Älykoti Autot Hi-fi Kaiuttimet Kotiteatteri Kuulokkeet Mobiililaitteet Tekniikka Tietokoneet & oheislaitteet TV Valokuvaus & video

TESTISSÄ: BenQ TK710 STi

Isompaa kuvaa läheltä

BenQ TK710 STi on monipuolinen 4K-projektori, joka lupaa elokuvalaatua olohuoneeseen sekä korkeatasoista pelaamista. Ja se luo valtavan kuvan läheltä.

/ 07.10.2024 - 11:47
BenQ TK710 STi

Ääni & Kuva kiteyttää

  • Vaikuttava kirkkaus, neutraalit värit ja terävä kuva ilman näkyvää pikselirakennetta. Joustavat sijoittelumahdollisuudet lyhyen heijastusetäisyyden ansiosta. Lyhyt viive (input lag) pelatessa. Sisäänrakennettu Android TV. eARC-tuki.
  • Jokseenkin äänekkäät tuulettimet. Rajallinen HDR-efekti etenkin televisioihin verrattuna. Kirkkaimmalla asetuksella värit vääristyvät.

BenQ TK710 STi on kompakti videoprojektori, joka tarjoaa vahvaa kirkkautta, vaikuttavaa kontrastia ja pikselinsiirrolla aikaan saatu 4K-resoluutio 1080p-paneelilla.  3200 ANSI lumenin valotehon ansiosta projektori ei vaadi täysin pimennettyä huonetta pystyäkseen luomaan terävän kuvan. Huikeaan 600 000:1-kontrastisuhteeseen yhdistettynä puitteiden pitäisi olla kunnossa upeaa kuvanlaatua varten.

BenQ tk710sti front
Kuva: BenQ

Laser

Valo tulee laservalonlähteestä, joka kestää tavallista käyttöä 20 000 tuntia ja ekoasetuksilla 30 000 tuntia. Jos projektoria käyttää kolme tuntia päivässä, kestää lamppu siis 20 vuotta! Se laskee projektorin käyttökuluja merkittävästi perinteisillä lampuilla varustettuihin malleihin, joissa valo on vaihdettava 3–4 vuoden välein.

TK710 STi on läheistä sukua samaan aikaan lanseeratulle TK710-mallille. STi-version erikoisuus on lyhyt heijastusetäisyys, jolla saa 100-tuumaisen kuvan heijastettua vain 1,5 metrin päästä. Siitä on iloa etenkin pienissä huoneissa. Sisarmalli vaatii 2,5 metrin heijastusetäisyyden samankokoisen kuvan luomiseen.

BenQ TK710 STi lens
Reilusti kaareutuvan linssin vuoksi TK710 Sti:ssä ei ole linssin siirtoa. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Ei pelkkää plussaa

Kun heijastusetäisyys on niinkin lyhyt kuin 1,5 metriä, se edellyttää linssiltä voimakasta kaareutuvuutta, mikä tuo mukanaan haasteita. Ensinnäkin, pienetkin epätasaisuudet valkokankaalla voivat luoda varjostuksia kuvaan. Kuva myös vinjetöityy helposti, eli kuvan reunoilta terävyys haipuu.

Myöskin linssin siirrosta tulee vaikeaa ellei mahdotonta. Tavallisesti linssin siirto (lens shifting) tapahtuu siirtämällä koko moottoriyksikköä projektorin sisällä, jotta kuva saadaan heijastettua linssin keskeltä. Kun linssi on näin kaareva, ei tämä oikein onnistu.

Siitä syystä TK710-mallissa on linssin siirto, mutta TK710 STi -versiossa ei.

Liitännät ja asetukset

Kun purin projektorin pakkauksestaan, yllätyin siitä, mite kompakti ja kevyt laite onkaan. Sitä on helppo vaihtaa huoneesta toiseen tai ottaa mukaan vaikkapa mökille tai tilaisuuksiin (häihin?), joissa kaivataan isoa kuvaa puolihämärässä. Samalla yllätyin siitä, ettei ulkonäön perusteella oikein mikään perustele sitä, miksi laite maksaa 2 500 euroa – ensisilmäyksellä arvelisin laitteen olevan melkein puolet halvempi.

Projektorin mukana toimitetaan yksinkertainen kaukosäädin. Se tekee, mitä pitääkin, mutta ei valitettavasti ole taustavalaistu, joten käyttö pimeässä ei onnistu.

BenQ tk710sti-connections
Laitteessa on kaksi HDMI 2.0b -liitäntää, joista toisessa on eARC. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Takana on kaksi HDMI 2.0b -porttia, jotka tukevat 4K-resoluutiota 60 Hz:n virkistystaajuudella ja 1080p-resoluutiota 120 Hz:llä. Kun BenQ kovasti korostaa peliystävällisyyttään, olisi 4K/120 Hz -tuki ollut mukava lisä, mutta kyseessä on varmastikin kustannusten säästö. Toinen HDMI-sisääntulo tukee eARC-äännelapalutusta, mikä on hyvä uutinen käyttäjille, jotka haluavat lähettää äänen soundbariin tai vahvistimeen ja luoda autenttista kotiteatteritunnelmaa.

BenQ-TK710-STi-Android-TV-dongle-scaled BenQ-TK710-STi-Android-TV-dongle-2-scaled BenQ-TK710-STi-Android-TV-dongle-3-scaled BenQ-TK710-STi-Android-TV-dongle-4-scaled
<
>
BenQ TK710 STi on varustettu Android TV -donglella. Kuva: Geir Gråbein Nordby

Mukana tulevalla donglella olevan Android TV:n ansiosta sisältöjä voi striimata suoraan projektoriin. Se tekee laitteen käytöstä paljon yksinkertaisempaa, ja kaikki toimii hyvin, kunhan koneen ensin saa yhdistettyä verkkoon. Jos on aiemmin käyttänyt Android TV:tä tai Google TV:tä, on käyttöliittymä heti tuttu.

BenQ tk710sti 3d keystone enhanced scaled 1
Keystone-korjauksen ansiosta laitteen sijoittelu helpottuu. Kuva: BenQ

Käyttöönotto ei vaadi mitään ihmeempää. Pitää vain huolehtia siitä, että projektori on joko tasolla niin, että se on samalla korkeudella kuin haluttu kuvan alareuna, tai ripustettuna kattoon ylösalaisin. Koska linssin siirtoa ei ole, on sijoittelussa oltava huolellinen. Laitteessa on tosin vertikaalinen ja horisontaalinen ±40 asteen keystone-korjaus, jolla vinoa kuvaa saa korjattua, mutta korjaus heikentää samalla resoluutiota. Sen käyttöä kannattaa siis välttää.

BenQ TK710 STi projection distance
100 tuumaa 1,5 metrin päästä tai 150 tuumaa 2,3 metrin päästä. Ei paha! Kuva: BenQ

Kuvanlaatu

TK710 Sti:n valotehoksi on ilmoitettu 3200 ANSI lumenia, joten kuva on hyvä, vaikka huoneeseen pääsisikin vähän valoa. Kuva on yksityiskohtainen ja terävä ja näyttää hyvältä kohtalaisesti valaistussa olohuoneessakin. Kuva paranee, kun vien projektorin pimeään autotalliin, ja kaikkein parhaimmalta kuva näyttää toki toimituksen täysin pimennetyssä testihuoneessa, jossa käytössä on DreamScreen V6 -valkokangas.

95 prosentin väriavaruus Rec.709:stä tarjoaa yleisesti ottaen luonnolliset ja tasapainoiset värit. Kirkkaimmalla asetuksella (Bright) väritarkkuus kärsii kirkkaudesta, joten asetusta kannattaa käyttää vain hätätapauksessa eli päivänvalossa katsoessa. Paras värintoisto on Cinema- tai User2- asetuksella, kun jälkimmäistä säätää itse. Cinema on väreiltään neutraali sekä videosisältöjen että PC:n testikuvien kanssa.

BenQ tk710sti projected on white wall GeirNordby
Värit ovat neutraalit, mutta eivät erityisen kylläiset. Tässä kuva heijastettuna autotallin valkoiselle seinälle. Kuvanlaatu on tietysti parempi kotiteatterissa kunnolliselle valkokankaalle heijastettuna, mutta heikkoudet ovat samat sielläkin. Kuva: Geir Gråbein Nordby

TK710 STi suoriutuu liikkeidentoistosta hyvin nopean DLP-tekniikan ansiosta. Sekä urheilulähetykset että elokuvien toimintakohtaukset näyttävät todella hyviltä. Sateenkaariefektiä tai RGB-välkkymistä, joka vaivaa kaikkia 1-siruisia DLP-projektoreita, ei tässä tapauksessa juurikaan ole ongelma.

600 000:1-kontrastisuhde ei oikein näy käytännössä. Kun kuvamateriaalissa on sekä valoa että varjoja, ovat varjot enimmäkseen tummanharmaita. Hyvä valoteho kompensoi tilannetta, mutta DLP-tekniikan vahvuus eli korkea ANSI-kontrasti ei tällä kertaa tule esiin. Arvelen syypääksi 4K-pikselinsiirtoa.

BenQ tk710sti-resolutions
4K-resoluutio tuo kuviin enemmän yksityiskohtia, vaikka resoluutio onkin saavutettu pikselinsiirtotekniikalla. Kuva: BenQ

Mikä ihmeen pikselinsiirto?

4K-resoluution paneelit ovat edelleen todella kalliita. Niinpä BenQ on päätynyt 1080p-paneeliin ja pikselinsiirtoon, jolla saavutetaan 4K:n vaatima pikselimäärä, mutta terävyyden ja kontrastin kustannuksella. Pikselit limittyvät hieman, ja projektorin sisäpuolella on enemmän sirovaloa kuin aidolla 4K-projektorilla.

Rajallinen HDR

Projektoria käyttäen HDR-efektit näyttävät aina heikommilta kuin televisioilla, eikä BenQ TK710 STi pääse hyödyntämään valotehoaan mitenkään erityisesti HDR-sisällöissä. Markkinoilla on paremminkin HDR-sisällöistä suoriutuvia projektoreita, kuten Epson EH-LS800.

BenQ saa kuitenkin laajan väriavaruuden ansiosta HDR-materiaaleista eläväisemmän näköisiä tavallisiin SDR-sisältöihin verrattuna.

BenQ tk710sti-low-input-lag-enhanced
TK710 STi tarjoaa kompaktissa paketissa terävää 4K-kuvaa ja lyhyttä viivettä pelaamiseen. Kuva: BenQ

Pelaaminen

Pelaajille HDMI-signaalin lyhyt viive on tärkeä tekijä, ja tässä TK710 STi tekee vaikutuksen: 4K-resoluutiolla viive on vain 16,7 ms ja 1080p-resoluutiolla huiman nopea 4,2 ms. Kyseessä onkin luokkansa nopeimpia projektoreita, ja pääasiallinen syy siihen, että BenQ markkinoi tätä mallia nimenomaan pelikäyttöön.

Testasin projektoria sekä PS5:n että highend-PC:n kanssa, ja kokemukset olivat vain positiivisia. Forza Horizon 5 ja Destiny 2 näyttivät upeilta ja toimivat nopeasti. 120 Hz:n virkistystaajuus 1080p-resoluutiolla on todella kova, kun sujuvuus on kuvan terävyyttä tärkeämpää, mutta on syytä huomioida, että saadakseen 4K-resoluution pyörimään nopeammin kuin 60 ruutua sekunnissa, vaaditaan melko tehokasta näytönohjainta.

BenQ tk710sti SPREAD scaled 1
Kuva: BenQ

Ääni

Projektorin 2 x 5 watin kaiutin ovat kokoonsa nähden varsin tehokkaat, mutta kuitenkin vain hätäratkaisu. Lastenhuoneessa tai satunnaiseen jalkapallon katseluun porukalla ääni vielä menee, mutta kannattaa ehdottomasti hankkia ulkoinen äänijärjestelmä, jolla äänen saa vastaamaan kuvan kokoa. Äänen lähettäminen soudbariin tai kotiteatterivahvistimeen onnistuu kätevästi eARC:n ansiosta.

Tuuletinmelu

TK710 STi ehdoton heikkous on melutaso. Vaikka melutasoksi on ilmoitettu tavallisessa käytössä 31 dB ja ekoasetuksella 28 dB, kuuluu tuuletinmelu selvästi. Etenkin elokuvien hiljaisissa kohtauksissa. Ja koska heijastusetäisyys on niin lyhyt, on projektori todennäköisimmin hyvin lähellä paikkaa, jossa katsoja istuu – jolloin tuulettimet kuuluvat vieläkin voimakkaammin. Melu ei ole sietämätön, mutta kannattaa ottaa huomioon, mikäli häiriintyy herkästi hurinasta.

BenQ tk710sti projected on white wall 2 GeirNordby
Kuva: Geir Gråbein Nordby

Yhteenveto

BenQ TK710 STi on hyvä lyhyen heijastusetäisyyden projektori, joka suoriutuu mainiosti useimmilla osa-alueilla. Se yhdistää kovan valotehon ja 4K-resoluution kompaktiin pakettiin, joka sopii täydellisesti nykyaikaiseen kotiin. Lyhyen heijastusetäisyyden ansiosta laite on helppo sijoittaa, ja lyhyen viiveen ansiosta projektori on erinomainen valinta pelaajille. Plussaa sisäänrakennetusta Android TV:stä. Pari kompromissiakin löytyy, ja niistä kannattaa olla tietoinen: HDR-sisällöt eivät näytä yhtä hyvältä kuin televisioilla tai  edistyksellisimmillä videoprojektoreilla. Tuuletinmelu voi häiritä herkkäkorvaisia, ja väritarkkuus kärsii hiukan kirkkaimmilla kuva-asetuksilla.

2 500 euron hinnallaan kyseessä ei ole mikään halpa projektori, mutta suorituskykynsä ja toimintojensa ansiosta TK710 STi tarjoaa hyvää vastinetta rahalle, kun kaipaa projektoria, jolla onnistuu niin tv-ohjelmien kuin elokuvien katsominen sekä pelaaminen.

Jos tilaa pidemmälle heijastusetäisyydelle vain on, kannattaa ehkä harkita TK710-versiota, jonka kuvanlaatu on ehkä vieläkin parempi. Mutta jos projektori on tulossa pieneen huoneeseen, on TK710 STi ehdottomasti hyvä valinta luokassaan.

Karakter
BenQ TK710 STi
Premium
Geir Gråbein Nordby
(s. 1978): Toimittaja. Gråbein päätyi LB-toimituksen jäseneksi lähetettyään vuonna 2001 työhakemuksen väärään osoitteeseen – hän halusi hakea samannimiseen studioon ääniteknikoksi mutta onkin nyt työskennellyt puolet elämästään tekniikkatoimittajana. Gråbeinin erityisalaa ovat etenkin hifi, kuulokkeet ja kotiteatteri, mutta toisinaan hän ottaa haltuunsa muitakin alueita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lähiprojektorilla helposti valtavaa kuvaa

Isompaa kuvaa läheltä

Elokuvat mukaan reissuun!

Erikoisen hyvä

Kirkasta jättikuvaa laserprojektorilla

Google TV kaikille ruuduille

Nyt on niukkaa

Kotiteatterista jyrähtää!

4 projektoria 4K-resoluutiolla

Isoa kuvaa lyhyellä etäisyydellä

Iskevää 3D-ääntä

Sonos kurottaa uusiin korkeuksiin

Ääni & Kuva
Scroll to Top