avoimet.

Beyerdynamic DT 900 Pro X inside GeirNordby
Veluuripehmusteet tuntuvat mukavilta ja estävät korvia hikoilemasta. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Uudet materiaalit

DT 900 Pro X on saanut uudet materiaalit vanhempaan DT 990 Pro -malliin verrattuna, ja esimerkiksi kuppien kiinnikkeet ovat kestävämmät.

Kiinnostavin uutinen 900-mallissa on uudet 45-milliset elementit, joiden nimi on STELLAR.45. Niissä on vahvat neodyymimagneetit ja uusi, kevyempi puhekela, jonka pitäisi parantaa korkeimpien äänien toistoa ja vastata nopeammin rytmien ja transienttien vaihteluun.

Beyerdynamic DT 900 Pro X cable GeirNordby
Kaapelit ovat irrotettavia, ja pakkaukseen kuuluu kaksi eripituista vaihtoehtoa. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Kaapelit voi vaihtaa ja pakkauksessa tulee mukana kaksi eripituista: yksi 1,8-metrinen ja yksi 3-metrinen, molemmat 3,5-millisellä liittimellä. 6,3 mm-adapteri kuuluu myös pakkaukseen. Kaapeli kytketään kuulokkeisiin 3-piikkisellä mini-XLR:llä, ja kolmannen osapuolen kaapelit käyvät kuulokkeisiin myös, jos haluaa vaikkapa käyttää kierrejohtoa suoran sijaan (miksiköhän mukana ei tule sellaista?).

Kuulokkeet valmistetaan Beyerdynamicin tehtaalla Heilbronnissa, Saksassa. Lähes kaikki osat ovat vaihdettavissa, mikä pidentää kuulokkeiden käyttöikää.

Beyerdynamic-DT900-PRO-X mixing console
Kuva: Beyerdynamic

Beyerdynamic DT 900 Pro X:n äänenlaatu

Kuulokkeet istuvat päähän napakasti mutta puristamatta. Veluurilla päällystetyt pehmusteet hengittävät, ja yhdessä avoimen rakenteen kanssa korvat saavat ilmaa eivätkä ala hikoilla pitkänkään ajan jälkeen.

Soinniltaan kuulokkeet ovat hyvin rehelliset, ja bassorekisterissä riittää energiaa. Basso ei ole värittynyt eikä korostunut, mutta kuulokkeiden nopeuden ansiosta musiikin rytmit pääsevät runsaskätisesti esiin. Basso soi syvänä ja fyysisesti.

DT 900 Pro X toimii MacBook Pron kanssa suoraan riittävän kovalla volyymilla. Toki erillisen vahvistimen kanssa kuulokkeista saa enemmän irti, mutta vahvistin ei ole välttämätön.

 

beyerdynamic-dt-900-pro-x-lifestyle 2- scaled
Kuva: Beyerdynamic

Laulu

Laulu erottuu selkeästi ja äänimaisema on suuri ja leveä. Sennheiser HD 660 S2:een verrattuna keskirekisteri soi ohuemmin, ja baritoniäänet tai saksofonit jäävät enemmän taustalle. Sennheiser HD 560S ja sen identtinen ammattilaismalli HD 400 PRO tarjoavat suuremman ja lämpimämmän keskirekisterin kuin DT 900 Pro X.

Beyerdynamic DT 900 Pro X vs DT 1990 Pro frequency
Beyerdynamic DT 900 Pro X ja DT 1990 Pro. DT 900 Pro X on keskirekisteriltään lineaarisempi kuin kalliimpi 1990 Pro, mutta molemmissa on sama vaimennus 4 kHz:n kohdalla. 900 Pro X:ssä on myös korostus 8 kHz:n kohdalla, mikä voi erottua vähän terävänä, mutta ei yhtä selvänä kuin 1990 Prossa. Mitattu MiniDSP E.A.R.S. -mikrofoniapäätä ja REW-ohjelmistoa käyttäen.

4 kHz:n kohdalla on vaimennus, mikä ei kuulu yhtä kuin selvästi kuin miltä se käyrällä näyttää (taajuusalue on niin kapea), mutta laulu ei erotu niin selkeänä ja eläväisenä kuin haluaisin.

Toisaalta Beyerdynamicin kuulokkeissa on parempaa painetta bassossa.

Beyerdynamic DT 900 Pro X Graabein selfie GeirNordby
Beyerdynamicin kuulokkeiden kanssa voi vierähtää tuntikausia nautiskellessa. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Diskantti

DT 900 Pro X painottaa toisinaan sibilantteja ikävästi, eli s-äänteet ja symbaalit voivat kuulostaa levytyksestä riippuen vähän teräviltä. Se voi saada ääniteknikon vaimentamaan kyseistä rekisteriä, mutta toisaalta omat kuulokkeensa oppii yleensä nopeasti tuntemaan, joten käytännössä suurta ongelmaa ei tästä pitäisi tulla.

DT 900 Pro X on silti tasapainoisempi kuin kalliimpi DT 1990 Pro. Erottelevuus ei yllä samalle tasolle, mutta pidän silti kokonaisuutena enemmän halvemman DT 900 Pro X:n äänestä. Ylempi keskirekisteri erottuu paremmin ja sibilantit 8–9 kHz:n alueella ovat itse asiassa DT 1990 Prolla vielä terävämmät. DT 900 Pro X on mielestäni yleisesti ottaen onnistuneempi kuulokemalli.

Beyerdynamic DT 900 Pro X GeirNordby
Kuva: Geir Gråbein Nordby

Yhteenveto: Beyerdynamic DT 900 Pro X

Beyerdynamic DT 900 Pro X sopii sekä tien päällä miksaaville tai musiikin kuuntelijoille, jotka haluavat vain kuulla musiikin mahdollisimman rehellisesti – ja jotka eivät halua tuhlata ylimääräistä rahaa kuulokevahvistimeen. Kuulokkeet ovat nimittäin kevyttehoiset, ja eri soittimet erottuvat äänityksiltä hyvin!

Monin paikoin DT 900 Pro X on jopa parempi kuin kalliimpi DT 1990 Pro, etenkin keskirekisterin ja diskantin osalta. Diskantti on edelleen energinen, ja tekisi mieli vaimentaa taajuuskorjaimella 3–5 dB noin 8 kHz:n kohdalta. Mutta kokonaisuus tarjoaa kuitenkin erinomaista vastinetta rahoille!

Karakter
Beyerdynamic DT 900 Pro X
Basic
Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Hanki vapaa lukuoikeus kaikkiin artikkeleihin.

Sonyn kaikkien aikojen mukavimmat treenikuulokkeet

Helmiä ja huteja: alle satasen kuulokkeet

Täysin puhdas sointi

Entistä parempi AirPods

Luokkansa parhaimmistoa

Hightech-napit

Harvinaista luksusta

Kelpo kokonaisuus

Ikkuna auki musiikkiin

Suljettua luksusta

Entistäkin kestävämpi?

Musiikkia lenkkipolulle

Ääni & Kuva
Scroll to Top